Σοκολατένιος κορμός με γέμιση λευκής σοκολάτας!



Υλικά για το παντεσπάνι:


1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
4 αβγά
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη βιτάμ σοφτ
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1κ.σ κακάο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού


Υλικά για τη γέμιση:


2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
150γρ μαργαρίνη βιτάμ σοφτ
200ml κρέμα γάλακτος
200γρ λευκή σοκολάτα  (λιωμένη σε μπεν μαρί μαζί με 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη βιτάμ σοφτ)


Εκτέλεση


Ξεκινάτε με το παντεσπάνι:

Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτετε το βιτάμ, το αλεύρι, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία ζύμη.
Στρώνετε μια λαδόκολλα σ' ένα παραλληλόγραμμο ταψί (περίπου 30 χ 27 εκατ.) και απλώνετε τη ζύμη.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο - στους 200 βαθμούς - για περίπου 10 λεπτά. Προσοχή, γιατί 'αρπάζει' εύκολα!
Μόλις ψηθεί, το βγάζετε από το φούρνο και το αναποδογυρίζετε πάνω σε μια πετσέτα κουζίνας στην οποία έχετε πασπαλίσει ζάχαρη. Το τυλίγετε σιγά-σιγά σε ρολό από τη 'μεγάλη' του πλευρά (με τη βοήθεια της πετσέτας το 'σπρώχνετε' σιγά-σιγά), ενώ συγχρόνως αφαιρείτε τη λαδόκολλα.
Κρατάτε το παντεσπάνι τυλιγμένο στην πετσέτα μέχρι να χλιάνει.


Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Λιώνετε την λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με 1 κουταλιά της σούπας βιτάμ σοφτ, και μόλις λιώσει, προσθέτετε το κακάο και ανακατεύετε πολύ καλά. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα 150 γραμ. βιτάμ σοφτ και βάζετε το μίγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Το αφήνετε στην άκρη να χλιάνει.


Ανοίγετε το ρολό του παντεσπανιού και απλώνετε σε όλη την επιφάνειά του τη γέμιση της σοκολάτας. Το τυλίγετε πάλι με την πετσέτα και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.




Μόλις περάσει ο χρόνος ψύξης, αφαιρείτε την πετσέτα, πασπαλίζετε την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη ή γλάσο σοκολάτς , το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία!




Τούρτα παγωτό με Βύσσινο by Dafni!



Υλικά για το παγωτό


1 κουτί ερμόλ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί εβαπορέ γάλα
2-3 βανίλιες
Μπισκότα ψιλοκομμένα, ότι γεύση θέλετε
Βύσσινο γλυκό κουταλιού


Γαρνίρισμα


200 γρ. φύλλο κανταΐφι
Λίγο βούτυρο
Αμύγδαλα καραμελωμένα ή ασπρισμένα και καβουρδισμένα
Βύσσινο γλυκό κουταλιού και λίγο από το σιρόπι του
Σαντιγί (με 100 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 1 κουτ. σούπας άχνη)


Εκτέλεση

Σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ χτυπώ το ερμόλ να γίνει αφράτο.
Ρίχνω σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα τα γάλατα, ζαχαρούχο και εβαπορέ και τις βανίλιες, μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Τοποθετώ το μίγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, στη συντήρηση, να παγώσει καλά και μετά το αδειάζω στην παγωτομηχανή και το αφήνω να χτυπηθεί κι εκεί μέχρι να έχω την επιθυμητή υφή
Τρίβω μέσα μπισκότα και ψιλοκόβω και γλυκό βύσσινο
Τα μπισκότα μπορεί να είναι σοκολάτας ή ότι άλλο θέλουμε
Βάζω το παγωτό σε φόρμα με τσέρκι, διαμέτρου 24-26 εκ. και το τοποθετώ στην κατάψυξη να σφίξει καλά
Καλό είναι να φτιάξουμε τουλάχιστον το παγωτό, μία μέρα πριν το σερβίρουμε
Παίρνουμε το φύλλο κανταΐφι, το κόβουμε κομματάκια μεγαλούτσικα, το ξαίνουμε και το ψήνουμε με λίγο βούτυρο σε ταψάκι να πάρει χρώμα (προσοχή μην καεί)
Το αφήνουμε να κρυώσει κι αυτό καλά
Βγάζουμε τη φόρμα με το παγωτό από την κατάψυξη, ελέγχουμε να έχει παγώσει καλά και απλώνουμε πάνω το ψημένο και παγωμένο κανταΐφι
Φτιάχνουμε την σαντιγί και γαρνίρουμε με το κορνέ μας γύρω-γύρω όπως στη φωτογραφία
Βάζουμε επάνω από το κανταΐφι βύσσινο γλυκό, και σιρόπι από το γλυκό, ώστε να «ποτίσει» με σιροπάκι και το φύλλο μας ελαφρά
Αραδιάζουμε εδώ κι εκεί και τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τοποθετούμε πάλι στην κατάψυξη
Όταν είμαστε έτοιμοι να το σερβίρουμε, ανοίγουμε το τσέρκι από τη φόρμα και το βάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα




Καλή επιτυχία!
 
πηγή:  http://www.aromadafnis.gr/

Μούς Σοκολάτα!



Υλικά


250ml γαλα
2 κ.σ άνθος αραβοσίτου γεύση σοκολάτα ή βανίλια ή πορτοκάλι
2 κ.σ ζαχαρη
2 φυλλα ζελατινη
150ml κρεμα γαλακτος
2 κ.σ άχνη ζάχαρη
1 κουβερτούρα 125γρ
καραμελωμένα πορτοκάλια για το γαρνίρισμα



Εκτέλεση

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε νερό να μαλακώσουν.
Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά , τα 200ml γάλα , την ζάχαρη και την σοκολάτα κουβερτουρα σπασμένη σε κομμάτια , ανακατευουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Ανακατεύουμε το υπολοιπο γάλα με το άνθος αραβοσίτου  και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά κ γρήγορα μέχρι να πήξη. Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης αφου τα έχουμε πολύ καλά στραγγίξει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντυγί.Στην αρχή με χαμηλή ταχύτητα και μόλις αρχίσει να αφρατεύει προσθέτουμε τη άχνη ζάχαρη.
Όταν είναι έτοιμη και η σαντυγί μας ενσωματόνουμε τα 2 μείγματα και μοιράζουμε σε μπολάκια.
Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσουν καλά.
Γαρνίρουμε με καραμελωμένα πορτοκάλια ή τρούφα ή λευκή σοκολάτα ....

