Σοκολατένια φιλιά



Υλικά

 

210 γρ φαρίνα
65 γρ. Βιτάμ
225 γρ κουβερτούρα
100γρ ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια
1/2 κουτ γλυκού αλάτι

Ετοιμασία

Λιώνουμε το βιτάμ μαζί με την κουβερτούρα
μόλις αρχίσει να λιώνει το κατεβάζουμε από το μάτι και το ανακατεύουμε συνέχεια.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το αλάτι
αφού κρυώσει λίγο προσθετουμετο μείγμα της σοκολάτας
και τέλος το αλεύρι.
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε την άχνη ζάχαρη.
Παίρνουμε κομμάτια του μίγματος και το πλάθουμε  μικρά μπαλάκια
τα βάζουμε μέσα στην άχνη ζάχαρη και κουνώντας το μπόλ, τυλίγονται με άχνη.
Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170-180 για 8-12 λεπτά ,αν ψηθούν παραπάνω θα ξεραθούν.

Καλή επιτυχία!

Είναι μια συνταγή απο την sidarieva και τις sintagespareas 

Δίπλες!




Δίπλες είναι ένα τηγανητό γλύκισμα απο ζύμη(αλεύρι , νερό και συνήθως αβγά) καρυκευμένο και γαρνιρισμένο με μέλι και καρύδια ή σουσάμι ή αμύγδαλα και κανέλα.Τις συναντάμε σε όλη την Ελλάδα , ανάλογα με την περιοχή έχει διαφορετικές ονομασίες και διαφορετικά σχήματα(λωρίδες , ροδέλες,φιογκάκια, φαρδιές διπλωμένες λωρίδες και άλλα)
Αυγοκαλάμαρα λένε τις διπλές σε πολλά μέρη της χώρας κυριώς όμως στην Κρήτη.
Στα Κύθηρα και στην Ικαρία τις ονομάζουν ξεροτήγανα. Στην Πελοπόνησσο τις ξέρουν ώς δίπλες στην Ήπειρο μασίφια ,στην Ρόδο μαντινάδες και στην Πόλη όπως και στην Χίο ψαθούρια.
Σε πάρα πολλά μέρη είναι το παραδοσιακό γλυκό σε γάμους αλλά θεωρείται και χριστουγεννιάτικο γλύκισμα γιατί συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 μέτρια αυγά
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για τη ζύμη
½ κιλό καλαμποκέλαιο
½ κιλό ελαιόλαδο
½ φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1200 ml νερό
2 κουταλιές της κούπας μέλι

Για το στόλισμα
Τριμμένο καρύδι
Κανέλλα

Ετοιμασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη για την κουζίνα, προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι
(1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο), το ούζο και το ξύδι και ζυμώνουμε το μίγμα
τρίβοντας το ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε  με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χεριά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη.

Με καθένα από αυτά ανοίγουμε φύλλο σε σχήμα παραλληλόγραμμου με τον πλάστη.
Κάθε τέτοιο φύλλο όταν λεπτύνει αρκετά το κόβουμε σε λωρίδες μήκους περίπου 10 πόντων και πλάτους περίπου 5 πόντων. Συνεχίζουμε να κάνουμε το ίδιο μέχρι όλη ζύμη μας να γίνει λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμς ένα ικανό μέρος από το λάδι (καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο)
 και το αφήνουμς λίγο να "κάψει".
 Στη συνέχεια ρίχνουμε στο λάδι μία – μία λωρίδα, την αφήνεται ελάχιστο χρόνο να πάρει λίγο χρώμα και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών την τυλίγουμε γρήγορα σαν φλογέρα.

Την βγάζουμε από το λάδι για να την τοποθετούμε σε πιατέλα.
Συνεχίζουμε το ίδιο για τις υπόλοιπες δίπλες , προσθέτοντας λάδι στην κατσαρόλα όποτε χρειάζεται.

Ετοιμασία για το σιρόπι :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει
περίπου 1 λίτρο σιρόπι. Μετά το βράσιμο προσθέτουμε και το μέλι, ανακατεύουμε
και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Ετοιμασία για το μέλωμα :

Για να μελώσουμε τις δίπλες θα πρέπει το σιρόπι να είναι απαραίτητα χλιαρό.
Προσεκτικά λοιπόν ρίχνουμε μία – μία δίπλα στο σιρόπι
και την βγάζουμε σε πιατέλα. Κάνετε το ίδιο για όλες τις δίπλες.

Και τέλος για το στόλισμα :

Σε κάθε στρώση από δίπλες που βάζουμε στην πιατέλα ρίχνουμε  πάνω τριμμένο
καρύδι και λίγη κανέλλα.

