Μπάρες δημητριακών!



Έτοιμες μπάρες δημητριακών υπάρχουν στο εμπόριο πολλές.
Συχνά όμως περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης που δεν συμβαδίζει απόλυτα με το υγιεινό σνακ που θέλουμε ίσως ενδιάμεσα στα γεύματα μας ή κάτι να συνοδεύσει την υπογλυκαιμία μας κατά την διάρκεια της ημέρας!

Σας βεβαιώνω λοιπόν ότι η παρασκευή τους στο σπίτι είναι άκρως εθιστική καθώς μπορείτε να επιδοθείτε σε ένα ατελείωτο παιχνίδι εναλλαγής γεύσεων με τα υλικά καθώς και να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε τον πήχη των θερμίδων στο δικό σας όριο!

Η συνταγή για μπάρες δημητριακών που ακολουθεί 

(μετά από αρκετές προσπάθειες και απόπειρες - δεν σας κρύβω)
θα σας ενθουσιάσει με τον εύγευστο, θρεπτικό, χορταστικό,χαρακτήρα της.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να χαρίσετε στον οργανισμό σας μια απολαυστική ώθηση!

Υλικά 

12 κ.σ βρώμη4 κ.σ νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης


6 κ.σ αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες,βερίκοκα,σύκα κλπ)


1 κ.σ κράνμπερις αποξηραμένα


4 κ.σ (ηλιόσπορους/αμύγδαλα φιλέ/φιστίκια/καρύδια/κολοκυθόσπορους κλτ)


1 κ.σ σουσάμι


1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα αλάτι

5 κ.σ της σούπας μέλι


1 κ.σ αγελαδινό βούτυρο

2 κ.σ σταγόνες σοκολάτας υγείας (προαιρετικά)

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Ετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Κόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα κράνμπερις σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα γουδί σπάμε τους ξηρούς καρπούς σε μικρά κομμάτια. 

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε ελαφρά τις νιφάδες δημητριακών.

Ενώνουμε όλα τα παραπάνω υλικά μας και προσθέτουμε την βρώμη,

το αλάτι και την κανέλα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μας σε ένα ταψί που έχουμε 
στρώσει λαδόχαρτο και καβουρδίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160 βαθμούς, 
ανακατεύοντας στο μεσοδιάστημα ώστε να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρώμα.

 Λιώνουμε το βούτυρο με το μέλι και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ενσωματώνουμε καλά όλα τα υλικά μας στο μείγμα του μελιού.

Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. 

Απλώνουμε το μείγμα μας με ένα σκεύος 20χ27  στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόχαρτο. 

Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο από επάνω και πιέζουμε καλά με τις παλάμες μας ή με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη πιέζουμε ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στα υλικά μας και το πάχος να είναι το ίδιο σε όλο το σκεύος μας. 

Βάζουμε το σκεύος μας στο ψυγείο για μια ώρα.
 Κόβουμε μερίδες σε ορθογώνια κομμάτια και αν θέλουμε τα βουτάμε τις μπάρες δημητριακών σε λιωμένη σοκολάτα. 


Καλή επιτυχία!

*Η δοσολογία είναι για 12-16 τεμάχια, ανάλογα το μέγεθος που επιθυμούμε.