Pizza Κουλούρι!



                                                             


Την προηγούμενη εβδομάδα με λιλιπούτειους επίδοξους σεφ , 
μαζευτήκαμε για να δημιουργήσουμε! 
Παίξαμε με το ζυμάρι , μάθαμε για τα υλικά που
 - νομίζαμε -  δεν μας αρέσουν ... (μανιτάρι - πιπεριά - θυμάρι -κρεμμύδι )
 και μαγειρέψαμε τα πιο νόστιμα κουλούρια πίτσας! 
Πάμε να τα φτιάξουμε και μαζί αυτή την φορά!

Υλικά για την ζύμη


 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1/2  κ.γ. αλάτι

240 ml νερό χλιαρό  

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο


Υλικά για την γέμιση

σάλτσα ντομάτας

μυρωδικά ( θυμάρι , βασιλικό , ρίγανη )

μοτσαρέλα κίτρινη ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
αλλαντικά  , μανιτάρια , πιπεριές (ψιλοκομμένα) κ.τ.λ ....



Ετοιμασία 
 
Διαλύουμε  τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. 

Ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε

μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.



Βάζουμε στα χέρια μας το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ακόμα λίγο. 

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε

ζεστό μέρος για σχεδόν μια ώρα. 

Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη , την ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. 

Παίρνουμε κάθε φορά μικρά κομμάτια ζύμης 

Ανοίγουμε την ζύμη , με τα δάχτυλά μας ή με την βοήθεια ενός πλάστη

σε μακρόστενο φύλλο.

Προσθέτουμε μια κουταλιά από την σάλτσα ,
 στο κέντρο του φύλλου μας και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά μας. 





Τυλίγουμε σε ρολό , ενώνουμε τις άκρες και σχηματίζεται το κουλούρι μας!

Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόχαρτο , 

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12-14 λεπτά  ή έως 

ότου ροδίσουν ομοιόμορφα τα κουλούρια μας!

Καλή επιτυχία!


Μαρμελάδα Μπανάνα-Σοκολάτα!





Υλικά 

5 μπανάνες
150 γραμμάρια ζάχαρη 
χυμό από 1/2 λεμόνι 
125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα 
γάλακτος τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Ετοιμασία

Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι την ζάχαρη και την αφήνουμε 
σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. 

Εν τω μεταξύ πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πηρούνι 
και προσθέτουμε το χυμό από το μισό λεμόνι.

Ρίχνουμε τις μπανάνες στην καραμέλα και ανακατεύουμε 
έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας. 

Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την 
τεμαχισμένη κουβερτούρα γάλακτος.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά η μαρμελάδα μας
 πριν την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα. 



Καλή Επιτυχία!

 * Με αυτά τα υλικά θα έχουμε περίπου 1,5 κιλό μαρμελάδα!

Tσουρέκια με γέμιση σοκολάτα ή κάστανο!








Υλικά



1 κιλό και 2-3 χούφτες ακόμα αλεύρι
(για τσουρέκια, εγω χρησ.το ROBIN)
50 γρ. μαγια φρέσια ή 25γρ μαγιά ξηρή
250 γραμ βούτυρο τύπου κερκύρας
6 αυγά +1 κρόκο για άλλειμα
1 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο ζεστό
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
1κ.σ μαχλέπι
1κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
λίγο αλάτι
ξύσμα & χυμό απο 1 πορτοκάλι


Ετοιμασία


Ζέστανουμε το γάλα , διαλύουμε την μαγιά μεσα και πρόσθετουμε 2-3 χούφτες αλεύρι . Ανακάτευουμε καλά και άφηνουμε την μαγιά να γίνει για 30' τουλάχιστον. 
Εντωμεταξύ ανακατέυουμε τα αυγά με την ζάχαρη εώς οτι αφρατέψουν κ ασπρίσουν , 
στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά.
Βάζουμε το βούτηρο να ζεσταθεί για λίγο και να λιώσει αλλά να μην κάψει .
Κάνουμε ένα λακουβάκι στο μίγμα με τα αυγά και ριχνουμε την μαγιά .
Ζυμώνουμε όσο μπορούμε τα υλικά ώστε να ομοιογενοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλέυρι και  το βούτυρο σιγά σιγά , 
εως ότου μας γίνει μια  μαλακή , πολυ αφράτη και κολλώδης ζύμη.
Τραβάμε προς τα πάνω την ζύμη και την στρώνουμε προς το στο κέντρο .
 Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο . 
Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .

Τύλιγουμε μετά την λεκάνη με μεμβράνη , την σκέπαζουμε με μια κουβέρτα 
και την βάζουμε μέσα στον φούρνο που τον έχουμε ανάψει για πολύ 
λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός . 
Προσοχή εάν η θερμοκρασία του φούρνου είναι δυνατή , 
θα μας κόψει η ζύμη κ δεν θα φουσκώσει.
Μετά απο 2 ώρες περίπου , λογικά θα δείτε μην ζύμη να έχει 
σχεδόν ξεχιλήσει απο την λεκανίτσα.
Την αναδίπλωνουμε λίγο για να φύγει ο αέρας και την βάζουμε παλι να γίνει.
Μόλις η ζύμη μας έχει γίνει πάλι πλάθουμε  τα τσουρέκια μας.

Μετά πλέκουμε τις κοτσίδες μας ή οτι σχέδιο θέλουμε & τα 

άφηνουμε να γίνουν για 1 ώρα περίπου.
Τα πασαλίβουμε με αυγό και αμύγδαλα και φούρνος.... 
για 25 λεπτα μάλλον ,στους 180 C.
Μέχρι να ροδίσουν.....
(ο δικός μου φούρνος έχει υψ.θερμ. το 230 C )


***************************



Για να φτιάξουμε τα γεμιστά  τσουρέκια εφόσον έχουμε φτάσει στο στάδιο που πρέπει να πλάσουμε τις πλεξούδες μας  :




Ανοίγουμε ένα μέρος της ζύμης μας (αρκετό για 1 τσουρέκι) σε 
παραλληλόγραμο φύλλο , γεμίζουμε την μια πλεύρα κατά μήκος του φύλλου με λιωμένη κρύα σοκολάτα ή μαρμελάδα κάστανο ή άλλη μαρμελάδα της αρεσκίας μας ...



Τυλίγουμε , στρίβουμε , τις λωρίδες μας και κλείνουμε σαν σαλίγκαρο ... αφήνουμε πάλι τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν , αλέιφουμε με κρόκο αυγού , πασπαλίζουμε με αμύγλαδα  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου!




Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!


 














Ταχινόπιτα!



Φτιάχνουμε ταχινόπιτα! 


Με την συνταγή απο το βιβλίο της κ.Σκούρα! 
Εύκολη και πολύ πολύ νόστιμη!

Η μόνη δική μου "παρέμβαση" είναι ότι πασπάλισα την πίτα 
με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς!

Ανακάτεψα ξηρούς καρπούς , βρώμη , σουσάμι με καστανή ζάχαρη και τα έψησα για 8' στους 160 βαθομούς κελσίου. 
Πρίν το ψήσιμο , της ταχινόπιτας σκόρπισα το μέιγμα στην επιφάνια ,  
σκέπασα με αλουμινόχατο και έψησα!


Καλή Επιτυχία!