Χαλβάς με μούστο!


Έπειδη μου αρέσει πολύ ο χαλβάς και λατρεύω την μουσταλευριά αποφάσισα να
"παντρέψω" τις δυο αυτές γεύσεις! Να λοιπόν το .... μωρό τους :)

Υλικά

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι 
 (1ψιλό & 1χοντρό ή μόνο ψιλό ή μόνο χοντρό)

Υλικά για το σιρόπι:

2 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μούστο
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι περασμένο από σουρωτήρι
3 ποτήρια  ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ

Ετοιμασία

Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το μούστο και ξαφρίζουμε πολύ καλά.
Περνάμε το μούστο απο ένα λεπτό πανάκι , μέσα σε σουρωτήρι 
ώστε να καθαριστεί εντελώς και ξαναβάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα. 
Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας :
χυμό πορτοκαλιού , νερό , ζάχαρη και βράζουμε για 7 λεπτά και μόλις αποσύρουμε
από την φωτιά προσθέτουμε το κονιάκ.

Έπειτα ετοιμάζουμε το μείγμα του χαλβά μας, Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι.Καβουρδίζουμε τα υλικά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να χάσει το σιμιγδάλι το αρχικό το άσπρο χρώμα.

Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι στο  σιμιγδάλι .... πιτσιλάει πάρα πολύ!!! εγώ φτιάχνω το χαλβά πάντα στα πίσω μάτια της κουζίνας και την ώρα που ρίχνω το σιρόπι κρατάω το καπάκι της κατσαρόλας και σκεπάζω κατευθείαν την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά ο χαλβάς από τα πλαϊνά του σκεύους.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά , σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας την καπακώνουμε και αφήνουμε το χαλβά λίγο να κρυώσει.

Μοιράζουμε σε ατομικά φορμάκια ή φόρμα του κέικ και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη , κανέλα , σουσάμι , καρύδια , αμύγδαλα ...

Καλή επιτυχία!

Μούστος!




Μούστος πρόκειται για τον "ωμό" χυμό σταφυλιών , προτού δηλαδή περάσει από την διαδικασία της ζύμωσης για να γίνει κρασί. 'Οταν τον βράσουμε και πήξει , έχουμε το λεγόμενο πετιμέζι. Είναι ένα  μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων , μια από τις δυο γλυκαντικές ουσίες (η άλλη ήταν το μέλι).

Ο "οπός" των σταφυλιών ΄'οπως τον έλεγαν , έχει διάφορες ουσίες αναλόγως με το πόσο βρασμένος και πυκνός ήταν.

Η πιο εκλεκτή και ακριβή μορφή ήταν ο γλεύκος , από τα πολύ ώριμα ή παραγινωμένα σταφύλια πριν να πατηθούν.

Το έψημα ,  ήταν πολύ πυκνός οπός και χρησιμοποιούταν σαν υποκατάστατο του μελιού.

 Ο έψετος ήταν παρόμοιος αλλά λίγο πιο ρευστός από το έψημα.

Τέλος υπήρχε και το σίραιον άλλο ένα προϊόν από συμπυκνωμένο μούστο για τι οποίο όμως δεν γνωρίζουμε πολλά.

Ο Αθηναίος αναφέρει μια συνταγή ψαριού με μούστο ως παράδειγμα της μαγειρικής τέχνης , σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους δημιουργίες απέτρεψαν τον άνθρωπο από τον κανιβαλισμό!

Τα δύο πιο γνωστά παραδοσιακά παρασκευάσματα στη σημερινή πατροπαράδοτη μαγειρική είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλές σπεσιαλιτέ που χρησιμοποιούν μούστο. Στη Λήμνο συναντάται μία από τις πιο πρωτότυπες χρήσεις : βράζουν σπιτικά ζυμαρικά στον μούστο.

Αποξηραμένη μουσταλευριά φτιάχνουν σήμερα στην στην Τήνο και στην Ρούμελη.

Το σουτζούκ λουκούμ  της Βόρειας Ελλάδας και ο Κυπριακός σιουτζιούκος  ( σιουτζιούκος ) έχουν ως βάση τα καρύδια με πολλές στρώσεις από  μουσταλευριά  η οποία αποξηραίνεται και αποκτά υφή ζελέ!


