Γλυκό κάστανο!



Υλικά

1 1/2 κιλό κάστανα
1 1/2 κιλό ζάχαρη
λίγο αλάτι
4 ποτήρια του νερού νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή και λίγο παραπάνω







Εκτέλεση


Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε - χωρίς να λιώσουν.
Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.
Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
Το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.


Καλή επιτυχία!


Εξωτερικά ακανθώδη, εσωτερικά τρυφερά, ξέρουν να συμμετέχουν δημιουργικά στα gourmet πιάτα και τα γλυκίσματα της εποχής, αλλά και μόνα τους είναι γευστικότατα και θρεπτικά.
Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα η καστανιά αφήνει τον πολύτιμο καρπό της να πέσει. Το δέντρο αυτό χάρη στη μεγάλη του ανθεκτικότητα μπορεί και καλλιεργείται στα πιο άγονα μέρη, εκεί όπου άλλα δέντρα δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν.
Όπως κι αν λέγεται ο καρπός, αγριοκάστανο ή κάστανο, είναι πολύ θρεπτικός, γύρω στις 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και για πολλά χρόνια αποτελούσε τη βάση της αγροτικής διατροφής.


Η διατροφική τους αξία.
Τα φρέσκα κάστανα περιέχουν 3-4% υδατάνθρακες, βιταμίνη c και μεταλλικά άλατα (νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και φωσφόρο).
Τα ξερά κάστανα περιέχουν 6,7 γρ. πρωτεΐνες, 78,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4,1 λιπαρά ανά 100 γραμμάρια βάρους.
Περισσότερο ωφέλιμα και εύπεπτα είναι τα φρέσκα ωμά κάστανα που πρέπει όμως να είναι ώριμα για να ξεφλουδίζεται η εσωτερική φλούδα τους.
Τα κάστανα που δεν είναι φρέσκα πρέπει να ψήνονται ή να βράζονται.
Είναι δυναμωτική τροφή για τους εξασθενισμένους οργανισμούς.
Ποικιλίες
Αγριοκάστανο ή κάστανο και οι δύο ονομασίες υποδεικνύουν το ίδιο φρούτο.
Το αγριοκάστανο είναι καρπός της αγριοκαστανιάς, που οι καρποί τους δύο ή τρεις μαζί στον εχινό ( το ακανθώδες κέλυφος).
Είναι πιο μικροί, η μία δε πλευρά τους είναι επίπεδη.
Η φλούδα που σκεπάζει τον καρπό είναι πολύ λεπτή και δημιουργεί πολλές πτυχές στην ψίχα.
Το δε κάστανο είναι ο καρπός καλλιεργήσιμου δέντρου και για αυτό είναι βελτιωμένος.
Είναι πιο χοντρός γιατί μεγαλώνει μόνος του στον εχινό, η δε εσωτερική φλούδα του είναι πιο ομαλή.

Σωστή αγορά
Διαλέγετε καρπούς που γυαλίζουν.
Ο φλοιός τους πρέπει να λείος και γυαλιστερός.
Τα καλά κάστανα έχουν αρκετό βάρος για το μέγεθός τους και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζουν σκασίματα ή τρύπες στη φλούδα.

Πως καθαρίζονται

Να καθαρίσει κανείς κάστανο δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Για να διευκολυνθείτε χαράζετε τη φλούδα του από πάνω προς τα κάτω και τα βάζετε σε αλατισμένο καυτό νερό.
Καθαρίζονται εύκολα πολύ ζεστά.
Βγάζετε τις δύο φλούδες χρησιμοποιώντας μια παλιά πετσέτα κουζίνας γιατί η φλούδα λεκιάζει.
Τα φρούτα είναι έτοιμα για την κατσαρόλα ή την κατάψυξη.

Φύλαξη, διατήρηση

Τα κάστανα είναι ευαίσθητα στην υγρασία, αλλά και στη ζέστη.
Όπως όλα τα φρέσκα φρούτα φθείρονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο κάτω μέρος του ψυγείου διατηρούνται περίπου μία εβδομάδα.
Καθαρισμένα και βρασμένα 3 λεπτά στον ατμό μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη ολόκληρα ή λιωμένα σε πουρέ.



OREO Cheesecake με philadephia!




Υλικά

250γρ μπισκότα Oreo
2 κ.σ. λιωμένο βούτηρο
200γρ φρέσκο τυρί κρέμα philadelphia
1/2 φλυζ. ζάχαρη
1/2 κ.γ σκόνη βανίλια
1/2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
1κ.γ χυμό λεμόνι (ή περισσότερο ανάλογα με τις προτημήσεις)
2 αυγά

Ετοιμασία

Προθερμένουμε το φούρνο στους 200°C.
Xτυπάμε στο μούλτι 15 μπισκότα, να τρυφτούν καλά.
Προσθέτουμε το βούτηρο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μίγμα σε ταψάκι ή ταρτιέρα (16x12).
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την ζάχαρη και την βανίλια.
Προσθέτουε την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαδοχικά ρίχνουμε τα 2 αυγά στο μίγμα.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα υπόλοιπα μπισκότα (φυλάμε μερικά κομμάτια για την διακόσμηση στο τέλος) και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Αδιάζουμε το μίγμα στο ταψάκι που έχουμε στρώσει τα μπισκότα και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια που έχουμε φυλλαξει.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180°C.
Αφού κρυώσει εντελώς το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πρίν το σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!









To Μillefeuille της Φωτεινής!!!