Καλή επιτυχία!

Ακτίνες Χ , 115 χρόνια ζωής!

 
 
Η Google αφιερώνει το λογότυπό της σε αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη κυρίως για την υγεία του ανθρώπου, τις ακτίνες Χ που σήμερα κλείνουν 115 χρόνια ζωής.
Ανακαλύφθηκαν το 1895 έφεραν μία πραγματική επανάσταση στην ιατρική, καθώς επέτρεπε τον έγκαιρο εντοπισμό τραυματισμών και ασθενειών που δεν ήταν εμφανείς.
Οι ακτίνες Χ πρωταρχικά χρησιμοποιήθηκαν από την Ιατρική ως διαγνωστικό εργαλείο με τη μορφή της ακτινογραφίας και από τη Φυσική και τη Χημεία με τη μορφή της κρυσταλλογραφίας.
Είναι επίσης γνωστές ως Ακτινοβολία Röntgen από τον Γερμανό φυσικό, Βίλχελμ Ρέντγκεν που τις ανακάλυψε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Οι ακτίνες Χ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρύτατα και ν' αποτελούν πολύτιμο μέσο έρευνας
Το Νοέμβριο του 1895, ο Ρέντγκεν, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, πειραματιζόταν με τη ροή του ηλεκτρισμού διαμέσου ενός σωλήνα κενού.

Αφράτοι κεφτέδες!


Πιθανότατα δεν υπάρχει άλλο απλό φαγητό με τόσο λαμπρή ιστορία
όσο ο κοινός κεφτές.
Η λέξη , από την τουρκική λέξη kofte, που με την σειρά της προέρχετε
απο την περσική λέξη kofta (ίσως και οι δύο από την αρχαιοεληνική λέξη "κοπτός" , ψιλοκομμένος , κοπανισμένος) αναφέρεται βέβαια στις μικρές σφαίρες από κιμά που συνήθως πλάθονται μαζί με άλλα υλικά όπως το αβγό και το ψωμί (στην Ελλάδα) και συνηθως τηγανίζονται.
Αλλά ο κεφτές δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα.
Παρόμοιο φαγητό με παρόμοια ονοματα και ποικίλες διαφοροποιήσεις
 βρίσκουμε σε διάδορα μέρη
από την Ινδία μέχρι την Κεντρική Ασία ώς την Μέση Ανατολή ,
τα Βαλκάνια και την Βόρεια Αφρκή.
Στην Ελλάδα οι εκδοχές του κεφτέ είναι αμέτρητες : με κιμά,ρύζικαι αυγολέμονο(γιουβαρλάκια) , με κιμά μέσα σε σάλτσα ντομάτας και ξερά τζάνερα (τα κουμπέπια- Β.Ελλάδα). Στο τηγάνι , το μείγμα εμπλουτισμένο με κρασί ή γάλα ή τα μυστικά της μαγείρισσας!

Υλικά

2 κρεμμύδια τριμμένα
2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
στη χοντρή πλευρά του τρίφτη χωρίς το ζουμί τους
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
500γρ χοιρινό κιμά
300γρ μοσχαρίσιο κιμά
1/4φλ ψιλοκομμένο δυόσμο
1-1 1/2 φλ γάλα
αλάτι και πιπέρι
1/2-1φλ γαλέτα
αλέυρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ετοιμασία

Ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμά , το κρεμμύδι , το σκόρδο , τη ντομάτα , το δυόσμο
το γάλα και το αλατοπίπερο
Ζυμώνουμε πολύ καλά , προσθέτουμε την γαλέτα και κρίνοντας απο την ρευστότητα προσθέτουμε παραπάνω αν χρειστεί.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σχηματίζουμε τους κεφτέδες , τους αλευρώνουμε ελαφρώς , τινάζουμε λίγο και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι λίγους - λίγους.
Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστούς.




Καλή επιτυχία!



Μελομακάρονα!




Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό.Ενα μπισκότο μελωμένο με ξύσμα πορτοκαλιού κ διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα , γαρύφαλο και πολλές φορές γέμιση καρυδιού.Υπάρχουν εκδοχές και με βούτυρο αντί για ελαιόλαδοστη ζύμη ή μελομακάρονα τηγανιτά αντί ψητά στο φούρνο.
Η λέξη είναι σύνθετη από τις λέξεις μέλι και μακαρόνι(σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη) αλλά πιθανόν να σχετίζεται και με τα γλυκά "μακαρόν".Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποκαλούν τα μελομακάρονα "φοινίκια".

