29.3.10

Πασχαλινά κουλούρια!








Υλικά
(για περίπου 60-80 κουλουράκια)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ βούτυρο πρώτο
300 γρ ζάχαρη
7 αυγά
1/2 κ.γ σόδα
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
4-5 βανίλιες
1/2 ποτήρι γάλα
2 κ.γ αμωνία

Ετοιμασία

Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη ν' αφρατέψει. Προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα απαλά. Βάζουμε το βούτυρο στην φωτιά να ζεσταθεί.

Σε γυάλινο ποτήρι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα την αμωνία με το γάλα.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέϊκιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν ρίχνουμε και το γάλα.

Ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο μίξερ και ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας σιγά σιγά το λιωμένο βούτηρο μέχρι που να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν

Αλείφουμε τα κουλούρια με κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νερό κατά προτίμηση και ψήνουμε περίπου 20-30 λεπτά για κάθε δόση σε φούρνο 180 C.

Καλή επιτυχία!




Γαριδόσουπα!



Συστατικά

1 κιλό γαρίδες

7 ποτήρια νερό
1 ποτήρι νερού κρασί άσπρο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πατάτες
3 κλωναράκια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 μεγάλο καρότο
1/2 φλ. τσαγιού λάδι
5 φλ. καφέ ρύζι για σούπες
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι







Οδηγίες


Πλένω τις γαρίδες πολύ καλά.

Βάζω σε κατσαρόλα το νερό, το κρασί, το κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο, το μαϊντανό, τις πατάτες ,τη δάφνη, το καρότο, το αλάτι και το πιπέρι ,για 15 λεπτά.
Σουρώνω , στο ζουμάκι , βάζω το λάδι κ τις γαρίδες να βράσουν για 10-15 λεπτά. Βγάζω κ τις γαρίδες απο το ζουμί. Βράζω στο ζουμάκι το ρυζάκι. Παράλληλα καθαρίζω τις γαρίδες απο το κέλυφος.Ρίχνω στην σούπα τα βρασμένα λαχανικά και τις καθαρισμένες γαρίδες.Βράζω ακόμα για 3-4 λεπτά κ σβήνω την φωτιά. Τέλος ρίχνω τον χυμο λεμονιού κ σερβίρω.




Καλή επιτυχία!

26.3.10

Στρούντελ με φράουλες κ κρέμα!




Υλικά



1 φύλλο σφολιάτας γαλλικού τύπου
1 κεσεδάκι φραόυλες
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο
50 ml κονιάκ
χυμό μισού λεμονιού


για την κρέμα


300 ml γάλα φρέσκο (1 φλ.τσαγιού κ 1/4 του φλ.)
5 κ.σ ζάχαρη
1 αυγό
2 βανίλιες
2 κ.σ κορν φλάουρ
1 κ.σ βούτυρο




Οδηγίες


Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε 2 ή 4 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε με την ζάχαρη, το βούτυρο, το κονιάκ , τον χυμό λεμονιού και τις φράουλες.
Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά.
Αποσύρουμε το τηγανάκι από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.


Για την κρέμα: 
Χτυπάμε με μίξερ πολύ καλά την ζάχαρη με το αυγό.
Προσθέτουμε το 1/3 απο το γάλα σχεδόν 100ml , το κορνφλάουρ και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ζεστένουμε το υπόλοιπο γάλα , προσέχουμε να μην μας βράσει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας που έχουμε στο μπόλ του μίξερ.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά και προσθέτουμε τις καραμελωμένες φράουλες ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος αφήνωντας ένα περιθώριο περίπου 3 δάχτυλα πάνω κάτω και 1 δάχτυλο δεξιά αριστερά.
Τυλίγουμε το φύλλο σφολιάτας είτε σε ρολό ή όπως ήταν αρχικά διπλωμένη η σλοφιάτα μας στο πακέτο της (σαν φάκελο).
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο (όπου βάζουμε την "ραφή" της σφολιάτας στο κάτω μέρος για να μην μας ανοίξει κατά το ψήσιμο) χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια ανά 3 εκατοστά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180-200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.(περίπου 30-35 λεπτά)




Καλή επιτυχία!

Τα θέατρα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου!



Δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις τους θα προσφέρουν από την Πέμπτη 25 Μαρτίου, έως και τη Μεγάλη Τρίτη σχεδόν όλα τα θέατρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Σάββατο 27 Μαρτίου.



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κατευθείαν με τα ταμεία των θεάτρων.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.).


Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου έγραψε μία από τις πιο καταξιωμένες και δημοφιλείς ηθοποιούς η Judi Dench.


Η κα. Dench μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αποτελεί ευκαιρία για να γιορτάσουμε το Θέατρο στις τόσες και τόσες μορφές του. Το θέατρο είναι πηγή διασκέδασης και έμπνευσης και έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους που υπάρχουν στον κόσμο. Όμως μπορεί να είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό, αφού προσφέρει επίσης ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης».


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.  http://www.hellastheatre.gr/


Για να δείτε τη λίστα με τα θέατρα πατήστε   http://www.skai.gr/files/1/pdf/lista_theatra.pdf 

Ο Τύπος σήμερα!



Η ευνοϊκή, για τη χώρα μας, έγκριση του μηχανισμού στήριξης "κατά βάση ευρωπαϊκού και με συμμετοχή του ΔΝΤ", ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι "η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής", καθώς και η στήριξη της ΕΚΤ, που προβλέπει μέτρα τόνωσης για τις ελληνικές τράπεζες τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή.







ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ευνοϊκή η απόφαση της ΕΕ. Δραματικό παρασκήνιο για τη στήριξη της Ελλάδας".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανάσα για την Ελλάδα . Υπό έλεγχο η οικονομία μας. Μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις. Η Α. Μέρκελ έκανε ένα βήμα πίσω και επετεύχθη ένας καλός συμβιβασμός για το ελληνικό ζήτημα".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα γεράκια του ΔΝΤ έρχονται στην Ελλάδα για να ελέγχουν ανά εξάμηνο τα οικονομικά της χώρας και να επιβάλλουν νέα σκληρά μέτρα".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πνιγείτε να σας σώσουμε. Συμβιβαστική συμφωνία Μέρκελ- Σαρκοζί για βοήθεια προς την Ελλάδα".


ΕΘΝΟΣ: "Μαξιλάρι ασφαλείας από την Ευρώπη. Γαλλο-Γερμανική συμφωνία στο παρά 1' της Συνόδου Κορυφής".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Αιγαίο χάνεται ο Νομάρχης...αρμενίζει."


