Ας παίξουμε λοιπόν!


Ένα παιχνίδι με πολύ αγάπη,που δεν θα χαρίσει κάποιο δώρο-έπαθλο ...

όμως απαντώντας στις ερωτήσεις θα μας υπενθυμίσει τί αγαπάμε και θα νιώσουμε ευγνώμονες για ότι έχουμε διαλέξει να αγαπάμε,ίσως σκεφτούμε λίγο περισσότερο τί αξίζει να αγαπάμε,ευτυχσμένοι που έχουμε ότι αγαπάμε και τί θέλουμε να αγαπήσουμε!
Ευγνώμονες που μέσα στην καθημερινότητα κάποιος μας έκανε να σκεφτούμε θετικά..απλά με ένα παιχνίδι!
(Προσπαθήστε να προσκαλέσετε φίλους που δεν έχουν προσκληθεί!)


Οι όροι έχουν ως εξής:


Να καταγράψω ποιος με προσκάλεσε στο παιχνίδι:  Η Eva

Να καταγράψω 10 πράγματα που αγαπώ:

1. Αγαπώ την οικογένεια μου!

2. Αγαπώ τους φίλους μου!

3. Αγαπώ ότι με κάνει να γελώ!

5. Αγαπώ τις χειμωνιάτικες βραδιές διπλά στο αναμένο τζάκι!

6. Αγαπώ την γιορτή των Χριστουγέννων!
7. Αγαπώ την αλήθεια!

8. Αγαπώ την μηχανοκίνητη οδήγηση!

9. Αγαπώ το τέννις!

10.Αγαπώ την μουσική του Χατζηδάκη!
Στέλνω και εγω με την σειρά μου την πρόσκληση στους παρακάτω φίλους!


Αθηνά  από  http://santie-athina.blogspot.com/





Ιφιγένεια απο http://basilikikonstantina.blogspot.com/

Χριστίνα απο http://louchic.blogspot.com/


Κεφτεδάκια με πουρέ στο φούρνο!






Υλικά

600 γρ κιμά μοσχαρίσιο
400γρ κιμά κοτόπουλο
2 κ.σ  ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κ.σ ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι μικρό τριμμένο
2 φ.ψωμί μουσκεμένες
αλάτι , πιπέρι
2 κ.σ κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
αλέυρι & ελαιόλαδιο για το τηγάνισμα

για την σάλτσα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
1.κ.σ σέλινο ψιλοκομμένο
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κύβους
1κ.σ πελτέ
1 φλυτζανάκι λευκό κρασί
1/2 ποτήρι νερού χλιαρό νερό
αλάτι , πιπέρι
2κ.σ ελαιόλαδο

για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες
1 κούπα γάλα φρέσκο
5 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
αλάτι , μοσχοκάρυδο
4 κ.σ κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη

Ετοιμασία

Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μπολ και ζυμώνουμε το μείγμα.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια , τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε φρέσκο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα τσιγγαρίζουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο το καρότο ελαφρά ,
σβύνουμε με το κρασί προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
Στην σάλτσα προσθέτουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 ακόμα λεπτά.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ πλένοντας καλά τις πατάτες καλά, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν. Οταν βράσουν τις καθαρίζουμε και τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ πριν κρυώσουν. 
                 Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τις πατάτες ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το αλάτι το μοσχοκάρυδο και το τυράκι. 

Για το τελικό στάδιο βάζουμε τα κεφτεδάκια με την σάλτσα τους σε πυρίμαχο σκεύος , πασπαλίζουμε με τυράκι και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά τον πουρέ , μέχρι να καλύψουμε τα κεφτεδάκια.
Ψήνουμε για 10 λεπτά με προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!







Πανακότα αρωματισμένη με λεμόνι & σάλτσα πορτοκαλιού!


Δεν υπερβάλλω συχνά για τις συνταγές που μοιράζομαι μαζί σας , αλλά αυτή είναι μια απο τις συνταγές που πρέπει όλοι να δοκιμάσετε!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε :

1 λίτρο γάλα
ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 κ.σ χυμό λεμονιού
1 σφινάκι limoncelo
5 κ.σ ζάχαρη
6 κ.σ γεμάτες κορν φλάουρ

υλικά για την σάλτσα πορτοκαλιού:

ξύσμα & χυμό απο 2 πορτοκάλια
χυμό απο 1 λεμόνι
1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι βάζουμε ένα ποτήρι γάλα , ρίχνουμε μέσα το κόρν φλάουρ και
ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. 
Αδειάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα , ζεσταίνουμε  και προσθέτουμε τη ζάχαρη ,
 το χυμό κ το ξύσμα λεμονιού και το σφινάκι limoncelo.
Μόλις αρχίζει το γάλα να αχνίζει , ρίχνουμε μέσα το μίγμα με το κόρν φλάουρ και
ανακατεύουμε συνεχώς απαλά με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Αποσύρουμε απο την φωτιά μόλις αρχίσει να γίνετε διάφανο.
Ανακατεύουμε 2 λεπτά ακόμα κ αδειάζουμε σε φορμάκια.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Για να φτιάξουμε την σάλτσα , αδειάζουμε σε κατσαρολάκι το χυμό των πορτοκαλιών , του λεμονιού την ζάχαρη κ στον αστεροειδή γλυκάνισο. Ανακαστεύουμε καλά κ αφήνουμε το μίγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού , δυναμώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να έχουμε ενα απαλό σιρόπι.Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για να σερβίρουμε , βύθιζουμε τα φορμάκια σε λίγο ζεστό νερό κ αναποδογυρίζουμε με πιατέλα.
Περιχύνουμε την πακανότα με την πορτοκαλένια σάλτσα.




Καλή επιτυχία!





Κορμός χαλβά με άρωμα πορτοκάλι!




Υλικά 

250 γρ κουβερτούρα
200 γρ χαλβά βανίλια ή σοκολάτα ή ανάμεικτο  κομμένο σε μικρούς κύβους
40  γρ βούτηρο τύπου κερκύρας
50 γρ ψίχα καβουρντισμένο και ανάλατο φιστίκι Αιγίνης
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτηρο σε μπεν-μαρί.
Προσθέτουμε και το ξύσμα απο το πορτοκάλι.
Σε φόρμα κορμού στρώνουμε χαρτί ζαχαροπλαστικής και απλώνουμε
λίγη απο την λιωμένη σοκολάτα.
Απο επάνω βάζουμε μία στρώση απο κύβους χαλβά και φιστίκι,
προσθέτουμε ξανά σοκολάτα και πάλι χαλβά και φιστίκι
μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
Μπορούμε ακόμα να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί ,
εφόσον εχει λιώσει καλά η σοκολάτα και να βάλουμε στην φόρμα.
Παγώνουμε καλά στο ψυγείο και όταν κρυώσει
 τον κόβουμε σε φέτες.

Καλή επιτυχία!

Λικέρ Κεράσι!



Υλικά

1+1/2 κιλό κεράσια
5 φλιτζ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 ολόκληρα γαρύφαλα
Ξύσμα μοσχοκάρυδου
6 φλυτζ.μπράντι

Εκτέλεση

Αναμειγμύουμε τα κεράσια, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε μεγάλο βάζο.
Σφραγίζουμε και αποθηκεύουμε, κατα προτίμηση στον ήλιο, για 40 μέρες, ανακινώντας το βάζο τουλάχιστον 1 φορά κάθε μέρα.
Αφού περάσουν οι 40 μέρες, σουρώνουμε τα στερεά υλικά απο το μείγμα και προσθέτουμε το μπράντι.