Καλή επιτυχία!











Σουφλέ με κάστανα!




Υλικά

4 κρόκους αυγών

1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι πουρέ κάστανο
250 γραμ. κουβερτούρα (65% περιεκτ. κακάο ή περισσότερο)
3 κ.σ κρέμα γάλακτος
1 κ.σ μπράντι
4 ασπράδια απο μεγάλα αυγά
4-6 μαρον γκλασέ, κάστανα ζαχαρωμένα
Εκτέλεση

Χτυπήστε σε μικρό μπόλ τους κρόκους με την ζάχαρη για 5' περίπου.

Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα.
Σε μικρή γαβάθα ανακατέψτε το κάτσανο, το μπράντι & την κρέμα γάλακτος.
Οταν ομοιγενοποιηθούν, προσθέστε τη σοκολάτα και τους κρόκους ανακατεύοντας.
Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και αναμείξτε ελαφρα και βαθιά στο μείγμα με τα κάστανα.
Αδειάστε σε δοχέιο σουφλέ του λίτρου ή σε 4-6 ατομικά, βάζοντας απο επάνω τα ζαχαρωμένα καστανά.
Ψήστε για 35-40 λεπτά το μεγάλο ή 20-25 λεπτά τα μικρά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!


φωτό : foodjunkie.eu

Τορτελίνια της Αφροδίτης!



Υλικά

1 κονσέρβα μανιτάρια ή φρέσκα

1 κονσέρβα καλαμπόκι
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
2 μικρά ξηρά κρεμμύδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Λίγο λευκό κρασί
Ρεγκάτο ή κεφαλογραβιέρα Κρήτης τριμμένα
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες, στραγγίζουμε και προαιρετικά βουτυρώνουμε.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια καλά στραγγισγμένα και ψιλοκομμένα σε ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και στο τέλος ρίχνουμε το καλαμπόκι.
Σβήνουμε με τι κρασί. Σε λαδωμένο ταψί ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τα μυρωδικά, τα ανακατεύουμε με το σοταρισμένο μίγμα και τα τυριά και αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!

φωτό : vita.gr


Καλημέρα!

Χωρίς επιστροφή

07/05/2010

του Ηλία Μαμαλάκη





Βαριά τα σύννεφα μέσα στο μυαλό μου. Τίποτε το καλό δεν μας έχει τύχει αυτούς τους λίγους μήνες που έχουν κυλήσει από τότε που μπήκε το 2010. Οι δουλειές πέφτουν δραστικά, οι εργοδότες μου, μου ζητάνε να περιορίσω το προσωπικό και τους συντάκτες των περιοδικών που συνεργάζομαι, οι συναστρίες που ορίζουν την υγεία είναι σε δραματικό επίπεδο και νομίζω ότι δεν βρίσκομαι σε τούνελ, αλλά σε σπηλιά χωρίς ίχνος φωτός. Και καπάκι σε όλα αυτά έρχονται και τρεις θάνατοι, τρεις ανυποψίαστοι θάνατοι.


Πως τα σκέπτομαι αυτά τα παιδιά. Ξεκίνησαν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους. Φαντάζομαι θα είχαν μεγάλη ανάγκη αυτά τα 1000 ευρώ που θα έπαιρναν από τη δουλειά τους και ξαφνικά βρέθηκαν νεκρά. Αν το κακό τα είχε βρει στο δρόμο να διαδηλώνουν και να παλεύουν ίσως να ήμουν λίγο πιο ήσυχος. Στους αγώνες όλα επιτρέπονται. Προσπαθώ να καταλάβω ποιοι είναι αυτοί που βάλανε τις φωτιές στο κτίριο εν μέσω εργαζομένων. Από όποιο πολιτικό σχήμα προέρχονται, όποιο μίσος αν έχουν στην κοινωνία. Το να σηκώσεις το θάνατο τριών ανθρώπων είναι βαρύ πράγμα, για μερικούς ασήκωτο.


Άραγε σε ποια κατηγορία ανήκουν οι εμπρηστές; Δημόσιο μνημόσυνο θέλω να κάνω σε αυτά τα παιδιά και μαζί με μένα και σεις. Μια στιγμή που θα είστε μόνοι σας κόφτε ένα κομμάτι ψωμί, ρίξτε λίγο αλάτι από πάνω, πάρτε και ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί και πιείτε τα στο καλό κατευόδιο των ψυχών τους. Στην ζωή που δεν θα ζήσουν, στην ζωή που θα κάνουν εκεί που πάνε αν υπάρχει.




Δεν την είχα ονειρευτεί έτσι τη ζωή μου. Ονειρευόμουνα όταν πρωτοέπιασα δουλειά στα 22 μου να δουλέψω καλά και πολύ στα νιάτα μου, να αγαπήσω τους ανθρώπους γύρω μου, να πορευτώ με την ενέργεια που έκλεινα μέσα μου, για να χαλαρώσω στα ύστερά μου χρόνια. Διαψεύστηκα και εγώ και χιλιάδες άλλοι. Όσο περνάνε τα χρόνια δουλεύω και περισσότερο και από δω και εις το εξής αισθάνομαι ότι θα αμείβομαι και λιγότερο. Δεν είναι επιλογή μου, είναι επιλογή άλλων.




Και να σας πω και κάτι δεν με πειράζουν πολύ όλα αυτά, με πειράζει η ατιμωρησία, με πειράζει που στη Βουλή μέσα υπάρχει νιρβάνα, με πειράζει που τα κανάλια βγάλαν τα ύστερα λόγια του κυρίου Παυλίδη από τη Ρόδο ο οποίος μας είπε και arivedersi, δηλαδή θα σας ξανάρθω. Με πειράζει που πολλοί από αυτούς εκεί μέσα φωνάζουν για τους κλέφτες ενώ είναι οι ίδιοι μεγαλύτεροι κλέφτες. Πρέπει η κυβέρνηση να επαναφέρει στους βουλευτές τα θωρακισμένα μεγάλα αυτοκίνητα γιατί σε λίγες εβδομάδες όπου τους βρίσκει ο κόσμος θα τους κοπανάει για τα καλά.


