1.6.10

Γαλακτομπoύρεκο τούρτα by Dafni!





Υλικά

8 φύλλα κρούστας

Λίγο βούτυρο για το άλειμμα
Φόρμα με τσέρκι με διάμετρο 25 εκ.

Κρέμα

1 κιλό γάλα πλήρες
200 γρ. ζάχαρη
6 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά καλά χτυπημένα
Ξύσμα πορτοκαλιού, περίπου 2 κουτ. γλυκού
1 κουτ. γλυκού βούτυρο (προσωπικά βάζω Κερκύρας)

Σιρόπι


500 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερού, νερό (βάζουμε λίγο νερό, διότι δεν θέλουμε αραιό σιρόπι)
1 φλ. καφέ χυμό πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλλας


Οδηγίες


Βάζω το γάλα να ζεσταθεί χωρίς να κάψει σε χαμηλή φωτιά και σε αντικολλητικό σκεύος


Ανακατεύω την ζάχαρη με το σιμιγδάλι σ’ ένα μπολ, τα ρίχνω στο ζεστό γάλα και ανακατεύω με ξύλινο κουτάλι συνεχώς


Μόλις αρχίσει να πήζει ελαφρά η κρέμα μου, προσθέτω το ξύσμα και συνεχίζω να ανακατεύω


Ρίχνω το βούτυρο και προς το τέλος, τα καλά χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα


Αφήνω την κρέμα μου να πήξει, την κατεβάζω από την φωτιά και την αφήνω να κρυώνει


Βουτυρώνω την φόρμα μου και αρχίζω να στρώνω τα φύλλα


Για την βάση χρησιμοποιώ τρία φύλλα, διπλωμένα κατά πλάτος στα δύο και βουτυρωμένα ανάμεσα


Διπλώνω το πρώτο στα δύο, το στρώνω στη φόρμα και μετά συνεχίζω με τα άλλα δύο, στρώνοντας χιαστί και καλύπτοντας και τα τοιχώματα της φόρμας


Κατόπιν παίρνω ένα-ένα από τα υπόλοιπα 5 φύλλα και το κόβω κατά πλάτος στα δύο


Θα έχω δηλαδή 10 λωρίδες και την κάθε λωρίδα την διπλώνω στα τρία


Φτιάχνω στο χέρι μου με το κάθε διπλωμένο τριπλά φυλλαράκι μία θήκη


Γεμίζω την κάθε θήκη, με 2 γεμάτες κουτ. σούπας από την παγωμένη κρέμα μου και αρχίζω να τις τοποθετώ γύρω-γύρω στην φόρμα μου, μέσα στα φύλλα που είχα στρώσει σαν βάση, αρχίζοντας από έξω προς το κέντρο


Στο συγκεκριμένο μέγεθος φόρμας, χωρούν 10 θήκες (βλέπετε και στην φωτό)


Αφού ολοκληρώσω με όλα τα φύλλα, παίρνω ένα ψαλίδι και κόβω τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν και τα ανοίγω έτσι ώστε να φαίνεται καλά η κρέμα


Αν μου έχει μείνει λίγη κρέμα, γεμίζω τις θηκούλες μέχρι πάνω, μέχρι να τελειώσει


Με ένα πινελάκι αλείφω τα φύλλα που προεξέχουν με βούτυρο και τα ραντίζω με λίγο νερό


Πάνω στην κρέμα που έχει η κάθε θήκη ρίχνω λίγη ζάχαρη και λίγο ξύσμα πορτοκάλι


Ψήνω το γλυκό μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα


Το βγάζω από τον φούρνο και το αφήνω να κρυώσει μέσα στην φόρμα


Βράζω τα υλικά για το σιρόπι και μετρώ 8 λεπτά από την αρχή του βρασμού, διότι θέλω το σιρόπι μου καλά δεμένο, για να μην μαλακώσουν τα φύλλα


Ρίχνω στο κρύο πλέον γλυκό, το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά να πάει παντού και να «ποτίσει» όλο το γλυκό


Το αφήνω μέσα στη φόρμα αρκετά να παγώσει και να δέσει με το σιρόπι μαζί και μετά το ξεφορμάρω, ανοίγοντας το τσέρκι της φόρμας


Το βάζω σε πιατέλα, το πασπαλίζω με λίγη κανέλλα σκόνη, γαρνίρω με φέτες πορτοκαλιού και σερβίρω




Καλή επιτυχία!


