Αφράτοι κεφτέδες!


Πιθανότατα δεν υπάρχει άλλο απλό φαγητό με τόσο λαμπρή ιστορία
όσο ο κοινός κεφτές.
Η λέξη , από την τουρκική λέξη kofte, που με την σειρά της προέρχετε
απο την περσική λέξη kofta (ίσως και οι δύο από την αρχαιοεληνική λέξη "κοπτός" , ψιλοκομμένος , κοπανισμένος) αναφέρεται βέβαια στις μικρές σφαίρες από κιμά που συνήθως πλάθονται μαζί με άλλα υλικά όπως το αβγό και το ψωμί (στην Ελλάδα) και συνηθως τηγανίζονται.
Αλλά ο κεφτές δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα.
Παρόμοιο φαγητό με παρόμοια ονοματα και ποικίλες διαφοροποιήσεις
 βρίσκουμε σε διάδορα μέρη
από την Ινδία μέχρι την Κεντρική Ασία ώς την Μέση Ανατολή ,
τα Βαλκάνια και την Βόρεια Αφρκή.
Στην Ελλάδα οι εκδοχές του κεφτέ είναι αμέτρητες : με κιμά,ρύζικαι αυγολέμονο(γιουβαρλάκια) , με κιμά μέσα σε σάλτσα ντομάτας και ξερά τζάνερα (τα κουμπέπια- Β.Ελλάδα). Στο τηγάνι , το μείγμα εμπλουτισμένο με κρασί ή γάλα ή τα μυστικά της μαγείρισσας!

Υλικά

2 κρεμμύδια τριμμένα
2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
στη χοντρή πλευρά του τρίφτη χωρίς το ζουμί τους
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
500γρ χοιρινό κιμά
300γρ μοσχαρίσιο κιμά
1/4φλ ψιλοκομμένο δυόσμο
1-1 1/2 φλ γάλα
αλάτι και πιπέρι
1/2-1φλ γαλέτα
αλέυρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ετοιμασία

Ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμά , το κρεμμύδι , το σκόρδο , τη ντομάτα , το δυόσμο
το γάλα και το αλατοπίπερο
Ζυμώνουμε πολύ καλά , προσθέτουμε την γαλέτα και κρίνοντας απο την ρευστότητα προσθέτουμε παραπάνω αν χρειστεί.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σχηματίζουμε τους κεφτέδες , τους αλευρώνουμε ελαφρώς , τινάζουμε λίγο και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι λίγους - λίγους.
Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστούς.




Καλή επιτυχία!