Και επίσης λυπάμαι πάρα πολύ που δεν υπάρχει ένα τόσο δα νέο πολιτικό αίμα, να βγει ένας καθαρός νέος πολιτικός να μας πει δυο πράγματα, να μας κάνει οπαδούς. Να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτή την κοινωνία. Άκουσα στην τηλεόραση ότι υπάρχουν βουλευτές-υπουργοί που ζεσταίνουν τα καθίσματα της Βουλής με τον ίδιο κώλο πάνω από 20 χρόνια.


Πρέπει να βγει νόμος. Δύο τετραετίες μάγκες μόνο και μετά σπίτι σας. Να κάνετε κοινωνικό έργο χωρίς μισθό. Και το χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι αυτοί που μας καλούν σε λιτότητα Πρωθυπουργός, Υπουργοί, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές είναι όλοι βολεμένοι. Κάθομαι και σκέπτομαι.


Δεν υπάρχει πιο άχρηστο πολίτευμα από τη Δημοκρατία. Σαν την κατσίκα είναι και αυτή. Σου δίνει λίγο γάλα και μέχρι να απλώσεις το χέρι σου να τραβήξεις την τσανάκα η κατσίκα το κλωτσάει κάτω και το χύνει καταγής. Φταίμε και εμείς που ψηφίζουμε με άλλου είδους κριτήρια. Πώς θα βολέψουμε το ανιψάκι μας, πώς θα βολευτούμε οι ίδιοι, πώς θα διαμορφωθεί ένα νομοσχέδιο υπέρ των συμφερόντων μας, πώς θα λεηλατήσουμε την κρατική περιουσία και πάει λέγοντας. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τρεις νεκροί είναι πολλοί, τρεις άδικα νεκροί είναι πάρα πολλοί, όσο καλά κι αν πάμε από αύριο.





Σοκολατάκια με βανίλια!




Υλικά

2 φλιτζ. καρυδόψυχα ψιλοκομένη
1/2 κιλό βανίλια γλυκό
1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας κονιάκ
250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

1.Βάζετε σ'ενα μπόλ την καρυδόψυχα, τη βανίλια και τη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά.
2.Προσθέτετε το κονιάκ, ανακατεύετε πάλι και πλάθετε σε μπαλάκια.
3.Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και ρίχνετε μέσα τα μπαλάκια.
4.Πέρνετε ένα ενα μπαλάκι και το βάζετε σε λαδόκολα.
5.Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα βάζετε σε χαρτάκια φοντάν.

*Τα υλικά είναι για περίπου 30 σοκολατάκια.

Καλή επιτυχία!

Σωστή διατροφή και ιατρικά προβλήματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις



Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, αρκετοί γονείς και νέοι σπεύδουν στο ιατρείο αναζητώντας την ιατρική ενίσχυση του οργανισμού κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της σχετικής με αυτές προετοιμασίας. Παρά το γεγονός ότι σήμερα σχεδιάζονται εξατομικευμένα ιατρικά προγράμματα ανάλογα και με το είδος πιθανών συνοδών παθολογικών προβλημάτων, συχνών στον εφηβικό – νεανικό πληθυσμό (π.χ. υπόταση, αναιμία, έντονοι πόνοι περιόδου, δυσανεξία στην λακτόζη, σπαστική κολίτιδα) υπάρχουν γενικές ιατρικές συστάσεις, κοινές για όλα τα άτομα.







Κατά τη δοκιμασία των σχολικών και πανεπιστημιακών εξετάσεων αξιολόγησης είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να είναι ξεκούραστος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί στον μέγιστο βαθμό την κρίση, την μνήμη, την φαντασία. Λόγω των πολλαπλών συνδέσεων του εγκεφάλου με ποικίλα οργανικά συστήματα είναι σημαντικό, να λειτουργεί με επάρκεια ένα σύνολο οργάνων.






Η σωστή λειτουργία της πέψης είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη απορρόφηση ζωτικών βιταμινών και στοιχείων. Η σωστή λειτουργία των αδένων είναι σημαντική για την παροχή ισορροπημένου ορμονικού περιβάλλοντος. Το καλό αγγειακό αιμοποιητικό σύστημα και η καλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικά για την παροχή επαρκούς και υψηλής ποιότητας αίματος στο νευρικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, που μειώνουν σημαντικά την απόδοση κατά την εξεταστική περίοδο, όπως είναι οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.






Η λήψη γενικών μέτρων κατά την καθημερινότητα του εξεταζόμενου έχει ως στόχο τόσο την φυσική τόνωση του οργανισμού, όσο και την πρόληψη παθολογικών προβλημάτων που είναι ιδιαίτερα συχνά κατά την εξεταστική περίοδο.






Κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, το άτομο πρέπει να κοιμάται επαρκώς, να μην εκτίθεται σε καπνό, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, να αποφεύγει τα κρύα ρεύματα και τις ακραίες θερμοκρασίες, να απέχει από συναισθηματικές εντάσεις. Η επίπονη άσκηση καλό είναι να αποφεύγεται κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Αντιθέτως επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία της ήπιας κίνησης στην βελτιστοποίηση της απόδοσης (π.χ. γρήγορος περίπατος).






Ο εξεταζόμενος πρέπει να μεριμνά για την ομαλή πρόσληψη υγρών με την μορφή φρέσκων χυμών ή νερού καθημερινά κυρίως ενδιαμέσως των γευμάτων για να μην ‘φορτώνεται’ το στομάχι με υπερβολικά υγρά κατά τη διάρκεια του φαγητού.






Το πρωί της εξέτασης αλλά και σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, καλό είναι να αρχίσετε την ημέρα σας με καλό πρωινό, αποφεύγοντας όμως το βαρύ πρωινό γεύμα.






Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να αποφεύγει τα τυποποιημένα γεύματα( fast food), να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να απέχει από νυχτερινά γεύματα, να μην χρησιμοποιεί τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ, να αποφεύγει τα ποτά τύπου cola, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα και να καταναλώνει με σύνεση τον καφέ. Καλό είναι να κοιμάται μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά, για να μην παρακωλύεται η διαδικασία της πέψης.






Η σύγχρονη διατροφή περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπών, κυρίως με την μορφή βλαπτικού κορεσμένου λίπους (ζωικά λίπη – βούτυρο).Η διατροφή του εξεταζόμενου καλό είναι να περιέχει επαρκή ποσότητα του πολυακόρεστου λινολεικού λιπαρού οξέος, αλλά η υπερβολική ποσότητα λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων πρέπει να αποφεύγεται.






Κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, κάθε ημέρα, βασικά αμινοξέα χάνονται και πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνονται με την διατροφή. Τα βασικά αμινοξέα είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη, η βαλίνη, η ιστιδίνη και είναι σημαντικά για την υψηλή απόδοση του οργανισμού. Η βιολογική αξία είναι υψηλότερη στις ζωικές πρωτεΐνες και ακολουθούν οι πρωτεΐνες των οσπρίων (π.χ. φασόλια), των δημητριακών (ρύζι σιτάρι καλαμπόκι) και των ριζών. Η στέρηση των πρωτεϊνών επηρεάζει δυσμενώς πρακτικά όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι. Συνδυασμοί πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης αυξάνουν την βιολογική αξία των επιμέρους φυτικών τροφίμων. Προσθέστε τρία κεσεδάκια αποβουτυρωμένο γιαούρτι καθημερινώς στη συνήθη διατροφή σας κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.






Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί καθημερινώς γλυκόζη για την λειτουργία του. Στην περίπτωση που αποσυρθούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή προκαλείται μία σοβαρή κατάσταση, η κέτωση, κατά την οποία διαταράσσεται σημαντικά η λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ωφέλιμα για την λειτουργία του νευρικού συστήματος σάκχαρα, ευρίσκονται συνδεδεμένα με ζωτικά ιχνοστοιχεία στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η ζάχαρη και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες παρέχουν ‘κενές θερμίδες’. Καλό είναι να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με το μέλι, να τρώτε τουλάχιστον τέσσερα φρούτα και να πίνετε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων καθημερινώς κατά την περίοδο των εξετάσεων.






Οι ζωτικές βιταμίνες και τα άλατα είναι πολύ σημαντικά για την αύξηση της απόδοσης του οργανισμού. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και άλατα σε αφθονία. Τρώτε καθημερινώς φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Ιδιαίτερα σημαντικά παράγοντες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της σχετικής με αυτές προετοιμασία είναι:






Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι σημαντικές για την λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στο σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αυγό, στο κρέας, στη μαγιά μπύρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια.


Η Β12 είναι σημαντική και για την σωστή αιμοποίηση και ευρίσκεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.


Η βιοτίνη, το παντοθενικό οξύ. Εξαιρετικές διαιτητικές πηγές βιοτίνης είναι το συκώτι, η σόγια, η μαγιά, ο κρόκος αυγού. Το συκώτι, η μαγιά μπύρας, ο κρόκος αυγού είναι αρκετά καλές πηγές παντοθενικού οξέος. Η βιταμίνη C. Eίναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.


Βιταμίνη Α. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα τν κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα, στα κίτρινα λαχανικά, στο συκώτι, στο αυγό.


Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων που συνιστά ανοσοκατασταλτική διεργασία και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο φρέσκο φυτικό λάδι, στο ελαιόλαδο, στο φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς – φιστίκια.


Το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος. Είναι σημαντικά για την για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αύξηση του αιματοκρίτη και τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος. Τρόφιμα πλούσια σε αφομοιώσιμο σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, η σπλήνα, τα οστρακοειδή, τα αυγά. Φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, η σόγια, το πιτυρούχο ψωμί, το σπανάκι, το κουνουπίδι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το φύτρο σταριού. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται πιο δύσκολα, η ικανότητα όμως του οργανισμού σας να τον επεξεργάζεται μπορεί να αυξηθεί εάν πιείτε ταυτόχρονα ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι, που μόλις στύψατε.


Ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος. Αυξημένες συγκεντρώσεις ασβεστίου υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυξημένες συγκεντρώσεις φωσφόρου περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πλήρη δημητριακά, στα αυγά, στο κρέας, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου ευρίσκονται στις μπανάνες, στα πλήρη δημητριακά, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα λαχανικά. Το κρέας, τα οστρακόδερμα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ψευδαργύρου. Αυξημένες συγκεντρώσεις σεληνίου ευρίσκονται σε κρέατα, θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια.


Ιατρικά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια των εξεταστικών περιόδων και γενικά προληπτικά μέτρα είναι:




Καούρες, ναυτίες, ρέψιμο, φούσκωμα







Η καούρα, η ναυτία, το ρέψιμο, το φούσκωμα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Σύμφωνα με μελέτες το stress προκαλεί αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών, ερεθισμό ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συμμετέχουν στην ρύθμιση της λειτουργίας της πέψης, αύξηση της επίπτωσης της ναυτίας και των δυσπεπτικών ενοχλημάτων στους εξεταζόμενους. Η πρόληψη των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων γίνεται με την αποφυγή των μεγάλων λιπαρών γευμάτων (συνιστώνται μικρότερα και συχνά γεύματα), την αποφυγή τηγανητών, την αποφυγή αλκοόλ καπνού και κατάχρησης καφέ, την αποφυγή νυχτερινών γευμάτων. Οι εξεταζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένα φάρμακα ερεθίζουν το στομάχι. Τέτοια φάρμακα που η κλινική εμπειρία αποδεικνύει καθημερινώς ότι χρησιμοποιούνται αρκετές φορές από τους εξεταζόμενους συχνά χωρίς συνταγή, είναι η ασπιρίνη και γενικά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ο σίδηρος, συμπληρώματα ασβεστίου, ορισμένα αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα.






Διαταραχές κενώσεων (διάρροια – δυσκοιλιότητα)






Το stress προκαλεί αρκετές φορές διαταραχή των αντανακλαστικών της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας κατά την εξεταστική περίοδο. Η πρόληψη του συμπτώματος είναι δυσχερής. Ορισμένα άτομα επωφελούνται από την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης οσπρίων, τυποποιημένων τροφών, μπαχαρικών, αλκοόλ και καφέ. Το νερό είναι ωφέλιμο, αλλά πρέπει να καταναλώνεται μακριά από τα γεύματα και τον ύπνο (όχι υγρά μισή ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά το γεύμα), για να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης.






Η χρήση καθαρτικών και φαρμάκων επιδεινώνει τα συμπτώματα από το έντερο. Υιοθετείστε καθημερινώς την συνήθεια, να πηγαίνετε καθημερινά στην τουαλέτα συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και εάν δεν έχετε τάση προς αφόδευση. Κάθε φορά που αισθάνεστε τάση για αφόδευση, πηγαίνετε άμεσα στην τουαλέτα χωρίς αναβολή. Η ήπια άσκηση (πχ. περπάτημα), παράγει ενδορφίνες και έχει ωφέλιμη δράση στην λειτουργία του εντέρου.






