14.3.10

Γλυκό κουταλιού φράουλα

Διαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές... Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι μετοχές της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα.
Η φράουλα ανήκει στην τάξη ‘ροδώδη’ και την οικογένεια ‘ροδίδες’ και είναι δικότυλο φυτό, πολυετές.


Υλικά

1,5 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
 

Ετοιμασία

Πλένουμε τις φράουλες και βγάζουμε τα κοτσανάκια.
Στρώνουμε σε κατσαρόλα τις φράουλες ολόκληρες και τη ζάχαρη σε στρώσεις.Τις αφήνουμε από το πρωί ως το βράδυ ή (απο το βράδυ ως το πρωί ) ώστε να βγάλουν υγρά.
Μετά, βράζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη το πολύ για 5 λεπτά Παράλληλα ξαφρίζουμε το γλυκό. Ξαφρίζουμε καλά για να μην μείνει το γλυκό μας θολό.
Τις αφήνουμε πάλι ένα δωδεκάωρο στην κατσαρόλα.
Την άλλη μέρα, μπορεί να μη θέλουν καν δέσιμο. Αν όμως δεν έχουν δέσει καλά και είναι το σιρόπι αραιό, αφαιρέστε τις φράουλες και δέστε λίγο το σιρόπι μόνο του ξαφρίζοντας πάλι.
Τέλος, ρίξτε το λεμόνι στσ σιρόπι και τις φράουλες.
Φυλάξτε το γλυκό στο ψυγείο σε αποστειρωμένα βάζα.Καλή επιτυχία!

* Αν βράσει περισσότερο από όσο πρέπει, η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει και να σκουραίνει. Ετσι χάνουμε το ωραίο φραουλί χρώμα αλλά και το άρωμα της φράουλας.
*Ταιριάζει και με γιαούρτι, και παγωτό σοκολάτα αλλα ακόμα και στα cheesecakes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Printfriendly