Ένα σαρακοστιανό τραπέζι!

 

Χούμους

Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, διαδεδομένη  στη Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας τους και τρώγεται ως  ορεκτικό. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη, ενώ στο Ισραήλ την θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάταρ.


Υλικά

1 κούπα ξερά ρεβίθια μουλιασμένα και βρασμένα
1 κουταλιά ταχίνι
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
χυμο από 1 φρέσκο λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο
1/2  κουταλάκι πιπέρι καγιέν
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό


Ετοιμασία


Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό, ελαφρά αλατισμένο, για 8 ώρες.
Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν. Επειτα λιώνουμε τα ρεβίθια καλά στο μούλτι με λίγο νερό για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα.
Βάζουμε  σε μπολ την κρέμα ρεβυθιών , το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, το καγιέν, και το πιπέρι.
Δουλεύουμε το μίγμα με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε αργά λίγο ακόμα νερό.
Το μείγμα πρέπει να έχει την υφή αλοιφής. 
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών,
αν φυλαχτεί στο ψυγείο λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και
γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή πιπέρι καγιέν.
Στολίζουμε με μερικά φύλλα μαϊντανού ή με ελιές!

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι του Ευτύχη Μπλέτσα

******************************************************************

Η λαγάνα που έγινε & κριτσίνι

Λαγάνα η ονομασία της  προέρχετε απο το λατινικό laganum ,
ένα επίπεδο αρτοσκύασμα ή τηγανίτα που προήλθε απο το αρχαίο ελληνικό λάγανον
ή αρτολάγανον.Η λαγάνα , το ψωμί της Κ.Δευτέρας παραδοσιακά δεν έχει προζύμι-παραπέμπει στα άζυμα της Παλαιάς Διαθήκης- αλλά σήμερα φούρνοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) χρησιμοποιούν μαγιά στην προετοιμασία της.

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση , η λαγάνα δεν κόβεται με μαχαίρι
αλλά με τα χέρια καθώς οι προλήπτικοι Έλληνας πίστευαν ότι το
σίδερο παρέπεμπε στις δυνάμεις του κακού.

Υλικά για 4 λαγάνες

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 50 γρ. νωπή
450 ml νερό χλιαρό
1, 5 κ. κ. αλάτι
1,5 κ. κ. ζάχαρη
1 κ. σ. σουσάμι


Ετοιμασία

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 150 ml ζεστό νερό και ρίχνουμε και
100 γρ αλεύρι για να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. 
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι
και σχηματίζουμε ένα λακκάκι.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και περίπου 350 ml νερό ή όσο χρειαστεί ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε το μείγμα και να σχηματιστεί μια ζύμη, εύπλαστη και λεία. Ζυμώνουμεγια 10 περίπου λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε, σκεπασμένες με μια πετσέτα για 1 ώρα τουλάχιστον, για να διπλασιαστούν σε όγκο.

(σε αυτό το σημείο πλάθουμε τα κριτσίνια μας με μικρά κομμάτια ζύμης)

Τις ρίχνετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγετε μια φορά με τον πλάστη δίνοντας τους οβάλ σχήμα μήκους 18-20 εκ. 
Πιέζουμε με τα δάχτυλα, αφήνοντας το αποτύπωμα τους σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της ζύμης ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της λαγάνας.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
Ψήνουμε τις λαγάνες, σε προθερμασμένο, στους 200 βαθμούς , φούρνο, για 15-20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

**************************************************************
Βολβοί Τουρσί

Βοβλοί και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, θεωρείται λιχουδιά από αρχαιοτάτων χρόνων, ένας μεζές φτιαγμένος απο τους στρογγυλεμένους , υπόγειους βλαστούς του υάκινθου (muscari comosum) .

Η ομορφιά τους είναι η πικρίλα τους.
Oι αρχαίοι Ελληνες πάντρευαν τους βολβούς γευστικά με το μέλι, το τυρί, το σουσάμι, το κρεμμύδι, το ξίδι και το σίλφιο. O Ρωμαίος Απίκιος πρότεινε βολβούς βρασμένους με κουκουναρόσπορους, χυμό ρόκας και πιπέρι.