Πονοκέφαλος






Η κρίση του πονοκεφάλου μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη. Η συχνότητα εμφάνισής του ποικίλλει. Οι κρίσεις μπορεί να συνοδεύονται από ανορεξία, ναυτία ή εμετό, συμπτώματα από τους οφθαλμούς, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες (‘μυρμηκιάσματα’). Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο πονοκέφαλος είναι συχνός κατά την περίοδο των εξετάσεων και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αϋπνία, αγγειακή υπεραντιδραστικότητα του νευρικού συστήματος, διαταραχές που αφορούν τη σεροτονίνη, έκκριση ορμονών του stress. H πρόληψη επιτυγχάνεται με ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, αποφυγή χώρων με θόρυβο και φως, αποφυγή υπερκόπωσης και αϋπνίας.






Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών






Η συγκίνηση και το άγχος προκαλούν συχνότερη παραγωγή διεγέρσεων από τον φυσιολογικό καρδιακό βηματοδότη. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας. Η πρόληψη περιλαμβάνει την διακοπή αλκοόλ και καφεΐνης που δύνανται να προκαλέσουν αύξηση της καρδιακής συχνότητας, την αποφυγή ‘βαρέων’ γευμάτων που λόγω κακής πέψης μπορεί να επιδεινώσουν το φαινόμενο, την επαρκή ανάπαυση.






Τριχόπτωση






Η τρίχα αποτελεί κερατινοποιημένο προϊόν της ρίζας η οποία συνέχεται με την επιδερμίδα. Η ύπαρξη φυσιολογικής ποσότητας και στιλπνότητας του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία κατά την οποία υπάρχει επάρκεια αναγεννητικών ριζών και φυσιολογική δομή της τρίχας στο μικροσκόπιο από την ρίζα έως στην άκρη. Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται κατά την εξεταστική περίοδο και την περίοδο προετοιμασίας από παθολογικούς παράγοντες όπως είναι το stress, η ανεπαρκής λήψη με την διατροφή σιδήρου βιταμίνης Α λινολεικού οξέος πρωτεϊνών, η λήψη ορισμένων φαρμάκων(π.χ. ορισμένα αναλγητικά), οι κακοί κοσμητικοί χειρισμοί (πχ. βίαιο βούρτσισμα, ακατάλληλα σαμπουάν, σφιχτές αλογοουρές) και η διαταραχή ορμονών.






Νυχτερινή ούρηση






Η νυχτερινή ούρηση είναι σύνηθες σύμπτωμα των εξετάσεων. Συνδέεται με αυξημένη δραστηριοποίηση του αντανακλαστικού λόγω άγχους και επιδεινώνεται από τα ακατάστατα ωράρια, την υπερβολική λήψη αλκοόλ – καφέ-ποτών cola- αφεψημάτων, τη μεταβολή του ωραρίου των γευμάτων (π.χ. μετακίνηση των γευμάτων κατά τις απογευματινές ώρες), την λήψη υγρών κατά τη νύχτα ή αργά το απόγευμα, συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται.


Όταν τα παθολογικά προβλήματα κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της σχετικής προετοιμασίας είναι έντονα ή επίμονα, η ιατρική εξέταση και θεραπεία επιβάλλονται.






Η αϋπνία






Η αϋπνία κατά την εξεταστική περίοδο ή κατά την περίοδο της εξεταστικής προετοιμασίας, μπορεί να εμφανιστεί είτε με τη μορφή της δυσχέρειας κατά την επέλευση του ύπνου, είτε με την μορφή των συχνών αφυπνίσεων κατά την νύχτα, είτε με την μορφή της πολύ πρωινής αφύπνισης, είτε με την μορφή του μη ικανοποιητικού ύπνου.






Η σωστή λειτουργία του δικτυωτού συστήματος του εγκεφάλου και η ομαλή αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος είναι πολύ σημαντικά για τον επαρκή ύπνο. Στο δικτυωτό σύστημα του υποθαλάμου εδράζεται ένας κεντρικός νευρωνικός βηματοδότης που έχει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου εγρήγορσης. Η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή πέψη, η επίπονη μελέτη κατά τις ώρες που προηγούνται του ύπνου, το κάπνισμα ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, η κατανάλωση καφέ- τσάι – ποτών τύπου cola σε υπερβολικές ποσότητες ή μετά το μεσημέρι, το stress, ο πόνος, ο θόρυβος, το έντονο φως, είναι παράγοντες, ιδιαίτερα συχνοί κατά τις εξετάσεις. που επηρεάζουν την σωστή λειτουργία του δικτυωτού συστήματος. Ο εξεταζόμενος πρέπει να μην καταναλώνει φαγητό και να χαλαρώνει κατά το δίωρο - τρίωρο που προηγείται της νυχτερινής κατάκλισης, να αποφεύγει το έντονο φώς και τον θόρυβο, να ξαπλώνει την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ, να μην κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με άτομα που θορυβούν κατά την νύχτα (π.χ. άτομα που ροχαλίζουν), να απομακρύνει τα ρολόγια από τα υπνοδωμάτια, να αποφύγει τα κρύα ή καυτά μπάνια προ του ύπνου, να ξυπνάει την ίδια περίπου ώρα κάθε πρωί. Πρέπει να περιορίσει την λήψη υγρών το βράδυ.






Λιποθυμική τάση






Λόγω του αυξημένου άγχους των εξετάσεων, σε υπερευαίσθητα άτομα το αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορεί να εμφανίσει παροδικά δυσλειτουργίες οι οποίες προκαλούν λιποθυμική τάση, σπάνια όμως εμφανίζεται πραγματική λιποθυμία. Η πρόληψη περιλαμβάνει καλό ύπνο με ξεκούραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, σωστή διατροφή, σταδιακή έγερση από το κρεβάτι μετά την κατάκλιση και τον ύπνο και μέριμνα για επαρκή πρόσληψη νερού και αλατιού στα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα αυξημένης πίεσης κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.