Καλή επιτυχία!













Διακοπές χωρίς τον παιδίατρο!



Πώς θα μπορέσουμε - στο βουνό ή τη θάλασσα - να αντιμετωπίσουμε χωρίς την παρουσία του παιδίατρου τραύματα, τσιμπήματα, αλλεργίες και πυρετούς; Η ψυχραιμία, μια ορισμένη εκπαίδευση και ένα γεμάτο «κουτί πρώτων βοηθειών» - και όχι η υπερπροστατευτικότητα και το άγχος - θα κατορθώσουν να διατηρήσουν τις οικογενειακές διακοπές μας ανέμελες.



Του Γιάννη Δεβετζόγλου με τη συνεργασία του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, Καθηγητή Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νίκου Παπαδόπουλου, Λέκτορα Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δόξη Αχιλλέα, Χειρούργου παίδων, μέλους της ομάδας αντιμετώπισης παιδικού τραύματος (Advanced Pediatric Life Support) του John Hopkins

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικότερα:

Το πρώτο-πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν φύγουμε με το παιδί για διακοπές είναι να ανοίξουμε το βιβλιάριο υγείας και να ελέγξουμε αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια. Αυτό είναι απαραίτητο για αυτονόητους λόγους...

Σε κάθε περίπτωση, στη θάλασσα ή το βουνό, βασικός κανόνας είναι ότι δεν θα πρέπει να αφήνουμε το παιδί ώρες ατελείωτες κάτω από τον ήλιο. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει - είτε άμεσα είτε με τον πέρασμα του χρόνου - προβλήματα στο δέρμα του εξαιτίας της τρύπας του όζοντος. Και φυσικά χρησιμοποιούμε πάντα αντηλιακό!

Εάν βρισκόμαστε στη θάλασσα, θα πρέπει να προσέχουμε, όταν το μικρό κολυμπάει, να μην έχει φάει. Αν είναι κάτω των 5 ετών, δεν το αφήνουμε να «ξανοίγεται» στη θάλασσα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανείς να το καταλάβει να κουραστεί και να βυθιστεί.

Ωραία, λοιπόν! Τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνο τα βασικά… Όταν φύγουμε για διακοπές - και ειδικά την πρώτη φορά που βρισκόμαστε μακριά από την «ασφάλεια» του παιδίατρου - είναι απαραίτητο να προσέξουμε πολύ περισσότερα από αυτά.

Οι συμβουλές και οδηγίες που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν να γίνουμε περισσότερο «αυτόνομοι» στη διάρκεια των διακοπών χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφεύγουμε για το παραμικρό σε ιατρική βοήθεια.


Οδηγίες γενικής χρήσεως


Το πρώτο πράγμα που έχουμε μαζί για ώρα ανάγκης είναι ορισμένα αντιπυρετικά και αναλγητικά, αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως. Αυτά μπορούν να δοθούν στο παιδί στην περίπτωση που θα ανεβάσει πυρετό ή παραπονιέται για κάποιους πόνους.

Σε περίπτωση που ο πυρετός υπερβεί τους 38,5 βαθμούς Κελσίου, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε ή να επικοινωνήσουμε με κάποιον γιατρό.


Στην περίπτωση που πονάει και το αυτί του, τότε πιθανόν να πρόκειται για τη συνήθη ωτίτιδα. Μπορούμε να του δώσουμε αναλγητικό, αλλά και να επισκεφθούμε κάποιον γιατρό.

Το δεύτερο «απαραίτητο» είναι κάποιες κρέμες. Εκτός φυσικά από τις αντηλιακές, πρέπει να έχουμε μαζί μας αυτές που προστατεύουν από τα διάφορα τσιμπήματα: τσούχτρες στη θάλασσα, κάμπιες, μολυσμένα κουνούπια, είναι πιθανόν να έρθουν σε επαφή με το παιδί. Από τη δύσκολη θέση της στιγμής θα μας βγάλουν οι αντιισταμινικές ή κορτιζονούχες αλοιφές. Αυτές πρέπει να τις έχουμε πάντα στην τσάντα και στην περίπτωση τσιμπήματος τις απλώνουμε στο συγκεκριμένο σημείο. Ειδικές αλοιφές για παιδιά δεν υπάρχουν κι έτσι χρησιμοποιούμε αυτές των ενηλίκων.


Τραύματα

Το παιδί στις διακοπές έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει ένα τραυματισμό κι αυτό επειδή διακοπές για το μικρό μας σημαίνουν «ανεξέλεγκτο» παιχνίδι. Υπάρχουν τέσσερις βασικές περιπτώσεις που είναι καλό να γνωρίζουμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε χωρίς να πανικοβληθούμε:


Γδαρσίματα

Το παιδάκι παίζει, τρέχει με… φόρα, πέφτει και γδέρνει κάποιο σημείο του σώματός του


Αφού το χαϊδέψουμε και σταματήσει να κλαίει, του εξηγούμε ότι θα καθαρίσουμε το τραύμα με «νεράκι» και ότι αυτό δεν θα πονέσει

Παίρνουμε το φυσιολογικό ορό, ο οποίος είναι στην ουσία «καθαρό νερό»

Ξεπλένουμε στην αρχή σχεδόν χωρίς καθόλου πίεση, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πονέσει ή θα τσούξει

Στη συνέχεια πιέζουμε το μπουκάλι του ορού, ώστε να καταφέρουμε η πίεση να απομακρύνει όσο το δυνατόν καλύτερα χώματα ή ακαθαρσίες από το έδαφος

Παράλληλα ή μετά τον ορό, μπορούμε να ρίχνουμε οξυζενέ για καλή απολύμανση

Ταυτόχρονα μπορούμε να φυσάμε σιγά-σιγά σε εκείνο το σημείο για να δροσίζεται

Αφού γίνει ο καθαρισμός, ρίχνουμε ένα ιωδιούχο διάλυμα -που μας έχει συστήσει ο παιδίατρος- και αφήνουμε το τραύμα ανοιχτό

Αν θέλουμε, επαναλαμβάνουμε τον καθαρισμό μετά από κάποιες ώρες με λίγο ιωδιούχο διάλυμα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, αν έχει γίνει καλά ο καθαρισμός. Το τραύμα σε λίγο καιρό θα «θρέψει», κάνοντας μία κρούστα και το δέρμα θα αναγεννηθεί



Θλαστικά τραύματα

Το παιδί κάνει ένα βαθύ τραύμα (θλαστικό) από το οποίο τρέχει αίμα.


Σε αυτή την περίπτωση απλώς ρίχνουμε ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση

Αν έχουμε στο τραύμα ακαθαρσίες όπως χώμα, άμμο κ.λπ. ξεπλένουμε με ορό

Αν έχουμε αιμορραγία, πιέζουμε σε εκείνο το σημείο για να σταματήσει να τρέχει το αίμα

Ακολούθως, το δένουμε σφιχτά (τόσο όσο να μην πονάει)

Αν είναι πολύ βαθύ το τραύμα και εκτιμάμε ότι πρέπει να γίνουν ράμματα, τότε πάμε το παιδί σε κάποιο κοντινό ιατρικό κέντρο ή γιατρό

Αν όχι, καλό θα ήταν το τραύμα να καλυφτεί με μία βαζελινούχα γάζα, ώστε στην αλλαγή που θα χρειαστεί να γίνει να μην κολλήσει η γάζα με το ιωδιούχο διάλυμα και το ξερό αίμα, διότι θα προκαλέσει πόνο στο παιδί κατά την αφαίρεσή της


Τραύματα στο κεφάλι

Το παιδί χτυπά στο κεφάλι και δεν έχουμε προλάβει να δούμε εκείνη τη στιγμή σε ποιο σημείο έχει χτυπήσει. Πρώτα απ’ όλα πρέπει άμεσα να διαπιστωθεί αν το παιδί είναι καλά.


