ΚΙΛΟΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ & ΚΡΑΣΙ

Το κιλότο είναι το κομμάτι της λεκάνης του αρνιού, μόσχου ή χοίρου χωρίς οστά. Κατάλληλο για κοκκινιστά ή κατσαρόλας αλλά και ψητά σχάρας. Στην συγκεκριμένη συνταγή εγω χρησιμοποιώ χοιρινό.




Υλικά


1κιλό κιλότο , πλυμένο στεγνωμένο,στεγνωμένο & κομμένο σε μεγάλους κύβους (εγω το έφτιαξα με χοιρινό)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλκομμένα
αλάτο&πιπέρι
500ml λευκό ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνη
2 γεμάτες κ.σ. μέλι






Εκτέλεση


Κόβουμε , πλένουμε & στεγνώνουμε το κρέας.
Στην συνέχεια το σοτάρουμε ,προσθέτουμε τα 2κρεμμύδια και γυρίζουμε μέχρι να μαραθούν.Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε το κρασί και το δαφνόφυλλο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες.
Προσθέτουμε 2 κουταλές γεμάτες μέλι και λίγο νερό και συνεχείζουμε το βράσιμο για 10-15 ' μέχρι να σκουρύνει η σάλτσα και να πήξε.
Σερβίρουμε με μακαρόνια, ρυζι, πατάτες.






Καλή επιτυχία !



ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ




Υλικά

2 κιλά χοιρινό μπούτι (καθαρό χωρίς κόκαλο, ανοιγμένο στη μέση)
1/2 κιλού κεφαλοτύρι γλυκό, σε μακρόστενες φέτες
10 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά ρίγανη

για το γλάσο :

3 κ. σ μουστάρδα
1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση


Ζητάω από τον χασάπη να σου αφαιρέσει το κόκαλο.Απλώνω το κρέας και βάζω επάνω τις φέτες τυριού και τα σκόρδα. Πασπαλίζω με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη και τυλίξετο σφιχτά σε ρολό. Τυλίξτε το ρολό πρώτα σε διπλή λαδόκολα και ύστερα σε αλουμινόχαρτο. Βάλτε το σε ταψί και ψήστε το στους 160 βαθμούς Κελσίου, 4- 5 ώρες περίπου ή ώσπου να μαλακώσει.
Ανακατεύεται σε ένα μπολάκι την μουστάρδα με το μέλι πολύ καλά. Μόλις βγεί το κρέας απο το φούρνο το γλασάρετε με την σως.
Συνοδεύεται με πατάτες φούρνου λεμονάτες ή ρυζάκι!

Καλή επιτυχία!

Τυρόπιτα με φετά & φρυγανιά









Υλικά

1 ποτήρι αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι νερό
1/2 κιλό φέτα
1/4 τριμένο κίτρινο τυρί της αρεσκίας σας
5 αυγά
250 γρ. βούτηρο λιωμένο
φρυγανιά τρυμένη
3 κ.σ ψιλοκομένο άνιθο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση


Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλέυρι με το νερό.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα, το κιτρινο τυρί, αλάτι και πιπέρι και τον άνιθο.
Στο μείγμα μας προσθέτουμε και το λιωμένο βούτηρo, αφού εχει σχεδόν κρυώσει.
Βουτηρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε παντού και στα πλαϊνά με την τρυμένη φρυγανιά.
Ρίχνουμε το μείγμα στο πυρέξ και πάλι πασπαλίζουμε με τρυμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα για 45' λεπτά περίπου.


Καλή επιτυχία !


φωτό : foodjunkie.eu

Περού: Τσουνάμι σε λίμνη προκάλεσε παγετώνας




Τεράστιος παγετώνας αποκολλήθηκε από τις Ανδεις και έπεσε σε λίμνη στο Περού προκαλώντας τσουνάμι 23 μέτρων, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.



Ο παγετώνας έπεσε σε μια λίμνη κοντά στην πόλη Καρουάς που απέχει περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λίμα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από το κύμα που σηκώθηκε ενώ καταστράφηκε και μια μονάδα επεξεργασίας πόσιμου ύδατος που εξυπηρετούσε τους 60.000 κατοίκους της περιοχής.


Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το τεράστιο κομμάτι του πάγου που αποκολήθηκε από τον παγετώνα Ουαλκάν είχε διαστάσεις 500 επί 200 μέτρα. «Γλίστρησε μέσα στη λίμνη σηκώνοντας τσουνάμι που ξεπέρασε τα προστατευτικά αναχώματα ύψους 23 μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι το κύμα είχε ύψος 23 μέτρα», είπε ο Πατρίσιο Βαδεράμα, ένα ειδικός στους παγετώνες.


Οι αρχές εκκένωσαν τις ορεινές κοιλάδες καθώς εκφράζονται φόβοι και για άλλες αποκολήσεις.


Το 1970, κοντά στο Καρουάς, ένας σεισμός προκάλεσε αποκόλληση πάγων, βράχων και λάσπης που έθαψαν την πόλη Γιουνγκάι, στους πρόποδες του όρους Ουασκαράν, σκοτώνοντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.






ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μπεζέδες








Υλικά

½ κιλό ασπράδια
1350 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μαστίχα τριμμένη με λίγη ζάχαρη στο μπλέντερ


Εκτέλση


Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνετε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα.
Όταν ζεσταθεί και λιώσει η ζάχαρη, βάζετε το μείγμα σε μίξερ και το δουλεύετε με τους συρμάτινους αυγοδάρτες μέχρι να κρυώσει και να αφρατέψει.
Όταν κρυώσει και είναι έτοιμο, βάζετε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζετε τους μπεζέδες πάνω σε λαδόκολλα που έχετε από πριν τοποθετήσει σε ένα ταψί..
Ψήνετε τους μπεζέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 120ο για περίπου 35 λεπτά, η μέχρι να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα.
Μπορείτε να τους γεμίζετε με πραλίνα αμυγδάλου ή με μους σοκολάτα.

Καλή επιτυχία!

Οι μπεζέδες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" με θέμα το αυγό.

Πορτοκαλόπιτα



Υλικά

Σιρόπι:
2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό


Πίτα:

1/2 κιλό φύλλα κρούστας
4 αυγά
250 γρ. γιαούρτι πλήρες
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι



Ετοιμασία για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε σιρόπι βράζοντας την πορτοκαλάδα την
ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμασία για την πίτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το λάδι λίγο- λίγο, το γιαούρτι και το ξύσμα. (Το μίγμα πρέπει να είναι νερουλό.)

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ πολύ καλά και στρώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ένα- ένα και φορμάρουμε τις άκρες για να ψηθούν ωραία.

Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το μίγμα των πορτοκαλιών και ψήνουμε για 1/2 ώρα.

Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.



Καλή επιτυχία !

Πάστα Φλώρα






Υλικά

1 κούπα βούτυρο
1/3 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκάλι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 χαρτάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό μαρμελάδα βερύκοκο ή της επιλογής σας


Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ν' ασπρίσει και να αφρατέψει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα αυγά και ύστερα το κονιάκ.
Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά.
Στρώστε τα 2/3 της ζύμης στο σκεύος καλύπτοντας τα τοιχώματα.
Απλώστε επάνω στη ζύμη τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη, πλάστε κορδόνια και στολίστε την επιφάνεια.
Ψήστε την τάρτα στους 175 C για 30'-35'.



Καλή επιτυχία !

Χαλβάς αρωματισμένος με τεντούρα & κρέμα.



Υλικά



Για τον Χαλβά:


75 ml σπορέλαιο
150 gr σιμιγδάλι χοντρό


Σιρόπι:
375 ml νερό
250 gr ζάχαρη
50 ml Τεντούρα
Ξύλο κανέλλας
Γαρύφαλλα
1/4 λεμόνι


Για την κρέμα:
60 gr ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα
2 κρόκοι αυγών
12 gr corn-flour
12gr αλεύρι
100 ml Τεντούρα

Εκτέλεση

1.Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το σπορέλαιο και όταν αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι, το οποίο έχουμε βράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

2.Τοποθετούμε το χαλβά σε φορμάκια και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
3.Για την κρέμα, βάζουμε σε κατσαρόλα τα 30 gr ζάχαρης με το γάλα να ζεσταθεί.
4.Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τους 2 κρόκους με τα άλλα 30 gr ζάχαρης που απομένουν, έως ότου γίνουν αφρός.
5.Προσθέτουμε στα αυγά και την ζάχαρη, το αλεύρι με το corn-flour και έχουμε έτοιμο ένα χυλό.
6.Ρίχνουμε τον χυλό αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα που έχει ήδη ζεσταθεί και ανακατεύουμε με σύρμα επάνω στη φωτιά έως ότου πήξει.
7.Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την Τεντούρα ανακατεύοντας.
8.Όταν παγώσει ο χαλβάς τον ξεφορμάρουμε και με κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα.
9.Μπορείτε να διακοσμήσετε με ζάχαρη άχνη, τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο.




Τεντούρα ~ Μια Πατρινή καλονή ...





... με 'Ονομα.



Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται από το λατινικό tinctura , δηλ. βάμμα, εκχύλισμα.






... με Περιεχόμενο.


Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης, κίτρου, μανταρινιού, Μαστίχας Χίου κ.λ.π.






Πώς και που ...


Η Τεντούρα πίνεται παντού: μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, στην καφετέρια και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα. Συνδυάζεται ωραία σε κοκτέιλς με μπράντυ ή ρούμι. Συνοδεύεται υπέροχα με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες. Επίσης προσθέτοντας στο τσάι σας ή τον καφέ σας ένα σφηνάκι Τεντούρα του δίνετε μια ξεχωριστή, αρωματική γεύση.

 



Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας.
Σύμφωνα με την παράδοση η προελευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η κάθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.


Γαύρος με ντομάτα στο φούρνο!




Υλικά

1κιλό γαύρο

2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
2 λεμόνια (χυμό)
4 κουτ. της σούπας φρέσκο μαιντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση

Καθαρίζετε απο τον γαύρο το κεφάλι κ τα εντόσθια και τον ξεπλένετε.
Τον αλατίζετε και τον αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.  
Στρώνετε σε γυάλινο ταψί το κρεμμύδι , τις ντομάτες ,το μαιντανό και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Στρώνετε το γαύρο με τη σειρά.
Αλατοπιπερώνετε ,περιχύνετε με το χυμό λεμονιού & το ελαιόλαδο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!