*Να ευχαριστήσω πολύ την φίλη Έλενα , που με προμήθευσε μούστο , για τα φτιάξουμε και φέτος τις αγαπημένες μας λιχουδιές.

Τούρτα barbie για αληθινές κούκλες!


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή για την τούρτα
που έφτιαξα πριν μέρες για τα 2α γενέθλια της κόρης μου!



 
Απαραίτητο αξεσουάρ!

1 παιδική κούκλα τύπου "barbie"

Υλικά για 1 δόση παντεσπάνι
(τούρτα 25 εκατοστά)

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια

Ετοιμασία παντεσπάνι

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ μέχρι να
ασπρίσει το μείγμα μας.
Κοσκινίζουμε το αλέυρι και το προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά
στο μείγμα μας , ανακατεύοντας πια με μια κουτάλα , απαλά.
Βάζουμε το μείγμα μας στο ταψί που το έχουμε στρώσει
με λαδόκολα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε απο το ταψί
Κόβουμε το παντεσπάνι μας σε 3 πάτους.


Για να φτάξουμε την τούρτα μας θα χρειστούμε 3 δόσεις παντεσπάνι.


Στους  3 πάτους από τα παντεσπάνια θα πρέπει να
κόψουμε στο κέντρο ένα μικρό κύκλο με ένα ποτήρι.




Η συνταγή για το παντεσπάνι είναι της "Τράγας" ,  από τις συνταγές της παρέας.

Υλικά για το σιρόπι

2 κούπες νερό
1 1/2 κούπα ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι

Ετοιμασία για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε κατσαρολάκι , και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.

Υλικά για τη γέμιση & το γαρνίρισμα της τούρτα μας.

1 λίτρο κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 βανίλιες

Χτυπάμε όλα τα υλικά μας στο μίξερ , μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα σαντιγί.

Επίσης θα χρειαστούμε 600 γρ. νουτέλα , σε θερμ. δωματίου ,
για την γέμιση της τούρτας μας.

Υλικά για την βουτηρόκρεμα

100 γρ βούτυρο τύπου κερκύρας σε θερμ. δωματίου
100 γρ φυτική μαργαρίνη (βιτάμ) σε θερμ. δωματίου
300 γρ κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά κακάο
2  βανίλιες

Ετοιμασία βουρόκρεμας

Χτυπάω στο μίξερ τα 2 είδη βουτύρου για 3-4 λεπτά ,
προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη , το κακάο και το άρωμα βανίλιας.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει η κρέμα μας.
Η κρέμα μας είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε.


Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο γιατί
μέχρι ώρας έχουμε ετοιμάσει όλα όσα
θα χρειαστούμε για να
συναρμολογήσουμε την τούρτα μας!

Θα ξεκινήσω να σας περιγράφω , σύμφωνα με το πως έστησα εγώ την τούρτα μου.

Ξεκίνησα φτιάχνοντας τα παντασπάνια , 2 μέρες πριν τα γενέθλια.

Αφού τα είχα κόψει , και είχαν κρυώσει εντελώς , τα σιρόπιασα και τα έβαλα το ένα πάνω στο άλλο και ενδιάμεσα τους διάφανη μεμβράνη , ώστε να μπορώ να τα "σηκώσω" , όταν τα χρειαστώ.

Την επόμενη μέρα (1 μέρα πριν τα γενέθλια)

Έφτιαξα την σαντιγί  και την βουτυρόκτρεμα.

Ξεκίνησα την συναρμολόγηση :

Βάζουμε το πρώτο σιροπιασμένο ήδη , παντεσπάνι στον πάτο της πιατέλας.

Κάνω μια ελαφριά επάλειψη με κρέμα σαντιγί , σε κάθε παντεσπάνι
πολύ ελαφριά ώστε απλά να "κλείσουν" οι πόροι από το παντεσπάνι.

Βάζω μια στρώση νουτέλας και συνεχίζω έτσι ακριβώς
μέχρι να τελειώσουν όλα τα παντεσπάνια
μου ,  προσέχω στο τέλος , την κορυφή δλδ , να βάλω τα παντεσπάνια
που έχω αρχικά "τρυπήσει" στο κέντρο.

Καλύπτω εξωτερικά την τούρτα μου με την βουτυρόκρεμα
και με την βοήθεια ενός κομματιού από χαρτόνι
στρώνω καλά την κρέμα μου ,
τραβώντας από κάτω προς τα επάνω την βουτυρόκρεμα.