Ζάλη, ατονία, αδυναμία συγκέντρωσης






Η κατάσταση αυτή κατά την διάρκεια των εξετάσεων προκαλείται κυρίως από την αϋπνία, την υπερκόπωση, την κακή διατροφή. Είναι σημαντικό λοιπόν ο εξεταζόμενος να κοιμάται και να ξεκουράζεται επαρκώς και να χρησιμοποιεί υψηλής βιολογικής αξίας τρόφιμα που τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια. To αυγό, το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι, το μέλι, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, η μαγιά μπύρας, οι ξηροί καρποί, το φύτρο σιταριού, ο φρέσκος βασιλικός πολτός, το μη αποφλοιωμένο ρύζι, τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων προσφέρουν στον εγκέφαλο σημαντικά στοιχεία για την λειτουργία του. Η ζάχαρη που συχνά χρησιμοποιεί ο εξεταζόμενος ως άμεση πηγή γλυκόζης και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες παρέχουν «κενές θερμίδες». Τα σακχαρούχα αναψυκτικά δεν συνιστώνται.






Αυξημένη εφίδρωση – κοκκίνισμα






H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, μετά από επίδραση ποικίλων ερεθισμάτων, τα οποία προκαλούν έκκριση ειδικών ορμονών, όπως αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, που επενεργούν στους ιδρωτοποιούς αδένες. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συμπαθητικών νευρικών ινών που απολήγουν στους αδένες και έχουν ειδικές συνδέσεις με εγκεφαλικά κέντρα του υποθαλάμου. Η εφίδρωση μπορεί να συνοδεύεται από κοκκίνισμα ή αίσθημα έξαψης. Στον οργανισμό κατά την διάρκεια των εξετάσεων εκκρίνονται αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης - νοραδρεναλίνης, ενώ το συμπαθητικό νευρικό σύστημα παρουσιάζει αυξημένη δραστηριοποίηση.






Έτσι συχνά προκαλείται αυξημένη εφίδρωση, γεγονός που παρακωλύει ορισμένες φορές σημαντικά το γράψιμο, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης των παλαμών. Παρά το ό, τι σήμερα το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με ειδικά διαλύματα, αλοιφές και φάρμακα, ο εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι η εφίδρωση γενικότερα του σώματος και ειδικότερα των παλαμών επιδεινώνεται με την κατάχρηση ορισμένων φαρμάκων και την χρήση τοξικών ουσιών (π.χ. αλκοόλ). Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να εκτίθεται σε καυτά λουτρά, να κάνει κατάχρηση καθαριστικών και να χρησιμοποιεί αντιιδρωτικά spray αμφιβόλου ποιότητας ή ερεθιστικά καθαριστικά σώματος.

πηγή : iatronet.gr


Υπόδειγμα καλού πολίτη...


Ο Αντώνης προέρχεται από φτωχική οικογένεια. Δούλεψε σκληρά στη ζωή του. Από μικρό παιδί άκουγε τους αγρότες γονείς του να του λένε ότι θα έπρεπε να είναι τίμιος και χρήσιμος πολίτης στην κοινωνία. Για να έχει το κούτελο καθαρό και για να μην είναι παράσιτο που ζει σε βάρος των άλλων.

Πρώτος μαθητής στην τάξη του, δεν δυσκολεύτηκε να μπει σε ένα πανεπιστήμιο. Κι επειδή δεν υπήρχαν λεφτά για να σπουδάσει, αναγκάστηκε να δουλεύει χαμάλης στη λαχαναγορά. Σκληρή δουλειά αλλά πλήρωνε τότε καλά. Σκληρή ήταν και η δουλειά που άφησε πίσω του στα χωράφια των δικών του...


Με χίλια βάσανα τελείωσε τη σχολή και έφυγε φαντάρος. Στις άδειές του δούλευε για να εξασφαλίσει τα βασικά. Μέρα νύχτα, δουλειά. Όσο θυμάται τον εαυτό του, τον θυμάται να δουλεύει...

Δεν είχε γνωριμίες – δεν τα πήγαιναν καλά οι γονείς του με την εξουσία. Όταν τελείωσε το στρατό δοκίμασε να βρει δουλειά στο αντικείμενό του. Αλλά δεν υπήρχαν δουλειές, παρά μόνο στο Δημόσιο. Είπε, λοιπόν, να παλέψει για μια καλύτερη ζωή και ξεκίνησε μια επιχείρηση άσχετη με τις σπουδές του. Πέρασε μέρες και νύχτες αγωνίας, αλλά είχε την τύχη να δει την επιχείρηση να μεγαλώνει, να μεγαλώνει... ώσπου έγινε μια μεγάλη εταιρεία που έδινε ψωμί σε δεκάδες ανθρώπους.

Πρόκοψε ο Αντώνης, όλο το χωριό ήταν περήφανο για το βλαστάρι του. Ο Αντώνης θυμόταν πάντα τις συμβουλές των γονιών του να είναι τίμιος και προσπάθησε να μην “ρίξει” άνθρωπο, να πληρώνει όλες του τις υποχρεώσεις, ακόμη κι αυτές προς το κράτος.


Σήμερα ο Αντώνης χτυπιέται από την κρίση. Πήρε ένα δάνειο από την τράπεζα για να κάνει νέες εγκαταστάσεις και ενώ ήταν πάντα συνεπής, η τράπεζα τον πιέζει τώρα για να αλλάξουν το επιτόκιο. Οι σφραγισμένες επιταγές έχουν γεμίσει το συρτάρι, δυσκολεύεται ακόμη και να να πληρώσει το προσωπικό.


Ακούει λοιπόν ένα πρωί ότι θα πληρώσει για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες “έκτακτη εισφορά” στο κράτος. Γιατί; Διότι είναι ακόμη κερδοφόρος, έστω και στα χαρτιά. Διότι δεν έκλεψε, ήταν πάντα ένας συνεπής επιχειρηματίας, υπόδειγμα καλού πολίτη...


Χτες το πρωί ο Αντώνης επισκέφτηκε τους τάφους των γονιών του. Το θεώρησε χρέος του να τους τα πει όλα. Για ποιο λόγο αποφάσισε να πάψει να είναι υπόδειγμα καλού πολίτη...



capital.gr

Καλησπέρα!

Κασερόπιτα!











