Μην κοροϊδεύετε τους ανθρώπους…


Πρίν λίγες μέρες στην επέτειο της 25ης Μαρτίου μου μεταφέρθηκε η εξής σκηνή. Κατά τη διάρκεια τοπικής μαθητικής παρέλασης για την εθνική εορτή, μεταξύ άλλων, τριμελής κομματική επιτροπή περιμένει τη σειρά της να καταθέσει στεφάνι σε κάποιο παρακείμενο μνημείο.

Όπως μου μετέφερε ένας εξ αυτών στη συνέχεια, ζητώντας τα «φώτα» μου, το θέμα της συζήτησης μεταξύ τους όσο περίμεναν με τον στέφανο παραπόδα, ήταν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες για λόγους εξασφάλισης.

Ένας εξ αυτών είχε πάει σε κάποια κυπριακή τράπεζα και δεν είχε καταλάβει ακριβώς τι του είπαν ότι έπρεπε να πράξει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αντίφαση και η αφέλεια. Όταν το επεσήμανα στο συνομιλητή μου συνέχισε να θεωρεί πολύ φυσιολογικό να τρέχεις στις καταθέσεις στεφάνων, συζητώντας για αποσύρσεις καταθέσεων και να μην γνωρίζεις πως σηκώνεις τα λεφτά από μια τράπεζα και να τα καταθέτεις σε μια άλλη, όντας πτυχιούχος ελληνικού πανεπιστημίου με κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα και συμμετοχή σε δημόσια αξιώματα, έστω και όχι στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης.

Μετά αναρωτιόμαστε πως φθάσαμε εδώ που φθάσαμε..

Σε άλλη περίπτωση, δραστήριος συνδικαλιστής, από αυτούς που εκλέγονται σε κάποιο πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο-υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταχρώμενοι κάποια ρύθμιση για συνδικαλιστική άδεια σπάνια εμφανίζονται στην εργασία, αλλά σε όλες τις κινητοποιήσεις που κάνει το κόμμα, από μαθητικές μέχρι αυτές των συνταξιούχων, με ρωτούσε μέσω φιλικού προσώπου, για το αν θα πρέπει και πώς να αποσύρει τις αποταμιεύσεις της οικογενείας του από ελληνική τράπεζα.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις απάντησα, ότι η πιθανότητα να δεσμευθούν καταθέσεις είναι απειροελάχιστη και αφορά κυρίως την περίπτωση που λάβει χώρα κάποιο πραξικόπημα σαν αυτό που έκανε ο Λένιν και μεταξύ άλλων δεσμεύσουν και τις καταθέσεις.

Και στην περίπτωση αυτή η απάντησή μου εξελήφθη σαν ειρωνεία ή διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης. Νομίζω όμως ότι το φαινόμενο αυτό είναι γενικότερο. Άλλος εφοριακός που παρατηρώ ότι χρόνια και χρόνια αλλάζει τα ανοιχτά αυτοκίνητα σαν τα πουκάμισα, μου αναπτύσσει θεωρίες για το πόσο επιβλαβής είναι η παρουσία των λαθρομεταναστών στην ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά δείχνουν ότι σαν κοινωνία έχουμε χάσει το μέτρο μεταξύ λόγων και πράξεων κι εκτός απ’ ό,τι έχουμε παραδοθεί σ’ ένα συβαριτισμό με δανεικά και μαύρα, δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τις στοιχειώδεις αντιφάσεις του βίου μας.

Καθώς έχουμε χάσει την επιλογή της ομαλής προσγείωσης μας μένει μόνο η ανώμαλη και αυτό όσο να΄ ναι θα πονέσει. Αφήστε που κάποιοι δεν θα καταλάβουν ότι οι ίδιοι είναι που πέφτουν και όχι το έδαφος που ανεβαίνει. Αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο γιατί οι τελευταίοι εύκολα γίνονται μαινόμενος όχλος που μπορεί να πιστέψει σε μαγικές λύσεις και φανταστικούς ή πραγματικούς εχθρούς. Παρατηρώ με πόση μεγάλη ευκολία οι περισσότεροι επίσημοι και ανεπίσημοι ψάχνουν να βρουν κάποιον να ρίξουν την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα συμβεί.