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δάνεια μόνο πριν το νοκ-άουτ της οικονομίας από Ευρωπαίους και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σωσίβιο" από Τρισέ, "αγχόνη" από ΔΝΤ. Απόφαση - ανάσα της ΕΚΤ για την ελληνική αγορά".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σωσίβιο Τρισέ και ύφαλος ΔΝΤ. Συμφωνία στο παρά ένα για μηχανισμό στήριξης , με πολλές αντιδράσεις".


ΕΣΤΙΑ: "Τραγικά λάθη ενός εξαμήνου. Ο δανεισμός κατέστη εθνικό όραμα".


ΤΑ ΝΕΑ: "Ουφ! Διπλή ανάσα. Ολοήμερο θρίλερ στις Βρυξέλλες - οι πρωταγωνιστές και τα παρασκήνια".


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Ματώστε και...βλέπουμε". Ανυποχώρητη η Μέρκελ ζητάει μέτρα με συνταγή ΔΝΤ".


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ανοίγω στόμα και λογαριασμούς!". Βόμβα Εφραίμ στο "Π".


Η ΣΦΗΝΑ: "Σύνοδος Γολγοθάς για (Ι) δανεικά. Σκληρή μάχη για να σωθεί το Ευρώ".


City Press: "Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Θα πληρώσουμε μόνοι μας το λογαριασμό".

Metro: "Ευρωπαϊκό...πιστόλι αλλά και σφαίρες ΔΝΤ".

http://www.skai.gr/articles/news/greece/ΟΤύποςσήμερα260310/



Σταφιδόψωμα!



Υλικά

4 φλιτζ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζ. σταφίδα μαύρη
1 κουταλιά μαγιά μπύρας (σκόνη)
1/2 φλ. λάδι
1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό
Αλάτι

Ετοιμασία

Βάζετε τη μαγιά σ'ένα μπολ και τη διαλύετε με λίγο νερό.
Ρίχνετε λίγο αλεύρι, ανακατεύετε να γίνει χυλός και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Βάζετε σε μία λεκάνιτσα το λάδι με την ζάχαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και τη διαλυμένη μαγιά, τις σταφίδες που τις έχετε πασπαλίσει με αλεύρι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι
Ζυμώνετε πολύ καλά και σκεπάζετε τη ζύμη. Την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μεχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Πλάθετε ψωμάκια ή καρβελάκια και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

24.3.10

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ!

Συστατικά

500γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. τυρί φέτα
200γρ. ανθότυρο
200γρ. κασέρι
2 φλιτζ.τσαγιού μπεσαμέλ
5-6 αυγά
πιπέρι
μοσχοκάρυδο


για το άλειμμα του ταψιού
3/4 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο


Οδηγίες

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ (χωρίς να προσθέσουμε τα αβγά της βασικής συνταγής της μπεσαμέλ).
Προσθέτουμε 5-6 αβγά και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε τα τυριά σε ένα μεγάλο μπόλ (αφού τα έχουμε τρίψει) ρίχνουμε την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα , βουτυρώνοντας ένα-ένα , με το λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε από πάνω την γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα , τα οποία επίσης βουτυρώνουμε ένα-ένα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια , φροντίζοντας να φτάσει μέχρι τα τελευταία κάτω φύλλα.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 45-50 λεπτά.






Καλή επιτυχία!




23.3.10

Κουνουπίδι στιφάδο!


Συστατικά

1 μέτριο κουνουπίδι

1/2 κιλό κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κρασοπότηρο λάδι
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
2-3 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι γλυκού ξύδι
2-3 κουταλάκια του γλυκού ντοματοπελτέ διαλυμένα σε ένα ποτήρι νερό
1-2 ξυλάκια κανέλλας
1-2 γαρύφαλλα

Οδηγίες


Καθαρίζουμε και κόβουμε το κουνουπίδι με μέτρια κομμάτια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα.
Βάζουμε τα κομμάτια απο το κουνουπίδι σε κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ξύδι.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
Σβήνουμε το φαγητό μας και προσθέτουμε το ξύδι.

Καλή επιτυχία!

Η ΜΕΛΙΣΣΑ



Η μέλισσα είναι έντομο που ζει κατά μεγάλες οικογένειες μέσα σε κυψέλες. Μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχουν τρία είδη μελισσών: η βασίλισσα, οι εργάτριες και οι κηφήνες.



Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία μέρη: το κεφάλι , το θώρακα και την κοιλιά, συνολικού μήκους 1,5 εκ., περίπου στο μέγεθος ενός μέτριου φιστικιού.


Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της. Αυτές οι τρίχες κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες.


Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια , που αποτελούνται από 13.000 περίπου μικρά μάτια το καθένα και έτσι έχει τη δυνατότητα να βλέπει ταυτόχρονα μπροστά , πίσω, πάνω και κάτω. Στο κέντρο του κεφαλιού της έχει ακόμα τρία απλά μάτια, που σχηματίζουν τρίγωνο.


Έχει δυο κεραίες, που είναι σαν δέκτες ραδιοφώνου. Είναι τα όργανα της ακοής και της όσφρησης.


Στο στόμα η μέλισσα έχει μια γλώσσα μακριά, παχιά και εύκαμπτη. Στην άκρη είναι σαν προβοσκίδα με μικρό κουταλάκι, που είναι μαζί όργανο αφής και γεύσης. Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της. Με την προβοσκίδα ρουφά το νέκταρ από τα λουλούδια.


Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας «ζουζούνισμα».


Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.


Η κοιλιά της μέλισσας αποτελείται από 6 δαχτυλίδια. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο είναι κούφιο, μοιάζει σαν τρυπανάκι και συγκοινωνεί με έναν αδένα, που έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό, που φέρει στο άκρο του μικρά αγκίστρια στραμμένα προς τα μέσα. Έτσι, όταν βυθιστεί σε έναν ελαστικό ιστό, όπως το δέρμα του ανθρώπου, η μέλισσα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το κεντρί με τα σπλάχνα, που είναι συνδεδεμένα μαζί του και κατά συνέπεια πεθαίνει. Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.


Η μέλισσα δεν αναπνέει όπως ο άνθρωπος , αλλά έχει τρύπες στο σώμα, μέσα από τις οποίες περνά ο αέρας.


Η μέλισσα, την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται από τη γύρη και το γλυκό νέκταρ των λουλουδιών. Το χειμώνα τρέφεται με μέλι, που έχει αποθηκέψει στις κηρήθρες της κυψέλης.


Η βασίλισσα








Η βασίλισσα είναι η μοναδική γόνιμη θηλυκή μέλισσα στην κυψέλη. Ζει στη μέση της κυψέλης και είναι ο αρχηγός της. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσει κανείς από το αρκετά μεγαλύτερο σώμα της, σε σχέση με τις άλλες μέλισσες, και τα πολύ κοντύτερα φτερά της.