Το μιλφέιγ (millefeuille - μιλ φουί = χίλια φύλλα), που στα γαλλικά σημαίνει χίλια φύλλα, είναι κυρίως γνωστό σαν το γλυκό με την τραγανή σφολιάτα και την άσπρη κρέμα, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.
στις ΗΠΑ λέγεται "Napoleon" & στη Γερμανία είναι γνωστό ως "Cremeschnitte"
Ωστόσο μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, ανάλογα τη χώρα και τις παραδόσεις της.
Αντί για την λευκή κρέμα ζαχαροπλαστικής, μπορεί να περιέχει μαρμελάδα ή σαντιγί και να είναι γκλασαρισμένο με άσπρη ή μαύρη σοκολάτα.
Μπορούμε ακόμα να το βρούμε και σε αλμυρή έκδοση, γεμισμένο με σπανάκι, pesto ή τυρί (συνηθίζεται στην Ιταλία).

Εγώ σας παραθέτω την συνταγή της φίλης Φωτεινής ... κόψτε ένα γενναιόδωρο κομμάτι ... καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και απολαύστε!

Υλικά


3 πακέτα σφολιατίνια
1 λίτρο και 200 ml γάλα
1 βιτάμ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 αυγό ή 1 κρόκο αυγού
1 γκαρνί
7 κουτ. σούπας κόρν φλάουρ
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)
άχνη ζάχαρη & κανέλα


Εκτέλεση
Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά εως ότου πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνέχεια.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και μετά προσθέτουμε το αυγό το οποίο έχουμε πριν χτυπήσει λίγο. Προαθέτουμε κ το ξύσμα απο το λεμόνι.


Ανακατεύουμε καλά.


όσο το μείγμα ακόμα είναι ζεστό...


Κάνουμε μια στρώση σφολιατίνια, μια κρέμα, μια σφολιατίνια, μια κρέμα και από πάνω ρίχνουμε την άλλη κρέμα που ετοιμάζουμε, χτυπώντας τα 200 γρ. γάλα με το γκαρνί.




Τρίβουμε μερικά σφολιατίνια πασπαλίζουμε το μιλφέιγ και τέλος πασπαλίβουμε με άχνη ζάχαρη & κανέλα ...

Καλή επιτυχία!

http://www.souxou-mouxou.gr/forum/viewtopic.php?f=21&t=1474





Ζεστή σαλάτα μπρόκολου με καρύδια και φέτα!



Υλικά

2 κ.σ καρύδια
1 κιλό μπρόκολο καθαρισμένο
και κομμένο σε φουντίτσες
1/3 φλ.ελαιόλαδο
3 κ.σ φρέσκο χυμό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.γ φρέσκο βασιλικό κομμένο
1 κ.γ κομμένο μαϊντανό
1 κ.γ κομμένο δυόσμο
αλάτι & πιπέρι
4 κ.σ τρίμματα φέτας

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγανάκι για 3-4 λεπτά.

Βράζουμε το μπρόκολο στον ατμό για περίπου 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει.

Σε ένα μπόλ ή βαζάκι χτυπάμε μαζί το ελαιόλαδο , το χυμό λεμονιού , το σκόρδο , αλάτι κ πιπέρι και όλα τα μυρωδικά μας.

Βάζουμε το μπρόκολο ζεστό σε πιάτο σερβιρίσματος , ρίχνουμε την σος ανακατεύουμε και τέλος πασπαλίζουμε την σαλάτα μας με τα καρύδια και τη φέτα. Σερβίρουμε αμέσως!

Καλή επιτυχία!

"Μπρόκολο το λουλούδι της υγείας"

Πράσινο, ζωηρό σαν ένα μικρό δάσος μέσα σε ένα μπουκέτο.



Το Μπρόκολο είναι ένα χειμερινό λαχανικό εξαιρετικά νόστιμο στη μαγειρική του που κατά βάση προορίζεται για σαλάτες, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί με χίλιους δύο τρόπους.



Σημειώστε ότι παρά την απλότητά του το λαχανικό μας προσφέρει μια απέραντη ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρησιμότατα για τον οργανισμό.



Γηγενές της Μεσογείου εδώ και 3.000-4000 χρόνια θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ένα πράσινο λουλούδι. Έχει πάντα σχήμα μπουκέτου που εμπεριέχει πολλά μικρότερα μπουκετάκια. Όλα στηρίζονται σε ένα κεντρικό κορμό αρκετά σκληρό και τραγανό που αν καθαριστεί από την εξωτερική του φλούδα έχει μια εξαιρετική γεύση ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγο λεμόνι.



Όταν αγοράζουμε μπρόκολο να προσέχουμε να έχει ένα έντονο πράσινο χρώμα να μην πιέζονται τα μικρά λουλουδάκια που έχει επάνω και να είναι άκαμπτα τα μικρά μπουκετάκια που είναι επάνω στον κεντρικό κορμό. Θα το πλύνετε το μπροκολάκι σας με άφθονο κρύο νερό πριν το μαγειρέψετε και με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι θα κόψετε τα μικρά μπουκετάκια. Ξεφλουδίστε τον κεντρικό κορμό και κόψτε τις άκρες του και όλα μαζί ζεματίστε τα σε άφθονο αλατισμένο νερό για μερικά λεπτά .



Για να μπορέσετε να αποσπάσετε τα χρήσιμα συστατικά του πρέπει να το μαγειρέψετε όσο λιγότερο γίνεται. Εάν είσαστε νέοι και το στομάχι σας δουλεύει καλά ζεματίστε το για 7 λεπτά. Εάν πάλι το θέλετε λιώμα βράστε το τουλάχιστον για 15-20 λεπτά.



