Εκλέρ



Υλικά για την ζύμη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι
4 αυγά

Ετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι και το νερό και το αφήνουμε να
 βράσει μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει και να μαζευτεί όλο γύρω από το κουτάλι μας.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε γυάλινο μπωλ και το αφήνουμε να σταθεί για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν στη ζύμη μας.
Πρέπει το μίγμα να είναι λείο και ομοιογενές πριν ρίξουμε το επόμενο αυγό.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη να τη μεταφέρουμε σε κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη ή σκέτο το κορνέ χωρίς τη μύτη.
Λαδώνουμε με σπορέλαιο μια λαμαρίνα του φούρνου μας ή στρώνουμε λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε μπαστουνάκια 8-10 εκατοστών

Yλικά για την κρέμα

350 γρ. φρέσκο γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
3 κρόκοι αβγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλια


Ετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και
το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε
οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα
και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά.
Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών,
ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά
Αδειάζουμε σʼ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα.
 Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας
και τη μαλακώνουμε μʼ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή.
Κόβουμε τα εκλέρ στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη
βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Υλικά για το γλάσο
200 γρ. Κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά




Ετοιμασία

Ζεσταίνουμε το γάλα και όταν πάρει βράση το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σʼ αυτό βουτάμε τη μία επιφάνεια των εκλέρ.

Καλή επιτυχία!



Στην κρέμα πρόσθεσα 2 κ.σ πραλίνα σοκολάτας.

Η συνταγή για την κρέμα και το γλάσο είναι του Στέλιου Παρλιάρου.

Άνοιξε ο δρόμος της σωτηρίας!

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη σήραγγας. Σειρήνες ακούστηκαν σε όλη την περιοχή του Σαν Χοσέ στη Χιλή, όταν το γεωτρύπανο σωτηρίας προσέγγισε τους εγκλωβισμένους. Τρεις με οκτώ ημέρες θα χρειαστούν για τον πλήρη απεγκλωβισμό. Δεν χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά



Με συγκίνηση και δάκρυα χαράς υποδέχτηκαν το άκουσμα των σειρήνων δεκάδες φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή Σαν Χοσέ, τη στιγμή που το γεωτρύπανο σωτηρίας ολοκλήρωσε τη διάνοιξη σήραγγας για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων.
Η διαδικασία διάνοιξης της σήραγγας μήκους 625 μέτρων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και από εκεί θα βγουν στην επιφάνεια της γης οι 33 μεταλλωρύχοι, μέσω ειδικής κάψουλας και χωρίς να γίνει τελικά χρήση εκρηκτικών, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει  καθίζηση του εδάφους.
Ήταν η στιγμή που ακούστηκε η σειρήνα σε όλη την περιοχή, ενώ οι συγγενείς και φίλοι δεν μπορούσαν να περιγράψουν τη χαρά τους.
Η ειδική κάψουλα είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από 50 πόντους και θα τραβήξει έναν - έναν τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους. Κάθε απεγκλωβισμός θα διαρκέσει 20 με 30 λεπτά. Η κάψουλα, που θυμίζει μικρό πύραυλο, ονομάστηκε «Φοίνικας».
Πλέον υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες, προκειμένου να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί η σήραγγα με κάποιο μεταλλικό σωλήνα.
Την επιχείρηση διάσωσης, μια από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει στην ιστορία, θα καλύψουν περίπου 2.000 δημοσιογράφοι.

Στιγμές αγωνίας

"Είμαστε πολύ κοντά" είπε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο Λόρενς Γκόλμπορν  υπουργός εξόρυξης και συμπλήρωσε " Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μετά από τόση δουλεία που καταβάλαμε να χάσουμε το τούνελ. Πρέπει να προσέξουμε μέχρι το τέλος".
Σύμφωνα με τους διασώστες  η αποστολή φτάνει πλέον σε "ευαίσθητη" φάση.  Θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί το τούνελ.

Η  επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 35 ώρες καθώς κάθε φορά ένας μόνον ανθρακωρύχος  αναμένεται να βγαίνει με την κάψουλα.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα πιθανόν να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο χαλκού και χρυσού, ενώ στο σημείο αναμένεται και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, αφού ένας από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους είναι Βολιβιανός.

http://news247.gr/kosmos/news/me_panhgyrismoys_oloklhrwthhke_h_shragga_sto_oryxeio.574213.html

Κοτόπουλο ρολό γεμιστό!



Υλικά

2 στήθη φιλέτο κοτόπουλο
2 κ.σ μουστάρδα
4 φέτες του τόστ ζαμπόν
4 μπαστουνάκια γραβιέρα
4 ροδέλες κοκκίνη πιπεριά
4-6 πολύ λεπτές φέτες καρότο
αλάτι , πιπέρι , ρίγανι
1/2 φλ τσαγιού λευκό ξυρό κρασί
1/2 φλ βούτυρο
άκαυστο σπάγκο μαγειρικής

Ετοιμασία

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο , στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και χτυπάμε με το σφυρί τοτ κρέατος τα στήθη να λεπτύνουν και να παλτύνουν.

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο , πασπαλίζουμε με ρίγανη και το αλείφουμε από την μέσα πλευρά με τη μουστάρδα.

Απλώνουμε απο επάνω τις φέτες του ζαμπόν , τα μπαστουνά γραβιέρας , τη πιπεριά και τα καρότα.

Κλείνουμε κάθε στήθος και το δένουμε προσεκτικά με τον ειδικό άκαυστο σπάγκο.

Σοτάρουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο τα ρολά μέχρι να πάρουν χρώμα απο όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού. Μεταφέρουμε με πυρίμαχό σκεύος και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο , σκεπάζοντας με αλουμίνοχαρτο για να μην μας ξεροψηθεί το κρέας. Βγάζουμε τα ρολά σε πιατέλα , αφαιρρούμε το σπάγκο , κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Muffins με μήλο & καραμέλες γάλακτος!