Γονιμοποιείται μια φορά στη ζωή της από τους κηφήνες και η αποκλειστική της αποστολή είναι να γεννάει τα αυγά στα ειδικά εξάγωνα κελιά (ένα στο κάθε κελί), που ετοίμασαν οι εργάτριες γι’ αυτό το σκοπό. Γεννάει δύο ειδών αυγά:


Τη βασιλική προνύμφη τη θρέφουν οι εργάτριες με διαλεχτή τροφή, το βασιλικό πολτό, ενώ τις υπόλοιπες με μέλι και γύρη. Υπάρχει πιθανότητα όμως να θραφούν με βασιλικό πολτό και περισσότερες από μια προνύμφες. Έτσι μπορεί να γεννηθούν 2 ή 3 νέες βασίλισσες στην κυψέλη. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη, τρώει το κέρινο σκέπασμα από τα κελιά των άλλων, που προορίζονται επίσης για βασίλισσες, και τις σκοτώνει, ώστε να μείνει η μοναδική βασίλισσα στην κυψέλη.


Την άνοιξη, η βασίλισσα πρέπει να κάνει το ταξίδι του γάμου της. Βγαίνει λοιπόν στην είσοδο της κυψέλης και βουίζει δυνατά, προσκαλώντας έτσι τους κηφήνες να την ακολουθήσουν. Πετάει όλο και πιο ψηλά, ώστε να εξαντληθούν οι κηφήνες και να γονιμοποιηθεί με τους δυνατότερους.


Επιστρέφει στην κυψέλη, ενώ οι κηφήνες πεθαίνουν, και αρχίζει να γεννάει αυγά μέσα στις κυψέλες (2.000 – 3.000 αυγά την ημέρα επί 4-5 χρόνια). Αυτή η αποστολή της είναι τόσο σημαντική, ώστε δεν έχει χρόνο ούτε να φαει , ούτε να πλυθεί. Έχει γύρω της πολλές μέλισσες που τη φροντίζουν, την ταΐζουν στο στόμα με γύρη και βασιλικό πολτό και την καθαρίζουν.
Από το αυγό, σε 3-4 μέρες, βγαίνει το σκουληκάκι, που λέγεται πρανύμφη Η προνύμφη μεταμορφώνεται σε νύμφη. Η περίοδος της προνύμφης διαρκεί περίπου 10 μέρες.


Η νύμφη, σε 8 περίπου ημέρες, μεταμορφώνεται σε μέλισσα, η οποία βγαίνει από το κελί της.


Έχει επίσης τους προσωπικούς φρουρούς της, που έχουν διαταγή να επιτίθενται σε όποιον την ενοχλήσει.


Όταν η νέα βασίλισσα επιστρέψει μετά τη γαμήλια πτήση της στην κυψέλη, τα πράγματα γίνονται δύσκολα, γιατί παλιά και νέα βασίλισσα δε χωρούν πια στην ίδια κυψέλη και αρχίζει μεταξύ τους άγριος αγώνας. Η παλιά βασίλισσα προσπαθεί να σκοτώσει ή να διώξει τη νέα. Τελικά, οι νέες εργάτριες προστατεύουν τη βασίλισσά τους και διώχνουν την παλιά, που την ακολουθούν οι παλιές μέλισσες σαν πιστοί οπαδοί.


Η διωγμένη βασίλισσα σταματάει συνήθως σ’ ένα κλαδί δέντρου, οπότε μαζεύονται γύρω της και οι υπόλοιπες μέλισσες και σχηματίζουν ένα είδος τσαμπιού σταφυλιού. Εκεί ξαναρχίζουν το έργο τους, εκτός αν κάποιος μελισσοκόμος τις μαζέψει και τις τοποθετήσει σε κυψέλη.


Έτσι δημιουργείται μια νέα κοινωνία μελισσών, δηλαδή μια κυψέλη.


http://dim-stanou.chal.sch.gr/H%20biologia%20tis%20melissas.htm





22.3.10

Θεαματική έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία!‎


Εξερράγη χθες τα ξημερώματα ηφαίστειο στην Ισλανδία, 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ρέικιαβικ, προκαλώντας ρήγμα ενός χιλιομέτρου και στέλνοντας πίδακες λάβας εκατοντάδες μέτρα ψηλά.

Μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα Εϊαφιαλαϊοκουλ, οι Αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες κατοίκους από την περιοχή, ενώ ο εναέριος χώρος της χώρας έχει κλείσει.
Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους από την Ισλανδία, οι Αρχές απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους περίπου 600 ανθρώπους, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας.
Το ηφαίστειο βρίσκεται στη Νότια Ισλανδία, κοντά στον πέμπτο μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, περιοχή αραιοκατοικημένη, ωστόσο οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, ενώ η ατμόσφαιρα σε διάφορα σημεία είναι αποπνικτική εξαιτίας της στάχτης. Εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι η λάβα θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων.
Ομως, σύμφωνα με αξιωματούχους, το ενδεχόμενο αυτό, όσο περνάει η ώρα, φαίνεται να απομακρύνεται. Αρχικά οι ειδικοί πίστευαν ότι το σημείο της έκρηξης βρισκόταν κάτω από τον παγετώνα, αργότερα όμως εντοπίστηκε με περισσότερη ακρίβεια και φάνηκε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα και όχι από κάτω, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το λιώσιμό του.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η χτεσινή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να υπάρξει ενεργοποίηση του ηφαιστείου Κάτλα, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν.
«Η σημερινή έκρηξη ήταν ήπια, αν όμως εκραγεί το ηφαίστειο Κάτλα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο», δήλωσε ο Παλ Εϊναρσον από το τμήμα γεωφυσικής του πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=10778996
φύση

21.3.10

Όλες του κόσμου οι Κυριακές ...




Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Χαρούλα Αλεξίου






Όλες του κόσμου οι Κυριακές
λάμπουν στο πρόσωπό σου...
Τι χρώματα, τι μουσικές
μες στο χαμογελό σου!


Σαν τη φωτιά είσαι ζεστός,
είσαι ο ίδιος ο Χριστός,
ένας Χριστός της γειτονιάς,
που ξέρει τι θα πει χιονιάς...


Τι όμορφο να σ'αγαπώ
και να σε καρτεράω,
να σου γλυκαίνω τον καημό,
να σε παρηγοράω

Σαν τη φωτιά είσαι ζεστός,
είσαι ο ίδιος ο Χριστός,
ένας Χριστός της γειτονιάς,
που ξέρει τι θα πει χιονιάς...





