4.10.11

Μούστος!




Μούστος πρόκειται για τον "ωμό" χυμό σταφυλιών , προτού δηλαδή περάσει από την διαδικασία της ζύμωσης για να γίνει κρασί. 'Οταν τον βράσουμε και πήξει , έχουμε το λεγόμενο πετιμέζι. Είναι ένα  μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων , μια από τις δυο γλυκαντικές ουσίες (η άλλη ήταν το μέλι).

Ο "οπός" των σταφυλιών ΄'οπως τον έλεγαν , έχει διάφορες ουσίες αναλόγως με το πόσο βρασμένος και πυκνός ήταν.

Η πιο εκλεκτή και ακριβή μορφή ήταν ο γλεύκος , από τα πολύ ώριμα ή παραγινωμένα σταφύλια πριν να πατηθούν.

Το έψημα ,  ήταν πολύ πυκνός οπός και χρησιμοποιούταν σαν υποκατάστατο του μελιού.

 Ο έψετος ήταν παρόμοιος αλλά λίγο πιο ρευστός από το έψημα.

Τέλος υπήρχε και το σίραιον άλλο ένα προϊόν από συμπυκνωμένο μούστο για τι οποίο όμως δεν γνωρίζουμε πολλά.

Ο Αθηναίος αναφέρει μια συνταγή ψαριού με μούστο ως παράδειγμα της μαγειρικής τέχνης , σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους δημιουργίες απέτρεψαν τον άνθρωπο από τον κανιβαλισμό!

Τα δύο πιο γνωστά παραδοσιακά παρασκευάσματα στη σημερινή πατροπαράδοτη μαγειρική είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές σπεσιαλιτέ που χρησιμοποιούν μούστο. Στη Λήμνο συναντάται μία από τις πιο πρωτότυπες χρήσεις : βράζουν σπιτικά ζυμαρικά στον μούστο.

Αποξηραμένη μουσταλευριά φτιάχνουν σήμερα στην στην Τήνο και στην Ρούμελη.

Το σουτζούκ λουκούμ  της Βόρειας Ελλάδας και ο Κυπριακός σιουτζιούκος  ( σιουτζιούκος ) έχουν ως βάση τα καρύδια με πολλές στρώσεις από  μουσταλευριά  η οποία αποξηραίνεται και αποκτά υφή ζελέ!


*Να ευχαριστήσω πολύ την φίλη Έλενα , που με προμήθευσε μούστο , για τα φτιάξουμε και φέτος τις αγαπημένες μας λιχουδιές.

5 σχόλια:

Penelope είπε...

Και του χρόνου με υγεία Αφροδίτη, λέμε σε τούτη την περίπτωση.
Και εμείς με τον μούστο φτιάξαμε μπισκότα αλλά και πετιμέζι για να έχουμε!

Afroditi είπε...

Πηνελόπη μου , να'σαι καλά σε ευχαριστώ πολύ! και του χρόνου να είμαστε καλά :)

Πετιμέζι εγω πρώτη φορά θα δοκιμάσω να φτιάξω φέτος , ελπίζω να τα καταφέρω!!!

Πόσο καιρό αλήθεια αποθηκεύεις το πετιμέζι ; σε αποστειρωμένο βάζο σε σκιερό μέρος το κρατάς ;

Εφη είπε...

Και του χρόνου Αφροδίτη!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αφροδιτούλα μου και του χρόνου, να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!
Πολλά φιλιά!

Afroditi είπε...

Έφη μου σε ευχαριστώ! :) και εσυ να 'σαι καλά :)


ΕΛΕΝΑ μου σε ευχαριστώ πολύ! και του χρόνου να είμαστε καλά , φιλιά πολλά :)

Printfriendly