 (το βιντεάκι αυτό θα σας δείξει τι ακριβώς εννοώ με το χαρτόνι



Βάζω την τούρτα μου και την σαντιγί που μου έχει μείνει στο ψυγείο
μέχρι την επόμενη μέρα που θα την χρησιμοποιήσω!
Αυτό ήταν σχεδόν!

Τώρα πρέπει να μαζέψετε την κουζίνα , να βάλετε ηλεκτρική σκούπα ,
να μαγειρέψετε , να βάλετε ένα - δύο πλυντήρια , να σιδερώσετε .... να κάνετε μπάνιο τα παιδιά , να φάνε , να διαβάσετε το αγαπημένο τους παραμύθι ξαπλωμένες μαζί τους στο κρεβάτι , και αφού αποκοιμηθούν .... να κάνετε εσείς το μπάνιο σας .... να κάτσετε με τον άντρα σας στη βεράντα,  γιατί αρκετά τον παραμελήσατε σήμερα! .... να πιείτε ένα ποτήρι κρασί , να χαλαρώσετε και να πάτε και εσείς για ύπνο! :)


Ωραίος ο Κυριακάτικος πρωινός καφές και οι εφημερίδες ....
αλλά η ώρα περνάει και πρέπει να τελειώσουμε
την τούρτα για την μικρή πριγκίπισσα που θα
σβήσει τα κεράκια της το απόγευμα!!!!


Πάμε λοιπόν!
Έχουμε την τούρτα μας , έτοιμη σχεδόν , έχει παγώσει καλά , όλη νύχτα στο ψυγείο ,
ήρθε η ώρα να την στολίσουμε!
Στο κέντρο της τούρτας μας βάζουμε την κούκλα , αφού της έχουμε βγάλει τα πόδια και τα ρούχα , την τύλιξα και με σελοφάν , όσο μέρος της , μπήκε στην τούρτα.

Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με σαντιγί και πάλι με την βοήθεια ενός χαρτονιού  στρώνουμε καλά την σαντιγί. Μετά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού , βουτώντας το στην σαντιγί , κάνουμε ανάγλυφα σχέδια , για να δημιουργήσουμε τις "πτυχές" του φορέματος.




Σε ένα μικρό κορνέ βάζουμε μια ποσότητα από σαντιγί και φτιάχνουμε το ρούχο της κούκλας.

Στολίζουμε με ζαχαρωτά καραμελάκια και βάζουμε πάλι στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σβήσουμε τα κεράκια!


Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά για το κοριτσάκι σας!

Και να είστε σίγουρες .... η μικρή σας , με το που την βλέπει ... απλα θα ουρλιάζει!!!!








"Πολίτικο" Τσίζ Κέικ!




Από το πουθενά ... μου προέκυψε ένα καλοκαιρινό νόστιμο γλυκό!
Οι άντρες του σπιτιού , είχαν διαφωνία όσο αφορά τι γλυκό να φτιάξω
την περασμένη Κυριακή που θα ερχόντουσαν ο παππούς και οι γιαγιάδες
μας , να φάνε μαζί μας.

Ο μεγάλος ήθελε εκμέκ ο μικρός τσίζ κέικ ....
οπότε προσπάθησα να τους ικανοποιήσω και τους 2! ♥ ♥

Υλικά για την βάση 


600 γρ αλεύρι
3/4 φλ γάλα
100 γρ βούτυρο (εγώ βάζω τύπου Κερκύρας)
1 1/2 κ.σ ζάχαρη
1/2 κοφτό κ.γ αλάτι
2 αυγά
10 γρ μαγιά μπύρας

Υλικά για την κρέμα τυριού

600 γρ τυρί κρέμα
1 ζαχαρούχο
ξύσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι
1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
1 κ.γ μαστίχα σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπιασμα της βάσης και την διακόσμηση

σιρόπι & γλυκό του κουταλιού βύσσινο
αμύγδαλα φιλέ


Ετοιμασία της βάσης

Για να φτιάξετε την βάση του τσίζ κέικ θα ακολουθήσετε
 τις οδηγίες
από την συνταγή  για το Αυθεντικό Εκμέκ!
Εφόσον έχουμε κόψει στη μέση διαγώνια και στεγνώσει τη βάση μας ,
και έχει γίνει σαν φρυγανιά
ήρθε η ώρα για να σιροπιάσουμε.