 
Ο Γαύρος ή γάβρος

 

 Είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί (από τη τούρκικη ονομασία του). Το επίσημο όνομά του είναι "εγγραυλίς η εγκρασίχολος" (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae).







Το μήκος του φθάνει μέχρι τα 20 εκατοστά. Η ράχη και τα πλευρά του είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς το ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι του εξέχει μακρύτερο. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια, φέρει μικρά και μυτερά δόντια. Φέρει ραχιαίο πτερύγιο, ένα θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικρυστά του ραχιαίου, ένα μικρό τριγωνικό εδρικό καθώς και διχαλωτή ουρά.






Ζει σε ζεστές περιοχές, κατά κοπάδια και περισσότερο στον αφρό ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα παραμένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός πλησιάζει τις ακτές για ν΄ αφήσει τ΄ αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν.






Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες καθώς και με τα γρι-γρί. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα πεταχτεί το κεφάλι, επειδή λίγο πικρίζει.






Η αλιεία του γαύρου στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 10.770 τόνοι, το 2002 9.975 τόνοι και το 2003 13.780 τόνοι. Οι γαύροι αποτελούν το 1/10 του συνόλου των ετησίων αλιευμάτων των ελληνικών θαλασσών και έρχονται σε ποσότητα αλιεύματος δεύτεροι μετά από τις σαρδέλες.










Είναι το παιδί σας έτοιμο για το σχολείο ;




Είναι έτοιμο το παιδί να περάσει το κατώφλι του σχολείου;

Σημαντικό το ερώτημα, αν ρίξουμε

μια ματιά στις περιπέτειες που βιώνουν τα ανέτοιμα παιδιά: χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητική
στάση απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση γενικότερα, διαταραχές στη συμπεριφορά είναι
μερικά μόνο από τα συμπτώματα.


Την απάντηση λοιπόν στην ανάγκη να ελεγχθεί η σχολική ετοιμότητα του παιδιού δίνει το Α'


ΤΕΣΤ, το πρώτο ελληνικό τεστ ανίχνευσης της σχολικής ετοιμότητας που δημιουργήθηκε από


τον κ. Στέλιο Μαντούδη, αναπτυξιακό εργοθεραπευτή και την κ. Λωρέττα Θωμαΐδου,


επίκουρης καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, τα τελευταία πέντε χρόνια.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α-ΤΕΣΤ

Είναι ένα απλό, εύχρηστο και σύντομο προληπτικό τεστ που


απευθύνεται σε φυσιολογικά παιδιά και απαντά αντικειμενικά στο


ερώτημα: είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το σχολείο; Η εφαρμογή του


Α’ ΤΕΣΤ διαρκεί 15 περίπου λεπτά.
 
ΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ :
 
Αυτό που κάνει το Α’ ΤΕΣΤ είναι να ελέγχει τη Σχολική



Ετοιμότητα, δηλαδή τις πρακτικές και λεκτικές ικανότητες του


παιδιού που είναι αναγκαίες για την επιτυχή φοίτηση του στο


σχολείο, όπως είναι οι ικανότητες ανάγνωσης, γραφής, κρίσεως, πρώιμης αφαιρετικής –


μαθηματικής σκέψης, γενικών γνώσεων. Επιπλέον ελέγχει και 2 ακόμη παράγοντες την


Υπερκινητικότητα / Συγκέντρωση Προσοχής και τη Συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού


δηλαδή, την ικανότητά του να συνεργάζεται και να προβάλει τις δυνατότητές του.
 
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...
 
Οι δημιουργοί του μας εξήγησαν ότι το εν λόγω τεστ δε



μετράει το IQ, ούτε την ευφυΐα και δεν καταλήγει σε κάποια


διάγνωση.
 
Τα τεστ σχολικής ετοιμότητας είναι πολύ διαδεδομένα σε



χώρες του εξωτερικού. Το Α’ ΤΕΣΤ είναι όμως


προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.


Σταθμίστηκε εξολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που


παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας. Το σημαντικό


πλεονέκτημά του είναι ότι αξιολογεί επιπλέον την Υπερκινητικότητα, το επίπεδο


Συγκέντρωσης του παιδιού καθώς και την Συναισθηματική του ωριμότητα.


Η βαθμολόγησή του γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά


σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο


μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή.



Ένα «Ελληνικό» Τεστ

Τα τεστ σχολικής ετοιμότητας είναι πολύ διαδεδομένα σε



χώρες του εξωτερικού. Το Α’ ΤΕΣΤ είναι όμως


προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.


Σταθμίστηκε εξολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που


παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας. Το σημαντικό


πλεονέκτημά του είναι ότι αξιολογεί επιπλέον την Υπερκινητικότητα, το επίπεδο


Συγκέντρωσης του παιδιού καθώς και την Συναισθηματική του ωριμότητα.
 

Πόσο Αντικειμενικό είναι

Η βαθμολόγησή του γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά



σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο


μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή.
 