18.3.10

Συγγενής υποθυρεοειδισμός

1. Τι είναι ο συγγενής υποθυρεοειδισμός;



Είναι μια πάθηση στο νεογέννητο μωρό, όπου ο θυρεοειδής, ένας ενδοκρινής αδένας, δεν λειτουργεί καλά ή δεν λειτουργεί καθόλου, με αποτέλεσμα μια σημαντική ορμόνη, η θυροξίνη, να λείπει από τον οργανισμό ή να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Έχει βρεθεί ότι ένα σε κάθε 1800 παιδιά που γεννιούνται στην Κύπρο, πάσχει από συγγενή υποθυρεοειδισμό.


2. Τι ακριβώς είναι το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών για το συγγενή υποθυρεοειδισμό;



Ο μόνο τρόπος να προληφθεί ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα όλων ανεξαίρετα των νεογέννητων τις πρώτες μέρες της ζωής. Γι’ αυτό, αφού κλείσει το τρίτο εικοσιτετράωρο ζωής, παίρνονται μερικές σταγόνες αίμα από τη φτέρνα του παιδιού πάνω σε διηθητικό χαρτί (είτε προτού φύγει από το μαιευτήριο, είτε στην πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο).





Η λήψη πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι την 6η μέρα ζωής. Η παράδοση του δείγματος για τα νεογέννητα της Λεμεσού, γίνεται απ’ ευθείας στο Κέντρο, είτε από το γιατρό, είτε από τους γονείς. Για τις άλλες επαρχίες υπάρχει συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρεία μεταφορών, στα γραφεία της οποίας παραδίδεται το δείγμα. Για τη συνεργασία αυτή τα έξοδα αναλαμβάνει το Κέντρο. Είναι σημαντικό τα δείγματα να φτάνουν στο Κέντρο έγκαιρα.



Το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου ελέγχει με ανοσολογική μέθοδο την θυρεοτροπίνη, γνωστή και σαν TSH. Η επεξεργασία και η σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνονται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Στην περίπτωση ένδειξης υποθυρεοειδισμού, οι γονείς ειδοποιούνται από τον παιδίατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις του νεογέννητου.




3. Μου είπαν ότι το παιδί μου είναι υποθυρεοειδικό. Ποιά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός;







Τα υποθυρεοειδικά παιδιά είναι νωθρά, κινούνται αργά και έχουν μειωμένα αντανακλαστικά. Έχουν δυσκοιλιότητα και το δέρμα τους είναι κρύο και ξηρό. Σιγά-σιγά μαζεύεται κάτω από το δέρμα τους ένα υλικό που τους δίνει μια εμφάνιση πλαδαρή, κάνοντάς τα να μοιάζουν με παχύσαρκα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν μυξοίδημα.






Συγχρόνως καθυστερεί η ανάπτυξη και η ωρίμανση των οστών. Τα υποθυρεοειδικά παιδιά υπολείπονται στην σωματική τους ανάπτυξη. Τέλος, όταν ο υποθυρεοειδισμός παρουσιάζεται προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου, δηλαδή στους πρώτους 6 μήνες της ζωής, η νοημοσύνη επηρεάζεται.
Σημαντικό είναι ότι το υποθυρεοειδικό παιδί μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά αν εντοπισθεί έγκαιρα και αρχίσει η θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης.


4. Αν το παιδί μου είναι υποθυρεοειδικό, θα έχει όλα αυτά τα προβλήματα;
ΟΧΙ. Από τη στιγμή που ο υποθυρεοειδισμός εντοπισθεί νωρίς, χάρη στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, και εφ’ όσον η θεραπεία του αρχίσει νωρίς και γίνεται κανονικά, τότε τα συμπτώματα δεν θα εμφανισθούν και η νοητική και σωματική του ανάπτυξη αναμένεται να είναι φυσιολογικές.


5. Ποιά είναι τα αίτια που ένα παιδί γεννιέται με υποθυρεοειδισμό;


Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού κατά την νεογνική περίοδο οφείλονται σε αιτίες που δεν είναι γνωστές. Μόνο σ’ ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων ο υποθυρεοειδισμός είναι κληρονομικός. Αυτός ο τύπος υποθυρεοειδισμού κληρονομείται σαν ένα παθολογικό γονίδιο που τυχαίνει να έχουν και οι δύο γονείς, οπότε και το παιδί έχει υποθυρεοειδισμό.
Ορισμένα φάρμακα που δίνονται στην έγκυο για παθήσεις του θυρεοειδούς ή επίσης η υπερβολική χρήση ιωδιούχων αντισηπτικών, μπορεί να προκαλέσουν στο νεογνό παροδικό υποθυρεοειδισμό. Οι κίνδυνοι αυτοί, με τη σωστή ενημέρωση, εύκολα αποφεύγονται. Η πιθανότητα να γεννηθεί παιδί με υποθυρεοειδισμό από ζευγάρι που έχει ήδη ένα υποθυρεοειδικό παιδί, είναι πολύ μικρή. Υπάρχει δηλαδή περίπου η ίδια πιθανότητα όση για ένα παιδί που γεννιέται από γονείς που δεν έχουν υποθυρεοειδικό παιδί.



6. Η θεραπεία είναι δύσκολη;


Όχι. Το μόνο που είναι απόλυτα απαραίτητο είναι να παίρνει το παιδί σας τη δόση της θυροξίνης που χρειάζεται κάθε μέρα. Τα χάπια αυτά μπορούν να γίνουν σκόνη και να δίνονται στα παιδιά μέσα στο γάλα, σε φρουτόκρεμες ή μέσα στις άλλες τροφές τους. Ο γιατρός θα παίρνει κατά διαστήματα δείγματα αίματος για να ελέγχει εάν η δόση της θυροξίνης είναι σωστή για το παιδί σας. Αυτό θα γίνεται συχνότερα τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Ο έλεγχος και η πορεία θα μεθοδεύονται από το Κέντρο με τους επιστημονικούς του συνεργάτες.


7. Πόσο κρατάει η θεραπεία;


Στις περισσότερες περιπτώσεις σε όλη τη ζωή. Υπάρχουν ορισμένα παιδιά με παροδική θυρεοειδική ανωμαλία που θα μπορέσουν τελικά να σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου. Αυτό θα ελεγχθεί όταν το παιδί σας συμπληρώσει τα δύο του χρόνια. Μετά θα γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να παίρνει το φάρμακο σ’ όλη του τη ζωή. Οποιαδήποτε όμως είναι η περίπτωση, η θεραπεία είναι εύκολη, ανώδυνη και φθηνή. Η χορήγησή της δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, ανωμαλία ή εμπόδιο στη ζωή του παιδιού.

