Μπακλαβάς!



Στις περισσότερες εγκυκλοπαίδειες γαστρονομίας ο μπακλαβάς περιγράφετε ως ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό που παρασκευάζετε με πολλές στρώσεις φύλλων κρούστας , τα οποία αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με γέμιση ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα ,φιστίκια ή καρύδια.

Υπάρχει πάντως ενα γλύκισμα απο τη Μινωική εποχήπου θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονο του μπακλαβά , το "γάστριν" παρασκεύασμα απο ζύμη με ξηρούς καρπούς και μέλι.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Alan Davidson στην εγκυκλοαπαίδεια The Oxford Companion to Food πιθανόν προηγούμενη εκδοχή του ήταν το Baki paklavasi από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν , γλύκισμα που γεννήθηκε όταν οι Τούρκοι νομάδες "πάντρεψαν" τα λεπτεπίπεδα ψωμιά τους με τη χαρακτηριστική περσική γέμιση των ξηρών καρπών κα τα έψησαν στο φούρνο.
 Ο μπακλαβάς , δηλαδή , μπορέι να παρασκευαζόταν πριν απο την εφεύρεση του φύλλου.
Μπακλαβάς με 10,30,50,100 φύλλα , και με κανέλα ή γαρίφαλο ή κάρδαμο ή ροδόνερο θεωρούνται όλοι "παραδοσιακοί". 
Στην Ελλάδα παρασεκυάζεται με ποικίλους τρόπους : με πετιμέζι αντί μια μέλι , τηγανιτός όπως τον κάνουν στην Ρόδο κτλ.

Σύγχρονοι "κλασικοί" μπακλαβαζίδες εφήυραν τον σοκολατένιο μπακλαβά ή τον γεμιστό με αποαξηραμένα φρούτα. Στην σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα ο μπακλαβάς γίνετε : σουφλέ , σορμπέ , παγωτό , ριζότο , ραβιόλια , λουκουμάδες ακόμα και επιδόπια σούπα βελουτέ με καιμάκι παγωτό!

Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας μια κλασική εύκολη συνταγή για


 Μπακλαβά με καρύδια & αμύγδαλα (ρολό)!


Υλικά για την γέμιση

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
4 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
1/2  φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κ.σ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρύφαλο σκόνη
1 και 1/2 φλυζάνι βούτυρο για τα φύλλα

Ετοιμασία

Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ την καρυδόψιχα , την αμυγδαλόψιχα , τη φρυγανιά , τη ζάχαρη την κανέλα και το γαρύφαλο.
Κρατάμε στην άκρη 8 φύλλα απο το πακέτο μας.
Παίρνουμε 3 φύλλα απο τα υπόλοιπα τα στρώνουμε σε καθαρό πάγκο και τα αλείφουμε ένα ένα με βούτυρο , πασπαλίζουμε με το μείγμα. Βάζουμε πάνω σε αυτά άλλα 2 φύλλα αλέιφουμε με βούτυο και πασπαλίζουμε με το μείγμα , εξακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελιώσουν όλα τα φύλλα μας.
Στρώνουμε τότε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει στην αρχή (τα έχουμε αλέιψει ενα ενα με βούτυρο).Διπλώνουμε προσεκτικά απο τη μια μεριά τα φύλλα ώστε να σχηματιστεί ενα χοντρό ρολό.
Κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε βουτυρωμένοο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Περυχύνουμε το ταψί με όσο ζεστό βούτυρο μας έχει μείνει και ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Υλικά για το σιρόπι

4 φλ ζάχαρη
3 φλ νερό
1 κ σ μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ χυμό λεμονιού

Ετοιμασία

Βράζουμε όλα τα υλικά μας , εκτός απο το χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το λεμόνι και βράζουε ακομα 5 λεπτά με μέτρια φωτιά.

Μόλις το γλυκό μας είναι έτοιμο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι μας στον καυτό μπακλαβά μας.
Χαράζουμε πάλι τα κομμάτια μας και αφήνουμε να κρυώσει 2-3 ώρες μέχρι να σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!

Εκπληκτικό!!!





Εκπλητικό!!!


H συγκεκριμένη γυναίκα στο video, είχε βρει το λιοντάρι που εμφανίζεται στο video, χτυπημένο στο δασός, ετοιμοθάνατο σχεδόν.
Το πήρε σπίτι με δίκη της ευθύνη και το φρόντισε με δικά της έξοδα.
Όταν το λιοντάρι συνήλθε, κάλεσε την φιλοζωική εταιρεία και το μετέφερε σε έναν ζωολογικό κήπο, για την περαιτέρω φροντίδα του.