Ελέγχουμε αν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον (αν μιλά και απαντά σε απλές ερωτήσεις).

Ελέγχουμε την αναπνοή του (αν αναπνέει καλά, όπως συνήθως).

Ελέγχουμε το σφυγμό του αν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Για να το κάνουμε, βάζουμε το δάχτυλό μας (καλύτερα το δείκτη) στη μέσα πλευρά του καρπού και λίγο πιο κάτω από τον αντίχειρα. Εκεί πρέπει να αντιληφθούμε κάτι σαν χτύπο, σαν να συσπάται μία φλέβα (βραχιονοκερκιδική αρτηρία). Μετράμε για ένα λεπτό πόσους χτύπους έχει. Οι φυσιολογικοί για τα παιδιά είναι περίπου 94 το λεπτό. Αν είναι τρομαγμένο, θα έχει περισσότερους.

Από κει και πέρα περιποιούμαστε το τραύμα, όπως έχει περιγραφεί παραπάνω. Σε περίπτωση που το παιδί παραπονιέται για «χτύπημα» που δεν έχει αίμα ή πονάει πολύ, είναι πολύ πιθανό να έχει χτυπήσει κάποιο κόκαλο. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε πάγο, πάντα τυλιγμένο σε μία πετσέτα και πιέζουμε πολύ ελαφρά το σημείο που πονάει.

Αν φοβάται και δεν επιτρέπει να το αγγίξετε σε εκείνο το σημείο, μπορείτε να του δώσετε την πετσέτα με τον πάγο να την ακουμπήσει μόνο του εκεί που χτύπησε. Δέκα λεπτά είναι αρκετά.

Η τακτική «πιέζουμε με ένα κέρμα τα χτυπήματα στο κεφάλι για να μην πρηστεί», δεν έχει και ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση που πονάει πολύ και ο πόνος δεν υποχωρεί, είναι πιθανόν να έχει κάποιο κάταγμα. Αν συμβεί αυτό, ακολουθούμε τις οδηγίες με τον πάγο και περιδένουμε το τραύμα σφιχτά με ελαστικό επίδεσμο. Φυσικά, μετά πάμε σε κάποιο κέντρο υγείας για ακτινογραφία και φροντίδα από ειδικό γιατρό.



Εγκαύματα

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στην περίπτωση που το παιδί έχει καεί είναι να ρίξουμε στο σημείο εκείνο άφθονο κρύο νερό.

Αφήνουμε τη βρύση να τρέξει ή το καταβρέχουμε με ένα μπουκάλι για αρκετή ώρα, διότι η θερμοκρασία του εγκαύματος προχωρά ολοένα και πιο βαθιά, ενώ το κρύο νερό σταματά την πρόοδό του και ανακουφίζει την περιοχή.

Στη συνέχεια ρίχνουμε ιωδιούχο διάλυμα ή ειδική υδατογέλη, που έχει την ιδιότητα να απορροφά τη θερμοκρασία της περιοχής και επιπλέον έχει παυσίπονες ιδιότητες. Τέτοιου είδους κρέμες σε μορφή ζελέ είναι ιδανικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη στιγμή, αμέσως μετά το νερό.

Μπορούμε να ανανεώνουμε την επίστρωση της υδατογέλης κάθε 2 ώρες στη διάρκεια του 24ώρου.


Παιδιά με χρόνια νοσήματα

 
Αν το παιδί μας έχει κάποιο γνωστό - οπότε μπορούμε να πάρουμε προληπτικά μέτρα - και χρόνιο πρόβλημα, στη διάρκεια των διακοπών θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εξάρσεων ή κρίσεων της νόσου. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι οι αλλεργίες.


Αναφυλαξία

Η σοβαρότερη μορφή αλλεργίας είναι η συστηματική αναφυλαξία. Αυτή παρουσιάζεται αμέσως μετά από ένα τσίμπημα ή κατανάλωση τροφής, λήψη κάποιου φαρμάκου κ.λπ. με έντονα κάποια συμπτώματα που μπορούμε να αντιληφθούμε στο δέρμα και την αναπνοή. Αυτά είναι κοκκινίλες (εξανθήματα) στο δέρμα ή το παιδί αναπνέει πιο «σπαστά» (βρογχόσπασμος). Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να έχουμε μαζί μας τα ειδικά φάρμακα, να διαβάσουμε σωστά τις οδηγίες, αλλά και να διαθέτουμε γνώσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά και πιο επικίνδυνα είναι τα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ένα ειδικό «σετ αναφυλαξίας», στο οποίο πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί για να το χρησιμοποιήσουμε. Η εκπαίδευση γίνεται από τους ειδικούς γιατρούς. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η αναφυλαξία - αν μπορεί να προκαλέσει κάτι πολύ σοβαρό - θα το κάνει μέσα στο πρώτο 15λεπτο ή μισή ώρα και είναι δύσκολο να φτάσει κανείς σε γιατρό τόσο άμεσα. Η ένεση είναι αυτόματη και γίνεται εύκολα. Στη συνέχεια μπορούμε να δώσουμε στο παιδί ένα βρογχοδιασταλτικό. Και εδώ είναι απαραίτητο να κάνουμε μία μικρή εκπαίδευση για τη χρήση της σύριγγας. Διότι είναι μεν πολύ απλή, αλλά αν γνωρίζουμε μόνο θεωρητικά πώς γίνεται και δεν έχουμε εξασκηθεί, είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτούμε αρκετά τη στιγμή που θα πρέπει να την κάνουμε.
Αναπνευστική αλλεργία

Η αναπνευστική αλλεργία είναι διαδεδομένη και εκδηλώνεται ως άσθμα ή ως ρινίτιδα. Πριν φύγουμε διακοπές, θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό ώστε να ρυθμιστούν οι δόσεις των φαρμάκων ή να δοθούν οδηγίες για το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προβλήματα δεν είναι τέτοια που να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν από εμάς τους γονείς επί τόπου ή να μην υπάρχει χρόνος για μια επίσκεψη στο κοντινότερο ιατρείο. Συνεπώς, αν εφαρμόζουμε την προφυλακτική αγωγή, όπως την έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός και έχουμε εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση των κρίσεων της αλλεργίας του παιδιού, τότε είμαστε «καλυμμένοι». Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε στο γιατρό πού θα πάμε διακοπές, γιατί στην περίπτωση που το μέρος έχει υψηλό ποσοστό γύρης, θα μας δώσει σχετικές συμβουλές. Επίσης, καλό είναι να ταξιδεύουμε με κλειστά παράθυρα και να έχουμε βάλει φίλτρα υψηλής αποτελεσματικότητας (Hepa) στον αερισμό του αυτοκινήτου, που. απομονώνουν τα μικρότερα και πιο μικροσκοπικά σωματίδια από τον αέρα. Τα φίλτρα Hepa θεωρούνται από τα πιο αξιόπιστα και χρησιμοποιούνται ευρέως σε ιατρεία, νοσοκομεία, χειρουργικές μονάδες.

Και να θυμάστε, πάνω από όλα δεν χρειάζεται πανικός. Καλό καλοκαίρι!