Υλικά για 12 άτομα

3 μήλα μικρά καθαρισμενα κ κομμένα σε κύβους
100 γρ καραμέλες γάλακτος μαλακές ψιλοκομμένες (12 καραμελίτσες)
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ ζάχαρη
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ,γ σόδα μαειρική
100 γρ βούτυρο λιωμένο
2 αβγά
100 ml γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
λίγο χυμο λεμονιού
50 γρ καρύδια χοντροκοπανισμένα

Ετοιμασία

Προθερμένουμε τον φούρνο στούς 200 βαθμούς και στρώνουμε 12 ατομικά φορμάκια για muffins.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη τυο μπείκιν πάουντερ και τη σόδα.

Μέσα σ'ενα μπόλ χτυπάμε τα αβγά και ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο μαζί με το γάλα και την κρέμα γάλακτος , την οποία έχουμε χτυπήσει προηγουμένος με λίγο χυμό λεμονιού.

Αναμιγνύουμε το με΄θγμα των αβγών με το μίγμα του αλευριού και προσθέτουμε τα μήλα τα καρύδια και τις καραμέλες.

Ανακατεύουμε τα υλικά με μια σπάτουλα και μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινς θήκες.

Ψήνουμε τα κεικ μας για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν!

Καλή επιτυχία!


Η συνταγή είναι απο το περιοδικό olive Οκτωβρίου 2010

Βραβείο Νομπέλ στον ανυπότακτο Περουβιανό!







Ο πολυγραφότατος Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι, προς έκπληξη του ιδίου, ο εφετινός νικητής της κορυφαίας λογοτεχνικής διάκρισης

O νεαρός συγγραφέας από το Περού, ο οποίος το 1958 στο μπαρ Ελ Χούτε της Μαδρίτης άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, δεν φανταζόταν ενδεχομένως ότι το βιβλίο του εκείνο, που θα εκδιδόταν πέντε χρόνια αργότερα, θα προξενούσε παγκόσμια αίσθηση και σύντομα ο ίδιος θα θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους πεζογράφους της μεταπολεμικής εποχής. Ο τίτλος του μυθιστορήματος ήταν «Η πόλη και τα σκυλιά» και το όνομα του συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Χθες το μεσημέρι η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι του απονέμει το εφετινό βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας επιβραβεύοντας το ογκώδες και πολυσύνθετο έργο του.

Το όνομα του Λιόσα συζητιόταν επί χρόνια για το Νομπέλ. Και εφέτος υπήρχε στη λίστα των bookmakers, αλλά όχι ανάμεσα στις πρώτες ισχυρές υποψηφιότητες. Η Σουηδική Ακαδημία ωστόσο αρέσκεται στις εκπλήξεις. Ενώ λοιπόν δεν φαινόταν να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, το αποτέλεσμα ήταν μια επιβεβαίωση του αυτονόητου: ο Λιόσα μαζί με τον Μάρκες είναι οι δύο κορυφαίοι εν ζωή πεζογράφοι της Λατινικής Αμερικής.

Ο 74χρονος συγγραφέας κατάγεται από μεσοαστική οικογένεια του Περού. Φοίτησε σε καθολικά σχολεία ως τα 14 του, όταν η οικογένειά του τον έστειλε να σπουδάσει στη στρατιωτική ακαδημία της Λίμα. Στις εμπειρίες του στη σχολή, την οποία εγκατέλειψε έναν χρόνο πριν από την αποφοίτησή του, βασίζεται το πρώτο και ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερασιτέχνης δημοσιογράφος, σπούδασε λογοτεχνία και νομικά στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του San Μarcos, ταξίδεψε στην Ισπανία και στη Γαλλία και μετά την επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματός του αφιερώθηκε στο γράψιμο.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=359273&dt=08/10/2010#ixzz11kb0T6jF

Aνθρώπινο ντόμινο με στρώματα!


Μπήκαν στο Γκίνες! Τετρακόσια άτομα βρέθηκαν στο Palantine Beds του Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετάνιας μαζί με τα στρώματά τους και δημιούργησαν το μεγαλύτερο ανθρώπινο ντόμινο με στρώματα ύπνου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια τεράστια αποθήκη της εταιρίας και μετά το τέλος του ρεκόρ γιορτάστηκε δεόντως από όλους τους συμμετέχοντες.
Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, το παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε μια ομάδα από την Κίνα, οι οποία ανέτρεψε 256 στρώματα. Την περασμένη εβδομάδα μια άλλη ομάδα στη Νέας Υόρκης ανέτρεψε 380 στρώματα, καθιστώντας το ρεκόρ ακόμα πιο δύσκολο.
Ήταν υπέροχο δήλωσε μια γυναίκα που συμμετείχε και πρόσθεσε "Ήμασταν λίγο αγχωμένοι, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί έκαναν κάτι πολύ δύσκολο αλλά με θέληση και οργάνωση τα καταφέραμε".
Η Βρετανική ομάδα χρειάστηκε χθες μόλις τρία λεπτά και σαράντα ένα για να σπάσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=84155

Παγκόσμιο πρότυπο η δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας!

Το βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» συνοδευόμενο από το χρηματικό έπαθλο των ενός εκατομμυρίου δολαρίων απονεμήθηκε από το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας τιμώντας τη ως πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.


Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η αξιολόγηση έγινε από εξωτερικούς (αλλοδαπούς) αξιολογητές του Ιδρύματος. Το ετήσιο βραβείο Πρόσβασης στην Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπολογιστές και το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες (Global Libraries Initiative), η οποία προσπαθεί να καταστήσει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και των ευκαιριών προσβάσιμα σε όλους και κυρίως σε φτωχά και μειονεκτούντα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει το βραβείο:
-Αναπτύσσοντας ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή της Βέροιας και όχι μόνο.
-Παρέχοντας στους 50.000 και πλέον κατοίκους της Βέροιας και ακόμα σε 130.000 πολίτες των γύρω περιοχών δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.
-Προσεγγίζοντας ανθρώπους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
-Αναδεικνυόμενη σε κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους, κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας.
Τέλος, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας δίνει έμφαση στους νέους ανθρώπους με το τμήμα για παιδιά και εφήβους, «τα Μαγικά Κουτιά», παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με εκφραστικά μέσα νέας τεχνολογίας.
Διευθυντής και "ψυχή" της βιβλιοθήκης είναι ο Ιωάννης Τροχόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και την αίτηση υποψηφιότητας. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ντομάτες γεμιστές με ζαμπόν & μανιτάρια!