8. Πώς θα γνωρίζω ότι το παιδί μου αναπτύσσεται φυσιολογικά;


Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, με τη συνεργασία ψυχολόγου, εφαρμόζει στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 χρόνων, ψυχοκινητικές δοκιμασίες. Με τις δοκιμασίες αυτές εξετάζονται όλα τα υποθυρεοειδικά παιδιά και αξιολογείται η σωματική και η νοητική τους ανάπτυξη.


9. Τι πρέπει να θυμάστε πάντα


Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού προκαλούνται από παράγοντες που δεν είναι γνωστοί. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε που θα μπορούσατε να είχατε κάνει ή αποφύγει ώστε να προφυλάξετε το παιδί σας από το να έχει υποθυρεοειδισμό.


Εάν η διάγνωση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού και η έναρξη θεραπείας γίνουν έγκαιρα, η σωματική και η νοητική ανάπτυξη του παιδιού θα είναι το ίδιο καλή με αυτή ενός μη υποθυρεοειδικού παιδιού. Μην διακόψετε ποτέ τη θεραπεία όσο κι αν σας φαίνεται ότι το παιδί σας είναι απόλυτα φυσιολογικό στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στο φάρμακο που παίρνει και η διακοπή της λήψης του θα προκαλέσει σίγουρα την εμφάνιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού.

πηγη : http://www.cpp.org.cy/default.asp







 
 
 

Μακαρονάδα με τόνο!



Υλικά

 
1/2 κιλό μακαρόνια της αρεσκίας σας
2 κονσέρβες τόνου ελαιόλαδου
3 ώριμες ντομάτες κομ. σε τετραγωνάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδές σκόρδο ψιλοκεμμένες
1/2 κρασοπότηρο ούζο
1 κρασοπότηρο ζεστό νεράκι
αλάτι
πιπέρι
πάπρικά
μερικά φυλλράκια μέντας για την διακόσμηση
Ετοιμασία
Στραγγίζουμε τον τόνο απο το λάδι και τον "μαδάμε" με ένα πηρουνάκι.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον τόνο , ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό περίπου και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε τη ντομάτα,το αλάτι, τα πιπέρια, και λίγο νερό. Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά.
Μπορούμε αν θέλουμε να  ανακατέψουμε την σάλτσα με τα μαρακόνια.
Συνοδεύεται και με τριμμένο τυράκι. Διακοσμούμε με τα φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου!
Καλή επιτυχία!

17.3.10

Η μουσική ως ελπίδα και ευχή

Πώς αλήθεια να αντισταθεί κανείς σε κάθε λογής κακό που βασανίζει τις

κοινωνίες των ανθρώπων; Οι διάφορες προσπάθειες να πολεμηθεί το κακό
είναι συχνά απαραίτητες. Όμως νομίζουμε πως η μεγαλύτερη γροθιά
αντίστασης δίνεται με την προσφορά του αντίστροφου παραδείγματος.
Στις φτωχές χώρες είναι συχνό φαινόμενο οι απαγωγές παιδιών για την
εκμετάλλευσή τους. Στον αντίποδα αυτής της διαστροφής, ένας
εμπνευσμένος άνθρωπος (αληθινός ευεργέτης) μαζεύει παιδιά από τις
φτωχές γειτονιές της Βενεζουέλας και τα κάνει μουσικούς! Βλέποντας
κανείς το θαύμα, δύσκολο να μην συγκινηθεί ...

Στη μακρινή Βενεζουέλα εδώ και 30-τόσα χρόνια ξεκίνησε ένα φιλόδοξο

πρόγραμμα, το El Sistema (Fundaci?n del Estado para el Sistema Nacional
de las Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela). Ένας ντόπιος
μουσικός, ο Χοσέ Αμπρέου, βάλθηκε να μαζέψει παιδάκια στις πιο φτωχές,
τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, τις πιο βουτηγμένες στο έγκλημα και στο
πάρε-δώσε των ναρκωτικών, και να τα κάνει μουσικούς. Το πράγμα προχώρησε
σιγά-σιγά, χωρίς λεφτά και άρχισε να αποδίδει καρπούς. Πέρασαν τα
χρόνια, 250.000 (!) παιδάκια έμαθαν μουσική, και άρχισαν να φτιάχνονται
σχολικές ορχήστρες. Οι ορχήστρες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τις 100 και
από αυτές οι 90 είναι συμφωνικές (ξανα-!). Οι καλύτεροι από αυτούς τους
νεαρούς μουσικούς μαζεύονται σε κεντρικές ορχήστρες, με κορυφή την
Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ, που αυτή την εποχή διευθύνει άλλο ένα προϊόν
del Sistema, ο 28χρονος (ξανα-!) μαέστρος Γουστάβο Ντουνταμέλ, που είναι
επίσης εδώ και λίγους μήνες ο νέος μαέστρος της Φιλαρμονικής του Λος
Άντζελες (ξανα-!).
Έκαναν τουρνέ οι Βενεζουελάνοι πιτσιρικάδες με τον πιτσιρικά μαέστρο
τους και παίξανε και στο Σάλτσμπουργκ. Μάλλον καλά θα έπαιξαν, γιατί οι
απαιτητικοί Σαλτσμπουργκαίοι ζήτησαν και ανκόρ. Ξεκίνησε το ανκόρ με ένα
ταρατατζούμ κάπως οικείο και με την πρώτη φράση των εγχόρδων οι
Σαλτσμπουργκαίοι αναγνώρισαν το κομμάτι και χειροκρότησαν. Μάλλον δεν
περίμεναν ότι οι Ινδιάνοι πιτσιρικάδες θα τολμούσαν να παίξουν Στράους
και μάλιστα στην Αυστρία. Και κάνει zoom-out η κάμερα και θολώνει ο
νους. Πρόκειται για ΜΕΓΑΛΗ ορχήστρα, διπλή, καμιά διακοσαριά άτομα. Και
παίζουν καλά οι άτιμοι:




Συνεπώς ενδιαφερόμεθα, διαβάζουμε, ψάχνουμε. Και βρίσκουμε ένα βιντεάκι


από μία απονομή, με τους Ινδιάνους live από το Καράκας. Μόνο που δεν
είναι οι ΣιμονΜπολιβάροι που είναι πιτσιρικάδες μεν, αλλά γύρω στα
20-25. Είναι οι από κάτω τους, αυτοί που πάνε ακόμα σχολείο. Η Ορχήστρα
"Τερέσα Καρρένιο", έτσι τους λένε. Παιδάκια μικρά, μερικά εμφανώς
αμούστακα. Ξεκινούν με Σοστακόβιτς, από τη 10η Συμφωνία το 2ο μέρος, που
οι ειδικοί λένε ότι είναι ένα αποτρόπαιο μουσικό πορτραίτο του Στάλιν.
Είναι ένα κομμάτι πολύ γρήγορο, βίαιο, άγριο, με εξαιρετικά απαιτητικά
περάσματα, ειδικά για τα πνευστά, και ειδικότερα για τα ξύλινα, με
πανδύσκολο ανσάμπλ. Τα μαθητούδια είναι ντυμένα με τα καθημερινά τους
ρούχα, τα τζην τους τα σκισμένα, τα χαϊμαλιά τους, ό,τι φοράνε τα παιδιά
σήμερα. Και παίζουν ηρωικά, ούτε μία νότα δεν φεύγει.