Η καλύτερη όμως ιδέα είναι το μαγειρέψετε στον ατμό. Και να μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να φτιάξετε και μια σαλάτα με ωμά μπροκολάκια που απλά και μόνο θα ψιλοκόψετε ανακατεμένα με καρότο, λάχανο και ψιλοκομμένες πιπεριές. Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες παρά μόνο αυτές που θα μαγειρέψετε και θα φάτε αμέσως. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν άφθονα μπρόκολα στην αγορά.



Ελάτε όμως να δούμε μαζί τι ωραία πράγματα παίρνουμε από το μπρόκολο. Κατ' αρχήν να θυμάστε ότι 100 γραμ μπρόκολο έχουν μόνο 27-28 θερμίδες, μόνο 2% πρωτείνες, 0,35% λιπαρά εκ των οποίων τα μισά είναι μονοακόρεστα και καταγράψτε τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Φτωχό σε νάτριο και περιέχει επίσης και το συστατικό σελήνιο το οποίο και αυτό είναι απαραίτητο στον οργανισμό. Περιέχει 12 διαφορετικές βιταμίνες από τις οποίες κυρίαρχη είναι η βιταμίνη C. Φυσικά δεν έχει καθόλου χοληστερίνη και τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι τα μικρά λουλουδάκια που είναι στις άκρες των μπουκέτων περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι χρήσιμα στην υγεία και ιδιαίτερα στις παθήσεις της καρδιάς, αλλά και του καρκίνου.




Ρολάκια με πατάτες!



Υλικά
(για 4 άτομα)

1 κιλό μέτριες πατάτες
5 αυγά
250 γρ αλεύρι
400 γρ. κρεμύδια τριμμένα
2 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 πρέζες ρίγανη
250 ml κρέμα γάλακτος
βούτηρο , αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις πατάτες για 1 ώρα στο φούρνο στους 180 βάθμούς.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ.Προσθέτουμε τα 2 αυγά , το αλεύρι και το αλάτι ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε την ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ανήγουμε την ζύμη με την βοήθεια ενός πλάστη σε σχήμα ορθογώνιο πάχους 5 χιλ.
Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε 5 κουταλιές βούτηρο , ρίχνουμε τα μυρωδικά , αλατοπιπερώνουμε και σωτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
Όταν η γέμιση κρυώσει , την στρώνουμε πάνω στο φύλλο πατάτας και τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμς σε λωρίδες πάχους 4εκ περίπου.
Βάζουμε τα ρολάκια σε ταψί το ενα δίπλα στο άλλο και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα υπόλοιπα αυγά και ρίχνουμς το μείγμα στο ταψάκι με τα ρολακιά μας. Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.

ΚΑλή επιτυχία!


Ποιο επάγγελμα σας ταιριάζει;



Μήπως νιώθετε ότι η δουλειά του γραφείου δεν κάνει για σας; Υπάρχουν στιγμές που πιστεύετε ότι είστε φτιαγμένη για κάτι διαφορετικό; Ονειρεύεστε να βρείτε το επάγγελμα που πραγματικά σας ταιριάζει, αλλά δεν ξέρετε σε ποια κατεύθυνση να κοιτάξετε; Απαντώντας στις ερωτήσεις του τεστ σίγουρα θα καταλάβετε κάτι περισσότερο για τον εαυτό σας.






1. Μια δασκάλα πρέπει να είναι:


υπομονετική/προχωρήστε στην ερώτηση 2
να διαθέτει φαντασία/προχωρήστε στην ερώτηση 5


2. Δυο πολιτικοί ηγέτες αναμετριούνται:


στην τηλεόραση/προχωρήστε στην ερώτηση 3
σε μια σύσκεψη/ προχωρήστε στην ερώτηση 6


3. Όποιος δεν πληρώνει τους φόρους:


θέλει να πλουτίσει/ προχωρήστε στην ερώτηση 4
πιστεύει ότι είναι άδικοι/προχωρήστε στην ερώτηση 7


4. Όποιος είναι ανεξάρτητος:


κουράζεται περισσότερο. Προφίλ Β


5. Η εξομολόγηση πρέπει να γίνεται:


στον παπά/ προχωρήστε στην ερώτηση 6
σε μια αυτοβιογραφία/ προχωρήστε στην ερώτηση 9


6. Η πίστη είναι:

μια βέρα γάμου/ προχωρήστε στην ερώτηση 7
μια ιδεολογία/ προχωρήστε στην ερώτηση 10


7. Ο «ελιγμός» είναι:


μια κίνηση για να παρκάρουμε/προχωρήστε στην ερώτηση 8
μια πολιτική δολοπλοκία/προχωρήστε στην ερώτηση 11


8. Ένας χαρισματικός άνθρωπος είναι:


γοητευτικός. Προφίλ Γ
ισχυρός/προχωρήστε στην ερώτηση 12


9. Για να χαλαρώσετε πηγαίνετε βόλτα:

στην εξοχή/προχωρήστε στην ερώτηση 10
στην παραλία/ προχωρήστε στην ερώτηση 13


10. Ενας ιεραπόστολος στην Αφρική:


προσηλυτίζει τους αυτόχθονες/προχωρήστε στην ερώτηση 11
διδάσκει τα παιδιά των αυτοχθόνων/προχωρήστε στην ερώτηση 14


11. Οι τύψεις προέρχονται:

από τη σκέψη/προχωρήστε στην ερώτηση 12
από την καρδιά/προχωρήστε στην ερώτηση 15


12. Δεν εμπιστεύεστε τις λύσεις:


όταν είναι υπερβολικά εύκολες Προφίλ Α
όταν είναι υπερβολικά δύσκολες/ προχωρήστε στην ερώτηση 16


13. Ένας πωλητής πρέπει να είναι:


καλός ψυχολόγος/ προχωρήστε στην ερώτηση 14
πολύ πειστικός/προχωρήστε στην ερώτηση 17


