Εκεί όπου τα παιδιά ονειρεύονται ...

Σε ένθετο χτεσινής εφημερίδας , υπάρχει ενα αφιέρωμα στο
βραβευμένο λεύκωμα "Where children sleep" ...
οι φωτογραφίες ξαφνιάζουν , καθώς παρουσιάζουν παιδικά υπνοδωμάτια απο όλο τον κόσμο!



φωτογραφίες απο τον  James Mollison (  http://www.jamesmollison.com/project_apes.php ) 

παιδικές κρεβατοκάμαρες  σε τοποθεσίες από τις χωματερές στην Καμπότζη για μεγάλα σπίτια στο Κεντάκι, παρουσιάζουν έντονα, μάθημα της ανισότητας

δείτε εδώ τις φωτογραφίες :


“Περί Μαγειρικής”




“Περί Μαγειρικής”



Ομαδική έκθεση
Επιμέλεια: Μπία Παπαδοπούλου
10 Ιανουαρίου 2011 έως 2 Φεβρουαρίου 2011
Εγκαινιάζεται στις 10 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, στην Ακρόπολη, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Περί μαγειρικής» που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.
Συμμετέχουν οι: Μανώλης Αναστασάκος, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Steffi Jungling, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Γιάννης Ζιώγας, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Κυπρής, Ανδρέας Λόλης, Χάρης Μαύρος, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Λία Πέτρου, Γιάννης Στεφανάκις, Slobodanka Stupar, Έρση Χατζηαργυρού, Θεοδώρα Χωραφά,

H τροφή, το ποτό αλλά και τα αξεσουάρ του τραπεζιού και της κουζίνας γίνονται πηγή έμπνευσης ή μετατρέπονται ευρηματικά σε πρώτη ύλη σε εικαστικά έργα που απευθύνονται και στις πέντε αισθήσεις. Παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, φωτογραφίες, εικαστικά χρηστικά κεραμικά, ένα βίντεο και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο στον πεζόδρομο της οδού Λεμπέση τη βραδιά των εγκαινίων.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί μια πρωτότυπη συνεργασία μεταξύ του Τεχνοχώρου και πέντε γνωστών εστιατορίων της Αθήνας στον Κεραμικό, το Καλλιμάρμαρο και την περιοχή της Ακρόπολης και ενός ζαχαροπλαστείου στο Περιστέρι. Οι εξω-καλλιτεχνικοί, γαστρονομικοί χώροι που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια θα φιλοξενήσουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, τροποποιώντας εφήμερα το αισθητικό τους περιβάλλον. Η τέχνη, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική βαδίζουν χέρι-χέρι .


Η σαλάτα της Βίκης!



Το Σάββατο η φίλη Βίκυ γιόρτασε τον γιο της , τον κούκλο Γιαννάκη!
Ανάμεσα στα τόσα υπέροχα φαγητά που είχε ετοιμάσει
ήταν και μια σαλάτα λαχανικών!
Περίμενα πως πως να τελειώσει την ετοιμασία της και να
την αφήσει επιτέλους στον μπουφέ!
Τελικά άξιζε και με το παραπάνω η αναμονή!
Βικάκι μου συγχαρητήρια :-) ευχαριστούμε και πάλι για το
πολύ όμορφο βράδυ που περάσαμε μαζί σας!


Υλικά

2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι
3 φλιτζάνια ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα
3 ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε καρεδάκια
1 αγγούρι κομμένο σε καρεδάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
1 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ μαγιονέζα
1 κ.σ μουστάρδα
2 κ.σ κέτσαπ
2 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα
1 κ.γ ξύδι μπαλσάμικο
2-3 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Ετοιμασία

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά και το ρύζι.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την την ντομάτα , το αγγούρι ,
το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σουρώνουμε τα λαχανικά με το ρύζι και τα προσθέτουμε και αυτά στη ντοματοσαλάτα.
Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα , τη μουστάρδα , τη κέτσαπ , το ελαιόλαδο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πάλι να αναμιχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα και σερβίρουμε!


Καλή επιτυχία!





Τσίζ κέικ στο φούρνο!


Το πιο νόστιμο ζεστό τσίζ κείκ
που έχετε δοκιμάσει!