Το παρακάτω video τραβήχτηκε, όταν η γυναίκα πήγε μετά από αρκετό καιρό, να δει τι κάνει το λιοντάρι...

Σάλτσα για Μπέργκερ!





Η Παρασκευή ήταν απο τα παιδικά μου χρόνια η αγαπημένη μου ημέρα ... θυμάμαι επέρστρεφα απο το σχολείο , πέταγα την τσάντα στις σκάλες και έτρεχα για το ραντεβού με τις φίλες μου στην μεγάλη βερυκοκιά ... εκεί περνούσε σχεδόν όλη η ημέρα , οι μαμάδες μας  "επισκέπτονταν" ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δούν τις κάνουμε και έφερνε η κάθε μια το "κάτι τι" της να μας φιλέψει ... πότε κεφτεδάκια , πότε ψωμί με τριμμένη ντομάτα και φέτα , πότε τυροπιτάκια , ζυμητό ψωμί με μαρμελάδα , χτυπητό αυγό με κακάο!

Απο την στιγμή που έκανα την δική μου οικογένεια καθιέρωσα την Παρασκευή, σαν μέρα χαλάρωσης ... είναι που δεν δουλέυω την επόμενη ... τον χειμώνα κάθε Παρασκευή βράδυ έχουμε την  pizza night της εβδομάδας ... με καλή παρέα , coca-cola , κρασάκι , μπύρες και οπωσδήποτε πιτσιρίκια να τρέχουν ανάμεσα μας! Τα καλοκαίρια σουβλάκια , κεμπάπ , ψητά στα κάρβουνα με ζυμαράκια  ... γενικά όσες θερμίδες στερούμαστε μέσα στην εβδομάδα τις πέρνουμε μαζεμένες τις Παρασκευές!!!
Μπορεί να ήταν δικό μου παιδικό κατάλοιπο αλλά τελικά όλοι δείχνουν ότι το απολαμβάνουν!





Σήμερα λοιπόν φάγαμε μπεργκερ! αν θέλετε να τα φτιάξετε κ εσείς θα χρειστείτε :

 Υλικά

ψωμάκια στρογγυλά 
μπιφτέκια ψημένα στο γκρίλ
μπέικον
τυρί του τοστ
μερικά φύλλα μαρούλι
βιτάμ

Ετοιμασία

Σε τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ κ σωτάρουμε 1-2 λεπτά το μπέικον. Κόβουμε τα ψωμάκια, απλώνουμε στο κάτω μέρος τους λίγη από τη σάλτσα,ένα φύλλο μαρούλι μετά βάζουμε ενα μπιφτέκι, μια φέτα μπέικον, και απο επάνω μια φέτα τυρί του τόστ
Απλώνουμε λίγη σάλτσα και στο πάνω μέρος απο το ψωμάκι , ψήνουμε στην τοτσιέρα για 1-2 λεπτά.


Υλικά για την σάλτσα

2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 / 2 φλιτζάνι κέτσαπ
1 / 3 φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί 
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 / 2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κρόκους απο  βρασμένα αυγά,
αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα Worcestershire

Ετοιμασία

Με ένα πηρούνι λιώνουμε καλά τους κρόκους απο τα αυγά.Σ 'ένα μπολ, ανακατεύουμε το ξίδι και το μέλι μέχρι να ενωμογενοποιηθούν πολυ καλά , προσθέτουμε μέσα τη μαγιονέζα, τη κέτσαπ, το μαϊντανό, τα πράσινα κρεμμύδια  ψιλοκομμένα και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε ανάλογα αλάτι, πιπέρι και σάλτσα Worcestershire.

Καλή επιτυχία!


Η ιστορία του χάμπουργκερ






Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).
Οι πρώτες καταβολές του χάμπουργκερ ανιχνεύονται στη Μογγολία του Τζένγκις Χαν. Ήταν βολικό για τους στρατιώτες της «Χρυσής Ορδής» να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν. Η συνταγή πρέπει να πέρασε δια μέσου των Ρώσων στη Δυτική Ευρώπη και στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg), ως Rundstuck Warm, αποτελούμενο από φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή ως Brotchen με μπιφτέκι βοδινού.
Μερικές δεκαετίας αργότερα έφθασε στην Αμερική από γερμανούς μετανάστες, όπου έμελλε να δοξαστεί. Στο Νέο Κόσμο επεκράτησε η εκδοχή του βοδινού κρέατος, που υπήρχε σε αφθονία, και το σάντουιτς πήρε την ονομασία Χάμπουργκερ (Hamburger), δηλαδή εκ του Αμβούργου προερχόμενο. Για πρώτη φορά, η λέξη χάμπουργκερ αναφέρεται στις 5 Ιανουαρίου 1889 στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union, όπως μας πληροφορεί το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.
Από εκεί και πέρα πολλοί ερίζουν για την πρωτιά του χάμπουργκερ στις ΗΠΑ. Ο Τσάρλι Ναγκρίν θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάμπουργκερ το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν....   διαβάστε περισσότερα