14. Η αλληλεγγύη:


είναι έμφυτη/προχωρήστε στην ερώτηση 15
μαθαίνεται/προχωρήστε στην ερώτηση 18


15. Τα εγχειρίδια του σαβουάρ βιβρ είναι για τους:

εκλεπτυσμένους/προχωρήστε στην ερώτηση 16
ανάγωγους/προχωρήστε στην ερώτηση 19


16. Διαπραγματεύομαι σημαίνει:


βρίσκω μια συμβιβαστική λύση Προφίλ Β
συμφωνώ/ προχωρήστε στην ερώτηση 20


17. Σας ενοχλεί περισσότερο:

μια άδικη κατηγορία/προχωρήστε στην ερώτηση 18
μια δικαιολογημένη κριτική/ Προφίλ Α


18. Ένας γενναιόδωρος άνθρωπος:

ξέρει να δίνει/προχωρήστε στην ερώτηση 19
ξέρει να ακούει/ Προφίλ Γ


19. Όποιος σταματάει:


χάνει το παιχνίδι/ προχωρήστε στην ερώτηση 20
θέλει να ξεκουραστεί/ Προφίλ Β


20. Ορκίζεται:

ένας τελειόφοιτος/Προφίλ Γ
ένας μάρτυρας/Προφίλ Α.






Απαντήσεις






Προφίλ Α


Είστε δυναμικός τύπος και η καθιστική δουλειά γραφείου σας είναι αφόρητη. Μπορείτε να την ανεχτείτε μόνο αν έχετε μια θέση ευθύνης με συχνές εναλλαγές. Θα είσαστε μια πολύ καλή πωλήτρια, σε οποιονδήποτε τομέα, αρκεί να μη σας επιβάλλουν όρους οι άλλοι. Το επάγγελμα που ταιριάζει περισσότερο στον δικό σας χαρακτήρα είναι οι δημόσιες σχέσεις, που σας επιτρέπουν να κινηθείτε ελεύθερα και να εκφράσετε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας.






Προφίλ Β


Είστε δημιουργικός τύπος και ίσως κάπως ονειρευτήκατε να γίνετε καλλιτέχνης ή συγγραφέας, μουσικός ή ζωγράφος. Τελικά καταλήξατε αλλού. Κατορθώνετε όμως να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας ακόμα και στην πιο πεζή εργασία και η φαντασία σας βοηθάει να βρείτε οποιαδήποτε δουλειά ενδιαφέρουσα. Ενθουσιάζεστε εύκολα και ζείτε έντονα κάθε στιγμή. Τα ιδανικά επαγγέλματα για σας είναι η δημοσιογραφία, το σχέδιο, η χειροποίητη εργασία.






Προφίλ Γ


Βάζετε τους άλλους πάνω από τον εαυτό σας και δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας στους τομείς που σχετίζονται με τον άνθρωπο, τα παιδιά, τους ασθενείς. Προτιμάτε μια ήσυχη δουλειά, μακριά από το άγχος της καριέρας, και δεν αρνείστε να κάνετε δουλειές που οι άλλοι βρίσκουν ανιαρές. Δεν διστάζετε όμως να ριχτείτε στη μάχη όταν πρόκειται να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας. Το ιδανικό επάγγελμα για σας είναι: ψυχολόγος, δασκάλα, νοσοκόμα, ξεναγός, ιατρός και εθελόντρια σε οποιοδήποτε τομέα. Αρκεί να αισθάνεστε ότι προσφέρετε κάτι στο κοινωνικό σύνολο.



Φρυγανιές απο τσουρέκια!



Κόβω τα τσουρέκια σε φέτες , τις στρώνω σε ένα ταψάκι ή πυρεξ και τις ραντίζω με νεράκι.
Τις πασπαλίζω με ζάχαρη και τις ψήνω σε πολύ δυνατό (προθερμασμένο) φούρνο για λίγα  λεπτά όσπου να πάρουν χρώμα.
Ιδανικές για το πρωινό μας ή ακόμα και για το απογευματινό σνάκ των παιδιών , αφού τις αλείψουμε με μερέντα ή μαρμελάδα!



Επίσης μπορούμε σιροπιάζοντας τις φρυγανιές μας να σερβίρουμε με παγωτό 
ή γιαούρτι ή  σαν βάση για το εκμέκ μας!

 

Καλή επιτυχία!

Μεγάλο Σάββατο ~ Καλή Ανάσταση!



Το εδάφιο της ημέρας: "Αλλ' αυτός τραυματίσθηκε για τις δικές μας παραβάσεις, για τις ανομίες μας ταλαιπωρήθηκε, η τιμωρία η οποία έφερε τη δική μας ειρήνη, ήταν πάνω σ' αυτόν και με τις πληγές του εμείς γιατρευτήκαμε"



(Ησαΐας 53:5)


Λίγες σκέψεις: Για μία ακόμη φορά μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε τη θαυμαστή μέρα της ανάστασης του Ιησού Χριστού. Μια μέρα που όλοι τη γιορτάζουμε με ιδιαίτερο τρόπο. Είναι όμορφο, οι οικογένειες να συγκεντρώνονται για να περάσουν αυτή τη μέρα μαζί. Είναι όμως ακόμη πιο όμορφο να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά του Θεού ζουν αυτή την ανάσταση καθημερινά. Δεν περιμένουν το Πάσχα για να γιορτάσουν. Το γιορτάζουν ζώντας με τον αναστημένο Χριστό. Γιατί γνωρίζουν ότι οι πληγές και το αίμα του Χριστού λύτρωσαν και συγχώρησαν την αμαρτωλή καρδιά.