Βουνό ή θάλασσα;
«Όπου προτιμούν οι γονείς», μας λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Η θάλασσα όμως έχει ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι του βουνού: έχει ευεργετική προληπτική δράση. Κάνοντας τα παιδάκια βουτιές με ανοιχτή τη μύτη, καυτηριάζουν τα ιγμόρεια, το εσωτερικό της μύτης και τις αμυγδαλές, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα μικρόβια και να μην αρρωσταίνουν «βαριά» τον επόμενο χειμώνα. Άρα οι διακοπές στη θάλασσα υπερέχουν σε ένα βαθμό από το βουνό, ενώ στο θέμα της ασφάλειας έχουμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν τους ίδιους ενδεχόμενους κινδύνους.


Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το «φαρμακείο των διακοπών»

Αντηλιακό

Κρέμα αντιισταμινική

Κρέμα κορτιζονούχα

Ιωδιούχο διάλυμα (10%)

Βαμβάκι

Αποστειρωμένες γάζες

Αμπούλες ή μπουκάλι με φυσιολογικό ορό

Λευκοπλάστ

Τραυμοπλάστ

Οξυζενέ

Επιδέσμους ελαστικούς

Αντιπυρετικό, αναλγητικό σιρόπι

πηγή : http://kids.in.gr/kid-related/health/article/?aid=5432819

Πολιτεία για παιδιά!





Για ακόμα μια χρονιά η πολιτεία για τους μικρούς μας φίλους ξεκινά
 στο κάστρο του Ρίου από της 27 εως 29 Αύγουστου .

Όλοι οι μικρή μας φίλοι μπορούν να επισπευτούν την πολιτεία και να περάσουν
ένα δημιουργικό 2 ήμερο .

Σίγουρα γονείς και παιδιά μπορούν να επισπευτούν το κάστρο και να χαρούν την μικρή πολιτεία τον μικρών μας φίλων και να τους ενθαρρύνουν για της χειροτεχνίες ,τα σκιτσάκια ,κ.λπ.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο από τον δήμο του Ρίου ,μπορούν να το επισπευτούν και οι φίλοι μας από γειτονικούς δήμους και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση...


διαβάστε περισσότερα : http://www.depar.gr/

Τυρόπιτα 4 τυριά!





Υλικά

5 αυγά
150 γρ.έμενταλ τριμμένο
150 γρ.πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
150 γρ.ανθότυρο θρυμματισμένο
150 γρ φέτα θρυματισμένη
400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι νερού αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι νερού γιαούρτι
1 κ.γ πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
σουσάμι
βούτηρο για το σκεύος


Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε σε ένα μπωλ όλα τα τυριά
Χτυπάμε σε άλλο μπώλ τα αυγά, προσθέτουμε το λάδι , τη πάπρικα , το γιαούρτι και σταδιακά το αλέυρι.Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών τα τυριά και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε το σκεύος μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Στρώνουμε τη ζύμη μας , τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι και πασπαλίζουμε πάλι με σουσάμι.
Καταβρέχουμε την τυρόπιτα με τα δάχτυλα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.

Καλή επιτυχία!






Τα 30 πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο!



Ξέρουμε, ξέρουμε. Το να επιλέξεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, είναι εξίσου δύσκολο με το να επιλέξεις την πιο ωραία νιφάδα σε χιονοθύελλα. Είναι όλα διαφορετικά και η επιλογή είναι αποκλειστικά προσωπική. Παρόλα αυτά, μερικά μέρη είναι θρυλικά για το μαγευτικό τους ηλιοβασίλεμα. Η Valle de la Luna στην έρημο Ατακάμα της Χιλής είναι ένα από αυτά. Η Σαντορίνη είναι επίσης διάσημη. Θα ξεχωρίσουμε τον κόλπο της Μανίλας στις Φιλιππίνες όπου δεκάδες ταξιδιώτες σκαρφαλώνουν έναν τεράστιο αμμόλοφο κάθε απόγευμα για να δουν ένα εκθαμβωτικό ηφαιστειώδες τοπίο γεμάτο ροζ, πορτοκαλί και μωβ αποχρώσεις. Αξέχαστη εμπειρία.














 















Γλυκό κεράσι!


Υλικά

1 & 1/2 κιλό κεράσια σκληρά(πετροκέρασα)
7 φλ ζάχαρη
1 φλ νερό
1 κ.γ χυμό λεμονιού
2 δόσεις βανίλιας

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα
κουκούτσια με προσοχή να μην διαλυθούν.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει και ανακατεύουμε
μόνο στην αρχή για να μην μας κολλήσει η ζάχαρη.
Αφού δέσει το σιρόπι , αποσύρουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά
και όταν μισοκρυώσει ρίχνουμε τα κεράσια.
Βράζουμε πάλι τα κεράσια σε δυνατή φωτιά.
Ξαφρίζουμε το γλυκό και μετά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Αφού πάρει το γλυκό μερικές βράσεις ακόμα ,
προσθέτουμε τη βανίλια και αποσύρουμε απο την φωτιά.
Μόλις κρυώσει βάζουμε το γλυκό σε βάζα.

Καλή επιτυχία!


Αύριο και μεθαύριο πέφτουν τα αστέρια!




 
Τη νύχτα της Πέμπτης και της Παρασκευής (12 και 13/08) αναμένεται το κορύφωμα του ουράνιου φαινομένου των Περσείδων ή των πολυπληθών διαττόντων αστέρων ή της βροχής από πεφταστέρια, που θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Γης.
Ειδικά στην Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς τον ουρανό σε κατεύθυνση βορειοανατολική και αν ο ουρανός είναι καθαρός, θα μπορέσει να απολαύσει το θεαματικό φαινόμενο.
Φέτος, το φαινόμενο συνδυάζεται με μια σύγκλιση πλανητών, που θα είναι ορατή μετά την δύση του ηλίου και μέχρι τις 10 μ.μ., όταν η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Άρης και η Σελήνη (ένα μέρος της) θα βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 10 μοιρών.
Οι ειδικοί πάντως της NASA, εκτιμούν ότι πρέπει να αναμένεται πτώση μετεώρων με μέσο ρυθμό 50 - 80 την ώρα και θεωρούν ότι μετά το 2007 υπάρχουν καλύτερες συνθήκες από ποτέ για την παρακολούθηση του φαινομένου, κυρίως από σκοτεινές περιοχές στην εξοχή, ώστε να μην παρεμβάλλεται η φωταύγεια των πόλεων.
Οι Περσείδες πήραν το όνομά τους, επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη.
Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.
Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.
Το πρώτο μετέωρο των Περσειδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.
Τα "πεφταστέρια" είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.
Τα μετέωρα -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι στον ουρανό.

πηγή : http://www.digitalcrete.gr/2010081110646/eidiseis/texnologia/airio-kai-methairio-peftoun-ta-asteria.html

Νομισματικό μουσείο!


Διεύθυνση: Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, 10671 Αθήνα



Το Νομισματικό Μουσείο στεγάζεται στο "Ιλίου Μέλαθρον", έργο του Ερνέστου Τσίλερ, κατοικία, άλλοτε, του Ερρίκου Σλήμαν. Άνοιξε τις πύλες του στις 11 Δεκεμβρίου του 1998 και είναι ένα από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο.

Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται περίπου 600.000 νομίσματα, που καλύπτουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη ρωμαιοκρατία, το Bυζάντιο, τον δυτικοευρωπαϊκό μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους. Πλήθος από "θησαυρούς" (κλειστά νομισματικά σύνολα), σταθμία, μολυβδόβουλλα, μετάλλια και πολύτιμους λίθους, συμπληρώνουν το εκθεσιακό δυναμικό του Μουσείου.