Υλικά :
10 ντομάτες
400 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
10 κοφτές κ.σ  ρύζι καρολίνα
4 κ.σ τριμμένο σκληρό τυρί Δανίας
αλάτι & πιπέρι
1 κ.γ γλυκιά πάπρικα
ζάχαρη
λίγη φρυγανιά


Ετοιμασία :
Αδειάζουμε τις ντομάτες, και κρατάμε την σάρκα τους. 
Στο μούλτι τολτοποιούμε , το κρεμμύδι , το σκόρδο ,τη σάρκα
απο τις ντομάτες και το μαϊντανό.
Τσιγαρίζουμε μανιτάρια, τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε λεπτές φέτες
και προσθέτουμε το μείγμα που αλέσαμε στο μούλτι και το ρύζι ,
εφόσον πρώτα το έχουμε ξεπλύνει.Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα.
Αφήνουμε το μείγμα μας να βράσει για περίπου 20 λεπτά εως ότου πιεί όλα τα υγρά.
Αλείφουμε εσωτερικά τις ντομάτες μας  με λίγο λάδι
και πασπαλίζουμε με μια πρέζα ζάχαρη.  
Γεμίζουμε τις τομάτες στα τρία τέταρτα , τις τοποθετούμε στο ταψάκι μας  ,
εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γαλέτα για να κάνει το φαγάκι μας κρούστα.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου   1 ½ ώρα.

Καλή επιτυχία!

Μπιφτέκια λαχανικών!



Υλικά :
2 κολοκύθακια τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 πατάτες βρασμένες και λιωμένες με ενα πηρούνι
2 καρότα τριμμένα
1 φλ βρασμένο μπρόκολο
1/2 φλ μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ φρυγανιά τριμμένη
1 κοφτό κ .γ μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ αλέυρι
1 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλ παρμεζάνα τριμμένη
2 κ. σ λάδι
αλάτι , λευκό πιπέρι

Ετοιμασία :


Τρίβουμε όλα τα λαχανικά μας στην χοντρη πλευρά του τρίφτη κ αφήνουμε σε
σουρωτήρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Τα βάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς εώς ότου ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!


Τα coοkies της Νεκταρίας!



Πριν 2 μέρες έφεραν στο γραφείο μερικά μπισκότα σαν  αυτά .... συγκλονιστικά! και συγκλονίστηκα παράλληλα , όταν έμαθα πως τα είχε φτιάξει μια νέα κοπέλα η Νεκταρία , που είναι μόλις 24 χρονών , που σπουδάζει και συγχρόνως εργάζεται στην οικογενειακή  επιχείρηση και που μέσα σε όλα αυτά βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της και τους φίλους της για να περνάει καλά! :):):)

Ζήτησα λοιπόν την συνταγή απο την Νεκταρία  , που την ευχαριστώ πολύ!
και σας την παρουσιάζω...

Υλικά :

200 γρ αλέυρι μαλακό
110 γρ βούτηρο
150 γρ ζάχαρη λευκή
75 γρ ζάχαρη μαύρη
150 γρ σταγόνες κουβερτούρας ή νιφάδες
150 καρύδια κοπανισμένα
1 κ.σ γεμάτη νες καφέ διαλλυμένα σε 1 κ.σ ζεστό νερό
1 αυγό
1 κ.γ βανίλια

Ετοιμασία :

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε τις ζάχαρες με το βούτυρο ,
χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το αυγό , τη βανίλια κ τον καφέ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι.
Στην συνεχεία την κουβερτούρα και τα καρύδια.
Με ένα μεγάλο κουτάλι αραδιάζουμε κουταλιές σε βουτηρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 165 βαθμούς για 15-18 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!




1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων!





Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Θέμα της φετινής Ημέρας (2007) είναι: « Τρίτη Ηλικία: Μιά νέα αναπτυξιακή δύναμη ».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.
πηγή : http://www.sansimera.gr/worldays/56


Θέλω τον παππού και τη γιαγιά κοντούς

Θεέ μου, σε παρακαλώ
τον παππού μου να κοντύνεις,
και γιαγιά πολύ ψηλή
στα παιδιά μη δίνεις.
Εύκολα θέλω να φτάνω
τον παππού και τη γιαγιά,
να μπορώ να τους χαΐδεύω
τ΄άσπρα, κάτασπρα μαλλιά.
Ο παππούλης κι η γιαγιούλα
θέλω να ΄ναι πιο κοντά.
Όχι να ΄ναι αυτοί στα ύψη
κι εγώ τόσο χαμηλά.
Θέλω να ΄μαστε ίσια ίσια
και να παίζουμε μαζί.
Έτσι πιο όμορφη θα νιώθω
τη ζωή.
Γι' αυτό άκουσέ με, Θεέ μου,
κάνε τους και τους δυο κοντούς.
Αυτό πάει να πει γιαγιούλα
και γλυκός γλυκός παππούς.



Μοσχαρίσιες με δεντρολίβανο!



Υλικά :

4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι κονιάκ
1 φλ τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
 δεντρολίβανο
1 ζωμό λαχανικων
αλάτι , πιπέρι

Ετοιμασία :

Απλώνουμε σε ένα πιάτο το δεντρολίβανο και πιέζουμε τις
μπριζόλες μία μία από κάθε πλευρά για να κολλήσει πάνω τους.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το
ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις σοτάρουμε για
3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά, σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κονιάκ και κατόπιν προσθέτουμε το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε  και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι μπριζόλες για 10 - 15 λεπτά μέχρι να πήξει
η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες αμέσως, και τις συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι
το οποίο έχουμε βράσει με κρόκο κοζάνης.


Καλή επιτυχία!

Στην Ελλάδα οι ελπίδες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.