"Ψαρεύοντας την αλήθεια"!


...μια έκθεση φωτογραφίας και video της Greenpeace με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα της θάλασσας


“Πριν από 50 χρόνια, βούταγες και τρελαινόσουν! Έλεγες που βρίσκομαι; Στον παράδεισο;”
“Τώρα οι γλάροι έχουν καταλήξει στις χωματερές…”
“Πιάσανε τις μανάδες, πιάσανε τα μικρά ψαράκια. Τι θα γίνει;”
“Η θάλασσα δεν είναι βιομηχανία…”
“Τα Χριστούγεννα θέλουμε να τρώμε γαύρο. Δε γίνεται!
“Παλιότερα το ψάρι ήταν το φαΐ του φτωχού και τώρα έχει καταντήσει να είναι πιο ακριβό από το κρέας”


Οι μαρτυρίες αυτές αποτυπώνουν το “ταξίδι του ψαριού” από την θάλασσα στο πιάτο μας αλλά και μια “πορεία” από την απειλή οι θάλασσές μας να ερημώσουν από τα υπάρχοντα αλιευτικά εργαλεία στην ελπίδα που μπορεί να έρθει από την προστασία της θάλασσας, την αλλαγή των τρόπων αλιείας, αλλά και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου η Greenpeace σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ψαρεύοντας την αλήθεια” στο ίδρυμα Ευγενίδου (2ο Περιστήλιο). Η έκθεση παρουσιάζει τις μαρτυρίες σε φωτογραφία και video των ανθρώπων που βλέπουν κάθε μέρα τις ελληνικές θάλασσες να αδειάζουν από ζωή, αλλά και την πρόταση της Greenpeace για να μην λείψει ποτέ από το πιάτο μας και τις θάλασσές μας

Σας περιμένουμε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες Λειτουργίας:
20/10 17.00-21.00, 21-23/10  10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00 και 24/10 10.00-14.00

Ίδρυμα Ευγενίδου (2ο Περιστήλιο), Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Παλ. Φάληρο
 


Σοκολατόπιτα με φυστίκια αιγίνης!



Υλικά

500γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 1/2 φλ βούτυρο
1 1/2 φλ ζάχαρη μαύρη
1 κ.σ στιγμιαίο καφέ
5 αυγά
2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ φυστίκια αιγίνης τριμμένα
1/2 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ κακάο

Ετοιμασία


Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το αλέυρι.

Σε κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο με τη σοκολάτα , ανακατεύοντας συνεχώς.

Ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών , τον διαλυμένο σε λίγο νερό , καφέ  τα φυστίκια και το κρύο μείγμα βουτύρου-σοκολάτας ανακατύουμε για ακόμα 5 λεπτά.

Αλείφουμε με σκεύος Νο28 , με βούτυρο , στρώνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπά.

Μόλις το βγάλουμε απο το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσει κ πασπαλίζουμε με κακάο.


Καλή επιτυχία!

Κέικ με μπανάνες κ σοκολάτα!


Υλικά

200 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
140 γρ ζάχαρη
140 γρ βούτυρο σε θερμοκρασια δωματίου
1 κ.σ βούτυρο για τη φόρμα
3 αυγά χτυπημένα
1 φακελάκι μαγιά
2 μπανάνες
100 γρ σταγόνες σοκολάτας
μια πρέζα αλάτι

Ετοιμασία

Σε μπόλ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο , προσθέτουμε τα αυγά ,
μετά σιγά σιγά το αλέυρι τη μαγιά , το αλάτι και τη σοκολάτα.
Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες , τις περνάμε απο λίγο αλέυρι ,
τις τινάζουμε στη χούφτα μας και τις ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις βγεί απο το φούρνο αφηνουμε να σταθεί το κεικ
για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε.



Καλή επιτυχία!

Μπισκοτόκρεμα για παιδιά!



