12.4.11

Μαλεμπί ~ Μεταξένιο επιδόρπιο



Μαλεμπί (Muhallebi , muhallabia) "Μεταξένιο " επιδόρπιο , το οποίο φτιάχνετε με κόρφλάουρ ή αλεσμένο ρύζι και γάλα , αρωματίζεται με ανθόνερο ή ροδόνερο. Οι μικρασιάτες Έλληνες υιοθέτησαν το επιδόρπιο αυτό , το οποίο είναι δημοφιλές σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει ο σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος στο βιβλίο του "Του Κόσμου Τα Γλυκά!"
Μια κρέμα μαλεμπί μπορεί να μεταμορφωθεί κυριολεχτικά σε ένα σωρό άλλα γλυκά αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες παραλλαγές πχ με την προσθήκη πολτοποιημένου πικραμύγδαλού έχουμε το γωνστό γλυκό keskul. Το όνομα "μελεμπί" φαίνετε να είναι περσικής προέλευσης , αλλά το ίδιο το γλυκό δεν συναντάται πια στην ενθική κουζίνα των σύγχρονών Ιρανών.



Υλικά



1 λίτρο γάλα πλήρες
100 γρ. ρυζάλευρο
100 γρ. φρουκτόζη
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
γλυκό κουταλιού (πορτοκάλι , περγαμόντο) ή μαρμελάδα
1 σφινάκι ανθόνερο







Ετοιμασία


 
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το κρύο γάλα και το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε.

Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κοπανισμένη μαστίχα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τη φρουκτόζη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα του ρυζάλευρου στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά συνεχώς μέχρι να πήξει το γάλα σε κρέμα.



Μοιράζουμε την κρέμα σε μπωλάκια και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ανακατεύουμε μερικές κουταλιές γλυκό του κουταλιού ή τη μαρμελάδα μας , με το ροδόνερο και σερβίρουμε κάθε μπόλ με μια κουταλιού και ένα φύλλο φρέσκου δυόσμου εαν θέλουμε.

Πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη εαν θέλουμε.
ή μπισκότα για τα παιδιά.



Καλή επιτυχία!


14 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλημέρα, πολύ ωραίο επιδόρπιο!!αλλά γιατί φρουκτόζη;;κι όχι ζάχαρη;;

Afroditi είπε...

Ξανθή καλημέρα , η φρουκτόζη λιώνει πιο εύκολα νομίζω , αλλά την προτίμησα κυριώς γιατί ετοίμασα και παιδικά .... μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κανονική ζάχαρη , σε ευχαριστώ :)

queen in red είπε...

αφρουτιδουλααααααααααα.. ολα τα ανατολιτικα να μας φερεις... εχουν μια αλλη μαγειααααα.

καλημερα φιλακιααααααααααααααα..

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αδροδιτούλα μου πραγματικά βελούδινο και λαχταριστό!
Απόλαυσα και τις πληροφορίες που μας έδωσες!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

Katerina είπε...

Καλησπέρα
δεν έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο.
Θα το φτιάξω για την κόρη μου!!

Καλημέρα!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αγαπημένο επιδόρπιο, από τα πιο ωραία κι απαλά! γεια στα χέρια σου

manousina είπε...

μεταξένια κρέμα!!! δελεαστικό ακούγεται.

effie... είπε...

μου αρέσουν όλα αυτά τα γλυκάκια τα κρεμώδη, ελαφριά και πάνω απ'όλα εύκολα !!! :-)

ViVa είπε...

σουπερ ιδεα για τα παιδικά μας στομαχακια .... και οχι μονο .... μιαμ μιαμ μιαμ!

nadia είπε...

Αφροδιτούλα φαίνεται υπέροχο.Δεν το έχω ξανακούσει,θα το δοκιμάσω σίγουρα (πέρνα μία βόλτα από το blog μου) Φιλάκια

Eva Z. είπε...

Υπέροχο...γιατί εμένα μ'αρέσει οτιδήποτε με γάλα και βελουδένιο...Θα το φτιάξω οπωσδήποτε..και μόνο που το βλέπω μου τρέχουν τα σάλια...

Helengr είπε...

Καλημέρα Αφροδίτη. Πολύ ωραία κρέμα που συνηθίζεται σε όλες τις Αραβικές χώρες και τη λενε muhalabia.(Ζω σε Αραβική χώρα). Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε πακετάκια κι απλά προσθέτεις γάλα, ζάχαρη και ανθόνερο. Στο τέλος πασπαλίζεις με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Δεν βάζουν κανέλα ή άλλο γλυκό. Ο Παρλιάρος δεν γνωρίζει τις Αραβικές συνήθειες.

newagemama.com είπε...

Αρκεί το όνομα "Μαλεμπί" για να με ταξιδέψει σε μέρη μαγευτικά (τουλάχιστον σε μια άλλη εποχή!). Υπέροχο!

Afroditi είπε...

queen in red
ΕΛΕΝΑ
Katerina
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ
manousina
effie
ViVa
nadia
Eva Z.
Helengr
newagemama

καλησπέρα σε όλες και σας ευχαριστώ πολύ! Είναι πραγματικά βελούδινη κρέμα και είμαι σίγουρη στα πιτσιρίκια θα αρέσει πολύ Katerina & Viva :)

Helengr πολύ σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες , να και κάτι που έμαθα ακριβώς μεσα απο την "καρδιά" του γλυκού , σε ευχαριστώ :)

Καλό βράδυ σε όλους!

Printfriendly