Τίποτα στο μπεζ κτιριακό συγκρότημα με θέα τον Πατραϊκό Κόλπο δεν μαρτυρά ότι στο εσωτερικό του πραγματοποιούνται έρευνες αιχμής που, αν όλα πάνε καλά, θα αναβαθμίσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Στο ισόγειο, σε τρεις εργαστηριακές αίθουσες που δεν ξεπερνούν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, δέκα επιστήμονες επιδίδονται σε μία κούρσα «πρωτοπορίας» για να φτιάξουν δύο φάρμακα: ένα που θα θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα που θα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση μέσω ειδικού αυτοκόλλητου επιθέματος. Και τα δύο ερευνητικά εγχειρήματα θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια στη χώρα μας και διεθνώς πρωτοποριακά.
Με το που ανοίγει η πόρτα του εργαστηρίου, ο επικεφαλής της προσπάθειας καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών δρ Ιωάννης Ματσούκας, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, διακρίνεται να συζητά με τη γραμματέα του: κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αποστολή της ερευνητικής ομάδας σε συνέδριο στη Δανία, όπου θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα τελευταία επιτεύγματά τους. Στο βάθος, ανάμεσα σε παράξενα μηχανήματα και φιάλες αντιδράσεων, ένα μέλος της ομάδας επεξεργάζεται δεδομένα στον υπολογιστή του. «Σε λίγες μέρες φεύγουμε για Κοπεγχάγη, στο 31ο Πανευρωπαϊκό Πεπτιδικό Συνέδριο», λέει ο καθηγητής, που άρχισε να ασχολείται με τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας το 1993, όταν ένα μέλος της ερευνητικής του ομάδας είχε προσβληθεί από την ασθένεια. «Ηταν η αδελφή μου, η Ελισάβετ, βιολόγος - διδάκτωρ Χημείας, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για την έρευνα στην ασθένειά της. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα, όχι μόνο για την αδελφή μου, αλλά και για πολλούς νέους ανθρώπους που προσβάλλονται από την ασθένεια στην πλέον παραγωγική τους ηλικία».

«Χάρη στην Ελισάβετ». Καθ΄ όλη τη διάρκεια των ερευνών του, ο καθηγητής ενημερώνει την αδελφή του για την πρόοδο των πειραμάτων και τα επόμενα βήματα, επιστημονικά και οργανωτικά. Υπάρχει μία πίεση από την κοινωνία να πάμε σε κλινικές δοκιμές το ταχύτερο δυνατόν. «Χάρη στην Ελισάβετ αυτήν τη στιγμή γίνεται μια πρωτοποριακή έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει ο κ. Ματσούκας και επισημαίνει ότι το εγχείρημα αυτό χρηματοδοτείται με 1,5 εκατομμύριο ευρώ- το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε Ελληνική Ερευνητική Ομάδα στον συγκεκριμένο τομέα- από ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που έχει προχωρήσει σε επενδύσεις για την έρευνα και στο αντιυπερτασικό φάρμακο.

Το καλοκαίρι του 1993 ο καθηγητής Ματσούκας ανέθεσε σε φοιτητές του να αρχίσουν την έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και να συνθέσουν πεπτίδια, ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκου. «Ηταν δύο τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Χημείας από το Μεσολόγγι: ο Θεόδωρος Τσέλιος και ο Σπύρος Δεράος συνέθεσαν τα πρώτα πεπτίδια στα πλαίσια της έρευνας που είχα ξεκινήσει. Τα στείλαμε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ στον καθηγητή Βιοχημείας και Ανοσολογίας κ. Δημήτριο Μόνο και εκεί για πρώτη φορά είδαμε με προκλινικά πειράματα σε πειραματόζωα ότι υπάρχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ετσι έγινε η αρχή μιας ιστορίας που προσωπικά ονομάζω “εθνικό στόχο”, καθώς μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και ανάπτυξη στη χώρα, κυρίως όμως να σώσει χιλιάδες ζωές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κοπαξόνη, μία ουσία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που παράγεται στο Ισραήλ, υπολογίζεται ότι τους εξασφαλίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο».

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα και ύστερα από δεκάδες συνθέσεις και εκατοντάδες βιολογικές δοκιμές, ο «εθνικός στόχος» του κ. Ματσούκα έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Στο ισόγειο του συγκροτήματος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, όπου στεγάζεται το εργαστήριο της ΕLDRUG (Ελλάς + Φάρμακα), του τεχνοβλαστού που αξιοποιεί επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών, η δεκαμελής ομάδα ερευνητών έχει πλέον καταλήξει στο ισχυρότερο όπλο για να πολεμήσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το όνομα αυτού ελμυελίνη- από το Ελλάς και την ουσία του εγκεφάλου μυελίνη, η οποία θεωρείται το κλειδί που ξεκλειδώνει τον μηχανισμό της ασθένειας.

Αυτοάνοση ασθένεια. Οπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, η σκλήρυνση κατά πλάκας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καταστρέφουν τμήματα των πρωτεϊνών της μυελίνης.

«Νομίζουν ότι επιτίθενται σε μικρόβια που έχουν εισβάλει στον οργανισμό. Ομως αντί για μικρόβια καταστρέφουν τμήματα της συγκεκριμένης ουσίας του εγκεφάλου.

Με την ελμυελίνη που φτιάξαμε στο εργαστήριο θέλουμε να ξεγελάσουμε και να σταματήσουμε τη συντονισμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μυελίνη.

Ετσι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα επιτίθεται στον εαυτό του- εξ ου και ο χαρακτηρισμός ως αυτοάνοση ασθένεια», λέει ο κ. Ματσούκας.

Ωστόσο, για να καταλήξει η συγκε
Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ομάδα ερευνητών έχει καταλήξει στο ισχυρότερο όπλο κατά της ασθένειας που προσβάλλει ανθρώπους στην παραγωγική τους ηλικία
κριμένη ουσία στα ράφια των φαρμακείων, υπάρχει ακόμα δρόμος που μπορεί να διαρκέσει από τέσσερα έως επτά χρόνια, αν όλα πάνε καλά. Σε πρώτη φάση πρέπει να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές μελέτες, ενώ αμέσως μετά να υποβληθεί ο φάκελος, για έγκριση κλινικών δοκιμών στους διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων όπως ο αμερικανικός FDΑ και ο ευρωπαϊκός ΕΜΕΑ.