Χειροκροτήματα, περνάμε στο επόμενο κομμάτι, έναν (άγνωστό μου) Χορό
ενός (αγνώστου μου) συνθέτη από το Μεξικό, ονόματι Αρτούρο Μάρκες. Τα
Ινδιανάκια έχουν αλλάξει στο μεταξύ, έχουν φορέσει τη φόρμα της Εθνικής
τους ομάδας, της Εθνικής Βενεζουέλας. Το κομμάτι είναι εξαιρετικό, με τη
ρυθμική αγωγή που θα περίμενε κανείς από έναν χορό λατινοαμερικάνικο να
ξεπροβάλλει καθώς η μουσική προχωρεί και τα παιδάκια παίζουν με ορμή.
Μπαίνουμε στο τελευταίο θέμα του χορού και καθώς η κάμερα απλώνει,
συνειδητοποιείς ότι βλέπεις πάλι μια μεγάλη ορχήστρα, ίσως να μη φτάνει
τα 200 άτομα των Μπολιβάρων, αλλά τα 150 τα ζυγώνει σίγουρα. Μα πώς
παίζουν τόσο καλά, τόσα πολλά άτομα μαζί? Το κομμάτι κορυφώνεται και τα
παιδάκια σείονται, τα δοξάρια δάσος ολόκληρο πηγαινοέρχονται σαν να τα
δέρνει καταιγίδα κι όμως ούτε μισή νότα δεν ξεφεύγει ποτέ και να,
φτάνουν τα τελευταία μέτρα και τα παιδάκια σηκώνονται όρθια και
τελειώνουν το κομμάτι παίζοντας και χορεύοντας μαζι

Ο Παγδατής απέκλεισε τον Φέντερερ!


Ο Μάρκος Παγδατής νίκησε τα ξημερώματα τον Ρότζερ Φέντερερ σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα του. Ο Κύπριος τενίστας επικράτησε του Ελβετού με 2-1 σετ και προκρίθηκε στον τέταρτο γύρο του τουρνουά Indian Wells.
Ο Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη ηττήθηκε για πρώτη φορά στη ν καριέρα του από τον Παγδατή στην έβδομη μεταξύ τους συνάντηση. Η αναμέτρηση ήταν συγκλονιστική και κρίθηκε στο τάι-μπρέικ, όπου ο Μάρκος επικράτησε 7-4, μετά από 2 ώρες και 22 λεπτά. Επόμενος αντίπαλος του Μάρκου Παγδατή στην φάση των «16» είναι ο Ισπανός, Τόμι Ρομπρέδο (Νο23).

http://www.gazzetta.gr/sport/sport-tennis/item/74411-ο-παγδατής-απέκλεισε-τον-φέντερερ

16.3.10

Η µοναξιά «ραγίζει» την καρδιά



Οι γυναίκες που νιώθουν εγκαταλελειµµένες φαίνεται πως παρουσιάζουν σχεδόν 80% µεγαλύτερες πιθανότητες να εµφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις υποστηρίζει νέα έρευνα από το University of Pittsburg School of Medicine.


Οι ερευνητές εξηγούν πως ο συνδυασµός κατάθλιψης και κοινωνικής αποµόνωσης οδηγεί στο άγχος, που έχει επιβεβαιωθεί πως προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήµατα. H επικεφαλής ερευνήτρια Ρεµπέκα Θέρστον, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Επιδηµιολογίας του Πανεπιστηµίου, και η οµάδα της ανέλυσαν για 19 χρόνια προσωπικά στοιχεία 3.000 αντρών και γυναικών.


Στο ξεκίνηµα της έρευνας όλοι οι συµµετέχοντες υποβλήθηκαν σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο και αναλυτική προσωπική συνέντευξη, η οποία περιελάµβανε ερωτήσεις σχετικά µε το συναίσθηµα της µοναξιάς. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά την καρδιακή υγεία των συµµετεχόντων. Τι παρατήρησαν; Οι γυναίκες που βίωναν έντονα το συναίσθηµα της µοναξιάς παρουσίαζαν πολύ µεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση από εκείνες που ήταν πιο χαρούµενες. Η Θέρστον εξηγεί πως η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε µόνο στις γυναίκες κυρίως λόγω του ότι επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες όταν αποµακρύνονται από τους φίλους τους ή χωρίζουν από τους συντρόφους τους κ.λπ.


ΦΛΩΡΕΝΣ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ
http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=157&artid=541293

ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2010



Στο παρά πέντε της βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, παρουσιάζουμε τη λίστα των 130 υποψηφίων για τα αριστεία υψηλής γαστρονομίας και ελληνικής κουζίνας και αντλούμε υλικό για στατιστικές, αναλύσεις κι επισημάνσεις.


Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου η αγωνία θα λήξει, καθώς θα ανακοινωθούν επισήμως οι Χρυσοί Σκούφοι του 2010. Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ένα αστέρι της τηλεόρασης αλλά και άνθρωπος της διπλανής πόρτας, αγαπημένος και δικός μας. Ναι, καλά το καταλάβατε, ο πληθωρικός Ηλίας Μαμαλάκης θα δώσει τον τόνο της βραδιάς με το αμίμητο στιλ του (η τελετή απονομής μαζί με ένα πλούσιο ρεπορτάζ θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ στις 26 Μαρτίου). Ο σεφ που θα μαγειρέψει το επίσημο γεύμα της απονομής είναι «γείτονας», έκανε το καλοκαίρι τις διακοπές του στη Σαντορίνη και το εστιατόριό του θεωρείται ένα από τα 50 καλύτερα στον κόσμο. Ο Carlo Cracco έρχεται από το Μιλάνο για να μας παρουσιάσει μια κουζίνα με βαθιές ιταλικές ρίζες αλλά και πολλούς νεωτερισμούς.






