Μαγειρεύοντας τον λαχανόκηπο!


Σάββατο! 
Η πρώτη μέρα της εβδομάδας που δεν θα ξυπνάς στις 6.15πμ 
με τον ήχο platinum απο το κινητό σου...
Στην καλύτερη βέβαια των περιπτώσεων θα σε ξυπνήσει
ο κόκκορας σου, απο το πίσω μέρος της αυλής
σίγουρα όχι μετά τις 7.00πμ ... έστω!

Φτιάχνεις καφέ διπλή δόση...

Ξεκινάς με τα βασικά, 
ανοίγεις όλα τα παράθυρα του σπιτιού να πλημμυρίσουν οι τοίχοι, 
σπιθαμή προς σπιθαμή, με φρέσκο αεράκι.
Να ανταλακλά το ηλιακό φως στο λευκό τραπεζομάντιλο 
του τραπεζιού της κουζίνας 
και ο χώρος να αποκτά ενέργεια.

- Μαμά , κλείσε τον υπολογιστή! Το πάρτι είναι στις 10.30 και είναι 10.45. 
Τελικά έχουμε δίκαιο εμείς οι άντρες ( ! ! ! )  που λέμε πως πάντα εσείς 
οι γυναίκες κάνετε 50ώρες να ετοιμαστείτε!
(έζησες, να το ακούσεις και αυτό.. )

Φτάνεις στο πάρτι, με μια μικρή καθυστέρηση η αλήθεια είναι...
Η αγαπημένη σου μαμαδοπαρέα απο το σχολείο, 
καθισμένη κάτω απο τα πλατάνια, 
που σιγά σιγά αφήνουν τα φύλλα τους να πέφτουν &
να σκορπιστούν, πριν γίνουν λίπασμα, στο χώμα
που περιμένει τα πρωτοβρόχια.
Στην στρογγυλή ροτόντα,  υπάρχουν  όλα τα καλά!
Φυσικά και θα δοκιμάσεις απο το κέικ 
που διακόσμησε μόνη της η μικρή εορταζόμενη!
Φυσικά και απο το μπισκοτό με βρώμη 
που έφτιαξε η μαμά της και εννοείτε πως δεν μπορείς 
να αντισταθείς στο σοκολατένιο κείκ 
με γέμιση μπισκότων  oreo και επικάλυψη λευκής σοκολάτας, 
που σου κλείνει χαλαρά το μάτι...

Η κουβέντα δεν έχει τέλος και φυσικά τα θέματα ανεξάντλητα!
Τελικά όπως έγραφε και το άρθρο που ανέβασε η Ξένια το πρωϊ στο fb 
"Οι γυναικοπαρέες σώσουν ζωές!"

Ήρθε η ώρα της αποχώρησης... 
Κανονικά τώρα, θα έπρεπε να είχες παντρευτεί τον Ορέστη
 και να σε περιμένει σε παραλιακό gourmet εστιατόριο, 
για μεσημεριανό...  ή τον Ορέστη
που δουλεύει τα Σάββατα και πριν φύγει το πρωί από το σπίτι
παράγγειλε από το "μενού"  μελιτζάνες κήπου ... 

-Σκέτες μελιτζάνες ;
- Κάτι θα σκεφτείς εσύ ....

Με αυτήν λοιπόν την ευθύνη της εμπιστοσύνης, που έχεις αναλάβει
ξεκινάς να μαζέψεις τις μελιτζάνες από τον λαχανόκηπο!

Δίπλα ακριβώς, κατακόκκινες πιπεριές και μερικές πράσινες.
Κόβεις και μερικές από αυτές και λίγο δυόσμο και ένα κλωνάρι φρέσκια ρίγανη!

Έχεις σχεδόν όλα τα απαραίτητα!

Εκτός από τις 
5 μελιτζάνες 
τις 5 κόκκινες τις 2 πράσινες  πιπεριές
τον δυόσμο & την ρίγανη

θα χρειαστείς ακόμα να ανακατέψεις σε ένα μπολ τα παρακάτω:

4 φέτες ψιλοκομμένες σε μικρά τετραγωνάκια καπνιστό μπέικον
1/2 φλ τριμμένο πικάντικο κασέρι
1/2 φλ τριμμένο έμενταλ
 λίγη φέτα 
λίγο πιπέρι 


Ξεκινάς πλένοντας & κόβοντας τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες.
Αλατίζεις και στραγγίζεις για 30 λεπτά.
Σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας το αλάτι, δεν τις ξεπλένεις.

Αραδιάζεις τις μελιτζάνες σε ταψί, ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις για 10' στους 180οC από κάθε πλευρά.

Στρώνεις σε κάθε μελιτζάνα  κ.γ φρέσκια σάλτσα ντομάτας 
και την γεμίζεις σε όλη της την επιφάνεια με το μείγμα των τυριών-μπείκον.
Βάζεις και μερικά φύλλα φρέσκια ρίγανης και ψήνεις για ακόμα 
μερικά λεπτά , ώσπου να λιώσουν τα τυριά και να αποκτήσουν οι μελιτζάνες τραγανή κρούστα.

 Πλένεις τις πιπεριές και τις κόβεις από την μεριά του κοτσανιού τους.