Η προετοιμασία τους έχει δουλειά. Χρειάζονται πλύσιμο, ξεφλούδισμα και χαράκωμα πριν ζεματιστούν. Στην Ιταλία τους μουλιάζουν σε κρύο νερό για μια - δυο μέρες,  πριν το ζεμάτισμα. Χωρίς αυτό θα ήταν υπερβολικά πικροί. Εμείς συνδυάζουμε τους βολβούς με την περίοδο της νηστείας.

Σύμφωνα με την αγροτική μας παράδοση, οι βολβοί τουρσί με μάραθο και σκόρδο είναι εξαιρετικός μεζές για ουζάκι.

Υλικά

3 κ.σ. αλάτι
1-1 ½ κιλό βολβοί, καθαρισμένοι και ολόκληροι
2 φλιτζ. λευκό ξίδι
3-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού ολόκληρους
Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση

Ετοιμασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό (να σκεπάζει τους βολβούς) με 1 κουταλιά αλάτι. Προσθέτουμε τους βολβούς και τους σιγοβράζουμε, χωρίς να τους σκεπάσουμε, για 5 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με καινούργιο νερό και άλλη μια κουταλιά αλάτι.


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τρίτη φορά, βράζοντας τους βολβούς αυτή τη φορά για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι και να μαλακώνουν.
Σουρώνουμε τους βολβούς και τους στεγνώνουμε με μια πετσέτα .


Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ξίδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τους κόκκους
πιπεριού και τους βάζουμε να πάρουν μια βράση. Απομακρύνουμε το τηγάνι
από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.


Βάζουμε τους βολβούς σε ένα αεροστεγές βάζο και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα ξιδιού. Ρίχνουμε και αρκετό ελαιόλαδο να σκεπάσει την επιφάνεια (περίπου 2,5 εκ.) στην κορυφή του βάζου. Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και τους αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον πριν τους καταναλώσουμε. Τους σερβίρουμε σε μικρό πιάτο μόνους τους, ως εξαιρετικό μεζέ για κρασί ή ούζο. 

Καλή επιτυχία!

********************************************
Ταραμοσαλάτα  με ψωμί

Υλικά
(για 8-10 άτομα)
100 γρ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη
80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκός ταραμάς
225 γρ. ελαιόλαδο
200 ml ηλιέλαιο
85 ml χυμός λεμονιού


Ετοιμασία

Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λεμόνι.
Μόλις γίνουν ένα πηχτό μείγμα, ρίχνουμε τα λάδια σε σταθερή συνεχή ροή, χαμηλώνοντας λίγο την ταχύτητα του μπλέντερ. Στο τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.
Καλή επιτυχία!
***************************************************
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και καρύδια
Υλικά
(για 4 άτομα)
115 γρ. λευκός ταραμάς
190 ml νερό
60 ml λεμόνι
160 γρ. ψίχα από λευκό ψωμί
220 ml λάδι
200 γρ. καρύδια ψίχα
1 1/2σκ. σκόρδο
Ετοιμασία

Μουσκεύουμε το ψωμί με το νερό και το λεμόνι.
Τα περνάμε από το μπλέντερ (χωρίς να στύψουμε). Προσθέτουμε τον ταραμά και το ελαιόλαδο κουταλιά κουταλιά και έπειτα το σκόρδο και τα καρύδια χοντροκομμένα.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
 Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια
Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 φλ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ καρύδι ψιλοτριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες 
1/2 φλ ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύδι 
1/2-1 κ.γ ζάχαρη (προαιρετικά)

Ετοιμασία

Πλένουμε και τρυπάμε με το πιρούνι τις μελιτζάνες.
Τυλίγουμε την κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

Αφού κρυώσουν καλά, τις καθαρίζουμε και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα υγρά. Λιώνουμε με ένα πιρούνι και βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας  προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανκατεύουμε λίγο ακόμα.

 Η μελιτζανοσαλάτα δεν χρειάζεται να είναι εντελώς λεία.
Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη αν χρειάζεται- γιατί οι μελιτζάνες συχνά είναι λίγο πικρές.

Καλή επιτυχία!


****************************************

Πατατοσαλάτα με σάλτσα πέστο!