Όπερ, τη Μέρκελ, τους Αμερικάνους, την Goldman Sacks, το δημόσιο, τα συνδικάτα, του δημόσιους υπαλλήλους, τους πολιτικούς, τους ξένους, το κεφάλαιο, τους Εβραίους, τον εξαποδό και άλλες παιδικά χρωματισμένες φαντασιώσεις. Λίγοι ξεκινούν τον επιμερισμό των ευθυνών για κάτι που τους συνέβη από τον ίδιο τους τον εαυτό και αυτό δεν βοηθάει ούτε τους ίδιους ούτε το σύνολο.

Πρώτοι απ’ όλους η θλιβερή κατηγορία των πολιτικών όπου πολλά χρόνια έχω να κρίνω ότι κάποιος προσπαθεί να πει κάτι καινούργιο και δη κάτι που δεν αρέσει στο κοινό αλλά είναι πρέπει να γίνει.

Η τελευταία καραμέλα των πολιτικών είναι η ανάπτυξη. Ότι έλεγε η τωρινή κυβέρνηση στην προηγούμενη ότι τα μέτρα είναι εισπρακτικά και όχι αναπτυξιακά τα λέει η προηγούμενη στη νυν. Όλοι μαζί νομίζουν ότι η ανάπτυξη περνά μόνο μέσα από επιδοτήσεις και καλές προθέσεις.

Πέστε επιτέλους την αλήθεια στους ανθρώπους...

Θα πρέπει να μειωθούν μισθοί, συντάξεις, τιμές προϊόντων, ακινήτων... Να υπερδιπλασιαστεί ίσως η ανεργία και μετά από όλα αυτά αν κάνουμε ότι πρέπει και σταθούμε και τυχεροί να υπάρξει αντιστροφή και βελτίωση.

Παραλειπόμενα

Αγορά:
Μηδέν στο πηλίκο. Μετά τo προχθεσινό ράλι η διόρθωση. Προσέξτε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να κρύβει κάποια κέρδη για φέτος.

ΔΝΤ:
Καλημέρα χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.

Αφορμή αυτού e-mail είναι όλα αυτά τα οποία ακούμε και διαβάζουμε για τον νέο δανεισμό της χώρας μας, από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, οι σκέψεις για το αύριο πολλές, η αβεβαιότητα μεγάλη.

Έχω διαβάσει μερικά πράγματα για το ΔΝΤ, τι κατάφερε να κάνει στις χώρες που ενεπλάκη, το ερώτημα, ίσως και λίγο υπερβολικό, είναι, μας περιμένουν και εμάς τα ιδία; Ανεργία, κοινωνική εξαθλίωση, οικονομικά προβλήματα κτλ

Μήπως τελικά το ΔΝΤ είχε εμπλακεί στα εσωτερικά της χώρας μας από χρόνια πίσω,, παρασκηνιακά και απλά σήμερα βγαίνει στην επιφάνεια ο πραγματικός του ρόλος και η ύπαρξη του στα ελληνικά δρώμενα;

Αληθεύει για την ύπαρξη διάφορων κοιτασμάτων (πλουτώνιο, ουράνιο, χρυσού) στην ελληνική γη και γι΄αυτο γίνεται αυτή η κατάσταση;

Από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄90 είχαμε τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις, μήπως αυτό ήταν ένας προάγγελος μιας μορφής ξεπουλήματος της εθνικής μας περιουσίας και εγκλωβισμού μας, οικονομικά, στα νύχια όλων αυτών που επιβουλεύονται τη χώρα μας και αυτά τα οποία ακούγεται ότι έχει (όπως ανάφερα παραπάνω).

Δεν έχω ασχοληθεί με οικονομικές επιστήμες, δεν είμαι πολικός, ένας απλός πολίτης είμαι που βλέπω, ακούω, συνδυάζω καταστάσεις και καταλήγω σε κάποια συμπεράσματα.


Η ερώτηση είναι η εξής απλή : Ποιο είναι το μέλλον μας; Μάλλον είναι μια από τις ερωτήσεις που υπάρχουν.

Ευχαριστώ.

Καλαμπουνιας Θάνος.