Περίπου δέκα χιλιάδες τόμοι συγγραμμάτων στον εξειδικευμένο χώρο της νομισματικής, της ιστορίας, της σιγιλλογραφίας, της αρχαιολογίας, πλαισιώνουν το αρχαιολογικό υλικό, μαζί με ένα πλουσιότατο αρχείο εγγράφων.

Το νόμισμα της αρχαίας Αθήνας

 Ποια είναι η σχέση του ενός ευρώ με την αρχαία Αθήνα; Τι μπορούσε να αγοράσει κάποιος με μία δραχμή και πόσο αγόραζε η αρχαία Αθηναία νοικοκυρά το λάδι; Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που θα λύσει η θεματική ξενάγηση στις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου αυτή την εβδομάδα

Τρ. 10/8, 12 μεσημ. Εισιτ. € 3, μειωμένο € 2. Είσ. ελεύθερη για νέους έως 19 ετών και φοιτητές.




Ξεχαρβαλωµένη παιδεία



«Ηey, Τeacher, Leave Τhe Κids Αlone...» (δάσκαλε, άσε τα παιδιά ήσυχα) έλεγε το παλαιότερο τραγούδι που έγινε έµβληµα κάθε ανήσυχου εφήβου εναντίον µιας αυταρχικής παιδείας.....


διαβάστε περισσότερα : http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4588437

Ζεστή σάλτσα μουστάρδας!


Υλικά

6 κ.σ μέλι
3 κ.σ μουστάρδα
1 κ.σ κορν φλάουρ
3 κ.σ κόκκινο ξίδι
2 κ.σ χυμό λεμονιού
άλατι & πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μιά κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά ζεσταίνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα.Ανακατεύετε συνεχώς , μέχρι η σάλτσα να γυαλίσει και να πήξει ελαφρά.Σερβίρετε ζεστή.

Καλή επιτυχία!

Βρήκαν αλάνα στο ... BBC!!!!!



Τόπε και το’ κανε! Η νεαρή Πατρινή σκηνοθέτιδα Αγγελη Ανδρικοπούλου, που με το ντοκιμαντέρ-έκπληξη «Τα παιδία δεν παίζει» αποθεώθηκε από το σύνολο των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου, «πέταξε» και εκτός συνόρων. Το τριήμερο 10-12 Ιουλίου η ταινία της με θέμα την διεκδίκηση ελεύθερου τόπου για παιχνίδι σε μια Πάτρα εχθρική, γεμάτη σκουπίδια προβλήθηκε στο BBC World στο πλαίσιο της σειράς «Η χώρα μου: Ελλάδα». Η Αγγελη που ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο περιοδικό trip της «Πελοποννήσου» τον περασμένο Απρίλιο, είχε προαναγγείλει την προβολή με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον του βρετανικού δικτύου από την αρχή της χρονιάς. Αλλοτινή μαθήτρια του ΤΕΛ Αγυιάς, πρώην σερβιτόρα, υπάλληλος προποτζίδικου και κλόουν σε παιδικά πάρτυ, έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομη Τέχνη με δυο φιλμάκια μικρού μήκους αλλά τελικά τόλμησε την πρώτη μεγάλη της ταινία με τον σύντροφό της Αργύρη Τσεπελίκα παρακολουθώντας το πρόβλημα του μικρού της αδελφού Χρήστου που πάσχιζε να παίξει στην γειτονιά της Αγίας Σοφίας.



Κάθε μέρα, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και η υπόλοιπη παρέα μαζεύονται μπροστά από το σπίτι του Χρήστου για να παίξουν ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ. Μόλις ξεκινήσουν το παιχνίδι, οι γείτονες αρχίζουν να διαμαρτύρονται, να φωνάζουν και να προσπαθούν να τους σταματήσουν με απειλές ή ακόμα και με τη βία. Μοιάζει να μην υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν που αλλού να παίξουν.


Η Αλεξάνδρα πιστεύει πως πρέπει να βρεθεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να παίζουν ελεύθερα και χωρίς να κινδυνεύουν. Αποφασίζει να μιλήσει στον Δήμαρχο της πόλης τους. Ανακοινώνει την ιδέα της στα υπόλοιπα παιδιά ζητώντας τους να της συμπαρασταθούν.

Η παιδική επιτροπή συνεδριάζει και μέσα απο διασκεδαστικές απόψεις, τσακωμούς και αρκετές αμφιβολίες αποφασίζουν να πάνε όλοι μαζί στο Δημαρχείο και να παρουσιάσουν το πρόβλημά τους. Ζητούν να δημιουργηθεί ένας χώρος παιχνιδιού σε ένα εγκαταλελειμένο οικόπεδο της γειτονιάς.

Ο αγώνας είναι σκληρός. Τα παιδιά είναι μαχητικά, όμως η δημοτική αρχή έχει άλλες απόψεις. Θα καταφέρουν τελικά να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους η Αλεξάνδρα, ο Χρήστος, η Χρύσα και ο Βλαντ; Διεκδικώντας το δικαίωμά της στο παιχνίδι, η μικρή παρέα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μαθαίνει να μάχεται, να σχετίζεται και να ωριμάζει…

Παρακολουθώντας την αληθινή αυτή ιστορία με πρωταγωνιστές τέσσερα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών ανακαλύπτουμε μέσα απο χαριτωμένες αυθεντικές ατάκες, ξεκαρδιστικές σκηνές, αυθορμητισμό και τρυφερότητα, την αντίληψη που έχουν για την ζωή, τους μεγάλους, τη φιλία, την αγάπη άνευ όρων και την ασίγαστη ανάγκη για παιχνίδι.



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)-ΕΛΛΑΔΑ -2009

Σκηνοθεσία: Άγγελη Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας

Η σελίδα της ταινίας στο Facebook: http://www.facebook.com/pages/Ta-Paidia-DEN-Paizei/257386937882?v=info










Μεγανήσι!


Το Μεγανήσι, γνωστό στην αρχαιότητα ως “Τάφος”, έχοντας εποικιστεί από τη Νεολιθική Εποχή, συγκεντρώνει πλήθος αναφορών από τους φημισμένους συγγραφείς της αρχαίας γραμματείας, αρχής γενομένης από τον Όμηρο. Κυρίως στην Οδύσσεια, αλλά και στα βιβλία του Στράβωνα και στον ίδιο τον Ευριπίδη εμφανίζεται γλαφυρά η δράση των τότε κατοίκων του. Οι Τάφιοι σχετίζονταν κυρίως με το θαλάσσιο εμπόριο αλλά και με την πειρατεία. Οι Τηλεβόες, συγγενικό φύλο των Ταφίων φέρονται και ως αποικιστές στην Ιταλική χερσόνησο και αλλού.


Ο μύθος συμπλέκεται με την πραγματικότητα για να καταδείξει την υπαγωγή του νησιού σε υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις από την Κεφαλλονιά και εν τέλει από την Κόρινθο τον 7ο αιώνα π.Χ. Αργότερα ακολουθεί την ιστορική μοίρα της Λευκάδας ίσαμε το τέλος του Μεσαίωνα. Οι συχνές επιδρομές των ανεξέλεγκτων πειρατών σχεδόν ερημώνουν το νησί, που κατοικείται περιστασιακά από μικροϊδιοκτήτες γης και τους ιερείς της μονής του Αγίου Ιωάννη.