Ω! τι απέραντη αγάπη έδειξε και δείχνει ο Θεός μας. Καλεί κι εσένα σήμερα να γιορτάσεις την αλλαγή της ζωής σου. Να ομολογήσεις κι εσύ ότι δια των πληγών Αυτού βρήκες τη θεραπεία. Έγινες νέος άνθρωπος. Γιόρτασε κι εσύ σήμερα την ανάσταση του Χριστού με όλη σου την καρδιά!

http://jesuslovesyou.gr/Easter/E6.htm













Συναισθηματικός Τραπεζικός Λογαριασμός!






Σκέψη , η πιο πολύτιμη και ζηλευτή αρετή μας , για να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας και συνεπώς τις σχέσεις μας με τους πολύτιμους ανθρώπους γύρω μας.
 Τους αγαπημένους μας !!!

Ποιος από εμάς θα αναρωτηθεί , γιατί δεν έδωσα περισσότερο χρόνο στην δουλειά μου , στο γραφείο μου ; ή μήπως γιατί δεν έδωσα ένα περισσότερο χαμόγελο , μια κατάθεση αγάπης , μια αγκαλιά στο πολύτιμο παιδί μου , στους γονείς μου ,τον σύντροφο μου ή όποιον θεωρούμε πολύτιμο ;

"Δεν έχω χρόνο τρέχω τώρα" ...
Συχνές καθημερινές εκφράσεις...μήπως κρύβουν την μοναξιά μας ;
Έτσι είναι αφού έτσι νομίζουμε...

Αγαπημένοι μου οι ζωή μας δεν είναι πρόβα.
Είμαστε κάθε μέρα στην σκηνή και παίζουμε μάλιστα και πρεμιέρα.
Ας αρχίσουμε να ξαναγράφουμε το σενάριο , κάθε πολύτιμο λεπτό από την αρχή.

Ας συστηθούμε πάλι!

Γρήγορες και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Παρ' ότι η ταχύτητα ανταλλαγής πληροφοριών αυξάνετε διαρκώς ,
ξεχάσαμε επί της ουσίας να επικοινωνούμε πάψαμε να ακούμε τις φωνές μας...........sms......mms.....email.....

"Ο χρόνος είναι χρήμα" και είναι η πρώτη μας ανάγκη να γεμίσουμε τον Τραπεζικό μας λογαριασμό.Ποια φύλλα τραπεζικού λ/γ γνωρίζετε που να μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια , να πάρουν μια αγκαλιά , να επικοινωνήσουν με πολύτιμους αγαπημένους ;

Η οικοδόμηση , η επιδιόρθωση των σχέσεων μας είναι μακροχρόνιες επενδύσεις.

Τα θετικά μηνύματα είναι εδώ είναι μέσα μας , οι σκέψεις μας & μας περιμένουν
 έτσι απλά να τα διαβάσουμε να τα σκεφτούμε.

Να αρχίσουμε να κάνουμε καταθέσεις σε Συναισθηματικούς Λογαριασμούς.
Πρώτα στον δικό μας , για να μπορούμε μετά να καταθέτουμε και
στους λογαριασμούς των αγαπημένων μας..........























Πασχαλινά κουλούρια!








Υλικά
(για περίπου 60-80 κουλουράκια)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ βούτυρο πρώτο
300 γρ ζάχαρη
7 αυγά
1/2 κ.γ σόδα
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
4-5 βανίλιες
1/2 ποτήρι γάλα
2 κ.γ αμωνία

Ετοιμασία

Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη ν' αφρατέψει. Προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα απαλά. Βάζουμε το βούτυρο στην φωτιά να ζεσταθεί.

Σε γυάλινο ποτήρι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα την αμωνία με το γάλα.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέϊκιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν ρίχνουμε και το γάλα.

Ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο μίξερ και ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας σιγά σιγά το λιωμένο βούτηρο μέχρι που να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν

Αλείφουμε τα κουλούρια με κρόκο αυγού αραιωμένο με ελάχιστο νερό κατά προτίμηση και ψήνουμε περίπου 20-30 λεπτά για κάθε δόση σε φούρνο 180 C.

Καλή επιτυχία!




Γαριδόσουπα!



Συστατικά

1 κιλό γαρίδες

7 ποτήρια νερό
1 ποτήρι νερού κρασί άσπρο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πατάτες
3 κλωναράκια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 μεγάλο καρότο
1/2 φλ. τσαγιού λάδι
5 φλ. καφέ ρύζι για σούπες
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι







Οδηγίες


Πλένω τις γαρίδες πολύ καλά.

Βάζω σε κατσαρόλα το νερό, το κρασί, το κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο, το μαϊντανό, τις πατάτες ,τη δάφνη, το καρότο, το αλάτι και το πιπέρι ,για 15 λεπτά.
Σουρώνω , στο ζουμάκι , βάζω το λάδι κ τις γαρίδες να βράσουν για 10-15 λεπτά. Βγάζω κ τις γαρίδες απο το ζουμί. Βράζω στο ζουμάκι το ρυζάκι. Παράλληλα καθαρίζω τις γαρίδες απο το κέλυφος.Ρίχνω στην σούπα τα βρασμένα λαχανικά και τις καθαρισμένες γαρίδες.Βράζω ακόμα για 3-4 λεπτά κ σβήνω την φωτιά. Τέλος ρίχνω τον χυμο λεμονιού κ σερβίρω.




Καλή επιτυχία!

Στρούντελ με φράουλες κ κρέμα!