διαβαστε περισσοτερα...

Μελιτζάνες & πατάτες με τυρί!



Υλικά

4 φλιτζ ντομάτες πομοντόρια ψιλοκομμένες
αλάτι, πιπέρι
3κ.σ ελαιόλαδο
2 μελιτζάνες (περίπου 500γρ η μια) κομμένες σε ροδέλες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
αλάτι
λάδι & αλέυρι για τηγάνισμα
γαλέτα για τον πάτο του ταψιού
3 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
500 γρ κασέρι τριμμένο
1/2 φλ τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Ετοιμασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες , αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν για 40 λεπτά.Δεν τις ξεπλένουμε , τις σκουπίζουμε λιγο με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το αλάτι.

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις ντομάτες  , με το αλάτι , πιπέρι κ τις 2.κσ λάδι για 30 λεπτά, περνάμε την σάλτσα απο σουρωτήρι για να γίνει πιο λεία προσθέουμε το σκόρδο κ το δυόσμο κ μαγειρέυουμε ακόμα για 20 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το λάδι ,τηγανίζουμε τις πατάτες ελφρά ,  αλευρώνουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά αποκάθε πλευρά.Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε ενα μεγάλο ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο με την γαλέτα.

Στρώνουμε ώς εξής : Μελιτζάνες , λίγη σάλτσα , κασερι , κεφαλογραβιέρα , επαναλαμβάνουμε με μια στρώση πατάτες , τελιώνοντας πάντα με στρώση σάλτσας τυριών.





Ψήνουμε για 20 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο το φαγητό μας!
Μπορούμε να φτιάξουμε το φαγτό αυτό μόνο με μελιτζάνες ή μόνο με πατάτες.

Καλή επιτυχία!


Τραγανά κουλουράκια κανέλας & γαρύφαλου!


Υλικά

1 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. ζάχαρη φρουκτόζη
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιές σούπας κανέλλα
1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

Ετοιμασία

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας , προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι , όσπου να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει  και να είναι μαλακή.
Σε βουτηρωμένο ταψάκι , τοποθετούμε τα πλασμένα κουλουράκια μας.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 160-180 βαθμούς περίπου (ανάλογα τον φούρνο) για περίπου 20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

Free Hugs at Patras on International Day of Peace

 
 
 
 
 
 
Λόγω τις Παγκόσμιας Ημέρας της Ειρήνης, τα μέλη του Flashmob Patras, θα προσφέρουν "δωρεάν" αγκαλιές. Για μια πιο ανθρώπινη και ειρηνική κοινωνία, χωρίς ρατσισμό και κοινωνικές διαμάχες. Γιατί η Ειρήνη δεν αφορά μόνο τους πολέμους αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Σημείο συνάντησης, πού αλλού?, στις Σκάλες στην Νικολάου στις 6 το απογευμα...Εκεί θα αποφασίσουμε σε ποιά κεντρικά σημεία τις πόλεις θα απλωθούμε για να μοιράσουμε τις αγκαλιές μας =)

DRESSCODE : Ας φορέσουμε όλοι μαύρα και άσπρα (ή ξεχωριστά) για να συμβολίσουμε την αρμονία. (Εμπνευσμένο από Yin and yang)

1) Αναζητούμε άτομα με κάμερες κ φωτογραφικές για να τραβήξουμε βίντεο κ φώτος, κατά την διάρκεια του event, καθώς και για επεξεργασία βίντεο!! Όποιος διατίθεται παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου.

2) Μαζί με το άσπρο-μαύρο ντύσιμο, προετοιμάστε και κάποιο χαρτόνι ή κάτι που να κρατάτε και να γράφει πάνω Free Hugs, έτσι ώστε να καταλάβει ο κόσμος ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.
 
 

 

Εβδομάδα Μετακίνησης!