Απάντηση: Αγαπητέ Θάνο,

Το μέλλον θα είναι δυσκολότερο από το παρελθόν. Είναι σαν εγώ για χρόνια να έζησα καλύτερα απ’ ό,τι επέτρεπε ο μισθός μου, με δάνεια και κάρτες. Έτσι τώρα χρωστάω περί τα 30.000 ενώ το χρόνο βγάζω 20.000 ευρώ και με την ύφεση μπορεί να μου γίνουν και 15.000 ευρώ. Το ΔΝΤ είναι σαν νάρχεται η τράπεζα και να εισπράττει το μισθό μου να κρατάει τις δόσεις της και να μου δίνει να περάσω π.χ. 7.000 ευρώ.

Παράλληλα να μου ζητάει και το οικοπεδάκι που κληρονόμησα από τον παππού γιατί τα μετρητά δεν φτάνουν να την ξοφλήσω.

Τώρα αν το οικοπεδάκι έχει ένα κύπελλο με λίρες θαμμένο μέσα και η τράπεζα το ήξερε και με δάνειζε επί τούτου για να το βάλει στο χέρι, δεν το ξέρω. 
Εγώ πάντως τις «τσάκιζα» μια χαρά τις κάρτες όταν μπορούσα και πέρασα καλά. 
Πήγα εκδρομές, ταβέρνες και αγόραζα πολλά πράγματα χωρίς να νοιάζομαι για τα έξοδα. 

ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ








Υλικά


Ελαιόλαδο για το λάδωμα του σκεύους
500γρ μοσχ.κιμά
1 κρεμμύδι μετριο,λειωμένο
2 σκελίδες σκόρδο,λειωμένες
2-3κ.σ ψιλοκομένο μαϊντανό
2-3κ.γ ξερή ρίγανη
1 αυγό
αλάτι & πιπέρι
100γρ ψωμί σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζ.κόκκινο ξηρό κρασί
1-2 σφιχτά αυγά βρασμένα & καθαρισμένα
πατάτες κομμένες για φούρνο
1 κρεμμύδι κομμενο και λεπτές φέτες
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 και 1/2 φλιτζάνι ξεφλουδισμένη και κομμένη ντομάτα


Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκέυος.
Σε ένα μπόλ αναμειγνύουμε τον κιμά , το κρεμμύδι, το σκόρδο, 2 κουτλάκια ρίγανη , το ωμό αυγό , αλάτι & πιπέρι.
Σε ένα μπόλ κομματιάζουμε το ψωμί και προσθέτουμε το 1/4 απο το φλιτζάνι κρασί και το ποσθέτουμε στο μείγμα του κιμά και ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε ένα ρολό βάζοντας στην μέση τα βρασμένα αυγά.
Βάζουμε το ρολό στο σκεύος.
Σε ένα μπόλ αναμειγνύουμε λίγο τις πατάτες το κρεμμύδι,το ελαιόλαδο,το υπόλοιπο κρασί , το υπόλοιπο κουταλάκι ρίγανη και την ντομάτα.
Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω και τριγύρω από το ρολό στο σκεύος.
Ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι το ρολό να ψηθεί καλά.
(Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχατρο-και το βγαζουμε για να πάρει χρώμα λίγο πρίν....)Προσθέτουμε και νερό αν χρειαστεί.






Καλή επιτυχία!


Η Συνταγή περιλαμβάνετε στο : "η γεύση απο το Α εώς το Ω"

ΚΙΛΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ & ΚΡΑΣΙ

Το κιλότο είναι το κομμάτι της λεκάνης του αρνιού, μόσχου ή χοίρου χωρίς οστά. Κατάλληλο για κοκκινιστά ή κατσαρόλας αλλά και ψητά σχάρας. Στην συγκεκριμένη συνταγή εγω χρησιμοποιώ χοιρινό.




