Θεαματική έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία!‎


Εξερράγη χθες τα ξημερώματα ηφαίστειο στην Ισλανδία, 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ρέικιαβικ, προκαλώντας ρήγμα ενός χιλιομέτρου και στέλνοντας πίδακες λάβας εκατοντάδες μέτρα ψηλά.

Μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα Εϊαφιαλαϊοκουλ, οι Αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες κατοίκους από την περιοχή, ενώ ο εναέριος χώρος της χώρας έχει κλείσει.
Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους από την Ισλανδία, οι Αρχές απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους περίπου 600 ανθρώπους, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας.
Το ηφαίστειο βρίσκεται στη Νότια Ισλανδία, κοντά στον πέμπτο μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, περιοχή αραιοκατοικημένη, ωστόσο οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, ενώ η ατμόσφαιρα σε διάφορα σημεία είναι αποπνικτική εξαιτίας της στάχτης. Εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι η λάβα θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων.
Ομως, σύμφωνα με αξιωματούχους, το ενδεχόμενο αυτό, όσο περνάει η ώρα, φαίνεται να απομακρύνεται. Αρχικά οι ειδικοί πίστευαν ότι το σημείο της έκρηξης βρισκόταν κάτω από τον παγετώνα, αργότερα όμως εντοπίστηκε με περισσότερη ακρίβεια και φάνηκε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα και όχι από κάτω, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το λιώσιμό του.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η χτεσινή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να υπάρξει ενεργοποίηση του ηφαιστείου Κάτλα, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν.
«Η σημερινή έκρηξη ήταν ήπια, αν όμως εκραγεί το ηφαίστειο Κάτλα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο», δήλωσε ο Παλ Εϊναρσον από το τμήμα γεωφυσικής του πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=10778996
φύση