Από Ποιους Γίνεται;
Η δοκιμασία χορηγείται αποκλειστικά από τους



Εξουσιοδοτημένους Συνεργάτες του Α’ ΤΕΣΤ. Αυτοί είναι


μόνο παιδίατροι και ειδικοί θεραπευτές (εργοθεραπευτές,


ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές) οι οποίοι έχουν ειδικά εκπαιδευτεί στον


τρόπο χορήγησής του. Αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην


αντικειμενική αξιολόγηση του παιδιού.
 
Και Μετά;
 
Αν το παιδί περάσει το Α' ΤΕΣΤ , αυτό σημαίνει ότι διαθέτει



τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να φοιτήσει


στο σχολείο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει


Λεπτομερής Αναπτυξιακός Έλεγχος, που θα δώσει φως στα πιθανά προβλήματα του παιδιού


και θα διευκρινίσει τις δυσκολίες του. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες


σε κάποιους τομείς (οριακές ικανότητες), τότε ο Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης του Α’ ΤΕΣΤ


δίνει τις κατάλληλες οδηγίες στους γονείς για την έγκαιρη αποκατάστασή τους πριν το παιδί


αρχίσει το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε παιδιά που


εμφανίζουν μικρές «ανωριμότητες» να τις διορθώσουν έγκαιρα πριν αυτές εξελιχθούν


αργότερα στις μεγαλύτερες τάξεις σε Μαθησιακές Δυσκολίες.
 
 

Σαν σήμερα ...






Στίχοι: Ευσταθία
Μουσική: Ευσταθία
Πρώτη εκτέλεση: Ευσταθία

Χωρίς εσένα, η ζωή θα είναι

Ένα βαρετό σερφάρισμα στο Internet
Χωρίς εσένα, η ζωή θα είναι
Αποχαύνωση στον καναπέ
Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι
Ζαμπόν δίχως λιπαρά
Περιοδικά και λόγια ντεκαφεϊνέ
Γιατί όταν λείπεις εσύ
Μια χύμα κατάσταση, μια ηλίθια παράσταση
Ένα reality show
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό, ένα μηδενικό χωρίς εσένα
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό, χωρίς εσένα
Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι
Πρωινό ξύπνημα χωρίς ενδιαφέρον
Πράξεις υποκινούμενες μόνο από συμφέρον
Light αισθήματα και δημόσιες σχέσεις
Ειδύλλια του κώλου και υποσχέσεις
Ξενέρωτα ανέκδοτα και γέλια με προσπάθεια
Re union party, καλλιστεία, bazzar
Συχνές επισκέψεις στο super market
Σακούλες γεμάτες με αυταπάτες
Βιταμίνες και τζιν σενγκ
Φιλοσοφία του Ζεν

Γιατί….
Γιατί όταν λείπεις εσύ
Μια χύμα κατάσταση, μια ηλίθια παράσταση
Ένα reality show
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό, ένα μηδενικό χωρίς εσένα
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό…χωρίς εσένα....

 http://youtube.com/watch?v=3M_jh7s8bAQ

 http://youtube.com/watch?v=QSD4Id_oazM

 http://youtube.com/watch?v=kzn8UjhxM-M

 http://youtube.com/watch?v=_74DsC2wyF0

 http://youtube.com/watch?v=t8kj5cN8fKY

 http://youtube.com/watch?v=yIQKmHaPWY8

 http://youtube.com/watch?v=jZIoxw0ca9E

 http://youtube.com/watch?v=qKuWZCUgITs

All around the world  http://youtube.com/watch?v=GR_kO6gbIMo





Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης
Πρώτη εκτέλεση: Άννα Φωτίου


Κι είπα "δεν πάει άλλο"
και το πίστεψα.
Πάλεψα με τη συνήθεια
και τη νίκησα.
Ήμουνα μαγεμένη
και σου ξέφυγα,
πήρα και την καρδιά μου
τώρα κι έφυγα.
Σώθηκα από σένα, σώθηκα.
Μ' έριξες κάτω
μα εγώ ξανασηκώθηκα.
Είδα πως τη ζωή μου
θα την έχανα.
Πόνεσα μα βρήκα θάρρος
και το έκανα:
Έφυγα από σένα
κι αναστήθηκα
και τώρα σου φωνάζω
"ξαναγεννήθηκα".








Να 'σαι  καλά μικρή ... 
όπου κ αν είσαι,
ότι κ αν κάνεις,
με όποιους κ αν είσαι απλά
πέστους να σε προσέχουν.....




ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΦΟΒΟΥ= να φοβασαι το κατεστημενο -