Υλικά για την κρέμα

 
4 αυγά  και  2 ασπράδια αυγών
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
600γρ τυρί κρέμα
4 κ.σ. αλεύρι 
2 βανίλιες
250 γρ κατεψυγμένα κεράσια ή βατόμουρα ή φράουλες ή μυρτιλα
(οτι γεύση μας αρέσει)

Υλικά για την βάση σοκολάτας

2 φλ. αλεύρι
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
2 κρόκους αυγών 
1 φλ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ σκόνη κακάο
150 γρ βούτυρο 

Υλικά για την διακόσμηση

50γρ κατεψυγμένα κεράσια
2 κ.σ χυμό πορτοκάλι
άχνη ζάχαρη


Ετοιμασία  

Ξεκινάμε φτιάχνοντας την βάση.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αφαιρούμενη βάση και στρώνουμε καλά την ζύμη μας στο πάτο της φόρμας.




Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για την κρέμα μας , εκτός από το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τα κεράσια και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο τέλος στο μείγμα κρέμας τυριού.

Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα μας , πάνω από την σοκολατένια βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.



Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά , πριν βγάλουμε από το φούρνο και αν χρειάζεται ψήνουμε για ακόμα λίγο.

Ετοιμάζουμε τα υλικά για την διακόσμηση του κέικ μας , σε τηγάνι βάζουμε τα κεράσια , προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσουν ελαφρά τα υγρά από τα κεράσια και ο χυμός πορτοκαλιού.

Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει.
Μόλις το κέικ μας βγει από το φούρνο , περιχύνουμε με το σιρόπι και τα κεράσια , πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρουμε.




Καλή επιτυχία!





Τρουφάκια : εύκολα , γρήγορα πεντανόστιμα!


Υλικά

1 πακέτο μπισκότα τριμμένα πτι-μπερ
200 γρ κουβερτουρα
200 ml κρεμα γαλακτος
1 φλ ζαχαρη αχνη
3 κ.σουπας λικερ αμαρέτο
1/2 φλ ψιλοτριμέννα αμύγδαλα (ψίχα)
κακάο και ζάχαρη άχνη για το πασπαλισμα

Ετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος ,
προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
 και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά.

Κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ
την άχνη ζάχαρη , τα τριμμένα μπισκότα και τα αμύγδαλα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει και
μετά βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιτον 1 ώρα.

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα κυλάμε στο κακάο
ή στην άχνη ζάχαρη αναλογα με την προτίμηση μας.

Καλή επιτυχία!







Όταν Νόμιζες ότι Δεν Κοιτούσα ...


http://www.familyviolence.gov.cy/cgibin/hweb?-A=28&-V=publications


Κωνσταντίνος Δασκαλάκης από την «άλλη Ελλάδα»