Υλικά


1κιλό κιλότο , πλυμένο στεγνωμένο,στεγνωμένο & κομμένο σε μεγάλους κύβους (εγω το έφτιαξα με χοιρινό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλκομμένα
αλάτο&πιπέρι
500ml λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνη
2 γεμάτες κ.σ. μέλι






Εκτέλεση


Κόβουμε , πλένουμε & στεγνώνουμε το κρέας.
Στην συνέχεια το σοτάρουμε ,προσθέτουμε τα 2κρεμμύδια και γυρίζουμε μέχρι να μαραθούν.Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε το κρασί και το δαφνόφυλλο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.
Προσθέτουμε 2 κουταλές γεμάτες μέλι και λίγο νερό και συνεχείζουμε το βράσιμο για 10-15 ' μέχρι να σκουρύνει η σάλτσα και να πήξε.
Σερβίρουμε με μακαρόνια, ρυζι, πατάτες.






Καλή επιτυχία !



ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ




Υλικά

2 κιλά χοιρινό μπούτι (καθαρό χωρίς κόκαλο, ανοιγμένο στη μέση)
1/2 κιλού κεφαλοτύρι γλυκό, σε μακρόστενες φέτες
10 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ρίγανη

για το γλάσο :

3 κ. σ μουστάρδα
1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση


Ζητάω από τον χασάπη να σου αφαιρέσει το κόκαλο.Απλώνω το κρέας και βάζω επάνω τις φέτες τυριού και τα σκόρδα. Πασπαλίζω με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη και τυλίξετο σφιχτά σε ρολό. Τυλίξτε το ρολό πρώτα σε διπλή λαδόκολα και ύστερα σε αλουμινόχαρτο. Βάλτε το σε ταψί και ψήστε το στους 160 βαθμούς Κελσίου, 4- 5 ώρες περίπου ή ώσπου να μαλακώσει.
Ανακατεύεται σε ένα μπολάκι την μουστάρδα με το μέλι πολύ καλά. Μόλις βγεί το κρέας απο το φούρνο το γλασάρετε με την σως.
Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου λεμονάτες ή ρυζάκι!

Καλή επιτυχία!

Τυρόπιτα με φετά & φρυγανιά









Υλικά

1 ποτήρι αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι νερό
1/2 κιλό φέτα
1/4 τριμένο κίτρινο τυρί της αρεσκίας σας
5 αυγά
250 γρ. βούτηρο λιωμένο
φρυγανιά τρυμένη
3 κ.σ ψιλοκομένο άνιθο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση


Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλέυρι με το νερό.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα, το κιτρινο τυρί, αλάτι και πιπέρι και τον άνιθο.
Στο μείγμα μας προσθέτουμε και το λιωμένο βούτηρo, αφού εχει σχεδόν κρυώσει.
Βουτηρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε παντού και στα πλαϊνά με την τρυμένη φρυγανιά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρέξ και πάλι πασπαλίζουμε με τρυμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα για 45' λεπτά περίπου.


Καλή επιτυχία !


φωτό : foodjunkie.eu

Περού: Τσουνάμι σε λίμνη προκάλεσε παγετώνας




Τεράστιος παγετώνας αποκολλήθηκε από τις Ανδεις και έπεσε σε λίμνη στο Περού προκαλώντας τσουνάμι 23 μέτρων, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.



Ο παγετώνας έπεσε σε μια λίμνη κοντά στην πόλη Καρουάς που απέχει περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από το κύμα που σηκώθηκε ενώ καταστράφηκε και μια μονάδα επεξεργασίας πόσιμου ύδατος που εξυπηρετούσε τους 60.000 κατοίκους της περιοχής.


Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τεράστιο κομμάτι του πάγου που αποκολήθηκε από τον παγετώνα Ουαλκάν είχε διαστάσεις 500 επί 200 μέτρα. «Γλίστρησε μέσα στη λίμνη σηκώνοντας τσουνάμι που ξεπέρασε τα προστατευτικά αναχώματα ύψους 23 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι το κύμα είχε ύψος 23 μέτρα», είπε ο Πατρίσιο Βαδεράμα, ένα ειδικός στους παγετώνες.


Οι αρχές εκκένωσαν τις ορεινές κοιλάδες καθώς εκφράζονται φόβοι και για άλλες αποκολήσεις.


Το 1970, κοντά στο Καρουάς, ένας σεισμός προκάλεσε αποκόλληση πάγων, βράχων και λάσπης που έθαψαν την πόλη Γιουνγκάι, στους πρόποδες του όρους Ουασκαράν, σκοτώνοντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.






ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters