30.12.16

Βασιλόπιτα αμυγδάλου!(2017)


Τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν στα σπίτια,
οι φωτισμένοι δρόμοι, οι στολισμένες βιτρίνες....

Τρυφερές σκέψεις με οικείους και άγνωστους αποδέκτες, 
καταχωνιασμένες επιθυμίες, ήθη και έθιμα!

θα αγκιστρωθώ απο γεύσεις, μυρωδιές που ξέρω , 
 και απο την αγάπη που θα γεμίσει το σπίτι 
γέλια και ευτυχισμένες στιγμές!

Εξάλλου εκτός απο τα καλά υλικά και το μαγείρεμα,
απαραίτητος συνδιασμός για ένα επιτυχισμένο εορταστικο δείπνο, 
είναι οι δικοί μας άνθρωποι, οι αγαπημένοι μας, οι φίλοι μας,
 για να νιώσουμε την νέα χρονιά καλύτερα!

αποφάσισα να "πειράξω" λίγο την παραδοσιακή 
Βασιλόπιτα της μαμάς μου και να φτιάξω μια 
Βασιλόπιτα Αμυγδάλου!

Υλικά 

300 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
250 γρ κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
4 αυγά
80ml φρέσκο γάλα
300 γρ κοσκινισμένο αλέυρι γ.ο.χ
1 φακ μπέικιν πάουντερ
100 γρ πούδρα αμυγδάλου
 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
4 κ.σ ρούμι 
1 κλωνάρι φυσική βανίλια 

Ετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ να αφρατέψουν.
 Μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά τα υλικά 
την σειρά που τα γράφω στην λίστα με τα υλικά. 

Βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε μια 
στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 25 εκ. 
 με αφαιρούμενα πλαϊνά και ψήνουμε το κέικ για 50 περίπου λεπτά. 
Αφήνουμε να κρυώσει, βάζουμε το φλουρί και 
αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας!
Διακοσμούμε την βασιλόπιτα μας με άχνη ζάχαρη ή 
ότι άλλο μας αρέσει.
Στην συγκεκριμένη βασιλόπιτα ταιριάζει πολύ ένα σοκολατένιο γλάσσο!
Καλή επιτυχία & Καλή Χρονιά!

12.12.16

Μελομακάρονα 2πλο μελωμένα!



Υπάρχουν διάφορες εκδοχές με βούτυρο αντί για λάδι 
ή 
μελομακάρονα τηγανιτά αντί ψημένα στο φούρνο.

Σύμφωνα με το λεξικό του κ.Μπαμπινιώτη, 
η λέξη έιναι σύνθετη, απο τις λέξεις 
μέλι & μακαρόνι.
Αλλά πιθανόν να σχετίζεται και με τα γλυκά Μακαρόν!
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας τα αποκαλούν "φοινίκια".


Σήμερα, αυτό το παραδοσιακό 
Χριστουγεννιάτικο γλυκό, 
το μελώνουμε δις!

Δίνουμε στο τραγανό αυτό μπισκότο, άρωμα πορτοκαλιού, 
κανέλας, γαρύφαλου και το γεμίζουμε με καρύδια πεκάν.
  
Στο τέλος το βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα γάλακτος,
 και το μεταμορφώνουμε στο απόλυτο γλυκό των 
φετινών μας γιορτών!


Υλικά για το μπισκότο

340γρ ηλιέλαιο
40γρ βούτυρο αγελάδος (ελαφρώς λιωμένο)
1κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλο
ξύσμα και χυμό απο 1 πορτοκάλι
4κ.σ άχνη ζάχαρη
750γρ αλεύρι γ.ο.χ
50γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 φακελάκι μπείκιν πάουντερ
1φλιζ χοντροκομμένα καρύδια πεκάν

Υλικά για το μέλωμα

250γρ νερό
230γρ ζάχαρη
1 ποτοκάλι κομμένο στην μέση
1 ξυλάκι κανέλας
3κ.σ μέλι

Υλικά για τη γαρνιτούρα 

300γρ σοκολάτα κουβερτούρας γάλακτος
καρύδια κομμένα στην μέση


Ετοιμασία για το μέλωμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μας.
Βάζουμε στην φωτιά, αφήνουμε να περάσει ένα 
λέπτό απο το σημείο που ξεκίνησε ο βρασμός και αποσύρουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμασία για το μπισκότο

Σε ένα βαθυ σκεύος ρίχνουμε το λάδι, το βούτυρο,
το ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και την άχνη.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, 
το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι όλο μαζί.
Τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια.

Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι, απο το κέντρο προς τα έξω.
Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα γιατί θα σφιξει η ζύμη μας.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ, 
κάνουμε τις γραμμώσεις 
με ένα πιρούνι ή ένα κόσκινο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 
για 25 περίπου λεπτά.
(ίσως και λιγότερο) 

Μόλις τα βγάλουμε απο τον φούρνο, ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε για 1/2 λεπτό και τα βγάζουμε.
Αφήνουμε να στραγγίζουν σε μια σχάρα.
Μελώνουμε ακόμα μια φορά τα μπισκότα μας.



Ετοιμασία για τη γαρνιτούρα
 
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Αφήνουμε να κρυώσει.


Βουτάμε τα μελωμένα μελομακάρονα στην σοκολάτα, 
ολόκληρα ή τα μισά ή  μόνο την επιφάνεια τους.

Βάζουμε σε κάθε μελομακάρονο 1/2 καρύδι.


Καλή επιτυχία!

* Η δόση αυτή θα σας δώσει 50-60 μελομακάρονα.

 







8.12.16

Η Βασιλόπιτα της Σταχτοπούτας! ( Βασιλόπιτα 2017 )


Φέτος αποφάσισα να φτιάξω μια παραμυθένια βασιλόπιτα!
Μια Βασιλόπιτα Τούρτα!
 
Αναζητώντας γλυκά από τις αγαπημένες μου παιδικές ιστορίες,
ξεκίνησα να ξεφυλλίζω εικονογραφημένα παραμύθια,
δεν βρήκα σε κανένα οι ήρωες να τρώνε κάτι το ξεχωριστό!
 
Ακόμα και τα γλυκά στα παραμύθια είναι απλά και γνωστά σε όλους μας!
 
Από την λαχταριστή μηλόπιτα στο παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας 
μέχρι και τα σκον με φρέσκια κρέμα που έτρωγαν οι Ντάμες 
συντροφιά με τους Ρηγάδες και τους Βαλέδες, 
την ώρα του τσαγιού, 
όταν η Αλίκη έφτασε στην Χώρα των Θαυμάτων!

Σίγουρα το σπιτάκι από παντεσπάνι και ζάχαρη, 
που ανακάλυψαν στο δάσος,
τα δύο αδέρφια Χάνσελ & Γκρέτελ, 
μας κάνει να ονειρευόμαστε ένα κόσμο πιο γλυκό και γευστικό!

Η χαρά για την ευνοϊκή έκβαση της ιστορίας, 
όπου τελικά, το καλό και η αγάπη νικάει τους δράκους & τις κακές μάγισσες, 
κάνει την ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα πιο θριαμβευτική!
  
Αναρωτήθηκα λοιπόν, γιατί στα παραμύθια να μην υπάρχουν 
βουνά από κατάλευκες πάβλοβες με ρόδια  ή 
πιατέλες με καπνιστό σολομό ή 
γιατί οι πριγκίπισσες να μην πίνουν σαμπάνια;

 
Ίσως γιατί σε έναν κόσμο, που το φαγητό δεν ήταν άφθονο
για όλους, δεν θα μπορούσαν τα παραμύθια να περιγράφουν μια χλιδή, 
που θα ήταν σουρεαλιστική για τα παιδιά...

Κι' όμως το τραπέζι γινόταν γιορτινό, 
ρίχνοντας ένα κομμάτι μπέικον στο ζωμό 
μιας κολοκυθόσουπας!
 
Χαίρονταν και γλεντούσαν σε μια εποχή που δεν ήταν 
κόσμιο να μιλά κανείς για την απόλαυση του ουρανίσκου!
 
Φέτος λοιπόν ξορκίζοντας την όποια θλίψη των ημερών 
θα έχω καλεσμένη την Σταχτοπούτα στο δικό μου γιορτινό τραπέζι,
έστω και μουτζουρωμένη από τις στάχτες 
θα απολαύσει ένα λαχταριστό κομμάτι από την 
Βασιλόπιτα Τούρτα που θα της ετοιμάσω! 





Υλικά για το κέικ

250γρ βούτυρο αγελάδος(τύπου Κερκύρας)
300 γρ ζάχαρη 
6 αυγά 
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι και χυμό απο 1 λεμόνι
400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1κ.γ μπέικιν πάουντερ

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
πολύχρωμες βρώσιμες πέρλες για το στόλισμα

Υλικά για την κρέμα

300γρ ιταλικό τυρί μασκαρπόνε
60 γρ άχνη ζάχαρη 
ξύσμα και χυμό απο 1/2 λεμόνι
300γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
(χτυπημένη μέχρι να γίνει παχύρευστη σαν γιαούρτι)

Ετοιμασία για το κέικ

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
 Θα χρειαστούμε επίσης τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 22εκ.

Σε ένα μπόλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη 
μέχρι να γίνει ενα αφράτο υπόλευκο μείγμα.

Ενσωματώνουμε εναλλάξ τα αυγά με το κοσκινισμένο αλέυρι.
Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα & τον χυμό λεμονιού.

Αδειάζουμε το 1/3 απο το μείγμα στο τσέρκι και ψήνουμε 
στους 170 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες  2 φορές ώστε να έχουμε 3 κέικ.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμασία για την κρέμα

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε
την ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ή μια μαρίζ.

Προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα και ανακατεύουμε καλά 
μέχρι να έχουμε ενα ομοιογενές μείγμα.

Συναρμολόγηση

Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα απο τα 3 κέικ
και απλώνουμε απο επάνω το 1/3 απο την κρέμα. 
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Κάπου ενδιάμεσα μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ολόγυρα!
Διακοσμούμε την βασιλόπιτα μας με ότι μας αρέσει!

Καλή Επιτυχία & Μαγικά Χριστούγεννα σε όλους σας!
  




Printfriendly