Υλικά



1 φύλλο σφολιάτας γαλλικού τύπου
1 κεσεδάκι φραόυλες
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο
50 ml κονιάκ
χυμό μισού λεμονιού


για την κρέμα


300 ml γάλα φρέσκο (1 φλ.τσαγιού κ 1/4 του φλ.)
5 κ.σ ζάχαρη
1 αυγό
2 βανίλιες
2 κ.σ κορν φλάουρ
1 κ.σ βούτυρο




Οδηγίες


Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε 2 ή 4 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε με την ζάχαρη, το βούτυρο, το κονιάκ , τον χυμό λεμονιού και τις φράουλες.
Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά.
Αποσύρουμε το τηγανάκι από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.


Για την κρέμα: 
Χτυπάμε με μίξερ πολύ καλά την ζάχαρη με το αυγό.
Προσθέτουμε το 1/3 απο το γάλα σχεδόν 100ml , το κορνφλάουρ και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ζεστένουμε το υπόλοιπο γάλα , προσέχουμε να μην μας βράσει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας που έχουμε στο μπόλ του μίξερ.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά και προσθέτουμε τις καραμελωμένες φράουλες ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος αφήνωντας ένα περιθώριο περίπου 3 δάχτυλα πάνω κάτω και 1 δάχτυλο δεξιά αριστερά.
Τυλίγουμε το φύλλο σφολιάτας είτε σε ρολό ή όπως ήταν αρχικά διπλωμένη η σλοφιάτα μας στο πακέτο της (σαν φάκελο).
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο (όπου βάζουμε την "ραφή" της σφολιάτας στο κάτω μέρος για να μην μας ανοίξει κατά το ψήσιμο) χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια ανά 3 εκατοστά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180-200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.(περίπου 30-35 λεπτά)




Καλή επιτυχία!

Τα θέατρα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου!



Δωρεάν είσοδο στις παραστάσεις τους θα προσφέρουν από την Πέμπτη 25 Μαρτίου, έως και τη Μεγάλη Τρίτη σχεδόν όλα τα θέατρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Σάββατο 27 Μαρτίου.



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν κατευθείαν με τα ταμεία των θεάτρων.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.).


Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου έγραψε μία από τις πιο καταξιωμένες και δημοφιλείς ηθοποιούς η Judi Dench.


Η κα. Dench μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αποτελεί ευκαιρία για να γιορτάσουμε το Θέατρο στις τόσες και τόσες μορφές του. Το θέατρο είναι πηγή διασκέδασης και έμπνευσης και έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους που υπάρχουν στον κόσμο. Όμως μπορεί να είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό, αφού προσφέρει επίσης ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης».


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.  http://www.hellastheatre.gr/


Για να δείτε τη λίστα με τα θέατρα πατήστε   http://www.skai.gr/files/1/pdf/lista_theatra.pdf 

Ο Τύπος σήμερα!



Η ευνοϊκή, για τη χώρα μας, έγκριση του μηχανισμού στήριξης "κατά βάση ευρωπαϊκού και με συμμετοχή του ΔΝΤ", ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι "η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής", καθώς και η στήριξη της ΕΚΤ, που προβλέπει μέτρα τόνωσης για τις ελληνικές τράπεζες τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή.







ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ευνοϊκή η απόφαση της ΕΕ. Δραματικό παρασκήνιο για τη στήριξη της Ελλάδας".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ανάσα για την Ελλάδα . Υπό έλεγχο η οικονομία μας. Μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις. Η Α. Μέρκελ έκανε ένα βήμα πίσω και επετεύχθη ένας καλός συμβιβασμός για το ελληνικό ζήτημα".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα γεράκια του ΔΝΤ έρχονται στην Ελλάδα για να ελέγχουν ανά εξάμηνο τα οικονομικά της χώρας και να επιβάλλουν νέα σκληρά μέτρα".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πνιγείτε να σας σώσουμε. Συμβιβαστική συμφωνία Μέρκελ- Σαρκοζί για βοήθεια προς την Ελλάδα".


ΕΘΝΟΣ: "Μαξιλάρι ασφαλείας από την Ευρώπη. Γαλλο-Γερμανική συμφωνία στο παρά 1' της Συνόδου Κορυφής".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Αιγαίο χάνεται ο Νομάρχης...αρμενίζει."


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δάνεια μόνο πριν το νοκ-άουτ της οικονομίας από Ευρωπαίους και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σωσίβιο" από Τρισέ, "αγχόνη" από ΔΝΤ. Απόφαση - ανάσα της ΕΚΤ για την ελληνική αγορά".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σωσίβιο Τρισέ και ύφαλος ΔΝΤ. Συμφωνία στο παρά ένα για μηχανισμό στήριξης , με πολλές αντιδράσεις".


ΕΣΤΙΑ: "Τραγικά λάθη ενός εξαμήνου. Ο δανεισμός κατέστη εθνικό όραμα".


ΤΑ ΝΕΑ: "Ουφ! Διπλή ανάσα. Ολοήμερο θρίλερ στις Βρυξέλλες - οι πρωταγωνιστές και τα παρασκήνια".


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Ματώστε και...βλέπουμε". Ανυποχώρητη η Μέρκελ ζητάει μέτρα με συνταγή ΔΝΤ".


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ανοίγω στόμα και λογαριασμούς!". Βόμβα Εφραίμ στο "Π".


Η ΣΦΗΝΑ: "Σύνοδος Γολγοθάς για (Ι) δανεικά. Σκληρή μάχη για να σωθεί το Ευρώ".


City Press: "Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Θα πληρώσουμε μόνοι μας το λογαριασμό".

Metro: "Ευρωπαϊκό...πιστόλι αλλά και σφαίρες ΔΝΤ".

http://www.skai.gr/articles/news/greece/ΟΤύποςσήμερα260310/



Σταφιδόψωμα!