Κατά την Ενετοκρατία εμφανίζονται τα πρώτα μορφώματα χωριών και οργανωμένης κοινωνίας, αγροτικής και κτηνοτροφικής ενασχόλησης. Το Μεγανήσι περνά από πολλούς αφέντες με πρώτο τον κόμη Μεταξά στα 1691. Το ισχύον φεουδαρχικό σύστημα δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας και ο πληθυσμός που αρχίζει να αυξάνεται παραμένει στην ανέχεια, όπως καταμαρτυρούν δυτικοί περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα.

Η πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821 βρίσκει το Μεγανήσι να συμμετέχει ενεργά, αφού αποτελεί καταφύγιο κλεφταρματολών, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Ανδρούτσος. Η λαμπρή φυσιογνωμία του στρατηγού Δήμου Τσέλιου Φερεντίνου, σφραγίζει την εποχή αυτή. Ο Μεγανησιώτης οπλαρχηγός καταδεικνύει πλούσια στρατιωτική δράση στην περιοχή Ξηρόμερου, οχυρώνει το Λεσίνι κάνοντας το απρόσβλητο από τους Τούρκους και συμμετέχει σε πάμπολλες σημαντικές πολιορκίες και μάχες φανερώνοντας τα ιδεώδη του πατριωτισμού, της γενναιότητας και της ακεραιότητας που τον χαρακτηρίζουν. Θεωρείται από τις κορυφαίες μορφές της Επανάστασης και δεν χάνει την ευκαιρία να μνημονεύει το νησί της καταγωγής του αποκαλώντας το “παράδεισο”.

Η πληθυσμιακή αύξηση που παρατηρείται μέχρι την αυγή του 20ου αιώνα έχει να κάνει με την επιστροφή των Μεγανησιωτών στη θάλασσα και το εμπόριο. Η πολιτιστική στάθμη ανέρχεται εντυπωσιακά (πανεπιστημιακά διπλώματα, θεατρικές παραστάσεις), ενώ παράλληλα η άγονη γη σπρώχνει τους άρρενες αγρότες στη μετανάστευση κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος φέρνει τους Ιταλούς και κατόπιν τους Γερμανούς στο νησί, που όμως ασκούν ήπια διοικητική πρακτική τηρουμένων των αναλογιών. Πολλοί Μεγανησιώτες συμμετέχουν τότε στην Αντιστασιακή δράση πληρώνοντας και τον ανάλογο φόρο αίματος.

Το 1951 ο πληθυσμός φτάνει στο μέγιστό του για να ακολουθήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία και την Αμερική.Η ναυτιλία γίνεται σταδιακά ο νέος κίονας που υποβαστάζει την οικονομία του νησιού. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του Μεγανησίου όμως, το αφήνει πρακτικά αλώβητο μέχρι τη Μεταπολίτευση , διασώζοντας τα ήθη , τις παραδόσεις και τις συνήθειες των ανθρώπων του.

Οι δεκαετίες του ΄70 και του 80΄είναι ορόσημο από τη σκοπιά της τεχνολογικής και κοινωνικής του προόδου , οδηγώντας το νησί στην εποχή του νεωτερισμού. Αυτό που παραμένει είναι η ιδιαιτερότητας της γλώσσας και του Μεγανησιώτικου χαρακτήρα. Τα αμέσως επόμενα χρόνια το νησί αλλάζει μορφή και εγκαταλείπει τη ναυτική παράδοση για να στραφεί στον ολοένα ανερχόμενο τουρισμό.

Η ιστορική αυτή περιοδολόγηση καταδεικνύει σε πολλά σημεία της τα άρρηκτα δεσμά των ανθρώπων του με τη θάλασσα, καθώς και το ανένταχτο της Μεγανησιώτικης ψυχής και την κλίση προς τις τέχνες και τα γράμματα. Στην αυγή του 21ου αιώνα , το Μεγανήσι μοιάζει να αναζητά ακόμα την παγίωση της ταυτότητας του μα, δίχως άλλο, μέσα στην παγκοσμιοποιητική χοάνη, κατορθώνει να αντιστέκεται στην άλωση της διαφορετικότητας και της αυθεντικότητας του μικρού του παραδείσου.











Ένα βραβείο ακόμα! :-)



Ακόμα ένα βραβείο , το πιο γλυκό απο όλα!
Ευχαριστώ πολυ την φίλη mamoula απο τον ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ



Γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φυλλο!


Γαλα(κ)τόπιτα! Ασφαλώς είναι παρασκεύασμα που , όπως το συγγενικό γαλακτομπούρεκο , αναπτύχθηκε σε περιοχές όπου το γάλα υπήρχε σε αφθονία , δηλαδή σε ποιμενικές και ορεινές περιοχές. Γι'αυτό είναι συνδεδεμένο με μέρη όπως η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Υπάρχουν εκδοχές που αντί για σιμιγδάλι χρησιμοποιείται ρυζάλευρο , κάτι που κάνει τη γέμιση να έχει πιο λεία υφή.Υπάρχουν επίσης συνταγές , όπως μια παλιά απο τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας που δεν χρειάζονται ούτε σιμιγδάλι ούτε ρυζάλευρο παρά μόνο μπόλικα αυγά για να δέσει η κρέμα! Ενδιαφέρον επίσης παρουσιαζεί το γεγονός ότι παρασκευάζονται και αλμυρές γαλατόπιτες όπως ο γαλοχυλός της Αρκαδίας και η αλμυρή γαλατόπιτα που γίνετε με πρόβειο γάλα από την ορεινή Τριχωνίδα στην Μακεδονία , όπως αναφέρει η κ.Εύη Βουτσινά στο βιβλίο της "Γεύση Ελληνική" 


Υλικά

5 φλ γάλα πλήρες
1 φλ σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ κρυσταλική ζάχαρη
100 γρ βούτυρο ανάλατο κομμένο σε κομάτια και επιπλέον 1 κ.σ για το άλειμα του σκεύους
3 αυγά χωριστά τους κρόκους απο τα ασπράδια
1/2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ βανίλια
 ξύσμα από 1 λεμόνι
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
κανέλα για το πασπάλισμα


Εκτέλεση



Βάζουμε το γάλα , 1 φλ κρυσταλική ζάχαρη και το αλάτι να σιγοβράσουν σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς  μέχρι το μειγμα να αποκτήσει την μορφή αραιού πουρέ.Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο , ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει το βούτυρο μέσα στην κρέμα. Χτυπάμε μαζί τους κρόκους με τη βανίλια και το ξύσμα απο το λεμόνι σε ένα μεγάλο μπόλ μέχρι το μείγμα να δέσει και κατόπιν το προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας πάντα στο ζεστό μείγμα σιμιγδαλιού.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας πότε πότε για 15 λεπτά.
Βάζουμε την σχάρα στη μέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αναμειγνύουμε με την κρέμα
με πολύ απαλές κινήσεις να να θέλουμε να διπλώσουμε τη μαρέγμα μέσα στην κρέμα.
Απλώνουμε το μείγμα σε βουτηρωμένο ταψάκι και ψήνουμε για 35 περίπου
 λεπτά μέχρι η κρέμα να φουσκώσει και να χρυσίσει.
Σερβρίρουμε ζεστή ή σε θερμπκρασία δωματίου αφού την
πασπαλίσουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.


Καλή επιτυχία!









Καλές διακοπές!