 
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, της χρήσης ποδηλάτου και της πεζής κίνησης. Κινητοποιεί τις πόλεις της Ευρώπης να αναδείξουν αυτές τις χρήσεις και να επενδύσουν στις απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές. Είναι μια ευκαιρία για όλες τις πόλεις να δοκιμάσουν τις πολιτικές μετακίνησης και να τις παρουσιάσουν στους πολίτες.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης είναι μία εβδομάδα αφιερωμένη στην προσπάθεια προώθησης τρόπων μετακίνησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικών όσον αφορά την ποιότητα ζωής του πολίτη. Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, οι φορείς που συμμετέχουν οργανώνουν δράσεις σε όλη την Αθήνα, που κορυφώνονται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα δοθεί στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Με σύνθημα «Μετακινούμαστε έξυπνα ζούμε καλύτερα», φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό.
Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1468 πόλεις.
Η Ελλάδα συμμετέχει επισήμως με πέντε πόλεις: Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Βέροια. Ακολουθούν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης:
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 στην οδό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ & στην πλατ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Εκδηλώσεις στην οδό Πανεπιστημίου από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 και στην πλατεία Συντάγματος από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 για τα παιδιά και όσους αισθάνονται σαν παιδιά. Για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια του μετρό, του τραμ και κεντρικών γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ. Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με τις μουσικές της και τα τραπεζάκια των καφέ θα «βγουν» στο δρόμο για να σας δροσίσουν.
1) Για τα παιδιά: Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχουν ετοιμάσει μια σειρά από δραστηριότητες για ένα αξέχαστο Σάββατο πρωί στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Το Ι.Ο.ΑΣ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» για τα παιδιά του Δημοτικού, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES, που αφορά στην υιοθέτηση προτύπων σωστής συμπεριφοράς για τους νέους με έμφαση στις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση, Έκθεση Αφίσας με θέμα «Συμπεριφορά στο δρόμο» και θα διανείμει υλικό για τη «Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό». Οι δραστηριότητες του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων περιλαμβάνουν δημιουργικά παιχνίδια που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των μέσων μεταφοράς.
Λίγο πιο πέρα από την Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος και από τις 10 το πρωί σας περιμένει ο ΟΡ.ΟΔ.Α. (Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας) του Δήμου Αθηναίων που έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ, τον ΣΕΣ και την Quality & Safety ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους με προσομοιωτές οδήγησης και ανατροπής αυτοκινήτου, καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μέσω του παιχνιδιού. Επίσης θα υπάρχουν δώρα, αλλά και ξυλοπόδαροι, μουσικές και άλλες εκπλήξεις.
Τέλος, τα ΗΛΠΑΠ θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους «Με λύση για την πόλη» που αφορά στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού με τις αστικές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα τα τρόλεϊ.
2) Για τους φίλους του ποδηλάτου: Η ΤΡΑΜ ΑΕ, ο Δήμος Ν. Ερυθραίας και το ΜBIKE σχεδίασαν για σας show με ποδήλατα, παιχνίδια δεξιοτεχνίας θα έχουν πολλά- πολλά ποδήλατα προς διάθεση για να δοκιμάσετε τις ποδηλατικές σας ικανότητες και να πάρετε και το δωράκι σας.
3) Για όσους αγαπούν την ιστορία και τον Ηλεκτρικό: Στον Πειραιά στο Μουσείο των ΗΣΑΠ που βρίσκεται μέσα στο σταθμό θα σας περιμένουν συνταξιούχοι εργαζόμενοι της Εταιρείας για να σας ξεναγήσουν με χαρά και υπερηφάνεια στην ιστορία του τρίτου αστικού σιδηροδρόμου στον κόσμο μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
4) Για όσους θέλουν να αλλάξουν… συνήθειες: Σε δύο τροχοφόρα περίπτερα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας. Θα μπορείτε επίσης να πάρετε πληροφορίες για να συμμετέχετε στην κλήρωση του ΟΑΣΑ με έπαθλο δωρεάν μετακινήσεις μέσα στην πόλη!
5) Για όσους προσέχουν και το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη τους: Όλη την ημέρα μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μετακίνησης μόνο με €1 και για όσους είναι μικροί ή μεγάλοι με €0.50. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, όλη την ημέρα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (16 – 22 Σεπτεμβρίου 2010)
*Επισκεφθείτε την Έκθεση του ECOMOBILITY στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και εμπνευστείτε από τα έργα των παιδιών. Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 14/11/2010.
*Επισκεφθείτε το Μουσείο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας (ΗΣΑΠ) στο σταθμό του Πειραιά.
*Μάθετε για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας από τα περίπτερα των ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ στο Σύνταγμα (απέναντι από τη Βουλή).
*Το απόγευμα της Τετάρτης 22/9/2010 και ώρα 17:00 κάντε μια βόλτα στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων σε επιβάτες ΜΜΜ που οργανώνει η ΤΡΑΜ Α.Ε., προωθώντας τη συνδυασμένη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ποδηλάτου. Καλές διαδρομές με τραμ και ποδήλατο ασφαλώς!
*Και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το BIKE FESTIVAL στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100) που θα υποδέχεται τους φίλους του ποδηλάτου από την Παρασκευή 17/9 μέχρι την Κυριακή 19/9.

πηγή : http://www.infokids.gr/2010/09/16-22-%cf%83%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84/

Κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι!




Υλικά για την γέμιση

700 γρ τριμμένο & στιμένο πολύ καλά κίτρινο κολοκύθι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
6 κ.σ ψιλοκομμένο άνιθο
3 φλιτζανάκια  καφέ ρύζι μουλιασμένο σε νερό για 1 ώρα & στραγγισμένο 
2 αυγά
200γρ τυρί φέτα τριμμένη
6 κ.σ τριμμένη γαλέτα
αλάτι, πιπέρι,πάπρικα

υλικά για την ζύμη
250 γρ αλέυρι κοκινισμένο
2 κ.σ λάδι
1/2 πρέζα αλάτι
χλιαρό νερό

Ετοιμασία


Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλέυρι κάνουμε στην μέση μια λακουβίτσα κ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.Το νερό λίγο λίγο ζυμώνοντας εως ότου εχουμε μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε σε 2 κομμάτια , τα πλάθουμε μπαλίτσες και αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για μισή  ώρα.

Ετοιμάζουμε την γέμιση αναμειγνύοντας όλα τα υλικά.



Ανοίγουμε την ζύμη μας σε 2 φύλλα , στρώνουμε το 1ο σε βουτηρωμένο σκεύος , προσθέτουμε τη γέμιση ομοιόμορφα κ στρώνουμε απο επάνω το 2ο φύλλο , κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια , και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο εως ότου ροδίσουν τα φύλλα μας.

Καλή επιτυχία!






ΔΕΠΑΡ - Εικαστικό εργαστήρι!

Σκοπός του εικαστικού εργαστηρίου είναι η συστηματική και σε βάθος συνάντηση με τις ποικίλες πτυχές και όψεις των εικαστικών τεχνών. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τμήματα διαφόρων κατευθύνσεων και επιπέδων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Στις ευρύτερες δραστηριότητες του εικαστικού εργαστηρίου  συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών με αντίστοιχους φορείς.

Παιδικά Τμήματα


alt Παιδικά τμήματα – γενική προσέγγιση:
Τα παιδικά τμήματα προσφέρουν μια πρώτη, μεθοδική όσο και απολαυστική, εξοικείωση με τις εικαστικές τέχνες, μέσα από τη δημιουργική ενασχόληση με ένα πλήθος τεχνικών (ζωγραφική, κεραμική, χαρακτική, μικτές τεχνικές).
Τα τμήματα αυτά απευθύνονται στο πιο ζωντανό και ιδιαίτερο κοινό: τα παιδιά. Η όλη προσπάθεια προσβλέπει στο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να τους επιτρέψουν να συναντήσουν με ουσιαστικό τρόπο τις εικαστικές τέχνες, αποκτώντας αυθεντικές καλλιτεχνικές εμπειρίες. Το κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η ανάδειξη των συνδετικών κρίκων ανάμεσα στην καλλιτεχνική πράξη και την πολυποίκιλη εικαστική παράδοση.
Μέσα από αυτή τη σύνδεση επιδιώκεται να ανακαλύψουν τα ίδια τα παιδιά τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην τέχνη και τον πραγματικό κόσμο, συνειδητοποιώντας ότι η τέχνη δεν είναι μια πλαστή όαση που αφορά λίγους μυημένους, αλλά μια ουσιαστική εμπειρία της ίδιας τους της ζωής.