Μια κρέμα που δοκίμασα στην προσπάθεια μου , να αλλάξουμε γεύσεις μιας και τα παιδιά "βαριούνται" εύκολα ... στην 13 μηνών κόρη μου αρέσει πολύ , αλλά μάλλον η μικρή μου δεν είναι κατάλληλο "δείγμα" μιας και τρώει σχεδόν τα πάντα πια ...
Δοκιμάστε την με τις δικές σας ποσότητες , ζάχαρη δεν έχω βάλει καθόλου , σε πιο μεγάλο παιδί ίσως θα μπορούσατε να προσθέσετε ...

Υλικά

1 φακελάκι ανθος αραβοσίτου
500 γάλα (αυτό που πίνει το παιδί σας)
7-8 μπισκότα μιράντα

Ετοιμασία

Βάζουμε το γάλα στο κατσαρολάκι ,  με τα χέρια μας σπάμε μέσα τα μπισκότα και στην συνέχεια , βάζουμε στην φωτιά να ζεσταθεί , προσθέτουμε τη σκόνη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά. Μόλις η κρέμα μας πήξει μοιράζουμε σε μπολάκια!

Καλή επιτυχία!





Μοσχαράκι με λαχανικά στο χαρτί!







Υλικά

1 1/2 κιλό μοσχαράκι (σε κομματάκια)
1 φλ λευκό ξηρό κρασί
3-4 μέτριες πατάτες
2-3 καρότα
μερικά κυβάκια κεφαλογραβιέρα
2 πιπεριές κόκκινες
2 κρεμμύδια ξηρά
3-4 ντομάτες φρέσκες(προαιρετικά)
αλάτι , πιπέρι , ρίγανη ή θυμάρι
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
ελαιόλαδο
χαρτί ψησίματος

Ετοιμασία

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο το κρέας , μέχρι να ροδίσει καλά απ'όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξαπτιστεί το αλκοόλ κ ρίχνουμε χλιαρό νερό τόσο όσο να καλύψει το κρέας. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και προς το τέλος του μαγειρέματος αλατοπιπερώνουμε.

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομμάτια. Παίρνουμε 2-3 μεγάλα χαρτί , μοιράζουμε το κρέας και γύρω του τα λαχανικά και το τυρί.Ρίχνουμε μερικές κουταλιές απο το ζουμί του και πασπαλίζουμε με μαιντανό και τη ρίγανη. Κλείνουμε τα πακέτα με αύκατο σπάγκο και τα τοποθετούμε σε ταψί.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 - 40 λεπτά.
Μπορούμε να σερβίρουμε τα πακέτα ψωρίς να τα ανοίξουμε , σε κάθε πιάτο.




Καλή επιτυχία!

Εκλέρ



Υλικά για την ζύμη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι
4 αυγά

Ετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι και το νερό και το αφήνουμε να
 βράσει μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει και να μαζευτεί όλο γύρω από το κουτάλι μας.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε γυάλινο μπωλ και το αφήνουμε να σταθεί για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν στη ζύμη μας.
Πρέπει το μίγμα να είναι λείο και ομοιογενές πριν ρίξουμε το επόμενο αυγό.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη να τη μεταφέρουμε σε κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη ή σκέτο το κορνέ χωρίς τη μύτη.
Λαδώνουμε με σπορέλαιο μια λαμαρίνα του φούρνου μας ή στρώνουμε λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε μπαστουνάκια 8-10 εκατοστών

Yλικά για την κρέμα

350 γρ. φρέσκο γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
3 κρόκοι αβγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλια


Ετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και
το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε
οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα
και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά.
Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών,
ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά
Αδειάζουμε σʼ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα.
 Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας
και τη μαλακώνουμε μʼ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή.
Κόβουμε τα εκλέρ στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη
βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Υλικά για το γλάσο
200 γρ. Κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά




Ετοιμασία

Ζεσταίνουμε το γάλα και όταν πάρει βράση το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σʼ αυτό βουτάμε τη μία επιφάνεια των εκλέρ.

Καλή επιτυχία!



Στην κρέμα πρόσθεσα 2 κ.σ πραλίνα σοκολάτας.

Η συνταγή για την κρέμα και το γλάσο είναι του Στέλιου Παρλιάρου.

Άνοιξε ο δρόμος της σωτηρίας!