Υλικά


8 φύλλα για πίτα
1/2 κιλό κασέρι, τριμμένο
7 αβγά
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων


Για την κρέμα:




1 1/2 φλιτζ. γάλα πλήρες
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές μαργαρίνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι
1 φλιτζ. νερό




Εκτέλεση


Για να φτιάξουμε την κρέμα, λιώνουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, τη μαργαρίνη, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να ενωθούν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα πλήρες αραιωμένο στο νερό, το αλάτι ,το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου η κρέμα πήξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το κασέρι, τα 6 αβγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά, ώστε να γίνουν ένα λείο και ομοιογενές μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει.
Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα αλειμμένα ένα ένα με μαργαρίνη, φροντίζοντας οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού και τις αλείφουμε με μαργαρίνη. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα με μαργαρίνη και κομμένα στις διαστάσεις του ταψιού.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες των επάνω φύλλων, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων.
Χαράσσουμε σε κομμάτια, αλείφουμε με το αβγό που κρατήσαμε χτυπημένο με 2-3 κουταλιές νερό και ψήνουμε την κασερόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά.


Καλή επιτυχιά !

Άδεια μου αγκαλιά: μαμά από την πίσω πόρτα





Μου φέρνει ο σπόρος ένα φιλάκι, ένα λουλούδι και μια ζωγραφιά. Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, Γιορτή της Μητέρας. Δέχομαι τα φιλάκια με ενθουσιασμό, το λουλούδι με συγκίνηση, και τη ζωγραφιά γελώντας (είναι ένα μουρλοκούκου ορνιθοσκάλισμα). Αλλά μέσα μου δεν νιώθω εκατό τοις εκατό ότι «γιορτάζω». Αισθάνομαι σαν να ήρθα κάπου απρόσκλητη. Σαν να μπήκα στην γιορτή από την πίσω πόρτα.



Βλέπετε, δεν είμαι μια «κανονική» μαμά. Είμαι από…τις άλλες. Το παιδάκι μας το αποκτήσαμε με εξωσωματική. Όχι απλώς δεν έχω κανένα πρόβλημα μ΄αυτό, αλλά αν χρειαζόταν να ανέβω στα Τουρκοβούνια με μια ντουντούκα και να το φωνάζω, ευχαρίστως θα το έκανα, από ευγνωμοσύνη στη μέθοδο που με βοήθησε να αποκτήσω το γιό μου. Χιλιάδες Έλληνιδες νιώθουν τα ίδια συναισθήματα μ΄εμένα, αν φυσικά αφαιρέσουμε τη ντουντούκα και την αντικαταστήσουμε με σιγαστήρα. Διότι η εξωσωματική είναι μεν απολύτως αποδεκτή ως μέθοδος απόκτησης παιδιού, αλλά, περιέργως, είναι ακόμα κάτι «κρυφό». Το ξέρει το ζευγάρι, η άμεση οικογένεια (όχι πάντα), ελάχιστοι φίλοι, κι αν είναι δυνατόν να μην το ξέρουν ούτε εκείνοι. Ούτε καν που θα συζητιούνταν το θέμα, αν οι παιδικές χαρές και τα σχολεία δεν ήταν τίγκα στα δίδυμα.


Τι μύγα με τσίμπησε σήμερα και ανοίγω την κουβέντα; Ε, να, είναι που με πήραν λίγο οι αναμνήσεις, και θυμόμουν τα σκληρά χρόνια που προσπαθούσα, και ξαναπροσπαθούσα, (κι έτρωγα τα μούτρα μου, τις σάρκες μου και τη ζωή μου). Ερχόταν η γιορτή η σημερινή και για χρόνια, αντί για το λουλουδάκι και τη ζωγραφιά, το μόνο που είχα ήταν φάρμακα, ενέσεις, εργαστήρια, πυρετώδεις αναμονές, και μετά μια άδεια κοιλιά, και μια αγκαλιά ακόμα πιο άδεια. Δεν παιζόταν, σας λέω, η δεύτερη Κυριακή του Μάη. Ήταν σαν μαχαιριά, σαν ντροπή, ή σαν χαστούκι.


Και μετά πέτυχε. Πέτυχε, που να με πάρει και να με σηκώσει, σε πείσμα κάθε στατιστικής, που από τότε την έχω, και να με συγχωρείτε, εντελώς χεσμένη ως επιστήμη. Και πιέστηκα κι εγώ, από τις γενικές συνθήκες, να μη βγω στα Τουρκοβούνια με τη ντουντούκα. Να το κρατήσω, αν όχι μυστικό, πάντως σε διακριτική σιωπή, το πώς φτάσαμε και γίναμε, ο άντρας μου κι εγώ, από ζευγάρι, οικογένεια.


Δεν είναι παράξενο που η Γιορτή της Μητέρας γύρισε, όλο τσαντίλα, και με δάγκωσε στον πισινό. «Μήπως είναι κάτι που ξεχνάς;» ψιθύριζε, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Δεν είναι ανεξήγητο ότι όλα αυτά τα χρόνια ένιωθα λιγάκι «λαθρεπιβάτης» της γιορτής. Έπαιρνα τα φιλάκια, τα λουλουδάκια και τις ευχές, αλλά δεν έδινα κάτι χρωστούμενο πίσω: μια κουβέντα ξεκάθαρη για το πώς ήρθε στον κόσμο ο μπόμπιρας.


Έτσι λοιπόν, ποστάρω το σημερινό κείμενο: για όλες τις υποψήφιες μαμάδες που περιμένουν στην ουρά των εργαστηρίων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε δευτερόλεπτο. Για όλα τα ζευγάρια που περιμένουν να γίνουν γονείς, κρυφά, αμήχανα, «από την πίσω πόρτα». Για τις γυναίκες με τις άδειες αγκαλιές. Για όσες αυτή τη στιγμή είναι εκεί έξω, και νιώθουν αυτή την Κυριακή σαν μαχαιριά, σαν ντροπή ή σαν χαστούκι, είναι το κείμενο αυτό. Για να σας πω «Χρόνια Πολλά», κορίτσια, για τη σημερινή γιορτή. Την αξίζετε εξ ίσου με τις «κανονικές» μαμάδες, μπορεί και λίγο παραπάνω.


Και για πάρτη μου, φυσικά: επειδή τελειώνοντας αυτές τις χρωστούμενες γραμμές, ίσως να καταφέρω να γιορτάσω τη μέρα αυτή ολόκληρη, επιτέλους κι εγώ.



πηγή :  http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=37





η Κυριακή της μαμάς!





Σοκολατένια γιαουρτλού!