alt
Ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών στα διάφορα επίπεδα:
Στις εικαστικές τέχνες το πρόγραμμα σπουδών δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια μονοδιάστατη και γραμμική πορεία. Σε κάθε βαθμίδα αναδεικνύονται εξίσου τα διάφορα ζητήματα και οι θεμελιώδεις έννοιες της τέχνης, που, ωστόσο, σταδιακά διευρύνονται και εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία. Στον εμπλουτισμό αυτό συνεισφέρουν και οι κύκλοι μαθημάτων κεραμικής και ιστορίας της τέχνης, που προσφέρονται επιπρόσθετα από ειδικούς εκπαιδευτικούς, καθώς και οι επισκέψεις σε μουσεία, εικαστικά εργαστήρια και σημαντικές καλλιτεχνικές εκθέσεις. Σύμφωνα με τη λογική αυτή, τα παιδικά τμήματα χωρίζονται στουσ εξής κύκλους:

alt
1. Το προκαταρκτικό τμήμα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4,5 – 6 ετών) και είναι διετούς διάρκειας. Το μάθημα είναι εβδομαδιαίο και διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά. Τα παιδιά εισάγονται στον συναρπαστικό κόσμο των εικαστικών τεχνών. Κυρίως ενισχύεται η επιθυμία τους για πειραματισμό και εξερεύνηση, μέσα από μια ποικιλία αισθητηριακών εμπειριών. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πρώτη, αλλά αποφασιστική, συνάντησή τους με έργα τέχνης διαφόρων κατηγοριών και περιόδων.


2. Η πρώτη βαθμίδα, είναι τριετούς διάρκειας. Σε αυτήν εγγράφονται μαθητές ηλικίας 6 - 8 ετών. Το μάθημα είναι εβδομαδιαίο και διαρκεί μια ώρα και τριάντα λεπτά.
Με μια ευχάριστη όσο και συστηματική διαδικασία τα παιδιά συναντούν ορισμένες βασικές τεχνικές και πτυχές των εικαστικών τεχνών. Ενθαρρύνονται η ερευνητική στάση και οι πειραματισμοί με τις διάφορες τεχνικές (επαφή με διάφορα υλικά, μικτές τεχνικές, κολλάζ, απλά τυπώματα, κεραμική) ενώ επιχειρείται η σύνδεση της κάθε δράσης με ζητήματα από την ιστορία της τέχνης.

3. Η δεύτερη βαθμίδα, είναι τριετούς διάρκειας. Σε αυτήν εγγράφονται μαθητές ηλικίας 9 - 12 ετών. Το μάθημα είναι εβδομαδιαίο και διαρκεί δύο ώρες.
Στο επίπεδο αυτό γίνεται αναλυτικότερη επεξεργασία των διαφόρων καλλιτεχνικών εμπειριών που προσφέρονται στα παιδιά και παρέχονται συνθετότερες γνώσεις σχετικά με τα διάφορα υλικά και τις τεχνικές (χαρακτική, τρισδιάστατες κατασκευές, κεραμική). Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να κατανοηθεί η καλλιτεχνική διεργασία, αλλά και στο να αναδειχθεί η ποικιλία στην εικαστική έκφραση μέσα από την προσέγγιση των διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων.
alt
4. Εφηβικά Τμήματα – Φυτώριο:
Στα εφηβικά τμήματα προσφέρεται η ευκαιρία για μια διεξοδικότερη σπουδή και εμβάθυνση στην έρευνα, που περιλαμβάνει την εξοικείωση με ένα πλήθος τεχνικών, μεθόδων και υλικών. Ταυτόχρονα, μέσω των θεωρητικών μαθημάτων, αναδεικνύεται μια συνεκτική και σφαιρική εικόνα για τις εικαστικές τέχνες. Ειδικά τμήματα, επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως φυτώρια, προσφέροντας μια περισσότερο εξειδικευμένη και σε βάθος προσέγγιση, ιδιαίτερα σε εκείνα τα παιδιά που προσανατολίζονται σε καλλιτεχνικές σπουδές.
Κανονισμός Λειτουργίας
Το Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Ρίου εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτιστικών προσπαθειών του Δήμου Ρίου και ειδικότερα της Δ.Ε.Π.Α.Ρ. (Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ρίου).
Αποτελεί έναν χώρο ουσιαστικής συνάντησης με τις διάφορες πτυχές και όψεις των εικαστικών τεχνών. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τμήματα διαφορετικών κατευθύνσεων και επιπέδων, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Τα παιδικά τμήματα προσφέρουν μια πρώτη, μεθοδική όσο και απολαυστική, εξοικείωση με τις εικαστικές τέχνες, μέσα από τη δημιουργική ενασχόληση με ένα πλήθος τεχνικών (ζωγραφική, κεραμική, χαρακτική, μικτές τεχνικές).
Τα τμήματα ενηλίκων (σχεδίου - ζωγραφικής, κοσμήματος, κεραμικής και βυζαντινής εικονογραφίας) προσφέρουν τη δυνατότητα μιας εξειδικευμένης, συστηματικής και σε βάθος μαθητείας στις περιοχές αυτές.
Διδακτικό προσωπικό:
Η ποιότητα των σπουδών τόσο στα εργαστήρια που αφορούν ενήλικες όσο και στα παιδικά τμήματα έχει διασφαλιστεί με την επιλογή αξιόλογων διδασκόντων, που είναι όλοι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών, είναι οι ίδιοι ενεργοί καλλιτέχνες, έχουν προσανατολισμό προς τη διδακτική της τέχνης, αλλά, κυρίως, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνουν.