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη σήραγγας. Σειρήνες ακούστηκαν σε όλη την περιοχή του Σαν Χοσέ στη Χιλή, όταν το γεωτρύπανο σωτηρίας προσέγγισε τους εγκλωβισμένους. Τρεις με οκτώ ημέρες θα χρειαστούν για τον πλήρη απεγκλωβισμό. Δεν χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά



Με συγκίνηση και δάκρυα χαράς υποδέχτηκαν το άκουσμα των σειρήνων δεκάδες φίλοι και συγγενείς των εγκλωβισμένων μεταλλωρύχων το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή Σαν Χοσέ, τη στιγμή που το γεωτρύπανο σωτηρίας ολοκλήρωσε τη διάνοιξη σήραγγας για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων.
Η διαδικασία διάνοιξης της σήραγγας μήκους 625 μέτρων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και από εκεί θα βγουν στην επιφάνεια της γης οι 33 μεταλλωρύχοι, μέσω ειδικής κάψουλας και χωρίς να γίνει τελικά χρήση εκρηκτικών, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει  καθίζηση του εδάφους.
Ήταν η στιγμή που ακούστηκε η σειρήνα σε όλη την περιοχή, ενώ οι συγγενείς και φίλοι δεν μπορούσαν να περιγράψουν τη χαρά τους.
Η ειδική κάψουλα είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από 50 πόντους και θα τραβήξει έναν - έναν τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους. Κάθε απεγκλωβισμός θα διαρκέσει 20 με 30 λεπτά. Η κάψουλα, που θυμίζει μικρό πύραυλο, ονομάστηκε «Φοίνικας».
Πλέον υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες, προκειμένου να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί η σήραγγα με κάποιο μεταλλικό σωλήνα.
Την επιχείρηση διάσωσης, μια από τις πιο δύσκολες που έχουν γίνει στην ιστορία, θα καλύψουν περίπου 2.000 δημοσιογράφοι.

Στιγμές αγωνίας

"Είμαστε πολύ κοντά" είπε νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο Λόρενς Γκόλμπορν  υπουργός εξόρυξης και συμπλήρωσε " Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μετά από τόση δουλεία που καταβάλαμε να χάσουμε το τούνελ. Πρέπει να προσέξουμε μέχρι το τέλος".
Σύμφωνα με τους διασώστες  η αποστολή φτάνει πλέον σε "ευαίσθητη" φάση.  Θα χρειαστούν άλλες τρεις με οκτώ ημέρες για να αρχίσει η επιχείρηση διάσωσης, ανάλογα με το αν θα πρέπει να ενισχυθεί το τούνελ.

Η  επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 35 ώρες καθώς κάθε φορά ένας μόνον ανθρακωρύχος  αναμένεται να βγαίνει με την κάψουλα.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα πιθανόν να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή που βρίσκεται το ορυχείο χαλκού και χρυσού, ενώ στο σημείο αναμένεται και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, αφού ένας από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους είναι Βολιβιανός.

http://news247.gr/kosmos/news/me_panhgyrismoys_oloklhrwthhke_h_shragga_sto_oryxeio.574213.html

Κοτόπουλο ρολό γεμιστό!



Υλικά

2 στήθη φιλέτο κοτόπουλο
2 κ.σ μουστάρδα
4 φέτες του τόστ ζαμπόν
4 μπαστουνάκια γραβιέρα
4 ροδέλες κοκκίνη πιπεριά
4-6 πολύ λεπτές φέτες καρότο
αλάτι , πιπέρι , ρίγανι
1/2 φλ τσαγιού λευκό ξυρό κρασί
1/2 φλ βούτυρο
άκαυστο σπάγκο μαγειρικής

Ετοιμασία

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο , στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και χτυπάμε με το σφυρί τοτ κρέατος τα στήθη να λεπτύνουν και να παλτύνουν.

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο , πασπαλίζουμε με ρίγανη και το αλείφουμε από την μέσα πλευρά με τη μουστάρδα.

Απλώνουμε απο επάνω τις φέτες του ζαμπόν , τα μπαστουνά γραβιέρας , τη πιπεριά και τα καρότα.

Κλείνουμε κάθε στήθος και το δένουμε προσεκτικά με τον ειδικό άκαυστο σπάγκο.

Σοτάρουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο τα ρολά μέχρι να πάρουν χρώμα απο όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού. Μεταφέρουμε με πυρίμαχό σκεύος και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο , σκεπάζοντας με αλουμίνοχαρτο για να μην μας ξεροψηθεί το κρέας. Βγάζουμε τα ρολά σε πιατέλα , αφαιρρούμε το σπάγκο , κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Muffins με μήλο & καραμέλες γάλακτος!