Και  να θυμόμαστε οδηγούμε με ασφάλεια : φοράμε ζώνη , φοράμε κράνος και δεν οδηγούμε εαν εχουμε καταναλώσει αλκοόλ ... :-)))







Γλυκόξινη σάλτσα με βερίκοκα!

Ιδανική για spring rolls!!!







Υλικά

5 βερίκοκα αποξηραμένα, βρασμένα σε 1 φλ. νερό για 10 λεπτά
4 κ.σ λευκό ξίδι μπαλσάμικο
1/3 φλ μέλι
1 κ.σ χυμό λεμονιού
1/4 φλ. νερό
2 κ.γ κορνφλάουρ
λίγη πάπρικά καυτερή(προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε 2 βερίκοκα και τα βάζουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα βερίκοκα σε μπλέντερ μαζί με το νερό που τα έχουμε βράσει καιτα πολτοποιούμε.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ξίδι και το μέλι , προσθέτουμε τα πολτοποιημένα βερύκοκα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Διαλύουμε στο νερό το κορφλάουρ και το προσθέτουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει λίγο και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα.Ριχνουμε και λίγη καυτερή πάπρικα αν θέλουμε.


Καλή επιτυχία!



Παγωτό, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού!




Το παγωτό είναι ο μεγαλύτερος διατροφικός «πειρασμός» του καλοκαιριού, αλλά και το πλέον παρεξηγημένο σνακ. Στην πραγματικότητα, διατροφικά είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι νομίζουμε. Γι’ αυτό απολαύστε το, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Υπάρχει παιδί σε αυτόν τον πλανήτη που να μην του αρέσει το παγωτό; Αποκλείεται! Το παγωτό ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών και όχι μόνο. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή, πάντα τα καλοκαίρια στην παρέα συναγωνιζόμασταν ποιος θα κάνει τα περισσότερα μπάνια και ποιος θα φάει τα περισσότερα παγωτά. Έχουν λοιπόν γεύση λαχταριστή, είναι δροσερά, χορταστικά και φυσικά αποτελούν την αγαπημένη επιλογή των παιδιών. Είναι ένα σνακ που το βρίσκουμε παντού και χωρίς ιδιαίτερο κόπο και μπορούμε να έχουμε ένα μικρό θρεπτικό γεύμα για το παιδί μας, ιδιαίτερα εύπεπτο και δροσιστικό.

Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα; Τι προσφέρει στα παιδιά;

Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι το παγωτό δεν έχει καμιά διατροφική αξία. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πλούσια θρεπτικά συστατικά. Και αυτό γιατί φτιάχνεται από υλικά που ο παιδικός οργανισμός έχει ανάγκη, όπως γάλα, βούτυρο, κακάο, φρούτα κ.λπ. Το γάλα αποτελεί το κύριο συστατικό των παγωτών, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα θρεπτικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά πρέπει να πίνουν περίπου 750ml – 1000ml γάλακτος για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ασβέστιο. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου στα παιδιά είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, καθίσταται απαραίτητη η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, είτε γιατί πολλά παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με την κατανάλωση γάλακτος είτε για μεγαλύτερη ποικιλία και για να τους κάνουμε το χατίρι, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή τους εντάσσοντας και εναλλακτικές πηγές γάλακτος και ασβεστίου. Συνεπώς, το παγωτό είναι η ιδανική λύση και ιδιαίτερα εκείνο που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα σε γάλα και είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Η «ανατομία» του παγωτού

Η αξία του σε γεύση είναι αναμφίβολα ασύγκριτη. Δεν υστερεί όμως και σε διατροφική αξία, καθώς ο απαιτητικός παιδικός οργανισμός προσλαμβάνει ποικίλα ωφέλιμα συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, που είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος, περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Ας δούμε όμως τα συστατικά του πιο αναλυτικά:

Ασβέστιο

Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, καθώς θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών, ενώ αποτελεί και ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση. Είναι βασικό, λοιπόν, από πολύ μικρό το παιδί να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, για να εξασφαλίσει καλή υγεία και σωστή σκελετική ανάπτυξη. Αρκεί να σημειώσουμε πως 100γρ. παγωτού βανίλια - σοκολάτα περιέχουν περίπου 120mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών του παιδιού. Μάλιστα, ένα μπολ (περίπου 200ml) παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

Πρωτεΐνες

Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες γάλακτος, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, μιας και περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την τροφή.


Yδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π. Ιδιαίτερα η βιταμίνη D και η λακτόζη έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες, τη ζάχαρη και τη λακτόζη του γάλακτος.

Βιταμίνες

Το παγωτό περιέχει βιταμίνες A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού, αλλά και του μεταβολισμού.

Λιπαρά

Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος αλλά και από τα υπόλοιπα συστατικά του, όπως από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Επίσης περιέχει και το λινολεϊκό οξύ, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και καρκίνου του μαστού.



Ενέργεια

Υπολογίστε ότι ένα παγωτό 100γρ. έχει 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο. Ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι. Από την άλλη, τα παγωτά γρανίτα, τα σορμπέ ή το παγωμένο γιαούρτι με φρούτα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και έχουν τις λιγότερες θερμίδες.



Η πρώτη γνωριμία

Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην πρώτη γνωριμία του παιδιού με το παγωτό –αλλά και αργότερα– είναι η ποιότητα. Για ένα παιδάκι δώδεκα μηνών το παγωτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην απέχει σε γεύση από τα τρόφιμα που βρίσκονται στην καθημερινή του διατροφή, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Παγωτά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, ανθόγαλα, γιαούρτι και κρέμα ή αυγά θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή προτίμησης, ενώ για την αποφυγή δυσάρεστων εντυπώσεων από το μικρό σας γευσιγνώστη καλό είναι να αποφεύγετε παράξενες γεύσεις ή παγωτά που περιέχουν κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή γλασαρισμένα φρούτα. Επίσης, κατάλληλα για την πρώτη γνωριμία είναι και όλα τα παγωτά φρούτου. Στα μικρά παιδιά αρέσει πάρα πολύ αυτή η κρύα κρέμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοιλιά τους. Αντίθετα με αυτό που νομίζουν οι περισσότερες μαμάδες, το παγωτό μένει αρκετή ώρα στο στόμα. Το μικρό δεν το καταπίνει γρήγορα, αλλά το κρατάει μέχρι να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του. Ασφαλώς, εάν αντιληφθείτε ότι το καταπίνει κρύο, η επέμβασή σας είναι απαραίτητη. Προσπαθήστε να κρατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο το παγωτό στην ημιστερεά μορφή του, ώστε να δίνετε στο παιδί τη δυνατότητα να το γευτεί με την ησυχία του.