Υλικά

2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι
1 φλ. τσ. ζάχαρη
3/4 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. τσ. κονιάκ
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
 1 1/2 φλ. τσ. καρύδια

Για το σιρόπι
2 φλ. τσ. μέλι
2 φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλ. τσ. νερό

Ετοιμασία


Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και αν θέλουμε και 1 κ.γ. σόδα.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το λάδι, την πορτοκαλάδα, το κονιάκ,
τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μυρωδικά.
Τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Τα ενώνουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
το μίγμα και λίγο με το χέρι μας.
Δεν τα ζυμώνουμε πολύ για να μην κουραστεί η ζύμη και
 να είναι αφράτα τα μελομακάρονά μας.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα της αρεσκείας μας.
Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε και στην επιφάνεια με τσιμπηδάκι.
Τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά.
Τώρα είναι η ώρα να βράσουμε το σιρόπι μας!
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και το αφήνουμε να
 βράσει με χωρίς το καπάκι για πέντε λεπτά.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα βάζουμε σε μία πιατέλα,
κοντά- κοντά το ένα με το άλλο.
 Ρίχνουμε το σιρόπι μας ζεστό  επάνω από τα μελομακάρονα
και τα αφήνουμε να ρουφήξουν το μέλι.



Καλή επιτυχία!

Βασιλόπιτα με γεύση απο τσουρέκι!





Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 & 1/2 ποτήρι  ζάχαρη
1& 1/2 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 συσκευασία βούτυρο τύπου Kερκύρας
6 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (τριμμένο)
100 γρ. μαγιά  νωπή ή 50γρ μαγιά ξηρή
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και λίγο χυμό 2-3 κουταλιές

Ετοιμασία

Λιώνουμε την μαγιά, στο χλιαρό χυμό πορτοκαλιού μαζί με δύο-τρείς  κουταλιές  από το χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά την ζάχαρη και το βούτυρο  μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι.
Όταν η μαγιά φουσκώσει την ρίχνουμε στο μίξερ εναλλάξ με το κοσκινισμένο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, χτυπάμε τόσο ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα μας  σε ένα ταψάκι Νο 34.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 180°C για περίπου 1 ώρα.
Καλές γιορτές & Καλή επιτυχία !

Μυστικά ...
  • Όταν βγάλουμε την βασιλόπιτα από το φούρνο και την αφήσουμε να κρυώσει, απλώνουμε μαρμελάδα κάστανο που ταιριάζει εξαιρετικά στην γεύση !
  • Με σοκολάτα ή αμύγδαλα φτιάχνουμε τους αριθμούς !

Mini λουκουμαδες!






Το σαββατοκύριακο που πέρασε  μια φίλη είχε το πάρτυ της κόρης της.
'Οταν την ρώτησα τι θα ήθελε να την φτιάξω για να την βοηθήσω , μου είπε :
κάτι που να τρώγετε απο μικρούς κ μεγάλους ,
να είναι γλυκό και να μην έχει πολύ φασαρία στο σερβίρισμα!

Να λοιπόν οι mini λουκουμάδες για το πάρτυ της Ευας!

Υλικά

1 φακελάκι μαγιά ξηρή
135 ml χλιαρό προς ζεστό νερό
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ ζάχαρη
1 κ .σ γιαούρτι
3 κρόκους αβγων
25γρ βούτυρο λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματιού)
1 πρέζα αλάτι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Ετοιμασία

Σε μπόλ αναμιγνύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και περιμένουμε να αφρίζει.
Προσθέτουμε περίπου 125γρ αλέυρι , χτυπάμε τα υλικά με αναδευτήρι μέχρι να αναμιχθούν καλά , σκεπάζουμε το μείγμα και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν το μείγμα φουσκώσει , προσθέτουμε το υπόλοιπο αλέυρι , τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το αλάτι και αναμιγνύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε τους κρόκους αβγών και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να σχηματιστεί μια ομογενής ζύμη. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστό με τον πλάστη. Χρησιμοποιώντας μικρό κουπ-ατ διαμέτρου 3εκ κόβουμε τη ζύμη σε μικρούς δίσκους.

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά το 1/3 με σπορέλαιο και ζεσταίνουμε τόσο ώστε αν ρίξουμε ένα κυβάκι ψωμί να ροδίσει μέσα σε ένα λεπτό. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 1 περίπου λεπτό κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Αφήνουμε τους λουκουμάδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το λάδι τους.

Αμέσως μετά βουτάμε τα λουκουμαδάκια μας σε ζεστό σιρόπι μελιού ή γλάσο σοκολάτας , ή πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!