Υλικά

1 κιλό βραστές πατάτες
100 γρ. κουκουνάρι καθαρισμένα
150 γρ.ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι,πιπέρι
150 γρ. διάφορα μυρωδικά, μαϊντανό , βασιλικό, δυόσμο

Ετοιμασία

Χτυπάμε στο μούλτι τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα αν είναι πολύ παχύρευστη.
Κόβουμε σε κομμάτια τις βραστές πατάτες, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και τις περιχύνουμε με την σάλτσα πέστο μας.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
Ψητά καλαμαράκια με  αρωματικά
Υλικά (για 6 άτομα)

    800γρ καλαμάρια μεγάλα

Για το «άλειμμα»:

2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τη φύτρα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λαδολέμονο:

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
Ετοιμασία

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα ξεπλένουμε καλά.

«Αλειμμα»: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (μαϊντανός, άνηθος, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι) σε ένα μπλέντερ και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα τα καλαμάρια.
Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Λαδολέμονο: Ενώνουμε όλα τα υλικά (ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα -προαιρετικά-, ρίγανη και θυμάρι) σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε.

Μια συνταγή απο το περιοδικό γαστρονόμος

Καλή επιτυχία!

***********************************




Μακαρόνια ολικής με μικρές ντόπιες γαριδούλες,
σπανάκι και γλυκάνισο
Από το Γιάννη Μπαξεβάνη

Υλικά (για 4 άτομα):
500 γρ μακαρόνια ολικής άλεσης
1 κιλό γαριδούλες μικρές
6 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα
300 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι στο γουδί
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι


Ετοιμασία


Καθαρίζουμε τις γαριδούλες και κρατάμε ξεχωριστά τα κελύφη από την ψίχα.
Τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα ντοματάκια σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Κόβουμε τα κοτσάνια από το σπανάκι, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κελύφη από τις γαριδούλες για να βράσουν ακόμη 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό. Μετά σουρώνουμε, κρατάμε το ζουμί και πετάμε τα τσόφλια. Βάζουμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα και αν δεν φτάνει για να βράσουν τα μακαρόνια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Το βάζουμε να βράσει με αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
 Βράζουμε όση ώρα λέει το πακέτο και μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε μέσα τις γαριδούλες για 1 λεπτό ακόμα.
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα φύλλα σπανακιού, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ τις ντομάτες, το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο, λίγο αλατοπίπερο και το γλυκάνισο και τα μεταφέρεουμε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα να σοταριστούν σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια με τις γαρίδες πολύ γρήγορα, τα προσθέτουμε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα με τα λαχανικά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι πάλι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε

Καλή επιτυχία!

*****************************************

Φυσικά δεν μπορούν να λείπουν και τα γλυκά οπότε τι καλύτερο απο έναν


Χαλβά σιμιγδαλιού με σοκολάτα , αρωματισμένος με πορτοκάλι & τεντούρα!


και





και φυσικά ουζάκι με γλυκάνισο!



Στην υγεία σας :)









20 σχόλια:

painter είπε...

Μπράβο Αφροδίτη!!!
Όλόκληρο τραπέζι μας έστρωσες... ένας κι ένας όλοι οι μεζέδες σου!!!
Να βάλω το κρασάκι και να έρθω???

Καλημέρα, καλή εβδομάδα να έχεις

Phivos Nicolaides είπε...

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος εάν το χούμους είναι σαλάτα, που τρώγεται ως ορεκτικό. Από ότι ξέρω, είναι κανονικό φαγητό, που συνήθως συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές. Ότι και να είναι πάντως, είναι πραγματικά υπέροχο έδεσμα!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μα τι πλούσιο τραπέζι είναι αυτό που μας έστρωσες σήμερα??
Εγώ θα φέρω το ουζάκι και θα σερβιριστώ απ' όλα!!!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Χρύσα , Έλενα καλημέρα , καλη εβδομάδα σας ευχαριστώ :)

Φοίβο ισως να έχεις δίκαιο , μπορεί να τρώγετε κ σαν κύριο γεύμα ο πουρές ρεβιθιών με ταχίνι. Εμείς να σου πω την αλήθεια το τρώμε σαν άλειμα ή ως ντίπ σε ψωμί ή άλλα λαχανικά ....

Στην Κύπρο το τρώτε συχνά ; και εκτός περιόδους νηστείας ;

Πάντως εαν υπάρχουν περισότερες πληροφορίες θα με ενδιέφεραν!