Υλικά

4 φλιτζ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζ. σταφίδα μαύρη
1 κουταλιά μαγιά μπύρας (σκόνη)
1/2 φλ. λάδι
1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό
Αλάτι

Ετοιμασία

Βάζετε τη μαγιά σ'ένα μπολ και τη διαλύετε με λίγο νερό.
Ρίχνετε λίγο αλεύρι, ανακατεύετε να γίνει χυλός και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Βάζετε σε μία λεκάνιτσα το λάδι με την ζάχαρη και ανακατεύετε. Ρίχνετε το χυμό πορτοκαλιού και τη διαλυμένη μαγιά, τις σταφίδες που τις έχετε πασπαλίσει με αλεύρι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι
Ζυμώνετε πολύ καλά και σκεπάζετε τη ζύμη. Την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μεχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Πλάθετε ψωμάκια ή καρβελάκια και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ!

Συστατικά

500γρ. φύλλο κρούστας
200 γρ. τυρί φέτα
200γρ. ανθότυρο
200γρ. κασέρι
2 φλιτζ.τσαγιού μπεσαμέλ
5-6 αυγά
πιπέρι
μοσχοκάρυδο


για το άλειμμα του ταψιού
3/4 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο


Οδηγίες

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ (χωρίς να προσθέσουμε τα αβγά της βασικής συνταγής της μπεσαμέλ).
Προσθέτουμε 5-6 αβγά και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε τα τυριά σε ένα μεγάλο μπόλ (αφού τα έχουμε τρίψει) ρίχνουμε την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα , βουτυρώνοντας ένα-ένα , με το λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε από πάνω την γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα , τα οποία επίσης βουτυρώνουμε ένα-ένα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια , φροντίζοντας να φτάσει μέχρι τα τελευταία κάτω φύλλα.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 45-50 λεπτά.






Καλή επιτυχία!




Κουνουπίδι στιφάδο!


Συστατικά

1 μέτριο κουνουπίδι

1/2 κιλό κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κρασοπότηρο λάδι
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
2-3 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι γλυκού ξύδι
2-3 κουταλάκια του γλυκού ντοματοπελτέ διαλυμένα σε ένα ποτήρι νερό
1-2 ξυλάκια κανέλλας
1-2 γαρύφαλλα

Οδηγίες


Καθαρίζουμε και κόβουμε το κουνουπίδι με μέτρια κομμάτια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα.
Βάζουμε τα κομμάτια απο το κουνουπίδι σε κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ξύδι.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 30 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
Σβήνουμε το φαγητό μας και προσθέτουμε το ξύδι.

Καλή επιτυχία!

Η ΜΕΛΙΣΣΑ



Η μέλισσα είναι έντομο που ζει κατά μεγάλες οικογένειες μέσα σε κυψέλες. Μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχουν τρία είδη μελισσών: η βασίλισσα, οι εργάτριες και οι κηφήνες.



Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία μέρη: το κεφάλι , το θώρακα και την κοιλιά, συνολικού μήκους 1,5 εκ., περίπου στο μέγεθος ενός μέτριου φιστικιού.


Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της. Αυτές οι τρίχες κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες.


Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια , που αποτελούνται από 13.000 περίπου μικρά μάτια το καθένα και έτσι έχει τη δυνατότητα να βλέπει ταυτόχρονα μπροστά , πίσω, πάνω και κάτω. Στο κέντρο του κεφαλιού της έχει ακόμα τρία απλά μάτια, που σχηματίζουν τρίγωνο.


Έχει δυο κεραίες, που είναι σαν δέκτες ραδιοφώνου. Είναι τα όργανα της ακοής και της όσφρησης.


Στο στόμα η μέλισσα έχει μια γλώσσα μακριά, παχιά και εύκαμπτη. Στην άκρη είναι σαν προβοσκίδα με μικρό κουταλάκι, που είναι μαζί όργανο αφής και γεύσης. Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της. Με την προβοσκίδα ρουφά το νέκταρ από τα λουλούδια.


Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας «ζουζούνισμα».


Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.


Η κοιλιά της μέλισσας αποτελείται από 6 δαχτυλίδια. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο είναι κούφιο, μοιάζει σαν τρυπανάκι και συγκοινωνεί με έναν αδένα, που έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό, που φέρει στο άκρο του μικρά αγκίστρια στραμμένα προς τα μέσα. Έτσι, όταν βυθιστεί σε έναν ελαστικό ιστό, όπως το δέρμα του ανθρώπου, η μέλισσα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το κεντρί με τα σπλάχνα, που είναι συνδεδεμένα μαζί του και κατά συνέπεια πεθαίνει. Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.


Η μέλισσα δεν αναπνέει όπως ο άνθρωπος , αλλά έχει τρύπες στο σώμα, μέσα από τις οποίες περνά ο αέρας.


Η μέλισσα, την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται από τη γύρη και το γλυκό νέκταρ των λουλουδιών. Το χειμώνα τρέφεται με μέλι, που έχει αποθηκέψει στις κηρήθρες της κυψέλης.


Η βασίλισσα








Η βασίλισσα είναι η μοναδική γόνιμη θηλυκή μέλισσα στην κυψέλη. Ζει στη μέση της κυψέλης και είναι ο αρχηγός της. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσει κανείς από το αρκετά μεγαλύτερο σώμα της, σε σχέση με τις άλλες μέλισσες, και τα πολύ κοντύτερα φτερά της.