ΘΕΟΥΣ ΣΕΒΟΥ= να σεβεσαι τους θεους
ΓΟΝΕΙΣ ΑΙΔΟΥ= να σεβεσαι τους γονεις σου
ΗΤΤΩ ΥΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥ= να υποτασσεσαι στο δικαιο-
ΓΝΩΘΟ ΜΑΘΩΝ= κατανοησε αυτα που εχεις μαθει-
ΑΚΟΥΣΑΣ ΝΟΕΙ= κατανοησε ακουγωντας-
ΣΑΥΤΟΝ ΙΣΘΙ= να εισαι ο εαυτος σου-
ΓΑΜΕΙΝ ΜΕΛΛΕ= εχε τα σχεδια σου στο γαμο-
ΚΑΙΡΟΝ ΓΝΩΘΙ= αναγνωριζε την ευκαιρια-
ΚΕΝΟΣ ΩΝ ΙΣΘΙ= οταν εισαι ξενος να το αναγνωριζεις
ΦΡΟΝΕΙ ΘΝΗΤΑ= να σκεφτεσαι ως θνητος-
ΥΒΡΙΝ ΜΙΣΑΣ= να μισεις την υβρη-
ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ= να σεβεσαι τους ικετες-
ΠΑΣΙΝ ΑΡΜΟΖΟΥ= να προσαρμοζεσαι σε ολα-
ΔΟΛΟΝ ΦΟΒΟΥ= να φοβασαι τον δολο-
ΕΥΛΟΓΕΙ ΠΑΝΤΑΣ= να λες καλα λογια για ολους-
ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΙΝΟΥ= να γινεις φιλοσοφος-
ΟΣΙΑ ΚΡΙΝΕ= να διακρινεις τα οσια-
ΦΟΝΟΥ ΑΠΕΧΟΥ= να μην φονευσεις-
ΕΥΧΟΥ ΔΥΝΑΤΑ= να ευχεσαι το εφικτο-
ΣΟΦΟΙΣ ΧΡΩ= να συμβουλευεσαι τους σοφους-
ΓΝΩΘΙ ΕΑΥΤΟΝ= να γνωριζεις τον εαυτο σου-
ΜΗΝΔΕΝ ΑΓΑΝ= να μην υπερβαλεις -
ΕΡΓΑΖΟΥ ΚΤΗΤΑ= να εργαζεσαι για αυτα που μπορουν να αποκτηθουν -
ΕΡΙΝ ΜΙΣΕΙ= να μισεις την εριδα -
ΟΝΕΙΔΟΣ ΕΧΘΑΙΡΕ= να εχθρευαισε οτι σε ντροπιαζει -
ΓΛΩΤΤΑΝ ΙΧΕ= να συγκρατεις τη γλωσσα σου -
ΥΒΡΙΝ ΑΜΥΝΟΥ= να προφυλασεσαι απο την υβρη -
ΚΡΙΝΕ ΔΙΚΑΙΑ = να κρινεις δικαια -
ΑΔΩΡΟΚΗΤΟΣ ΔΙΚΑΖΕ= κρινε χωρις δοροδοκια -
ΑΙΤΙΩ ΠΑΡΟΝΤΑ= μην κατηγορεις καπιον πισω απο την πλατη του -
ΛΕΓΕ ΕΙΔΩΣ= να μιλας οταν γνωριζεις-
ΑΛΥΠΩΣ ΒΙΟΥ= να ζεις χωρις να λυπασαι -
ΑΠΕΧΘΕΙΑΝ ΦΕΥΓΕ= να αποφευγεις την απεχθεια -
ΚΑΚΙΑΝ ΜΙΣΕΙ= να μισεις την κακια -
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΦΡΟΝΙΜΩΣ= να κινδυνευεις με σύνεση-
ΦΕΙΔΟΜΕΝΟΣ ΜΗ ΛΕΙΠΕ= να παραμενεις φιδωλος-
ΧΡΗΣΜΟΥΣ ΘΑΥΜΑΖΕ= να εκτιμας τους χρημους-
ΑΠΟΝΤΙ ΜΗ ΜΑΧΟΥ= να μην μαχαισε καπιον που ειναι απων -
ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ ΑΓΑΠΑ= να αγαπας αυτους που τρεφεις -
ΣΕΑΥΤΟΝ ΔΙΔΟΥ= να σεβεσαι τον εαυτο ου -
ΜΗ ΑΡΧΕ ΥΒΡΙΖΩΝ= να μην κυριαρχεις με αλλαζωνεια -
ΘΝΗΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ = να πεθαινεις για την πατριδα σου -
ΤΩ ΒΙΩ ΜΗ ΑΧΘΟΥ = μην αφηνεις να σε βαραινει η ζωη -
ΦΙΛΟΙΣ ΦΟΗΘΟΙ= να βοηθας τους φιλους -
ΘΥΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ = να συγκρατησεις το θυμο σου -
ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΛΟΥ = να επιζητας τη σοφια -
ΙΔΙΑ ΦΥΛΑΤΕ = να προστατευεις οτι ειναι δικο σου -
ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΑΠΕΧΟΥ = μεινε μακρυα απο οτι ανηκει στους αλλους -
ΦΘΟΝΕΙ ΜΗΔΕΝ = να μην φθονεις κανεναν -
ΕΛΠΙΔΑ ΔΙΝΕΙ -= να δοξαζεις την ελπιδα -
ΚΡΙΤΗΝ ΓΝΩΘΙ- να γωνριζεις τον κριτη -
ΣΕΑΥΤΟΝ ΕΥ ΠΟΙΕΙ = να ευεργετεις τον εαυτο σου -
ΑΠΟΚΡΙΝΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΟ = να υποκρινεσαι την καταλληλη στιγμη
ΠΟΝΕΙ ΜΕΤ' ΕΥΚΛΕΙΔΑΣ = να αγωνιζεσαι με δοξα -
ΟΦΘΑΛΟΥ ΚΡΑΤΕΙ = να κυριαρχεις των οφθαλων σου -
ΦΙΛΙΑΝ ΦΥΛΑΤΕ = να διαφηλασσεις τη φιλια -
ΜΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΥ ΛΥΠΟΥ= να μην λυπασαι για ολα -
ΕΥ ΠΑΣΧΕ ΩΣ ΘΝΗΤΟΣ = να περνας καλα ως θηντος. -
ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ= να μην καυχιεσαι οταν εισαι δυνατος -
ΓΗΡΑΣ ΠΡΟΣΔΕΧΟΥ = να δεχεσαι τη γειρατεια.
ΠΑΙΣ ΩΝ ΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΘΙ = ως παιδι να εισαι κοσμιος
ΗΒΩΝ ΕΓΚΡΑΤΗΣ = ως εφηβος να εισαι εγκρατης
ΜΕΣΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ= ως μεσηλικας να εισαι δικαιος
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΣΟΦΟΣ = ως γεροντας να εισαι σοφος
ΤΕΛΈΥΤΩΝ ΑΛΥΠΟΣ = οντας ετοιμοθανατος να μη λυπασαι