Εκθέσεις – παρουσιάσεις των εργασιών:
Με την ολοκλήρωση του ετήσιου κύκλου των μαθημάτων, οι εργασίες των μαθητών παρουσιάζονται με τη μορφή μιας έκθεσης. Η παρουσίαση αυτή δεν έχει την έννοια της επίδειξης ενός τελικού προϊόντος, δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα και δεν συσχετίζεται με βραβεύσεις και διακρίσεις, αλλά αποκαλύπτει συνολικά τη δημιουργική διαδικασία.
Συνδέεται με έναν ευρύτερο απολογισμό, φωτίζοντας όλες τις πτυχές του εκπαιδευτικού έργου και την ποικιλία της έρευνας και των αποτελεσμάτων. Αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθούν οι διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές, τα ερωτήματα που έθεσαν, τα εμπόδια που εντόπισαν και ξεπέρασαν, τις εμπειρίες που αποκόμισαν σε αυτή τους την προσπάθεια.
Έτσι, προσφέρεται η ευκαιρία για μια ορατή ανάμνηση και μια αναπαράσταση της όλης πορείας με πολύτιμη διδακτική σημασία, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς μιας συλλογικής προσπάθειας, αλλά και έναυσμα για περαιτέρω επεξεργασίες

Πλαίσιο λειτουργίας:
Η δημιουργία και η λειτουργία του εικαστικού εργαστηρίου βασίζεται στην υποστήριξη του δήμου, που διασφαλίζει την υλικοτεχνική υποδομή και καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και τη διοικητική υποστήριξη. Μέρος της δαπάνης καλύπτεται και από την ύπαρξη των διδάκτρων από την πλευρά των μαθητών.
Οι εγγραφές στα διάφορα τμήματα γίνονται από 1 – 30 Σεπτεμβρίου. Αίτημα εγγραφής κατά τη διάρκεια της χρονιάς γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον ο διδάσκων κρίνει ότι αυτό δεν καθίσταται προβληματικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.
Τα μαθήματα ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 30 Μαίου. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 5 και ο μέγιστος 15, σε ειδικές περιπτώσεις. Η διεύθυνση διατηρεί το δικαίωμα για σύμπτυξη τμημάτων κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε περίπτωση που, ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν τα μαθήματα μειωθεί κάτω από το κατώτερο όριο.
Οι ημέρες των αργιών καθορίζονται με βάση τα όσα ισχύουν στη δημόσια εκπαίδευση.
Οι εργασίες των μαθητών παραμένουν στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια της χρονιάς και επιστρέφονται μετά τη λήξη της ετήσιας παρουσίασης. Το εικαστικό εργαστήριο διατηρεί το δικαίωμα φωτογράφησης και προβολής των εργασιών αυτών.
Τα βασικά εργαλεία και τα υλικά στα παιδικά τμήματα προσφέρονται από τη σχολή και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και για αποκλειστικά προσωπική χρήση των μαθητών μπορεί να ζητηθεί κάτι συμπληρωματικό. Στα τμήματα των ενηλίκων, τα εργαλεία και τα υλικά, λόγω του επαγγελματικού τους χαρακτήρα και της ατομικής τους χρήσης, αγοράζονται με υπόδειξη του διδάσκοντα.

Γενικότεροι στόχοι και προοπτικές:
Φιλοδοξία όλων των συντελεστών του εικαστικού εργαστηρίου είναι να αποκτήσει μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη λειτουργία.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για μια συνολική ενεργοποίηση, ο χώρος φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκθέσεις, διοργανώνει εκδηλώσεις και προσφέρει ανοιχτούς κύκλους διαλέξεων ιστορίας της τέχνης και εξειδικευμένα σεμινάρια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύνδεση με τα σχολεία της περιοχής, με τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων.
Η πραγματική πρόκληση είναι να καταστεί το εικαστικό εργαστήριο ένας τόπος αναφοράς για όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης: για τους καλλιτέχνες της, για τους εκπαιδευτικούς της, για τις νεότερες γενιές της και αυτή η πρόκληση αφορά κάθε ενεργό πολίτη.

πηγή : http://www.depar.gr/

Η Πάτρα γίνεται... Μονακό!!



Σε μία καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία προχώρησε η τοπική αυτοδιοίκηση της Πάτρας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρτ και την αγωνιστική λέσχη ΑΟΠ. Συγκεκριμένα, οι φορείς της πόλης πήραν την απόφαση να μετατρέψουν την πόλη τους σε Μονακό διοργανώνοντας αγώνα καρτ στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στους δρόμους όπου τις υπόλοιπες ημέρες κυκλοφορούν αυτοκίνητα.



         Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το ΄΄1ο Patras International Circuit Kart΄΄(P.I.C.K.) θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα το διήμερο 19 - 20 Σεπτεμβρίου και το παρών αναμένεται να δώσουν περισσότεροι από 100 οδηγοί καρτ από όλη την Ελλάδα. Για τη διαμόρφωση της πίστας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τμήματα των οδών Κορίνθου, Μαιζώνος, Πατρέως και Αγίου Νικολάου, ενώ η γραμμή της εκκίνησης θα βρίσκεται στην πλατείας Αγίου Γεωργίου.
         Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ο αγώνας θα διεξαχθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ ο στόχος των διοργανωτών είναι να φιλοξενήσουν στο μέλλον αγώνες τύπου Formula 3, Formula 3000 κ.α.

αναδημοσίευση απο : http://www.peritroxon.gr/content/view/454/50/

Μουσταλευρία!


Υλικά

7 φλ στραγγισμένο μούστο
3/4 φλ αλέυρι ή νισεστέ
1/4 φλ σιμιγδάλι ψιλό
καρύδια
κανέλα

Ετοιμασία

Σε ένα μέτριο μπόλ ανακαστεύουμε 2 φλ μούστο με το αλέυρι κ το σιμιγδάλι.
Βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο στην φωτιά να βράσει , χαμηλώνουμε την φωτιά κ προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλέυρι κ το σιμιγδάλι , ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Σιγοβράζουμε το μείγμα , ανακατεύοντας συνεχώς εως ότου πήξει κ αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Ριχνουμε τη μουσταλευριά σε πιατάκια , αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου κ πασπαλίζουμε με χοντροκομένο καρύδι κ κανέλα.

Καλή επιτυχία!