Πότε και πόσο;

Η καλύτερη στιγμή για να δώστε στο παιδί ένα παγωτό είναι στο πρωινό ή στο απογευματινό κολατσιό, όταν το βγάζετε βόλτα. Προσοχή στην ποσότητα, ώστε να μην του κόψετε την όρεξη για το φαγητό. Αρκεί η κοινή λογική για να καταλάβετε ότι όσο περισσότερο παγωτό του δώσετε, τόσο λιγότερο φαγητό θα θελήσει να φάει. Ιδανική ποσότητα είναι γύρω στα 60-80ml, όσο, για παράδειγμα, ένας μικρός πύραυλος, ένα ξυλάκι ή ένα μικρό κυπελάκι. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις το παγωτό, χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες, μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει ένα γεύμα. Είναι μια καλή επιλογή εάν το πρωινό ήταν πολύ πλούσιο και προβλέπεται ότι το μικρό θα φάει για βράδυ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Τότε, καλό είναι το παγωτό να συνοδεύεται από πολλά φρούτα, που θα ενισχύσουν τη γεύση του. Για παράδειγμα, δώστε του ένα παγωτό βανίλια ή και σοκολάτα με πολλές φράουλες ή με κομματάκια οποιουδήποτε φρούτου. Οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδικά παγωτά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν συνταγές που συνδυάζουν την απόλαυση με τη θρεπτικότητα. Επειδή λοιπόν καλοκαίρι χωρίς παγωτό είναι σαν καλοκαίρι χωρίς ήλιο και θάλασσα, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό στα παιδιά. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το παγωτό μπορεί χωρίς τύψεις να συνοδέψει με τη δροσιστική του μαγεία τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού και να χαρίσει στο παιδί τις πιο γλυκές και απολαυστικές καλοκαιρινές στιγμές του.



Crash test του καλού παγωτού



Ποτέ μην αγοράζετε στο παιδί σας παγωτό το οποίο έχει λιώσει και έχει επαναψυχθεί. Αυτό θα το καταλάβετε όταν το σχήμα του παγωτού μέσα στη συσκευασία δεν είναι αυτό που γνωρίζατε, αλλά φαίνεται παραμορφωμένο.

Επίσης, μην καταναλώνετε παγωτά που εμφανίζουν κρυστάλλους, αφού υποδηλώνουν ότι έχουν επαναψυχθεί.

Διατηρείτε το παγωτό πάντα στην κατάψυξη.

Προτιμήστε ένα παγωτό από οποιοδήποτε άλλο σνακ ή γλυκό για το απογευματινό κολατσιό του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε ότι του προσφέρετε τις πολύτιμες ουσίες του γάλακτος και των ξηρών καρπών, αν διαλέξετε παγωτό αυτού του τύπου, με πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα γλυκό.

Αγοράζετε πάντα παγωτά γνωστών εταιρειών. Σας προσφέρουν τη σιγουριά ενός μεγάλου ονόματος, την εμπειρία χρόνων και την εγγύηση της τελευταίας τεχνολογίας τους.

Ξέρατε ότι…

…τα πρώτα παγωτά φτιάχτηκαν πριν από 3.000 χρόνια όταν οι Κινέζοι άρχισαν να αναμειγνύουν χιόνι με φρούτα και μέλι;

…το 1851 ο γαλακτοπώλης Jacob Fusell από τη Βαλτιμόρη έφτιαξε το πρώτο παγωτό στη σύγχρονή του μορφή;

…στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σημειώνεται η υψηλότερη κατανάλωση παγωτού στον κόσμο, η οποία ανέρχεται στα 24 λίτρα παγωτό ανά άτομο κάθε χρόνο; Η μέση κατανάλωση στην Ευρώπη είναι περίπου 6 λίτρα το άτομο.

…πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το παγωτό έχει έντονη αγχολυτική δράση, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό;

…αρκετά παγωτά περιέχουν λιγότερα λιπαρά απ’ ό,τι μια πλάκα σοκολάτας μέτριου μεγέθους;

…κυκλοφορούν παγωτά με ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γάλα, κατάλληλα ειδικά για παιδιά;

Tο παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών γιατί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες γάλακτος, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, βέβαια, ως γαλακτοκομικό προϊόν μάς προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C.

πηγή : http://www.kids.in.gr/

Tσίζ κέικ με ανθότυρο!


Υλικά

400γρ ανθότυρο
100γρ γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
1 ποτήιρ νερού βραστό νερό
2 κ.σ άχνη ζάχαρη
200γρ μαρμελάδα βυσσινο ή φρούτα του δάσους
για την βάση

120γρ μπισκότα τυπου πτιμπερ ολικής άλεσης
50γρ αμυγδαλόψιχα
2 κ.σ κακάο
3 κ.σ βούτηρο σε θερμ.δωματίου
2 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση

Διαλύουμε το ζελέ στο βρεαστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει
Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο με το γιαούρτι , την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε το ζελέ αφούεχει κρώσει εντελώς.
Σε πολυμίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για την βάση του τσίζ κέικ. Οταν χτυπηθούν τα υλικά θα έχουμε ένα μείγμα που θα μοιάζει με ψίχουλα , με αυτό θα ντύσουμε τον πάτο απο την φόρμα μας , πατώντας καλά με ένα κουτάλι ώστε να γίνει μια σταθερή βάση.
Ρίχνουμε απο επάνω την κρέμα μας και βάζουμε στο ψυγείο για 4-5ώρες.Πριν να το σερβίρουμε απλώνουμε την μαρμελάδα. Εάν χρειαστεί αραιώνουμε με 1-2 κ.σ νερό ή λικέρ κεράσι.


Καλή επιτυχία! 


Λιαστές ντομάτες!

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ντομάτας , ας φτιάξουμε λιαστές ντομάτες σε λάδι!


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/43/f1/f4/43f1f4fb1d28bbe935aa916327c16718.jpg

Yλικά

ντοματάκια ή ωριμές ντομάτες μεσαίου μεγέθους
χοντρό αλάτι
λάδι
ξίδι
δάφνη
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα ντοματάκια ,κόβουμε κάθετα στη μέση αφαιρώντας το πράσινο κοτσανάκι.
Tις πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι.
Τις απλώνουμεσε ξύλινο τελάρο και τις  σκεπάζουμε με ένα τούλι για να μην ερχονται σε επαφή τα έντομα με τις ντομάτες
Tις αφήνουμε  στον ήλιο για 4-5 ημέρες περίπου. Θα είναι έτοιμες αν όταν τις πιέζουμε δεν  βγάζουν καθόλου υγρά. Τις ξεφλουδίζουμε και αφήνουμε πάλι 1 μέρα στον ήλιο μέσα σε τούλι. 
Aναμειγνύετε 3 μέρη λάδι, 1 ξίδι, δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τις ντομάτες στο βαζάκι και καλύπτουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε.
Διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!







 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/43/f1/f4/43f1f4fb1d28bbe935aa916327c16718.jpg

Μπλάκ φόρεστ!



Το πρώτο γλυκό που έρχετε στο μυαλό μου όταν μιλάμε για βύσσινο είναι μια black forest!
Aς φτιάξουμε λοιπόν μια τέτοια τούρτα , εύκολα & γρήγορα!

Θα χρειαστούμε :

500 γρ γλυκό κουταλιού βυσσινό με το σιρόπι
500 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
100 γρ τριμμένη σοκολάτα γάλακτος
2 κ. σ κονιάκ
κακάο για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

η εκτέλεση

Φτιάχνουμε το κείκ , αφήνουμε να στραγγίξει καλά απο το γλάσο και το κόβουμε σε λεπτές ισού πάχους φέτες.
Χωρίζουμε το γλυκό βυσσινό απο το σιρόπι του.
Στο σιρόπι προσθέτουμε το κονιάκ και ζεστένουμε ελαφρά.
Στρώνουμε σε φόρμα με αφαιρούμενο τσέρκι μια στρώση με τα κομάτια του κεικ σοκολάτας.
Περιχύνουμε με το σιρόπι βυσσινου κονιάκ.
Στρώνουμε μια στρώση απο την σαντυγί , απο πάνω τα ολόκληρα βύσσινα.
Επαναλαμβάνουμε μια στρώση με κέικ σοκολάτας , πάλι σιρόπι , σαντυγί , βύσσινά.
Πασπαλίζουμε ισόμερα την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!