Δίπλες!




Δίπλες είναι ένα τηγανητό γλύκισμα απο ζύμη(αλεύρι , νερό και συνήθως αβγά) καρυκευμένο και γαρνιρισμένο με μέλι και καρύδια ή σουσάμι ή αμύγδαλα και κανέλα.Τις συναντάμε σε όλη την Ελλάδα , ανάλογα με την περιοχή έχει διαφορετικές ονομασίες και διαφορετικά σχήματα(λωρίδες , ροδέλες,φιογκάκια, φαρδιές διπλωμένες λωρίδες και άλλα)
Αυγοκαλάμαρα λένε τις διπλές σε πολλά μέρη της χώρας κυριώς όμως στην Κρήτη.
Στα Κύθηρα και στην Ικαρία τις ονομάζουν ξεροτήγανα. Στην Πελοπόνησσο τις ξέρουν ώς δίπλες στην Ήπειρο μασίφια ,στην Ρόδο μαντινάδες και στην Πόλη όπως και στην Χίο ψαθούρια.
Σε πάρα πολλά μέρη είναι το παραδοσιακό γλυκό σε γάμους αλλά θεωρείται και χριστουγεννιάτικο γλύκισμα γιατί συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 μέτρια αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για τη ζύμη
½ κιλό καλαμποκέλαιο
½ κιλό ελαιόλαδο
½ φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1200 ml νερό
2 κουταλιές της κούπας μέλι

Για το στόλισμα
Τριμμένο καρύδι
Κανέλλα

Ετοιμασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη για την κουζίνα, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι
(1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο), το ούζο και το ξύδι και ζυμώνουμε το μίγμα
τρίβοντας το ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε  με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χεριά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη.

Με καθένα από αυτά ανοίγουμε φύλλο σε σχήμα παραλληλόγραμμου με τον πλάστη.
Κάθε τέτοιο φύλλο όταν λεπτύνει αρκετά το κόβουμε σε λωρίδες μήκους περίπου 10 πόντων και πλάτους περίπου 5 πόντων. Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο μέχρι όλη ζύμη μας να γίνει λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμς ένα ικανό μέρος από το λάδι (καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο)
 και το αφήνουμς λίγο να "κάψει".
 Στη συνέχεια ρίχνουμε στο λάδι μία – μία λωρίδα, την αφήνεται ελάχιστο χρόνο να πάρει λίγο χρώμα και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών την τυλίγουμε γρήγορα σαν φλογέρα.

Την βγάζουμε από το λάδι για να την τοποθετούμε σε πιατέλα.
Συνεχίζουμε το ίδιο για τις υπόλοιπες δίπλες , προσθέτοντας λάδι στην κατσαρόλα όποτε χρειάζεται.

Ετοιμασία για το σιρόπι :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει
περίπου 1 λίτρο σιρόπι. Μετά το βράσιμο προσθέτουμε και το μέλι, ανακατεύουμε
και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Ετοιμασία για το μέλωμα :

Για να μελώσουμε τις δίπλες θα πρέπει το σιρόπι να είναι απαραίτητα χλιαρό.
Προσεκτικά λοιπόν ρίχνουμε μία – μία δίπλα στο σιρόπι
και την βγάζουμε σε πιατέλα. Κάνετε το ίδιο για όλες τις δίπλες.

Και τέλος για το στόλισμα :

Σε κάθε στρώση από δίπλες που βάζουμε στην πιατέλα ρίχνουμε  πάνω τριμμένο
καρύδι και λίγη κανέλλα.

Καλή επιτυχία!

Ακτίνες Χ , 115 χρόνια ζωής!

 
 
Η Google αφιερώνει το λογότυπό της σε αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη κυρίως για την υγεία του ανθρώπου, τις ακτίνες Χ που σήμερα κλείνουν 115 χρόνια ζωής.
Ανακαλύφθηκαν το 1895 έφεραν μία πραγματική επανάσταση στην ιατρική, καθώς επέτρεπε τον έγκαιρο εντοπισμό τραυματισμών και ασθενειών που δεν ήταν εμφανείς.
Οι ακτίνες Χ πρωταρχικά χρησιμοποιήθηκαν από την Ιατρική ως διαγνωστικό εργαλείο με τη μορφή της ακτινογραφίας και από τη Φυσική και τη Χημεία με τη μορφή της κρυσταλλογραφίας.
Είναι επίσης γνωστές ως Ακτινοβολία Röntgen από τον Γερμανό φυσικό, Βίλχελμ Ρέντγκεν που τις ανακάλυψε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι ακτίνες Χ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρύτατα και ν' αποτελούν πολύτιμο μέσο έρευνας
Το Νοέμβριο του 1895, ο Ρέντγκεν, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, πειραματιζόταν με τη ροή του ηλεκτρισμού διαμέσου ενός σωλήνα κενού.