Ταλιατέλες με προσούτο!




Υλικά


250 γρ. ταλιατέλες (ή οτι άλλο ζυμαρικό - πένες, ριγκατόνι, τορτελίνια)

150 γρ. προσούτο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 ποτήρι ουίσκι
1,5-2 ποτήρια του νερού, ζεστό νερό
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Λίγο βούτυρο
Πιπέρι φρέσκο






Εκτέλεση






Σε μία κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το προσούτο με το βούτυρο.
Σβήνουμε με το ουίσκι, προσθέτουμε το ζεστό νερό, το πιπέρι και μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε τις ταλιατέλες.
Μόλις τα ζυμαριά πιούν το νερό προσθέτουμε την κρέμα γάλατος και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μόλις "δέσει"το φαγάκι μας και η σάλτσα είναι έτοιμη , σερβίρουμε (ζεστά) πασπαλίζουμε με φλουδες παρμεζάνας και ελάχιστο φρέσκο ψιλοκομμένο μαιντανό (εάν θέλουμε) και απολαμβάνουμε!!!






Καλή επιτυχία!

φωτό : ethnos.gr

Κεφίρ...το θαυματουργό!



Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, το ξέρουν καλά. Ήρθε η ώρα να το 'ανακαλύψουν' και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Το 'θαυματουργό' ποτό, το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων, το φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Καυκάσου αιώνες πριν και έκτοτε καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Αν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.



Τι είναι το κεφίρ;


Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.






Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.






Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.


Ευεργετικές ιδιότητες


Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.


Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν.


Τι έχουν δείξει οι έρευνες

Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.


Έχει διουρητικές ιδιότητες.


Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Οι βακτηριοσύνες που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του κεφίρ έχουν φυσική αντιβιοτική δράση.


Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.


Θεωρείται ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του).


Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.











Γλυκό κάστανο!



Υλικά

1 1/2 κιλό κάστανα
1 1/2 κιλό ζάχαρη
λίγο αλάτι
4 ποτήρια του νερού νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή και λίγο παραπάνω







Εκτέλεση


Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε - χωρίς να λιώσουν.
Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.
Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
Το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.


Καλή επιτυχία!


Εξωτερικά ακανθώδη, εσωτερικά τρυφερά, ξέρουν να συμμετέχουν δημιουργικά στα gourmet πιάτα και τα γλυκίσματα της εποχής, αλλά και μόνα τους είναι γευστικότατα και θρεπτικά.
Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα η καστανιά αφήνει τον πολύτιμο καρπό της να πέσει. Το δέντρο αυτό χάρη στη μεγάλη του ανθεκτικότητα μπορεί και καλλιεργείται στα πιο άγονα μέρη, εκεί όπου άλλα δέντρα δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν.
Όπως κι αν λέγεται ο καρπός, αγριοκάστανο ή κάστανο, είναι πολύ θρεπτικός, γύρω στις 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και για πολλά χρόνια αποτελούσε τη βάση της αγροτικής διατροφής.


Η διατροφική τους αξία.
Τα φρέσκα κάστανα περιέχουν 3-4% υδατάνθρακες, βιταμίνη c και μεταλλικά άλατα (νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και φωσφόρο).
Τα ξερά κάστανα περιέχουν 6,7 γρ. πρωτεΐνες, 78,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4,1 λιπαρά ανά 100 γραμμάρια βάρους.
Περισσότερο ωφέλιμα και εύπεπτα είναι τα φρέσκα ωμά κάστανα που πρέπει όμως να είναι ώριμα για να ξεφλουδίζεται η εσωτερική φλούδα τους.
Τα κάστανα που δεν είναι φρέσκα πρέπει να ψήνονται ή να βράζονται.
Είναι δυναμωτική τροφή για τους εξασθενισμένους οργανισμούς.
Ποικιλίες
Αγριοκάστανο ή κάστανο και οι δύο ονομασίες υποδεικνύουν το ίδιο φρούτο.
Το αγριοκάστανο είναι καρπός της αγριοκαστανιάς, που οι καρποί τους δύο ή τρεις μαζί στον εχινό ( το ακανθώδες κέλυφος).
Είναι πιο μικροί, η μία δε πλευρά τους είναι επίπεδη.
Η φλούδα που σκεπάζει τον καρπό είναι πολύ λεπτή και δημιουργεί πολλές πτυχές στην ψίχα.
Το δε κάστανο είναι ο καρπός καλλιεργήσιμου δέντρου και για αυτό είναι βελτιωμένος.
Είναι πιο χοντρός γιατί μεγαλώνει μόνος του στον εχινό, η δε εσωτερική φλούδα του είναι πιο ομαλή.