Εκτός από την υψηλή γαστρονομία και την ελληνική κουζίνα, το «αθηνόραμα» και οι Χρυσοί Σκούφοι στηρίζουν και θέλουν να διαδώσουν τη γαστρονομία όσο ευρύτερα γίνεται. Μέσα από μια μεγάλη έρευνα που έκαναν, αξιοποιώντας τις απαιτήσεις κοινού και επαγγελματιών της εστίασης, λανσάρουν το project της «προσιτής και ποιοτικής κουζίνας», προβάλλοντας μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο εστιατόρια της Αθήνας με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, όπου το κόστος του φαγητού δεν υπερβαίνει τα € 30. Λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες μέρες.






Μέχρι τότε, λέμε να ανεβάσουμε το δείκτη του σασπένς όμως… Εννοείται ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε ούτε ένα όνομα βραβευμένου. Θα σας πούμε, όμως, ότι σε μια δύσκολη χρονιά οι Χρυσοί Σκούφοι βραβεύουν περισσότερα εστιατόρια από το 2009. Τα βραβεία Υψηλής Γαστρονομίας είναι φέτος 23 έναντι 21 πέρυσι, ενώ οι βραβευμένοι της ελληνικής κουζίνας φτάνουν τους 39 έναντι των περσινών 38. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μερικά ρεστοράν που πέρυσι βραβεύτηκαν, φέτος είτε δεν βραβεύονται είτε έχουν κλείσει, η εξέλιξη είναι δυναμική και μπορώ να σας αποκαλύψω ότι υπάρχει ανανέωση των βραβείων σε ποσοστό πάνω από 30% και στις δύο κατηγορίες.


Στις επόμενες σελίδες δημοσιεύεται η πλήρης λίστα των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Υψηλής γαστρονομίας και Ελληνικής κουζίνας.






Με μια πρώτη ανάλυση προκύπτουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Όπως είναι αναμενόμενο, η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος σ’ αυτές τις υποψηφιότητες, συγκεντρώνοντας το 40,8% των εστιατορίων, ακολουθούμενη από την Κρήτη (11,5%) και τη Θεσσαλονίκη (7,7%) να συναγωνίζεται τη Χαλκιδική (8,5%) και τη Σαντορίνη (6,2%) να επικρατεί της Μυκόνου (3,8%).






Η ηπειρωτική Ελλάδα συγκεντρώνει το 70% των υποψηφιοτήτων και η νησιωτική το 30%, η νότια Ελλάδα το 43,1% και η βόρεια το 26,9%. Είναι ενδιαφέρον επίσης να καταγραφεί ότι το 27,7% των υποψηφίων είναι εστιατόρια διακοπών που ανοίγουν μόνο άνοιξη και καλοκαίρι σε τουριστικές περιοχές, δείχνοντας μια σημαντική συνεισφορά της γαστρονομίας στην ελκτική δύναμη του ελληνικού τουρισμού. Θα πρέπει όμως να καταγραφεί μια υποχώρηση του ρόλου της Ελούντας. Παρότι υπάρχουν και εκεί καλά καινούργια εστιατόρια, παλιότερα το ειδικό βάρος της στα βραβεία ήταν μεγαλύτερο χάρη στο γαστρονομικό επίπεδο των μεγάλων ξενοδοχείων.






Εξετάζοντας πιο αναλυτικά το χάρτη της Ελλάδας, διαπιστώνουμε την ισχυρότατη θέση της Κρήτης στα γευστικά μας πράγματα, γεγονός που στηρίζεται κυρίως στην αυθεντική παραδοσιακή της κουζίνα που διατηρείται ολοζώντανη. Η Χαλκιδική, από την άλλη, εξασφαλίζει δυναμική παρουσία χάρη στη συγκέντρωση πολύ καλών εστιατορίων στα καλύτερα ξενοδοχεία της. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα τα πάνε καλά, αλλά την έκπληξη κάνουν η Σύμη και η Κως όπου τα εστιατόρια εξάπτουν. Η Θεσσαλονίκη δεν τα πηγαίνει άσχημα, βρίσκεται ωστόσο για ακόμη μία χρονιά κάτω από τη φήμη της.






Όπως διαπιστώνετε κι εσείς, η γεύση έχει πάρει το δρόμο της, η εστιατορική σκηνή έχει δυναμισμό και αισιοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη σημαντικότερες εξελίξεις. Μη χάσετε το επόμενο τεύχος, όπου θα βρείτε μια πληρέστατη παρουσίαση όλων των βραβευμένων εστιατορίων της Ελλάδας.






Οι 130 υποψηφιότητες


Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που διεκδικούν Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.


ΑΘΗΝΑ


Αθήρι (Ελληνική)


Αλάτσι (Ελληνική)


Aleria (Ελληνική)


Άνετον (Ελληνική)


Apolis (Ελληνική)


Απλά (Μοντέρνα)


Balthazar (Μεσογειακή)


Baraonda (Μεσογειακή )


Βαρούλκο (Ελληνική)


Βασίλαινας (Ελληνική)


Βλάσσης (Ελληνική)


Γαλάζια Ακτή (Ελληνική)


Γαλάζια Χύτρα (Ελληνική )


Γιορτή (Ελληνική)


Central (Fusion)


Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (Ελληνική)


Cibus (Μεσογειακή)


Δεκαεπτά (Ελληνική)


Διόνυσος (Ελληνική)


Δύο Μαζί (Μεσογειακή)


Εδωδή (Μοντέρνα)


Electra (Ελληνική)


Freud Oriental (Γιαπωνέζικη)


Furin Kazan (Γιαπωνέζικη)


Funky Gourmet (Μοντέρνα)


Grand Balcon (Μοντέρνα)


Hytra (Μοντέρνα)


Θαλασσινός (Ψάρι)


Ιθάκη (Ψάρι)


Inbi (Γιαπωνέζικη)


Ioannis (Ελληνική)


Καλλίστη (Ελληνική)


Καλωσόρισμα του Αντώνη (Ελληνική)


Kiku (Γιαπωνέζικη)


Κρητικός (Κρέας)


L’Abreuvoir (Γαλλική )


Μάνη Μάνη (Ελληνική)


Matsuhisa Athens (Γιαπωνέζικη)


Milos Estiatorio (Ελληνική)


Μπουκιά… Μπουκιά (Ελληνική)


Νικόλας της Σχοινούσας (Ψάρι)


Παπαϊωάννου (Ψάρι )


Πιλ-Πουλ (Μοντέρνα)


Πλους Ποδηλάτου (Ψάρι)


Premiere (Μοντέρνα)


Ράτκα (Μοντέρνα)


Ρένα της Φτελιάς (Ελληνική)


Sale e Pepe (Ιταλική)


Σπονδή (Γαλλική)


Τηλέμαχος (Κρέας)


Τηλέμαχος Barbeque Club (Κρέας)


Vardis (Ελληνική)