την καλημέρα μου κ σε εσένα φυσικά Φοίβο και καλή εβδομάδα σε ευχαριστώ :)

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Μα τι πολλές συνταγές!!!Ευχαριστούμε πολύ!Να έχεις μία όμορφη βδομάδα...

Betty's Cuisine είπε...

Η μια πρόταση καλύτερη από την άλλη!
Υπερπαραγωγή το τραπέζι σου, εύγε!

georgiaxara είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΟΥ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!
ΦΙΛΙΑ!!

Ανώνυμος είπε...

αφροδιτηηηηηηηηηηηη... τι μεγαλο τραπεζι με νοστιμα εδεσματα ειναι αυτο... υπεροχες ολες οι συνταγες.. θα κλεψω την χουμους...

καλο βραδυυυυυυυυυυ..

φιλακιαααααααααααα..

Tante Kiki είπε...

καλησπέρα! υπέροχες οι γεύσεις σου! όλες μία και μία... Γειά στα χέρια σου! Σε καλώ να επισκεφθείς και μένα και να αφήσεις το στίγμα σου κάνοντας κλικ στην παρακολούθηση... Tantekiki.blogspot.com

Ιωάννα είπε...

Τι όμορφες γεύσεις Αφροδίτη!!
Υπέροχο το Σαρακοστιανό τραπέζι σου!!
Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι νηστίσιμα και πολύ υγιεινά!!

manousina είπε...

τραπέζι με τα όλα του. Αυτόν τον χαλβά με την τεντούρα ακόμα δεν αξιόθηκα να τον κάνω .... τον βλέπω όμως το ΣΚ...

Lenia είπε...

Μπράβο,Αφροδίτη!Η νηστεία θέλει καλοπέραση,ε?

Afroditi Dionysopoulou είπε...

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." σε ευχαριστώ ,να'σαι καλά , καλή εβδομάδα κ σε εσένα :)

"Betty's Cuisine " τίμη μου το σχόλιο σου , σε ευχαριστώ :)

"georgiaxara" να'σαι καλά Γιωργία μου , σε ευχαριστώ , φιλιά :)

"ta matia mou" σε ευχαριστώ κοριτσάκι μου φιλιά :)

"Tante Kiki" καλώς όρισες σ'ευχαριστω , ήδη εχω επισκεφτεί το blog σου :)

"Ιωάννα" με τον καλό σου τον λόγο πάντα Ιωάννα μου , πολύ σ'ευχαριστώ , νηστίσιμα και πολύ υγιεινά , έχεις απόλυτο δίκαιο!φιλιά :)

"manousina" σ'ευχαριστώ , φιλιά :)

22/3/11 3:56 μμ

"Λένια" θέλει καλοπέραση η ζωή μας γενικά θεωρώ , πόσο μάλλον σε περιόδους νηστείας , φιλιά πολλά , σ'ευχαριστώ :)

Vita είπε...

Αφροδίτη το ένα πιο νόστιμο από το άλλο! Έχει και η νηστεία τους πειρασμούς της :-)

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Vita έχει πείρασμούς δε λες τίποτα .... η μαμά μου παλιά πως κατάφερνε κ αδυνάτιζε τέτοιες εποχές , δεν το κατάλαβα ποτέ!
σε ευχαριστώ , καλό βράδυ :)

Ειρήνη είπε...

το μενου ειναι καταπληκτικο!η λαγανα-κριτσινι μου αρεσε πολυ σαν ιδεα!

mara είπε...

Και μετά λένε ότι τα σαρακοστιανά είναι ανιαρά πιάτα.Αν το ξανακούσω "Θεά" μου θα τους πιάσω το αυτάκι και στο blog σου απευθείας...Μπον ζουρ !!!!!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Ειρήνη μου , Μάρα καλημέρα σας ευχαριστώ :)

thumbelina είπε...

γεια σου Αφροδιτη σε βρηκα μεσα απο το fb....τι ωραιες συνταγες...ειδικα ο χαλβας με σοκολατα.....μας εδωσες καταπληκτικες ιδεες για μεθαυριο....φιλια....:))

Afroditi Dionysopoulou είπε...

thumbelina να είσαι καλά , καλώς βρεθήκαμε! :)