Μπισκοτόσπιτο!



Σπιτάκι του Παραμυθιού
Μπισκότα «τοίχοι» και «σκεπές»
250 γρ. βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη κασταν
4 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικό)
1 ½ κ.γ. αλάτι
2 αυγά
1 ½ κούπα μέλι
1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. σόδα
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Γλάσο 1
1 κούπα ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. νερό

Γλάσο 2  (δυνατό)
2 ασπράδια αυγού
3 Κούπες ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Πατρόν από αντικολλητικό χαρτί
Ζαχαρωτά και καραμέλες της αρεσκείας μας

Οδηγίες




Μπισκότα «τοίχοι» και «σκεπές»
  1. Στο μπολ του μίξερ  χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.  (Αν δείτε πως η καστανή ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά μην ανησυχήσετε, όταν μπουν και τα υγρά υλικά στο τέλος, θα έχουν όλα ομογενοποιηθεί).
  2. Προσθέτουμε την κανέλα και το αλάτι.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά και το μέλι.
  4. Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και  προσθέτουμε κι αυτό το μίγμα σε δόσεις στο μίξερ. Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούμε το γάντζο (το εξάρτημα του μίξερ) για να αναμίξει και να ενοποιήσει καλά τη ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
  6. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι -επάνω σε αντικολλητικό χαρτί- σε φύλλο πάχους 0,50 εκατ. Από το κάθε φύλλο θα κόψουμε 1 σετ από κάθε πατρόν.
  7. Έχουμε κόψει 3 πατρόν για : α) μπροστινό & πίσω τοίχο, β) πλαϊνούς τοίχους και γ)  σκεπή από αντικολλητικό χαρτί σε όποιες διαστάσεις επιθυμούμε.
  8. Προτεινόμενες διαστάσεις σπιτιού είναι οι παρακάτω (βλ. & φωτογραφία): Να διευκρινίσω ότι από το κάθε πατρόν θα κόψουμε από δύο ίδια σχήματα, βλ. φωτογραφία.
α) Μπροστινός & πίσω τοίχος :  Ένα πολυγωνικό πατρόν που ξεκινά από τετράγωνο 15x15 εκ.
και καταλήγει σε μύτη με 10x10 εκ.
β) Πλαϊνοί τοίχοι : Ένα τετράγωνο πατρόν 15x15 εκ.
γ) Σκεπή : Ένα ορθογώνιο πατρόν 15x20 εκ.

9.  Αφού κόψουμε τα κομμάτια μας μπορούμε πριν τα ψήσουμε να κόψουμε πόρτες  και παράθυρα, 
είτε με το μαχαίρι, είτε με κάποιο κουπ-πατ, καθώς κι ό,τι άλλο επιθυμούμε με τη ζύμη που θα 
περισσέψει, όπως ελατάκια, φράχτες, αστεράκια κλπ.

10.  Ψήνουμε τα κομμάτια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 15 λεπτά,  τα αφήνουμε να
κρυώσουν για λίγο στο χαρτί (αν τα μετακινήσουμε αμέσως υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουν) και
μετά σε σχάρα. Αν τα φτιάξουμε το πρωί, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά μέχρι το βράδυ πριν τα
συναρμολογήσουμε.


Συναρμολόγηση
  1. Φτιάχνουμε μια δόση απλού γλάσου αναμιγνύοντας την άχνη με το νερό.  Με αυτό το μίγμα φτιάχνουμε οτιδηποτε διακοσμητικό επιθυμούμε επάνω στα μπισκότα. Εγώ έφτιαξα την κουρτίνα του πλαϊνού τοίχου, πασπάλισα καραμελάκια, έβαλα και δύο στις άκρες και το άφησα για λίγο να στεγνώσει.
  2. Φτιάχνουμε μια δόση δυνατού γλάσου: Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για λίγο, προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια χτυπώντας για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο.  Θέλουμε ένα πυκνό μίγμα, που να στέκεται και να μπορεί όμως εύκολα να βγαίνει από μέτρια και μικρή μύτη κορνέ. Με αυτό το γλάσο και με την μικρή μύτη του κορνέ γλασάρουμε εξωτερικά διακοσμητικά στα μπισκότα.
  3. Με τη μέτρια ή μεγάλη μύτη του κορνέ βάζουμε γλάσο στις ακριανές εσωτερικές πλευρές του μπροστινού και του πλαϊνού τοίχου και τα κολλάμε. Τα ακουμπάμε στον πάγκο μας κανονικά όπως θα είναι το σχήμα τους  και τοποθετούμε ένα με δύο ποτήρια ή εσωτερικά κι εξωτερικά για να στηρίζονται τα κομμάτια μέχρι να σφίξουν.  Συνεχίζουμε κολλώντας και τον δεύτερο πλαϊνό τοίχο.  Κατά τον ίδιο τρόπο κολλάμε και τον πίσω τοίχο.
  4. Αφήνουμε 1 ώρα να κολλήσουν καλά και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο κολλώντας ένα ένα τα κομμάτια της σκεπής. Αφήνουμε να κολλήσουν καλά μέχρι την άλλη ημέρα.