Υλικά για 12 άτομα

3 μήλα μικρά καθαρισμενα κ κομμένα σε κύβους
100 γρ καραμέλες γάλακτος μαλακές ψιλοκομμένες (12 καραμελίτσες)
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ ζάχαρη
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ,γ σόδα μαειρική
100 γρ βούτυρο λιωμένο
2 αβγά
100 ml γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
λίγο χυμο λεμονιού
50 γρ καρύδια χοντροκοπανισμένα

Ετοιμασία

Προθερμένουμε τον φούρνο στούς 200 βαθμούς και στρώνουμε 12 ατομικά φορμάκια για muffins.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη τυο μπείκιν πάουντερ και τη σόδα.

Μέσα σ'ενα μπόλ χτυπάμε τα αβγά και ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο μαζί με το γάλα και την κρέμα γάλακτος , την οποία έχουμε χτυπήσει προηγουμένος με λίγο χυμό λεμονιού.

Αναμιγνύουμε το με΄θγμα των αβγών με το μίγμα του αλευριού και προσθέτουμε τα μήλα τα καρύδια και τις καραμέλες.

Ανακατεύουμε τα υλικά με μια σπάτουλα και μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινς θήκες.

Ψήνουμε τα κεικ μας για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν!

Καλή επιτυχία!


Η συνταγή είναι απο το περιοδικό olive Οκτωβρίου 2010

Βραβείο Νομπέλ στον ανυπότακτο Περουβιανό!







Ο πολυγραφότατος Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι, προς έκπληξη του ιδίου, ο εφετινός νικητής της κορυφαίας λογοτεχνικής διάκρισης

O νεαρός συγγραφέας από το Περού, ο οποίος το 1958 στο μπαρ Ελ Χούτε της Μαδρίτης άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, δεν φανταζόταν ενδεχομένως ότι το βιβλίο του εκείνο, που θα εκδιδόταν πέντε χρόνια αργότερα, θα προξενούσε παγκόσμια αίσθηση και σύντομα ο ίδιος θα θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους πεζογράφους της μεταπολεμικής εποχής. Ο τίτλος του μυθιστορήματος ήταν «Η πόλη και τα σκυλιά» και το όνομα του συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Χθες το μεσημέρι η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι του απονέμει το εφετινό βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας επιβραβεύοντας το ογκώδες και πολυσύνθετο έργο του.

Το όνομα του Λιόσα συζητιόταν επί χρόνια για το Νομπέλ. Και εφέτος υπήρχε στη λίστα των bookmakers, αλλά όχι ανάμεσα στις πρώτες ισχυρές υποψηφιότητες. Η Σουηδική Ακαδημία ωστόσο αρέσκεται στις εκπλήξεις. Ενώ λοιπόν δεν φαινόταν να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, το αποτέλεσμα ήταν μια επιβεβαίωση του αυτονόητου: ο Λιόσα μαζί με τον Μάρκες είναι οι δύο κορυφαίοι εν ζωή πεζογράφοι της Λατινικής Αμερικής.

Ο 74χρονος συγγραφέας κατάγεται από μεσοαστική οικογένεια του Περού. Φοίτησε σε καθολικά σχολεία ως τα 14 του, όταν η οικογένειά του τον έστειλε να σπουδάσει στη στρατιωτική ακαδημία της Λίμα. Στις εμπειρίες του στη σχολή, την οποία εγκατέλειψε έναν χρόνο πριν από την αποφοίτησή του, βασίζεται το πρώτο και ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερασιτέχνης δημοσιογράφος, σπούδασε λογοτεχνία και νομικά στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του San Μarcos, ταξίδεψε στην Ισπανία και στη Γαλλία και μετά την επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματός του αφιερώθηκε στο γράψιμο.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=359273&dt=08/10/2010#ixzz11kb0T6jF

Aνθρώπινο ντόμινο με στρώματα!


