Άνοιξε ο δρόμος της σωτηρίας!

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη σήραγγας. Σειρήνες ακούστηκαν σε όλη την περιοχή του Σαν Χοσέ στη Χιλή, όταν το γεωτρύπανο σωτηρίας προσέγγισε τους εγκλωβισμένους. Τρεις με οκτώ ημέρες θα χρειαστούν για τον πλήρη απεγκλωβισμό. Δεν χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά



Με συγκίνηση και δάκρυα χαράς υποδέχτηκαν το άκουσμα των σειρήνων δεκάδες φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή Σαν Χοσέ, τη στιγμή που το γεωτρύπανο σωτηρίας ολοκλήρωσε τη διάνοιξη σήραγγας για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων.
Η διαδικασία διάνοιξης της σήραγγας μήκους 625 μέτρων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και από εκεί θα βγουν στην επιφάνεια της γης οι 33 μεταλλωρύχοι, μέσω ειδικής κάψουλας και χωρίς να γίνει τελικά χρήση εκρηκτικών, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει  καθίζηση του εδάφους.
Ήταν η στιγμή που ακούστηκε η σειρήνα σε όλη την περιοχή, ενώ οι συγγενείς και φίλοι δεν μπορούσαν να περιγράψουν τη χαρά τους.
Η ειδική κάψουλα είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από 50 πόντους και θα τραβήξει έναν - έναν τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους. Κάθε απεγκλωβισμός θα διαρκέσει 20 με 30 λεπτά. Η κάψουλα, που θυμίζει μικρό πύραυλο, ονομάστηκε «Φοίνικας».
Πλέον υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες, προκειμένου να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί η σήραγγα με κάποιο μεταλλικό σωλήνα.
Την επιχείρηση διάσωσης, μια από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει στην ιστορία, θα καλύψουν περίπου 2.000 δημοσιογράφοι.

Στιγμές αγωνίας

"Είμαστε πολύ κοντά" είπε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο Λόρενς Γκόλμπορν  υπουργός εξόρυξης και συμπλήρωσε " Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μετά από τόση δουλεία που καταβάλαμε να χάσουμε το τούνελ. Πρέπει να προσέξουμε μέχρι το τέλος".
Σύμφωνα με τους διασώστες  η αποστολή φτάνει πλέον σε "ευαίσθητη" φάση.  Θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί το τούνελ.

Η  επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 35 ώρες καθώς κάθε φορά ένας μόνον ανθρακωρύχος  αναμένεται να βγαίνει με την κάψουλα.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα πιθανόν να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο χαλκού και χρυσού, ενώ στο σημείο αναμένεται και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, αφού ένας από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους είναι Βολιβιανός.

http://news247.gr/kosmos/news/me_panhgyrismoys_oloklhrwthhke_h_shragga_sto_oryxeio.574213.html

Κοτόπουλο ρολό γεμιστό!



Υλικά

2 στήθη φιλέτο κοτόπουλο
2 κ.σ μουστάρδα
4 φέτες του τόστ ζαμπόν
4 μπαστουνάκια γραβιέρα
4 ροδέλες κοκκίνη πιπεριά
4-6 πολύ λεπτές φέτες καρότο
αλάτι , πιπέρι , ρίγανι
1/2 φλ τσαγιού λευκό ξυρό κρασί
1/2 φλ βούτυρο
άκαυστο σπάγκο μαγειρικής

Ετοιμασία

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο , στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και χτυπάμε με το σφυρί τοτ κρέατος τα στήθη να λεπτύνουν και να παλτύνουν.

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο , πασπαλίζουμε με ρίγανη και το αλείφουμε από την μέσα πλευρά με τη μουστάρδα.

Απλώνουμε απο επάνω τις φέτες του ζαμπόν , τα μπαστουνά γραβιέρας , τη πιπεριά και τα καρότα.

Κλείνουμε κάθε στήθος και το δένουμε προσεκτικά με τον ειδικό άκαυστο σπάγκο.

Σοτάρουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο τα ρολά μέχρι να πάρουν χρώμα απο όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού. Μεταφέρουμε με πυρίμαχό σκεύος και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο , σκεπάζοντας με αλουμίνοχαρτο για να μην μας ξεροψηθεί το κρέας. Βγάζουμε τα ρολά σε πιατέλα , αφαιρρούμε το σπάγκο , κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!