Γονιμοποιείται μια φορά στη ζωή της από τους κηφήνες και η αποκλειστική της αποστολή είναι να γεννάει τα αυγά στα ειδικά εξάγωνα κελιά (ένα στο κάθε κελί), που ετοίμασαν οι εργάτριες γι’ αυτό το σκοπό. Γεννάει δύο ειδών αυγά:


Τη βασιλική προνύμφη τη θρέφουν οι εργάτριες με διαλεχτή τροφή, το βασιλικό πολτό, ενώ τις υπόλοιπες με μέλι και γύρη. Υπάρχει πιθανότητα όμως να θραφούν με βασιλικό πολτό και περισσότερες από μια προνύμφες. Έτσι μπορεί να γεννηθούν 2 ή 3 νέες βασίλισσες στην κυψέλη. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη, τρώει το κέρινο σκέπασμα από τα κελιά των άλλων, που προορίζονται επίσης για βασίλισσες, και τις σκοτώνει, ώστε να μείνει η μοναδική βασίλισσα στην κυψέλη.


Την άνοιξη, η βασίλισσα πρέπει να κάνει το ταξίδι του γάμου της. Βγαίνει λοιπόν στην είσοδο της κυψέλης και βουίζει δυνατά, προσκαλώντας έτσι τους κηφήνες να την ακολουθήσουν. Πετάει όλο και πιο ψηλά, ώστε να εξαντληθούν οι κηφήνες και να γονιμοποιηθεί με τους δυνατότερους.


Επιστρέφει στην κυψέλη, ενώ οι κηφήνες πεθαίνουν, και αρχίζει να γεννάει αυγά μέσα στις κυψέλες (2.000 – 3.000 αυγά την ημέρα επί 4-5 χρόνια). Αυτή η αποστολή της είναι τόσο σημαντική, ώστε δεν έχει χρόνο ούτε να φαει , ούτε να πλυθεί. Έχει γύρω της πολλές μέλισσες που τη φροντίζουν, την ταΐζουν στο στόμα με γύρη και βασιλικό πολτό και την καθαρίζουν.
Από το αυγό, σε 3-4 μέρες, βγαίνει το σκουληκάκι, που λέγεται πρανύμφη Η προνύμφη μεταμορφώνεται σε νύμφη. Η περίοδος της προνύμφης διαρκεί περίπου 10 μέρες.


Η νύμφη, σε 8 περίπου ημέρες, μεταμορφώνεται σε μέλισσα, η οποία βγαίνει από το κελί της.


Έχει επίσης τους προσωπικούς φρουρούς της, που έχουν διαταγή να επιτίθενται σε όποιον την ενοχλήσει.


Όταν η νέα βασίλισσα επιστρέψει μετά τη γαμήλια πτήση της στην κυψέλη, τα πράγματα γίνονται δύσκολα, γιατί παλιά και νέα βασίλισσα δε χωρούν πια στην ίδια κυψέλη και αρχίζει μεταξύ τους άγριος αγώνας. Η παλιά βασίλισσα προσπαθεί να σκοτώσει ή να διώξει τη νέα. Τελικά, οι νέες εργάτριες προστατεύουν τη βασίλισσά τους και διώχνουν την παλιά, που την ακολουθούν οι παλιές μέλισσες σαν πιστοί οπαδοί.


Η διωγμένη βασίλισσα σταματάει συνήθως σ’ ένα κλαδί δέντρου, οπότε μαζεύονται γύρω της και οι υπόλοιπες μέλισσες και σχηματίζουν ένα είδος τσαμπιού σταφυλιού. Εκεί ξαναρχίζουν το έργο τους, εκτός αν κάποιος μελισσοκόμος τις μαζέψει και τις τοποθετήσει σε κυψέλη.


Έτσι δημιουργείται μια νέα κοινωνία μελισσών, δηλαδή μια κυψέλη.


http://dim-stanou.chal.sch.gr/H%20biologia%20tis%20melissas.htm





Θεαματική έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία!‎


Εξερράγη χθες τα ξημερώματα ηφαίστειο στην Ισλανδία, 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, Ρέικιαβικ, προκαλώντας ρήγμα ενός χιλιομέτρου και στέλνοντας πίδακες λάβας εκατοντάδες μέτρα ψηλά.

Μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα Εϊαφιαλαϊοκουλ, οι Αρχές απομάκρυναν εκατοντάδες κατοίκους από την περιοχή, ενώ ο εναέριος χώρος της χώρας έχει κλείσει.
Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους από την Ισλανδία, οι Αρχές απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους περίπου 600 ανθρώπους, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας.
Το ηφαίστειο βρίσκεται στη Νότια Ισλανδία, κοντά στον πέμπτο μεγαλύτερο παγετώνα της χώρας, περιοχή αραιοκατοικημένη, ωστόσο οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, ενώ η ατμόσφαιρα σε διάφορα σημεία είναι αποπνικτική εξαιτίας της στάχτης. Εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες, καθώς εκτιμάται ότι η λάβα θα προκαλέσει λιώσιμο των πάγων.
Ομως, σύμφωνα με αξιωματούχους, το ενδεχόμενο αυτό, όσο περνάει η ώρα, φαίνεται να απομακρύνεται. Αρχικά οι ειδικοί πίστευαν ότι το σημείο της έκρηξης βρισκόταν κάτω από τον παγετώνα, αργότερα όμως εντοπίστηκε με περισσότερη ακρίβεια και φάνηκε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον παγετώνα και όχι από κάτω, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το λιώσιμό του.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η χτεσινή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να υπάρξει ενεργοποίηση του ηφαιστείου Κάτλα, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε το συμβάν.
«Η σημερινή έκρηξη ήταν ήπια, αν όμως εκραγεί το ηφαίστειο Κάτλα, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο», δήλωσε ο Παλ Εϊναρσον από το τμήμα γεωφυσικής του πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=10778996
φύση