Στραγγίζουμε το γλυκό κουταλιού βύσσινο και ζεσταίνουμε ελαφρά το σιρόπι του.
Βάζουμε την μισή βάση στο πάτο της φόρμας μας και
με αυτό το σιρόπι , σιροπιάζουμε την βάση μας , καλά και ομοιόμορφα.



Ετοιμασία της κρέμας τυριού

Ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα με το τυρί μέχρι να ενσωματωθούν πολύ καλά.
Προσθέτουμε το λικέρ και τη σκόνη μαστίχας , το χυμό λεμονιού και τέλος το ξύσμα λεμονιού.

Προσθέτουμε την κρέμα μας στη σιροπιασμένη , κρύα βάση και αφήνουμε στο ψυγείο μας , τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά.

Όταν έρθει ώρα να σερβίρουμε , γαρνίρουμε με γ.κ βύσσινο , σιρόπι , και αμύγδαλα.




Καλή επιτυχία! 














Τούρτα 3D Mcqueen Κεραυνός!












Η συνταγή είναι απλή ίσως η διαδικασία λίγο περίπλοκη....

Δυστηχώς δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή υλικά γιατί δεν έχω ...

Εφτιαξά ένα μείγμα με τα υλικά για το γλυκό "μωσαϊκό" απο :

μπισκότα μπι-μπερ
φυτική σαντυγί
ζαχαρούχο γάλα
κακάο νες κουίκ
μερέντα
γάλα φρέσκο
βούτυρο κερκύρας
τριμ. μπισκότα
τριμ.φουντούκι
τριμ. καρύδια
σιρόπι σοκολάτας
σιρόπι φράουλας


Άφησα στο ψυγείο να παγώσει καλά και αργά το βράδυ έπλασα το μείγμα αυτό , με τα χέρια σε σχήμα αυτοκινήτου , αφού είχα δίπλα ένα αληθινό παιχνίδι αυτοκίνητο Mcqueen!

Έβαλα πάλι το αυτοκίνητο στο ψυγείο και την επόμενη μέρα , κάλυψα με βουτυρόκρεμα

Έιχα απο μέρες φτιάξει τις ζαχαρόπαστες μου , στα χρώματα που ήθελα.
Γκρί : δρόμος & παράθυρα αυτοκινήτου
Κόκκινο : αυτοκίνητο
Κίτρινο : παμπρίζ
Πορτοκαλί : πλαϊνά σχέδια & αριθμούς

Τα μάτια τα έκανα με σοκολατένια κουφετάκια & ξέχασα εντελώς
να βάλω τις ρόδες ... τα 4 μπισκότα Oreo! (xaxaxaxa)

Το άρθρο όλα για την ζαχαρόπαστα με βοήθησε πολύ.

Το πάρτι ήταν την Κυριακή το πρωί ... το προηγούμενο βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα , έστησα & στόλισα την τούρτα! αυτό ήταν!

Καλή επιτυχία!















Παιδικό πάρτυ με θέμα "mcqueen cars"





Η μέρα της γιορτής των γενεθλίων ενός παιδιού είναι θεωρώ
η πιο αγαπημένη τους ....
ίσως και πριν τα Χριστούγεννα ή
τουλάχιστον έχουν ακριβώς την ίδια χαρά και ανυπομονησία :) 

Έκανα λοιπόν ότι μπορούσα για να περάσουν οι
λιλιπούτειοι θησαυροί μας όσο πιο καλά γινόταν!

Εννοείτε πως το σχέδιο της τούρτας δεν το διαπραγματευόταν ο μικρός!
Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την Ελένη  & την  Mara κυρίως για την ηθική τους συμπαράσταση όσο και τις συμβουλές τους ,
στο 1ο μου εγχείρημα τούρτας με ζαχαρόπαστα!



Ξεκινήσαμε εδώ και πολλές μέρες τις ετοιμασίες!

Φτιάξαμε τις προσκλήσεις μας
με το σχέδιο που μας έστειλε η φίλη


 
Τυπώσαμε ένα παραμύθι για το νηπιαγωγείο που πολύ μας άρεσε ,
το δέσαμε με κορδέλα εννοείτε πως γεμίσαμε τις σελίδες με αυτοκόλλητα


και φτιάξαμε τα δωράκια για τους φίλους μας!