Αδειάζεις τους σπόρους και βάζεις στον πάτο από κάθε πιπεριάς λίγη φρέσκια σάλτσα ντομάτας.
Γεμίζεις με το μείγμα των τυριών-μπέικον μερικά φύλλα δυόσμο,λίγη ακόμα σάλτσα ντομάτας και κλείνεις με τα καπάκια τους.
Ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και  ψήνεις για 20 λεπτά στους 180οC.





 
Καλή επιτυχία! 


Μηλόπιτα με ζύμη απο λουκουμά!


ΤΟ ΜΗΛΟ
Το μήλο αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο πειρασμού και υποκίνησης.
Ανα τους αιώνες ίσως είναι το πιο πολυσυζητημένο φρούτο!
Θεωρήθηκε οτι είνια το φρούτο της "Γενέσεως" που οδήγησε
την Εύα και τον Αδάμ στον προπατορικό αμάρτημα, το φρούτο 
που έδωσε ο Πάρης στην Αφροδίτη και ξεκίνησε ο Τρωϊκος Πόλεμος,
που ενέπνευσε τον Νεύτωνα, που τόξευσε ο Γουλιέμος Τέλλος
που δηλητηρίασε την Χιονάτη!
Και σύμφωνα μετην λαϊκή δοξασία
 " Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα! "
 Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C, υδατάνθρακες αλλά και φυτικές ίνες.

Ο ΛΟΥΚΟΥΜΑΣ

Οι ρίζες του είναι χαμένες στα βάθη του χρόνου 
και πιθανών το πρώτο τέτοιο γλυκό να το 
έφτιαξαν οι Ρωμαίοι με το όνομα scriblita.
Βέβαια, πριν απο αυτό υπήρξε ο σκριβλίτης
άρτος των αρχαίων Ελλήνων.
Αυτές οι τηγανιτές μπάλες του 2ου αιώνα π.Χ
γίνονται απο ένα αραιό,υγρό ζυμάρι το οποίο έριχναν σε καυτό λίπος!
Τα σχήματα τους ήταν τυχαία!

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι λουκουμάδες 
έχουν γίνει αφορμή 
δημιουργικών πειραμάτων!
Λουκουμάδες με τυρί ή πάστα ελιάς 
ή με μαρμελάδα ή σοκολάτα κτλ

Ένα τέτοιο δημιουργικό γλυκό πείραμα
δοκίμασα να κάνω και εγώ!
Να συνδιάσω την ζύμη του λουκουμά με την γέμιση μιας  μηλόπιτας!
Είμαι χαρούμενη γιατί το πείραμα πέτυχε και 
μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τα υλικά 
και την διαδικασία ετοιμασίας μια 
"Λουκουμαδομηλόπιτας!"



Υλικά για την ζύμη

3 κ 1/2  φλ αλεύρι
1/2 κ.γ αλάτι
1 φακ μαγιά
2 φλ χλιαρό νερό
1 κ.γ ζάχαρη

Ετοιμασία  

Βάζεις το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπόλ και το ανακατεύεις.
Στο χλιαρό νερό διαλύεις την μαγιά με την ζάχαρη.
Ανοίγεις μια λακούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνεις εκεί το νερό.
Ανακατεύεις ελαφρά με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να έχεις έναν μέτριο χυλό!

 Τώρα θα πρέπει να αφήσεις την ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο!

Υλικά και ετοιμασία για το σιρόπι

1 φλ μέλι
1 & 1/2 φλ ζάχαρη
1 φλ νερό 
1/2 κγ κανέλα 

Βάζεις σε κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός απο την κανέλα 
και αφήνεις να βράσουν για 5 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτεις την κανέλα.

Όσο η ζύμη φουσκώνει ετοιμάζεις την γέμιση με τα μήλα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι: 

4 μήλα 
4-3 χούφτες χοντροκομμένα καρύδια 
6 κ.σ σκόνη αμυγδάλων 
ή 
τριμμένα μπισκότα τύπου μιράντα
2-3 χούφτες ξανθιές σταφίδες ή κράνμπερις αποξηραμένα
1 κσ κανέλα 
1 πρέζα γαρύφαλο τριμμένο
1 κ.σ μέλι
1 κ.σ ανθόνερο
1 κ.γ τζίντζερ

Ετοιμασία 

Καθαρίζεις τα μήλα σου και τα τρίβεις στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά.
το μίγμα σου θα πρέπει να μην έχει υγρά απο τα μήλα.
Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγα τριμμένα μπισκότα ακόμα ή σκόνη αμυγδάλου.

Ήρθε τώρα λοιπόν η ώρα να εκτελέσεις το πείραμα σου!

Στο μείγμα των μήλων, προσθέτεις σιγά σιγά και ανακατεύοντας με 
απαλές  κινήσεις την ζύμη του λουκουμά.

Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, αραδιάζεις κουταλιές απο το, μείγμα σου.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, με αέρα για 30 λεπτά.

Αφήνεις την λουκουμαδένια μηλόπιτα σου να κρυώσει ελαφρώς 
και σερβίρεις, συνοδεύοντας με σιρόπι.
 Πασπαλίζεις με άχνη ζάχαρη & κανέλα!



Καλή επιτύχια!