Μπήκαν στο Γκίνες! Τετρακόσια άτομα βρέθηκαν στο Palantine Beds του Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετάνιας μαζί με τα στρώματά τους και δημιούργησαν το μεγαλύτερο ανθρώπινο ντόμινο με στρώματα ύπνου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια τεράστια αποθήκη της εταιρίας και μετά το τέλος του ρεκόρ γιορτάστηκε δεόντως από όλους τους συμμετέχοντες.
Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, το παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε μια ομάδα από την Κίνα, οι οποία ανέτρεψε 256 στρώματα. Την περασμένη εβδομάδα μια άλλη ομάδα στη Νέας Υόρκης ανέτρεψε 380 στρώματα, καθιστώντας το ρεκόρ ακόμα πιο δύσκολο.
Ήταν υπέροχο δήλωσε μια γυναίκα που συμμετείχε και πρόσθεσε "Ήμασταν λίγο αγχωμένοι, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί έκαναν κάτι πολύ δύσκολο αλλά με θέληση και οργάνωση τα καταφέραμε".
Η Βρετανική ομάδα χρειάστηκε χθες μόλις τρία λεπτά και σαράντα ένα για να σπάσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=84155

Παγκόσμιο πρότυπο η δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας!

Το βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» συνοδευόμενο από το χρηματικό έπαθλο των ενός εκατομμυρίου δολαρίων απονεμήθηκε από το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας τιμώντας τη ως πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.


Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η αξιολόγηση έγινε από εξωτερικούς (αλλοδαπούς) αξιολογητές του Ιδρύματος. Το ετήσιο βραβείο Πρόσβασης στην Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπολογιστές και το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες (Global Libraries Initiative), η οποία προσπαθεί να καταστήσει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και των ευκαιριών προσβάσιμα σε όλους και κυρίως σε φτωχά και μειονεκτούντα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει το βραβείο:
-Αναπτύσσοντας ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή της Βέροιας και όχι μόνο.
-Παρέχοντας στους 50.000 και πλέον κατοίκους της Βέροιας και ακόμα σε 130.000 πολίτες των γύρω περιοχών δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.
-Προσεγγίζοντας ανθρώπους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
-Αναδεικνυόμενη σε κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους, κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας.
Τέλος, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας δίνει έμφαση στους νέους ανθρώπους με το τμήμα για παιδιά και εφήβους, «τα Μαγικά Κουτιά», παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με εκφραστικά μέσα νέας τεχνολογίας.
Διευθυντής και "ψυχή" της βιβλιοθήκης είναι ο Ιωάννης Τροχόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και την αίτηση υποψηφιότητας. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ντομάτες γεμιστές με ζαμπόν & μανιτάρια!




Υλικά :
10 ντομάτες
400 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
10 κοφτές κ.σ  ρύζι καρολίνα
4 κ.σ τριμμένο σκληρό τυρί Δανίας
αλάτι & πιπέρι
1 κ.γ γλυκιά πάπρικα
ζάχαρη
λίγη φρυγανιά


Ετοιμασία :
Αδειάζουμε τις ντομάτες, και κρατάμε την σάρκα τους. 
Στο μούλτι τολτοποιούμε , το κρεμμύδι , το σκόρδο ,τη σάρκα
απο τις ντομάτες και το μαϊντανό.
Τσιγαρίζουμε μανιτάρια, τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε λεπτές φέτες
και προσθέτουμε το μείγμα που αλέσαμε στο μούλτι και το ρύζι ,
εφόσον πρώτα το έχουμε ξεπλύνει.Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα.
Αφήνουμε το μείγμα μας να βράσει για περίπου 20 λεπτά εως ότου πιεί όλα τα υγρά.
Αλείφουμε εσωτερικά τις ντομάτες μας  με λίγο λάδι
και πασπαλίζουμε με μια πρέζα ζάχαρη.  
Γεμίζουμε τις τομάτες στα τρία τέταρτα , τις τοποθετούμε στο ταψάκι μας  ,
εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γαλέτα για να κάνει το φαγάκι μας κρούστα.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου   1 ½ ώρα.

Καλή επιτυχία!

Μπιφτέκια λαχανικών!



Υλικά :
2 κολοκύθακια τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 πατάτες βρασμένες και λιωμένες με ενα πηρούνι
2 καρότα τριμμένα
1 φλ βρασμένο μπρόκολο
1/2 φλ μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ φρυγανιά τριμμένη
1 κοφτό κ .γ μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ αλέυρι
1 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλ παρμεζάνα τριμμένη
2 κ. σ λάδι
αλάτι , λευκό πιπέρι

Ετοιμασία :


Τρίβουμε όλα τα λαχανικά μας στην χοντρη πλευρά του τρίφτη κ αφήνουμε σε
σουρωτήρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Τα βάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς εώς ότου ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!


Τα coοkies της Νεκταρίας!