4 σχόλια:

TasteFULL είπε...

Αφροδίτη καλημέρα :) Εψαξα διεύθυνση να σου στείλω mail αλλά δεν βρήκα. Γι'αυτό αναγκάζομαι να κάνω δημόσια το σχόλιο. Η τούρτα γαλακτομπούρεκο είναι αναδημοσίευση από τις Μαγειρικές Διαδρομές, ατόφιο κείμενο και φωτογραφία. Έχεις πάρει άδεια από το site και τη Δάφνη που την μαγείρεψε, την φωτογράφισε και έγραψε το κείμενο? αν ναι, τότε καλύτερα να το γράψεις στο τέλος. Αν όχι, ζήτησε άδεια ή απέσυρε το άρθρο. Το vera.gr αυτό ακριβώς έκανε, με λίγο χειρότερο τρόπο (δεν εβαζε link, μόνο αναφορά).
Σ'ευχαριστώ για την κατανόηση

Afroditi είπε...

tastefull καλησπέρα :)
Στο κάτω μέρος της αρχικης σελίδας υπάρχει το "επικοινωνήστε με τον δημιουργό" οπου είναι το μειλ μου.

Το γαλακτομπούρεκο φυσικά είναι της Δάφνης απο τις μαγειρικές διαδρομές εξάλλου το λέει και ο τιτλος ... dy Dafni! :)

Στο τέλος της συνταγής αναφέρω την πήγη : mageirikesdiadromes.gr αλλά μάλλον δεν το πρόσεξες!

Η Δάφνη είναι ενημερωμένη και ναι εχω την αδεια της να αναδημοσιεύω τις συνταγές της! :)

Κάποιο σχόλιο για την συνταγη ;

Δοκιμασέ την με την πρώτη ευκαιρία , εγω προσπάθησα αλλά δεν τα κατάφερα όπως η Δάφνη να φτιάξω την τούρτα!
Εκανα όπως με την ιδια αυτη συνταγη ατομικά γαλακτομπούρεκα που ήταν εκπληκτικά!!!! !

TasteFULL είπε...

Με τη σειρά για να μην παρεξηγηθούμε:
Το mail σου είναι σε κάθε σελίδα, όχι μόνο στην αρχική, αλλά μέσα στο πλαίσιο ask2use ειλικρινά δεν το είδα!
Φυσικά και είδα ότι αναφέρεις τη πηγή. Όμως δεν αναφέρεις ότι έχεις άδεια αναδημοσίευσης. Αυτό που είπα, είναι ότι καλύτερα να το γράφεις για να μην δημιουργούνται ερωτηματικά, αν αναδημοσιεύεις με άδεια ή όχι, άρθρα άλλων bloggers.
Το ίδιο ισχύει και με τα άρθρα του foodzine. Μετά το περιστατικό με το vera.gr, προσπαθούμε να βάλουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας σε τάξη.
Όσο για το γαλακτομπούρεκο, φυσικά με εντυπωσίασε! Ήθελα να το προτείνω στη στήλη του food.gr αυτής της εβδομάδας αλλά μετά είδα ότι η αρχική συνταγή ήταν του Φεβρουαρίου. Επίσης το link δεν παραπέμπει στη συνταγή του γαλακτομπούρεκου της Δάφνης αλλά στην αρχική του site. Και μου πήρε χρόνο να εντοπίσω την αρχική.
Θα την δοκιμάσω σίγουρα για μένα. Πολύ θα ήθελα να βρούμε τους κανόνες και να τους εφαρμόζουμε σαν food bloggers, ώστε όλοι να είμαστε ήρεμοι ότι σέβονται τη δουλειά μας όπως σεβόμαστε τη δουλειά των άλλων. Είσαι μαζί μου σ'αυτό το όραμα;

Afroditi είπε...

Καλημέρα , το περιστατικό που λες με την vera , δεν το γνωρίζω , δυστηχλως ουτε το σαιτ δεν γνωριζω :(

Προσωπικά όταν αναδημοσιεύω συνταγη , αρθρο ή φωτό πάντα αναφέρω την πηγή.

Φυσικά και να ήθελα να τηρώ όποιους κανόνες υπάρχουν , και ότι μπορεί να γίνετε απο την μεριά μου , θα το κάνω!

Printfriendly