Τηγανίτες κουνουπιδιού!




Το κουνουπίδι , brassica oleracea , ανήκει στην οικογένεια του λάχανου και πιθανότατα αναπτύχθηκε τυχαία πριν αρχίσει να καλλιεργείται στην τωρινή του μορφή.Σύμφωνα με ορισμένες πηγές εμφανίστικε πρώτη φορά ή προήλθε από την Κύπρο , όπως υποδηλώνει και η παλαιά ονομασία του chou de Crypre , αλλά σύμφωνα με τις πεισσότερες πηγές ώς πρώτοι καλλιεργητές -ή έστω αυτοί που το διέδωσαν - θεωρούνται οι Άραβες.

Σύμφωνα με το Oxford Companion to Food είναι πιθανόν οι Άραβες να εισήγαγαν εκ νέου το κουνουπίδι στην Ευρώοη μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατόριας.

Η αλήθεια είναι πως το κουνουπίδι δεν εκτιμάται δεόντως , παρ'ότι έχει ήπια γεύση και συναρπαστική πυκνή υφή που το καθιστούν τέλειο υλικό για μια ευρεία γκάμα γεύσεων και μαγειρικών μεθόδων.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το κουνουπίδι δεν είναι καταδικασμένο να γίνει νερόβραστο και άγευστο, όπως το κάνουν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.

Είναι τέλειο ταίρι για λευκές τρούφες , όσο περισσότερο πειραματίζετια κανείς , τόσο καταλαβαίνει ότι οι πιθανές συνταγές είναι αμέτρητες ... σούπες , μούς , πουρέδες , μαγειρευτά ακόμα και στο τηγάνι! Ας φτιάξουμε λοιπον και εμείς τηγανίτες κουνουπιδιού :


Υλικά

αλάτι
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι , κομμένο σε μπουκέτα
3 κ.σ ελαιόλαδο , συν επιπλέον για ο τηγάνισμα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλ τριμμένες ώριμες ντομάτες
1/2 κ.γ ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

Υλικά για το χυλό

5-8 κ.σ αλεύρι
2 μεγάλα αβγά ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ τρίμματα απο μπαγιάτικο ψωμί
1/4 φλ τριμμένο σκληρό τυρί πρόβειο

Πάμε να το ετοιμάσουμε ...

Σε μέτρια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ζεματάμε τα μποτκέτα του κουνουπιδιού για 5 λεπτά , έπειτα τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα μας : Ζεσταίνουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτι'ά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ώσπου να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες , δίνουμε στο μείγμα μια βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά , προσθέτουμε  την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον βασιλικό και σιγοβράσουμε για 15 λεπτά.

Ετοιμάζουμε το χυλό μας : Αναμειγνύουμε 5 κ αλέυρι και τα αβγά για να κάνουμε ένα πυχτό χυλό , αν χρειάζεται  προσθέτουμε κι'αλλο αλέυρι.
Σε ένα ρηχό σκέυος ανακατεύουμε τα τρίματα ψωμιού με το τριμμένο τυρί.

Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 κ.σ ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Όταν το λάδι μας κάψει βουτάμε ένα προς ένα τα μπουκέτα κουνουπιδιού πρώτα στο χυλό ύστερα στο μείγμα τυριού ψωμιού και τηγανίζουμε από όλες στιε πλευρές ώσπου να ροδίσουν καλά για περίπου 3 λεπτά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Για να σερβίρουμε :  βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα στην πιατέλα σερβιρίσματος , τοποθετούμε το κουνουπίδι επάνω και αφού περιχύσουμε με την υπόλοιπη σάλτσα σερβίρουμε.




Καλή επιτυχία!

Τα μυστικά του :
  •  Να μην πάρουμε ποτέ μπαγιάτικο κουνουπίδι διότι η μυρωδιά του είναι πάρα πολύ δυνατή
  • Στο χρώμα , το φρέσκο καλό κουνουπίδι πρέπει να είναι ολόασπρο χωρίς μαύρους λεκέδες στην επιφάνεια του.
  • Είναι καλή πηγή βιταμίνης A,B,C  και φολικού οξέος.
  • Για να κρατήσουμε το άπρο χρώμα του καθώς βράζει , μπορούμε να ρίξουμε λίγο γάλα ή λεμόνι στο νερό.