Υλικά


200γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
200 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά καφέ στιγμής
4 φύλλα ζελατίνη
μπισκότα τύπου "μιράντα" ή "πτι μπερ" σπασμένα
Εκτέλεση


Βάζετε τη ζελατίνη σε  νερό να μουλιάσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί. Το ίδιο κάνετε με τη σοκολάτα γάλακτος σε ένα διαφορετικό σκεύος.
Αφού λιώσουν οι σοκολάτες, προσθέτετε τη μισή κρέμα γάλακτος στη μια και την άλλη μισή στην άλλη και ανακατεύετε.
Διαλύετε τον καφέ σε λίγο χλιαρό νερό και τον ρίχνετε στο μίγμα με τη σοκολάτα γάλακτος. Ρίχνετε το κονιάκ στη λευκή σοκολάτα.
Μοιράζετε το γιαούρτι στα δύο μίγματα και ανακατεύετε. Στραγγίζετε πολύ καλά τη ζελατίνη, ώστε και τη μοιράζετε στις σοκολάτες.
Στώνετε το τριμμένο μπισκότα στο πυρέξ ή σε ατομικά μπολάκια και απο επάνω τις σοκολάτες  εναλλάξ, μια κουταλιά από τη λευκή και μια από τη σοκολάτα γάλακτος.
Αφήνετε τα μπολάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Καλή επιτυχία!





Γαρίδες γιουβέτσι με χυλοπίτες!



Υλικά

1 κιλό γαρίδες
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1/2 φλ. ελαιολαδο
2 σκελιδες σκορδο
2 φλ. ντοματες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε καρεδάκι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 φλ. ούζο
1/4 φλ. δυόσμο
αλατι και πιπερι
150 γρ.κεφαλοτύρι πικάντικο τρυμένο
300γρ χυλοπίτες ή κριθαράκι


Εκτέλεση


Καθαριζουμε τις γαριδες απο το κελυφος βγαζουμε τις ακαθαρσιες και ξεπλενουμε.
Τις σκουπιζουμε με απορροφητικο χαρτι και τις βαζουμε στο ψυγειο μεχρι να τις χρειαστουμε.
Σε  τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι μεχρι να γινει διαφανο, προσθετουμε το σκορδο και συνεχιζουμε το σωταρισμα για 2 λεπτα ακομη.
Σβήνουμε με το ούζο.
Προσθετουμε τις ντοματες,  τον μαιντανο, αλατι και πιπερι.Σκεπαζουμε και σιγοβραζουμε για 30 λεπτα μεχρι να πηξει η σαλτσα μας.
Βγάζουμε τις γαρίδες με μια τρυπιτή και στην σάλτσα μας , βράζουμε το ζυμαρικό για 3-4 λεπτά.(προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειάζετε).
Βαζουμε τα ζυμαρικά στο σκεύος και απο επάνω  προσθετουμε τις γαριδες.
Ριχνουμε το τριμμένο τυρί  και ψηνουμε στο φουρνο στους 200 C. για 10-12 λεπτα μέχρι να ροδισουν οι γαριδες και να πιασουν κρουστα τα τυρια!


Καλή επιτυχία!

Biankas Ρizza!




Υλικά

300 γρ. αλεύρι

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 ml. ζεστό νερό
100 ml ζεστό γάλα
24 γρ. φρέσκια μαγιά
2 κ,σ. ελαιόλαδο
1 κ,σ. ζάχαρη
1 κ,γ. αλάτι
Λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη, αλάτι, ρίχνουμε το γάλα και το νερό, αφήνουμε 2 λεπτά

Σε μια λεκάνη του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε
Προσθέτουμε και την διαλυμένη μαγιά και το λάδι
Δουλεύουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά
Αφήνουμε για 10 λεπτά
Μοιράζουμε την ζύμη σε μερίδες μέσα σε φόρμες πίτσας ατομικές ή σε ένα μεγάλο ταψί
Διπλώνουμε λίγο προς μέσα τις άκρες του και λαδώνουμε τις άκρες μόνον
Έτσι μένουν αφράτες και τραγανές
Αφήνουμε 20 λεπτά σε ζεστό μέρος
Μετά βάζουμε επάνω ντομάτα σάλτσα και ελιές κομμένες και λίγη ρίγανη και μετά τα υλικά που θέλουμε


Για παράδειγμα
2 κουτιά κομμένα μανιτάρια
Αλάτι, πιπέρι
Ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο
400 γρ. έμενταλ
3-4 μπαλάκια μοτσαρέλα
Ζαμπόν, σαλάμι, ανανά
Ψάρι τόνο, κρεμμύδια
Πιπερίτσες καυτερές, ελιές, τσίλι, κολοκυθάκι, καλαμπόκι ή ότι άλλο θέλετε
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά

Καλή επιτυχία!

πηγή : http://www.mageirikesdiadromes.gr/2009-03-09-17-54-32/cea0ceafcf84cf83ceb1-ceb7-cf80ceb5cebdcf84ceb1cebdcf8ccf83cf84ceb9cebcceb7.html

Καλημέρα!Καλό Σαββατοκύριακο!

εχτές το μεσημέρι ο γιός μου γυρνώντας απο τον παιδικό ... ξεκίνησε να τραγουδά ...



και πραγματικά συγκινήθηκα που υπάρχουν σήμερα εκπαιδευτικοί που μαθαίνουν στο παιδί μου , τραγούδια σαν και αυτά!

Μανιταρόπιτα!






Υλικά για 1 ταψί του φούρνου


1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
600 γραμ διάφορα μανιτάρια
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
3 κουτ σούπας αλεύρι
1 ½ νεροπότηρο γάλα
2 αβγά
3 φλιτζ τσαγιού κασέρι χοντροτριμμένο
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα καρότα και τα μανιτάρια μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Τα αφήνουμε να περιμένουν.
Ετοιμάζουμε μια μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το αλεύρι και τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά, προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο τριμμένο και αδειάζουμε μέσα το τριμμένο κασέρι. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μανιτάρια με τα καρότα.
Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου, το λαδώνουμε και απλώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση, τη στρώνουμε με ένα πιρούνι και σκεπάζουμε το ταψί με άλλα 3 φύλλα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη πίτα μας σε μερίδες και τη ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά στους 180ο και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα και πάνω και κάτω.
Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να χλιαρύνει και τη σερβίρουμε σε πιατέλα.




Καλή επιτυχία!