Χρύσα (Μεσογειακή)


Ψωμί και Αλάτι (Ελληνική)






ΕΠΤΑΝΗΣΑ


Etrusco Κέρκυρα (Μοντέρνα)


Fisherman Κέρκυρα (Ψάρι)






ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Αγιολί (Ελληνική / Μεσογειακή)


Alfredo's (Μεσογειακή)


Art Ο2 (Μοντέρνα)


Clochard (Ελληνική)


Da Vinci (Μεσογειακή)


Επτά Θάλασσες (Ελληνική)


Μανδραγόρας (Μεσογειακή)


Μαύρη Θάλασσα (Ψάρι)


Shark (Ελληνική)


Τάσος (Ψάρι)






ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Αλέξης (Ψάρι)


Καμάρες (Μοντέρνα)


Macaroni (Ιταλική)


Μαριγούλα (Ελληνική)


Μαρίνα (Ψάρι)


Μπουκαδούρα (Ελληνική)


Ντομάτα (Ελληνική)


Sea You Up (Γιαπωνέζικη)


Σουσουράδα (Ελληνική)


Squirrel (Μοντέρνα)


Water Restaurant (Γαλλική)






ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω Ν. Πιερίας (Ελληνική)


Θωμάς Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)


Κόκκινο Πιπέρι Ν. Πιερίας (Ελληνική )


Κοντοσώρος Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)


Λυνούρια Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)






ΘΡΑΚΗ


Κοκόρι Ν. Ξάνθης (Ελληνική)


La Terra Ν. Ξάνθης (Πολυεθνική )


Νησιωτικό Ν. Αλεξανδρούπολη (Ελληνική)






ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Αλέξης Ρόδος (Ψάρι)


Astroscopus Ρόδος (Μεσογειακή)


Θαύμα εν καιρώ Ρόδος (Πολυεθνική)


Θόλος Σύμη (Ελληνική)


Makkeroni Ρόδος (Ιταλική)


Μαυρίκος Ρόδος (Ελληνική)


Μυλόπετρα Σύμη (Μεσογειακή)


Πρωτέας Κως (Διεθνής)


Ωρομεδών Κως (Ελληνική)






ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ


Κάβος Ν. Κορινθίας (Ψάρι)


Ριγάνι Ν. Κορινθίας (Ελληνική)


Τάκης Ν. Λακωνίας (Ψάρι)






ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Βανίλια Σαντορίνη (Ελληνική)


Belvedere Club Μύκονος (Ελληνική)


Coo Μύκονος (Διεθνής/Γιαπωνέζικη)


Daniele Μύκονος (Ιταλική)


Katrine's Μύκονος (Διεθνής)


Κουκούμαβλος Σαντορίνη (Μοντέρνα)


Matsuhisa Μύκονος (Γιαπωνέζικη)


Μεταξύ μας Σαντορίνη (Ελληνική)


Περιβόλι Σαντορίνη (Ελληνική)


Saltsa Σαντορίνη (Ελληνική)


Sea Side Σαντορίνη (Μοντέρνα)


Σελήνη Σαντορίνη (Ελληνική)


1800 Σαντορίνη (Μεσογειακή)






ΚΡΗΤΗ


Αλέκος Ν. Ρεθύμνου (Ελληνική)


Argonauta Ν. Λασιθίου (Ιταλική)


Αργώ Ν. Λασιθίου (Ελληνική)


Αυλή Ν. Ρεθύμνου (Ελληνική)


Blue Lagoon Ν. Λασιθίου (Πολυνησιακή)


Calypso Ν. Λασιθίου (Μοντέρνα)


Διόνυσος Ν. Λασιθίου (Ελληνική)


Ελιά και Δυόσμος Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)


Κυριάκος Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)


La Bloullabaisse Ν. Λασιθίου (Διεθνής)


Λεβέντης Ν. Χανίων (Ελληνική)


Μαραζάκης Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)


Μύλος του Κερατά Ν. Χανίων (Ελληνική)


Topos Ν. Λασιθίου (Ελληνική )


Χρυσόστομος Ν. Χανίων (Ελληνική)






ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Απόμερο Ν. Καρδίτσας (Ελληνική)


Γευσοκράτορας Ν. Μαγνησίας (Ελληνική)


Εν Λαρίση Ν. Λάρισας (Ελληνική)


Καλαμαράς Ν.Πιερίας (Ελληνική)


Κρίτσα Ν. Μαγνησίας (Ελληνική)


http://www.athinorama.gr/restaurants/articles/default.aspx?c=skoufoi&artid=8666&i=1744

15.3.10

Κολασμένα τρουφάκια!





Υλικά

275g σοκολάτα κουβερτουρα με μεγάλη περιέκτικότητα Κακαο, σε κομμάτια
250ml κρέμα γάλακτος
50 g Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
50g σκόνη κακάο

Ετοιμασία

Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ.
Φέρτε την κρέμα γάλακτος σε βρασμό και μετά ρίχτε τη πάνω από τη σοκολάτα .
Ανακατεύετε αργά μέχρι να λίωσει η σοκολάτα , προσπαθέιστε να μην δημιουργηθουν φυσαλίδες.
Αφήστε να κρυώσει για 2 λεπτά.
Προσθέστε το βούτυρο σε δύο στάδια, ανακατεύοντας απαλά.
Μόλις το βούτυρο ενσωματωθεί, το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και γυαλιστερό χωρις κηλίδες λαδιού στην επιφάνεια.
Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Βγάλτε τη ganache από το ψυγείο περίπου 15 λεπτά πριν θέλετε να κάνετε τις τρούφες, ανάλογα με θερμοκρασία δωματίου (αν πχ είναι καλόκαίρι βγάλτε τη 5-7 λεπτα πριν).
Βάλτε το κακάο σε ένα μπολ. Σιγουρευτείτε ότι τα χέρια σας είναι κρύα και στεγνά και στη συνέχεια βουτήξτε τα (τα χέρια σας ) στο κακάο
Πάρτε κουταλιές από το μείγμα ganache (χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ή κουταλι της σούπας ανάλογα με το πόσο μεγάλες θα θέλατε να είναι οι τρούφες) και καντε το μια μπαλιτσα με τα χερια σας , τα βουτηγμένα σε κακάο .
Ριξτε κάθε μια τρούφα στο μπολ με το κακάο, γυρίστε τη μεσα σ’αυτο και στη συνέχεια τινάξτε για να φύγει η τυχόν παραπάνω σκόνη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι τρούφες μπορούν στη συνέχεια να μπουν πάλι στο ψυγείο και να διατηρηθούν για έως 2 ημέρες, αρκεί να είναι αποθηκευμένες σε αεροστεγές δοχείο.

Καλή επιτυχία!

Printfriendly