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εγώ τα φτιάχνω αλλίως...

2 αυγά, 2 κσ αλεύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανακατεύονται καλά σε πιάτο. το κουνουπίδι (περίπου 500γρ.) το βράζω σε ατμό και το κόβω σε φέτες 4Χ3 εκ. Σε τηγάνι ζεσταίνω λάδι. περνάω τις φέτες κουνουπιδιού από το μείγμα και τα τηγανίζω σε υψηλή θερμόκρασία από 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. είναι τέλεια!!!

Αlex... είπε...

Ενδιαφέρον ακούγεται!Το κακό είναι ότι είμαι η μόνη που τρώει κουνουπιδι στην οικογένεια.Ισως με αυτή την συνταγή δελεάσω και κάποιον ακόμη να δοκιμάσει!Ευχαριστω που την μοιραστηκες μαζι μας!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Ανώνυμος σε ευχαριστώ που δίνεις κ τηνδική σου εκδοχή!:)

Αλέξ ... μάκαρι! δοκιμασέ το , ποτέ δεν ξέρεις!:)

painter είπε...

Κι εμείς το τρώμε έτσι το κουνουπίδι και μας αρέσει πολύ... είναι πεντανόστιμο!!!

καλό απόγευμα Αφροδίτη μου!

drosostalitsa είπε...

Το δοκίμασα πρώτη φορά στη Ρουμανία και από τότε το φτιάχνω κι εγώ! Πολύ ωραία συνταγή!

Καλό απόγευμα

Βάσσια είπε...

Εγώ πάλι πρώτη φορά το βλέπω.......
Και φαίνεται πολύ καλό (παρά του ότι δεν τρώω κουνουπίδι γιατί με πειράζει).

Καλησπέρα
:-)

Kitchen Stories είπε...

Αφροδίτη, θα με κάνεις να αναθεωρήσω τη στάση μου απέναντι στο "καταφρονημένο" κουνουπίδι!
Για να δούμε...Η συνταγή πάντως μοιάζει εξαιρετική!

Φιλιά
Ζ.

Dafni είπε...

Καλημέρα Αφροδιτούλα μου!!
Ωραία συνταγή και ειδικά η σάλτσα που συνοδεύει το κουνουπίδι....Μπράβο σου!!!

mara είπε...

Ωραια συνταγη "Θεα" μου.Φτιαχνω και εγω κουνουπιδι τηγανιτο σαν κροκετα.Θα δοκιμασω και την δικη σου εκδοχη.Θελω μονο να καταθεσω στους αναγνωστες σου και σε σενα ,οτι οταν βρασουν το κουνουπιδι να βαλουν μερικους σπορους κιμινο στο νερο.Θα με θυμηθεις...

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Καλή μου Painter πολλά φιλιά :)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

drosostalitsa καλώς ήρθες στην παρέα! σε ευχαριστώ :)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Βάσσια μου , πολύ χαίρομαι που σε βλέπω :) δυστηχώς είναι ακρετός κόσμος που δεν αντέχει το κουνουπίδι , ισως τελικά γι'αυτό λένε πως εχει φανατικούς θαυμαστές και φανατικούς εχθρούς! πολλά φιλιά :)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Ζαμπιά μου μακάρι! το εύχομαι ... τον άντρα μου πάντως τον κατάφερα. φιλιά :)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Δάφνη μου η σάλτσα όντως είναι πεντανόστιμη! φιλάκια:):)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Μάρα την επόμενη φορά σίγουρα θα βάλω κίμινο!δεν ρωτώ μου το γιατί , απλά σε εμπιστεύομαι! φιλιά :)

Opalina είπε...

πόσο δίκιο έχεις για το κουνουπιδι, δεν ειναι αναγκη να ειναι καταδικασμενο για παντα νεροβραστο! αριθμητες επιλογες!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Angie ετσι είναι , τουλάχιστον εμείς οι πιο νέες νοικοκυρές μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν κάποια φαγητά ... η μαμά μου σχεδόν πάντα νερόβραστό το έφτιαχνε! :)