Σωστή αγορά
Διαλέγετε καρπούς που γυαλίζουν.
Ο φλοιός τους πρέπει να λείος και γυαλιστερός.
Τα καλά κάστανα έχουν αρκετό βάρος για το μέγεθός τους και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζουν σκασίματα ή τρύπες στη φλούδα.

Πως καθαρίζονται

Να καθαρίσει κανείς κάστανο δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Για να διευκολυνθείτε χαράζετε τη φλούδα του από πάνω προς τα κάτω και τα βάζετε σε αλατισμένο καυτό νερό.
Καθαρίζονται εύκολα πολύ ζεστά.
Βγάζετε τις δύο φλούδες χρησιμοποιώντας μια παλιά πετσέτα κουζίνας γιατί η φλούδα λεκιάζει.
Τα φρούτα είναι έτοιμα για την κατσαρόλα ή την κατάψυξη.

Φύλαξη, διατήρηση

Τα κάστανα είναι ευαίσθητα στην υγρασία, αλλά και στη ζέστη.
Όπως όλα τα φρέσκα φρούτα φθείρονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο κάτω μέρος του ψυγείου διατηρούνται περίπου μία εβδομάδα.
Καθαρισμένα και βρασμένα 3 λεπτά στον ατμό μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη ολόκληρα ή λιωμένα σε πουρέ.



OREO Cheesecake με philadephia!




Υλικά

250γρ μπισκότα Oreo
2 κ.σ. λιωμένο βούτηρο
200γρ φρέσκο τυρί κρέμα philadelphia
1/2 φλυζ. ζάχαρη
1/2 κ.γ σκόνη βανίλια
1/2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
1κ.γ χυμό λεμόνι (ή περισσότερο ανάλογα με τις προτημήσεις)
2 αυγά

Ετοιμασία

Προθερμένουμε το φούρνο στους 200°C.
Xτυπάμε στο μούλτι 15 μπισκότα, να τρυφτούν καλά.
Προσθέτουμε το βούτηρο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μίγμα σε ταψάκι ή ταρτιέρα (16x12).
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την ζάχαρη και την βανίλια.
Προσθέτουε την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαδοχικά ρίχνουμε τα 2 αυγά στο μίγμα.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα υπόλοιπα μπισκότα (φυλάμε μερικά κομμάτια για την διακόσμηση στο τέλος) και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Αδιάζουμε το μίγμα στο ταψάκι που έχουμε στρώσει τα μπισκότα και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια που έχουμε φυλλαξει.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180°C.
Αφού κρυώσει εντελώς το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πρίν το σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!









To Μillefeuille της Φωτεινής!!!



Το μιλφέιγ (millefeuille - μιλ φουί = χίλια φύλλα), που στα γαλλικά σημαίνει χίλια φύλλα, είναι κυρίως γνωστό σαν το γλυκό με την τραγανή σφολιάτα και την άσπρη κρέμα, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.
στις ΗΠΑ λέγεται "Napoleon" & στη Γερμανία είναι γνωστό ως "Cremeschnitte"
Ωστόσο μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, ανάλογα τη χώρα και τις παραδόσεις της.
Αντί για την λευκή κρέμα ζαχαροπλαστικής, μπορεί να περιέχει μαρμελάδα ή σαντιγί και να είναι γκλασαρισμένο με άσπρη ή μαύρη σοκολάτα.
Μπορούμε ακόμα να το βρούμε και σε αλμυρή έκδοση, γεμισμένο με σπανάκι, pesto ή τυρί (συνηθίζεται στην Ιταλία).

Εγώ σας παραθέτω την συνταγή της φίλης Φωτεινής ... κόψτε ένα γενναιόδωρο κομμάτι ... καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και απολαύστε!

Υλικά


3 πακέτα σφολιατίνια
1 λίτρο και 200 ml γάλα
1 βιτάμ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 αυγό ή 1 κρόκο αυγού
1 γκαρνί
7 κουτ. σούπας κόρν φλάουρ
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)
άχνη ζάχαρη & κανέλα


Εκτέλεση
Βάζουμε το 1 λίτρο γάλα, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά εως ότου πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνέχεια.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και μετά προσθέτουμε το αυγό το οποίο έχουμε πριν χτυπήσει λίγο. Προαθέτουμε κ το ξύσμα απο το λεμόνι.


Ανακατεύουμε καλά.


όσο το μείγμα ακόμα είναι ζεστό...


Κάνουμε μια στρώση σφολιατίνια, μια κρέμα, μια σφολιατίνια, μια κρέμα και από πάνω ρίχνουμε την άλλη κρέμα που ετοιμάζουμε, χτυπώντας τα 200 γρ. γάλα με το γκαρνί.