Το πάρτι ξεκίνησε το πρωί και η φίλη "μαμά Έλενα"
προσπάθησε να ζωγραφίσει μαζί μας .... μα μάταια ...

 



δεν μας συγκίνησαν ούτε τα 28 χάρτινα αυτοκινητάκια που μας περίμεναν
σταθμευμένα στον κήπο για να ξεκινήσει ο αγώνας 
 .... και που μέρες ολόκληρες ξενυχτήσαμε για να
τα κόψουμε , βάψουμε , στολίσουμε με αυτοκόλλητα , φώτα , ρόδες ....
(χαχαχαχα)
φεύγοντας κάθε παιδάκι πήρε από ένα αυτοκίνητο!



δεν μας δελέασαν ούτε τα μετάλλια που κερδίσαμε!


Το μυαλό μας ήταν αποκλειστικά και μόνο στο φουσκωτό παιχνίδι!
Πως να ανέβουμε και να κατέβουμε την τσουλήθρα ... πως να χοροπηδήσουμε στο τρομπολίνο!

 


Ευτυχώς που φάγαμε

cups cakes με βουτυρόκρεμα πορτοκαλιού
κέικ σοκολάτα κ κέικ φράουλα
το πρωί με το καφεδάκι και τους χυμούς μας


τυρόπιτακια με φύλλο κουρού και επικάλυψη με σουσάμι
κεφτεδάκια
κοχύλια (ζυμαρικό) ογκρατέν
ρύζι με λαχανικά και ολόκληρα κομμάτια μπέικον
ατομικές μίνι πίτσες
αυτοκίνητο με τοστάκια - μαγιονέζα - τυρί & γαλοπούλα
χορτόπιτα της θ.Γιώτας!!!
μίνι λουκάνικα με σώς μελιού-κέτσαπ-μουστάρδας
πατάτες φούρνου
 κατσικάκι στην σούβλα
και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι!

και για το τέλος τούρτα και
καρυδόπιτα της θ.Βάσως!




Όλα τα φαγητά είχαν καρτελάκια με τη ονομασία κ μια μικρή περιγραφή.
Στολισμένα με καρό κορδέλες και αυτοκόλλητα mcqueen!




και ήπιαμε!

(αυτοσχέδιο εξωτερικό ψυγείο - πλαστική λίμπα γεμάτη πάγους που διατήρησε από το πρωί εώς αργά το απόγευμα όλα τα αναψυκτικά - ποτά - νερά σε άριστη θερμοκρασία)


Φυσικά το δωμάτιο μας γέμισε με δώρα!

Παιχνίδια , ρούχα , βιβλία & πολλές όμορφες κάρτες με χειρόγραφες ευχές!

Σήμερα το βράδυ κάναμε την αρχή με τον Άρη τον Τσαγκάρη!

βέβαια μέσα στα πρώτα 5-7 λεπτά ... τα ματάκια του με δυσκολία κρατιόντουσαν ανοιχτά .... η αλήθεια είναι πως ήταν μια κουραστική μέρα ...  
η μέρα της γιορτής των γενεθλίων του!  


Γιώργο Ν ,
Χριστίνα ,
Κωνσταντίνε Γ ,
Αλέξανδρε
 Κωνσταντίνε Κ ,
Νίκο Θ ,
Άγγελε ,
Νικόλα Κ ,
Χρήστο,
Λίνα, 
Στέλιο ,
Δημήτρη (μπέμπη) ,
Θανάση ,
Έλενα (μπέμπα) ,
Γιώργο Μ ,
Παναγιώτα Μ ,
Αλεξάνδρα ,
Πένη ,
Θάνο ,
Νικόλα ,
Αντρίκο ,
Τζωρτζίνα ,
Δανάη ,
Σοφία ,
Φαίη ,
Παναγιώτα ,
Σοφία Μ ,
και μικρή μου αδερφούλα σας
ευχαριστώ πολύ που περάσαμε μαζί τα 5α μου γενέθλια!



* Επίσης στο μπλόγκ  Είμαι παιδί θα βρείτε 
δωρεάν υλικό για πάρτι με θέμα Κεραυνός McQueen!

Φτιάξτε μια αντλία βενζίνης 


 βρείτε οδηγίες βήμα-βήμα για την κατασκευή της!