Διακόσμηση
  1. Παίρνουμε ένα δίσκο χάρτινο ή πλαστικό και ακουμπάμε το σπιτάκι.
  2. Ακόμη, μια έξυπνη ιδέα –πριν ακουμπήσουμε το σπιτάκι μας- είναι να βάλουμε ένα ωραίο δώρο (το μέγεθός του να χωρά εύκολα κάτω από το σπιτάκι) επάνω στη βάση μας και από πάνω να τοποθετήσουμε το σπιτάκι μας. Είναι μια  ωραία έκπληξη για τον παραλήπτη, όταν τρώγοντας κομμάτι κομμάτι, θα ανακαλύψει ότι υπάρχει και κάτι ακόμη μέσα στο σπιτάκι.
  3. Φτιάχνουμε δυνατό γλάσο, γεμίζουμε τον κορνέ και διακοσμούμε το σπιτάκι όπως επιθυμούμε. Μπορούμε και να χρωματίσουμε το γλάσο με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ξεκινάμε από τη σκεπή και καταλήγουμε στα υπόλοιπα.
  4. Στολίζουμε με καραμέλες, σοκολατάκια και παντός είδους ζαχαρωτά. Κολλάμε και την πόρτα που κόψαμε από ζύμη.
  5. Διακοσμούμε και τον γύρω χώρο με ζαχαρωτά αλλά και με όμορφα διακοσμητικά χειμωνιάτικα και Χριστουγεννιάτικα.
  6. Παίρνουμε μια μεγάλη λευκή διάφανη ζελατίνα, το περιτυλίγουμε για να διατηρηθεί και να μην σκονιστεί, και τελειώνουμε δένοντας με κορδέλες.
  7. Πριν ξεκινήσουμε τη διακόσμηση, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κέικ και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για να κάτσει επάνω το σπιτάκι μας. Σε αυτή την περίπτωση όμως χρειάζεται μικρότερου μεγέθους σπιτάκι για να είναι πιο ελαφρύ.

    πηγή : http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/spitaki-toy-paramythioy.html


12 σχόλια:

georgiaxara είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΟΥ, ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΟΥ!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Καλημέρα Γεωργία μου , σε ευχαριστώ! φιλιά πολλά :)

ιρινι είπε...

Αφροδίτη, το σπιτάκι ειναι κουκλίστικο!!πόση ωρα σου πήρε να το φτιάξη;????
Φιλάκια

painter είπε...

Κουκλίστικο το γλυκοσπιτάκι σου!!!
Ότι πρέπει για τα Χριστούγεννα...

Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα και καλό μήνα

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Riri μου δεν θυμάμαι πόσο χρόνο έκαν για να το φτιάξω ... πάντως ασχολήθηκα ένα ολοκληρο απόγευμα εως το βράδακυ σχεδόν, είχα βεβαια κ τον γιο μου μαζί ... οπότε κατλαβαίνεις! :)

Painter ,σε ευχαριστώ! :)
Καλή εβδομάδα κ καλό μήνα!

Αlex... είπε...

Super!!!Αυτό θα είναι το επόμενο project......
του άντρα μου!!!χαχαχα.Αυτος ασχολείται με μπισκοτα,φρέσκα μακαρόνια και ψωμι!Καλώς σε βρηκα Αφροδιτη! :)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Αλεξάνδρα μου , σίγουρα αν ασχοληθεί ο καλός σου θα φτιάξει για εσε΄να κια τον μικρό τον καλύτερο μπισκοτόσπιτο! φιλιά πολλά :)

anna είπε...

υπέροχο,ζηλευω το δικο μου περισι ήταν μια αποτυχια........

xoxlidaki είπε...

μιαμ μιαμ πεινασα....θα ξεκινησω απο αυτα τα ζαχαρωτα στη σκεπη. Είναι η αδυναμία μου!

Παρα πολύ όμορφο

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Anna μου σε ευχαριστώ , φέτος όλες σίγουρα θα το βελτιώσουμε! :)

xoxlidaki καλώς ήρθες και εμένα τα ζαχαρωτά είναι η αδυναμιά γι'αυτό και το γέμισα με αυτά! σε ευχαριστώ :)

marilise είπε...

τέλειο το καραμελοσπιτάκι σου μπράβοοοοοοο

Afroditi Dionysopoulou είπε...

marillise σε ευχαριστώ πολύ! καλώς όρισες :)

Να'ναι καλά η Μαργκο σε την αναλυτικότατη συνταγή της :)