Τρίβουμε μερικά σφολιατίνια πασπαλίζουμε το μιλφέιγ και τέλος πασπαλίβουμε με άχνη ζάχαρη & κανέλα ...

Καλή επιτυχία!

http://www.souxou-mouxou.gr/forum/viewtopic.php?f=21&t=1474





Ζεστή σαλάτα μπρόκολου με καρύδια και φέτα!



Υλικά

2 κ.σ καρύδια
1 κιλό μπρόκολο καθαρισμένο
και κομμένο σε φουντίτσες
1/3 φλ.ελαιόλαδο
3 κ.σ φρέσκο χυμό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.γ φρέσκο βασιλικό κομμένο
1 κ.γ κομμένο μαϊντανό
1 κ.γ κομμένο δυόσμο
αλάτι & πιπέρι
4 κ.σ τρίμματα φέτας

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τα καρύδια σε αντικολλητικό τηγανάκι για 3-4 λεπτά.

Βράζουμε το μπρόκολο στον ατμό για περίπου 6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει.

Σε ένα μπόλ ή βαζάκι χτυπάμε μαζί το ελαιόλαδο , το χυμό λεμονιού , το σκόρδο , αλάτι κ πιπέρι και όλα τα μυρωδικά μας.

Βάζουμε το μπρόκολο ζεστό σε πιάτο σερβιρίσματος , ρίχνουμε την σος ανακατεύουμε και τέλος πασπαλίζουμε την σαλάτα μας με τα καρύδια και τη φέτα. Σερβίρουμε αμέσως!

Καλή επιτυχία!

"Μπρόκολο το λουλούδι της υγείας"

Πράσινο, ζωηρό σαν ένα μικρό δάσος μέσα σε ένα μπουκέτο.



Το Μπρόκολο είναι ένα χειμερινό λαχανικό εξαιρετικά νόστιμο στη μαγειρική του που κατά βάση προορίζεται για σαλάτες, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί με χίλιους δύο τρόπους.



Σημειώστε ότι παρά την απλότητά του το λαχανικό μας προσφέρει μια απέραντη ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία χρησιμότατα για τον οργανισμό.



Γηγενές της Μεσογείου εδώ και 3.000-4000 χρόνια θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ένα πράσινο λουλούδι. Έχει πάντα σχήμα μπουκέτου που εμπεριέχει πολλά μικρότερα μπουκετάκια. Όλα στηρίζονται σε ένα κεντρικό κορμό αρκετά σκληρό και τραγανό που αν καθαριστεί από την εξωτερική του φλούδα έχει μια εξαιρετική γεύση ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με λίγο λεμόνι.



Όταν αγοράζουμε μπρόκολο να προσέχουμε να έχει ένα έντονο πράσινο χρώμα να μην πιέζονται τα μικρά λουλουδάκια που έχει επάνω και να είναι άκαμπτα τα μικρά μπουκετάκια που είναι επάνω στον κεντρικό κορμό. Θα το πλύνετε το μπροκολάκι σας με άφθονο κρύο νερό πριν το μαγειρέψετε και με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι θα κόψετε τα μικρά μπουκετάκια. Ξεφλουδίστε τον κεντρικό κορμό και κόψτε τις άκρες του και όλα μαζί ζεματίστε τα σε άφθονο αλατισμένο νερό για μερικά λεπτά .



Για να μπορέσετε να αποσπάσετε τα χρήσιμα συστατικά του πρέπει να το μαγειρέψετε όσο λιγότερο γίνεται. Εάν είσαστε νέοι και το στομάχι σας δουλεύει καλά ζεματίστε το για 7 λεπτά. Εάν πάλι το θέλετε λιώμα βράστε το τουλάχιστον για 15-20 λεπτά.



Η καλύτερη όμως ιδέα είναι το μαγειρέψετε στον ατμό. Και να μη ξεχνάτε ότι μπορείτε να φτιάξετε και μια σαλάτα με ωμά μπροκολάκια που απλά και μόνο θα ψιλοκόψετε ανακατεμένα με καρότο, λάχανο και ψιλοκομμένες πιπεριές. Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες παρά μόνο αυτές που θα μαγειρέψετε και θα φάτε αμέσως. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν άφθονα μπρόκολα στην αγορά.



Ελάτε όμως να δούμε μαζί τι ωραία πράγματα παίρνουμε από το μπρόκολο. Κατ' αρχήν να θυμάστε ότι 100 γραμ μπρόκολο έχουν μόνο 27-28 θερμίδες, μόνο 2% πρωτείνες, 0,35% λιπαρά εκ των οποίων τα μισά είναι μονοακόρεστα και καταγράψτε τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Φτωχό σε νάτριο και περιέχει επίσης και το συστατικό σελήνιο το οποίο και αυτό είναι απαραίτητο στον οργανισμό. Περιέχει 12 διαφορετικές βιταμίνες από τις οποίες κυρίαρχη είναι η βιταμίνη C. Φυσικά δεν έχει καθόλου χοληστερίνη και τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι τα μικρά λουλουδάκια που είναι στις άκρες των μπουκέτων περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι χρήσιμα στην υγεία και ιδιαίτερα στις παθήσεις της καρδιάς, αλλά και του καρκίνου.