Του Hλια Mαγκλινη
15-07-2009


«Καλωσόρισες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε γνωρίζω. Γιατί έχω μια αισιοδοξία γι’ αυτόν τον τόπο, για την Ελλάδα. Λέω “η άλλη Ελλάδα είναι πολύ δυνατή”». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε χθες, στο προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον 28χρονο καθηγητή πληροφορικής του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον καθηγητή του στο Μπέρκλεϊ Χρήστο Παπαδημητρίου.
Η διδακτορική διατριβή του Δασκαλάκη απέσπασε το πρώτο βραβείο από την διεθνή Ενωση Επιστημόνων Πληροφορικής. Ο 28χρονος επιστήμονας στη διατριβή του έλυσε τον γρίφο του νομπελίστα μαθηματικού Τζον Νας, στο πεδίο της θεωρίας παιγνίων. Δεν είναι τυχαίο: ο Δασκαλάκης αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τον Χρ. Παπαδημητρίου και τώρα στο ΜΙΤ.
«Δεν είναι εύκολο να μπεις στο Μπέρκλεϊ», μας είπε ο Κωνσταντίνος λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «αλλά το ΜΙΤ φάνταζε σαν το απόλυτο πανεπιστήμιο, κάτι άπιαστο. Επειδή στη ζωή προχωράς βήμα βήμα, μου φαίνεται τώρα σαν μια φυσική εξέλιξη όλο αυτό, ειδικά όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, όταν έχεις μια διαρκή απορία για τα πράγματα».
Τον ρωτάμε πώς ένιωσε όταν συνάντησε τον κ. Παπούλια. «Είχα ένα τρακ αλλά ο κύριος Πρόεδρος είναι φιλικός, έχει χιούμορ, οπότε γρήγορα μου πέρασε». Κάποια στιγμή, ο κ. Παπούλιας είπε «Αυτό θα το διορθώσουμε... Κάποτε τα παιδιά μας απ’ έξω θα τα φέρουμε προς τα μέσα». Για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής στα πάτρια. «Είναι ο λογικός φόβος που θα είχε οποιοσδήποτε άφηνε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο οι φοιτητές ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία και οι συνάδελφοί σου για την έρευνά σου».
Πιστεύει ότι «οι Ελληνες φοιτητές πολύ γρήγορα απογοητεύονται με το όλο σύστημα στην Ελλάδα. Προσωπικά, θα έλεγα ότι η μετάβασή μου από το Μετσόβιο στο Μπέρκλεϊ ήταν κάτι σαν άλμα, για δύο λόγους: την ποιότητα των καθηγητών στην Αμερική και τις γνώσεις που είχα λάβει στην Ελλάδα, οι οποίες είναι ξεπερασμένες. Διδάσκουν τα ίδια και τα ίδια εδώ και τριάντα χρόνια, λες και δεν έχουν καμιά επαφή με όσα γίνονται στο εξωτερικό. Από την άλλη, επειδή στο ελληνικό πανεπιστήμιο όλα εξαρτώνται από το δικό σου μεράκι, αυτό με βοήθησε πολύ στην Αμερική».
Δημιουργικός σεισμόςΟπως είπαμε, παρών στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια ήταν και ο Χρ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εξέφρασε στον Πρόεδρο την αισιοδοξία του σχετικά με τα «παιδιά που είναι έξω, να τα φέρουμε μέσα». Ηταν απλώς τυπικός ή το πιστεύει; Γελάει. «Είμαστε αισιόδοξοι εκ φύσεως, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Πολλά έχουν διορθωθεί, όμως τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν. Δεν υπάρχει ένας τολμηρός ηγέτης ο οποίος θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητα και να παύσουν οι καταλήψεις και οι άλλες δυσλειτουργίες. Οι φοιτητές πρέπει να καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον τους. Κάποτε ρώτησαν τον Ιάννη Ξενάκη τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το πολεοδομικό πρόβλημα της Αθήνας. Κι εκείνος απάντησε: “Εννέα Ρίχτερ”. Χρειάζεται ένας δημιουργικός σεισμός για να αλλάξουν τα πράγματα στην ανώτατη εκπαίδευση».
Μιλώντας πάντως με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, αισιοδοξείς. Παίρνει φωτιά όταν του θυμίζουμε πόσο «πεζή» θεωρεί ο κόσμος την πληροφορική. «Ετσι λένε, όμως πληροφορική δεν σημαίνει ψυχροί υπολογισμοί μπροστά από μια οθόνη. Καταρχήν, η πληροφορική μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Επιπλέον, η πληροφορική έχει να κάνει και με τα όρια της επιστήμης. Δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι οι υπολογιστικές δυνατότητες αυτών των συστημάτων που σχεδιάζουμε στον υπολογιστή. Στη φύση ο υπολογισμός πώς γίνεται; Οταν βλέπεις στη φύση μιαν αρμονία, το εκτιμάς αυτό, σε ικανοποιεί.
Είναι πολύ διαφορετικό όμως ένα σύστημα εκτός ισορροπίας να προσπαθήσεις να το φέρεις εσύ σε ισορροπία. Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα της πληροφορικής. Εκτιμάς ένα ποίημα αλλά είναι άλλο να δημιουργήσεις εσύ από άτακτες λέξεις ένα ωραίο ποίημα. Είναι ένα συγκλονιστικό ερώτημα και με αυτό παλεύουμε στην πληροφορική».
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ακούγεται προσιτός, απλός – γήινος. Καμιά σχέση με τον «φευγάτο επιστήμονα»; Γελάει. «Οχι, όχι. Η εικόνα του τρελού επιστήμονα είναι πόζα».

πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/07/2009_322168