23.6.16

"Ρεβανί με μαστίχα" της θείας Βασιλικής!




Υλικά

250 γρ. σπορέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
4 αυγά
1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
350γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη
2κ.γ μπέικν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι



Για το σιρόπι

300γρ. ζάχαρη
600γρ. νερό
Χυμό από 1 λεμόνι και την 1/2 φλούδα του
1 βανίλια
100γρ. λικέρ μαστίχας

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά - εκτός απο το λικέρ - να βράσουν για 5 λεπτά
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά και προσθέτουμε το λικέρ.

Για το ραβανί

Χτυπάμε το λάδι με τα τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γιαούρτι , 
χτυπάμε για λίγα λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, 
μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, την μαστίχα, την βανίλια, 
το ξύσμα λεμονιού συνεχίζουμε να χτυπάμε για 3-5 λεπτά 
και κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ. 
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι , το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, 
το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. 
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί παραλληλόγραμμο (23χ30), 
πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, 
αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1700 C, 
για 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, 
να πάρει χρώμα.
(Κάνουμε τον έλενχο με το μαχαίρι : θα πρέπει να βγαίνει καθαρό
 όταν το βάλουμε στο κέντρο του ραβανί.)

Βγάζουμε το ραβανί από το φούρνο,   
κόβουμε σε μερίδες και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 1 ώρα.

 Ιδανικά σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι.



Καλή επιτυχία!

10.6.16

Lemon soufflés σε λεμονόκουπα!

 

 
Υλικά

6 λεμόνια με χοντρή φλούδα  
το χυμό και το ξίσμα από τα 2 λεμόνια
4  ασπράδια αυγών 
2 κρόκους αυγών
6 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ λευκή ζάχαρη
4 κ.σ. κορνφλάουρ
100 ml κρέμα γάλακτος
100 ml φρέσκο γάλα
Ζάχαρη άχνη 

Ετοιμασία

Πλένουμε τα λεμόνια και κόβουμε , αφαιρώντας το 1/3 απο αυτά.

Κόβουμε και ελάχιστα τον πάτο , ώστε να μπορεί το 
λεμόνι - σκεύος , να σταθεί στο ταψί μας. 

Αφαιρούμε το εσωτερικό του λεμονιού , προσεχτικά.

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το κορνφλάουρ.

Ζεσταίνουμε το γάλα , εως ότου πάρει βράση.
Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα απο τα 2 λεμόνια , και το μεύγμα με 
την κρέμα γάλακτος.

Με τον αυγοδάρτη χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη.
Προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στο γάλα  και επιστρέφουμε στην
 φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει η κρέμα μας.

Μόλις έχει δέσει η κρέμα , κατεβάζουμε απο την φωτιά
 και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με 1 κ.γ ζάχαρη
μέχρι να στέκεται η μαρέγγα μας.

Ανακατεύουμε τη μαρέγγα στη κρέμα μας , 
με απαλές κινήσεις απο επάνω προς  τα κάτω 
για να δώσουμε όγκο στην κρέμα μας.

Γεμίζουμε τα λεμόνια μας και ψήνουμε για 12-14λεπτά
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Σερβίρουμε , πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

Καλή Επιτυχία!
 

Printfriendly