Πριν 2 μέρες έφεραν στο γραφείο μερικά μπισκότα σαν  αυτά .... συγκλονιστικά! και συγκλονίστηκα παράλληλα , όταν έμαθα πως τα είχε φτιάξει μια νέα κοπέλα η Νεκταρία , που είναι μόλις 24 χρονών , που σπουδάζει και συγχρόνως εργάζεται στην οικογενειακή  επιχείρηση και που μέσα σε όλα αυτά βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της και τους φίλους της για να περνάει καλά! :):):)

Ζήτησα λοιπόν την συνταγή απο την Νεκταρία  , που την ευχαριστώ πολύ!
και σας την παρουσιάζω...

Υλικά :

200 γρ αλέυρι μαλακό
110 γρ βούτηρο
150 γρ ζάχαρη λευκή
75 γρ ζάχαρη μαύρη
150 γρ σταγόνες κουβερτούρας ή νιφάδες
150 καρύδια κοπανισμένα
1 κ.σ γεμάτη νες καφέ διαλλυμένα σε 1 κ.σ ζεστό νερό
1 αυγό
1 κ.γ βανίλια

Ετοιμασία :

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε τις ζάχαρες με το βούτυρο ,
χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το αυγό , τη βανίλια κ τον καφέ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι.
Στην συνεχεία την κουβερτούρα και τα καρύδια.
Με ένα μεγάλο κουτάλι αραδιάζουμε κουταλιές σε βουτηρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 165 βαθμούς για 15-18 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!




1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων!





Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Θέμα της φετινής Ημέρας (2007) είναι: « Τρίτη Ηλικία: Μιά νέα αναπτυξιακή δύναμη ».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.
πηγή : http://www.sansimera.gr/worldays/56


Θέλω τον παππού και τη γιαγιά κοντούς

Θεέ μου, σε παρακαλώ
τον παππού μου να κοντύνεις,
και γιαγιά πολύ ψηλή
στα παιδιά μη δίνεις.
Εύκολα θέλω να φτάνω
τον παππού και τη γιαγιά,
να μπορώ να τους χαΐδεύω
τ΄άσπρα, κάτασπρα μαλλιά.
Ο παππούλης κι η γιαγιούλα
θέλω να ΄ναι πιο κοντά.
Όχι να ΄ναι αυτοί στα ύψη
κι εγώ τόσο χαμηλά.
Θέλω να ΄μαστε ίσια ίσια
και να παίζουμε μαζί.
Έτσι πιο όμορφη θα νιώθω
τη ζωή.
Γι' αυτό άκουσέ με, Θεέ μου,
κάνε τους και τους δυο κοντούς.
Αυτό πάει να πει γιαγιούλα
και γλυκός γλυκός παππούς.



Μοσχαρίσιες με δεντρολίβανο!



Υλικά :

4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι κονιάκ
1 φλ τσαγιού λευκό κρασί
1/2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο
 δεντρολίβανο
1 ζωμό λαχανικων
αλάτι , πιπέρι

Ετοιμασία :

Απλώνουμε σε ένα πιάτο το δεντρολίβανο και πιέζουμε τις
μπριζόλες μία μία από κάθε πλευρά για να κολλήσει πάνω τους.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το
ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τις μπριζόλες και τις σοτάρουμε για
3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά, σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κονιάκ και κατόπιν προσθέτουμε το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε  και ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι μπριζόλες για 10 - 15 λεπτά μέχρι να πήξει
η σάλτσα και να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες αμέσως, και τις συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι
το οποίο έχουμε βράσει με κρόκο κοζάνης.


Καλή επιτυχία!

Στην Ελλάδα οι ελπίδες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.



Τίποτα στο μπεζ κτιριακό συγκρότημα με θέα τον Πατραϊκό Κόλπο δεν μαρτυρά ότι στο εσωτερικό του πραγματοποιούνται έρευνες αιχμής που, αν όλα πάνε καλά, θα αναβαθμίσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Στο ισόγειο, σε τρεις εργαστηριακές αίθουσες που δεν ξεπερνούν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, δέκα επιστήμονες επιδίδονται σε μία κούρσα «πρωτοπορίας» για να φτιάξουν δύο φάρμακα: ένα που θα θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα που θα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση μέσω ειδικού αυτοκόλλητου επιθέματος. Και τα δύο ερευνητικά εγχειρήματα θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνια στη χώρα μας και διεθνώς πρωτοποριακά.
Με το που ανοίγει η πόρτα του εργαστηρίου, ο επικεφαλής της προσπάθειας καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών δρ Ιωάννης Ματσούκας, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, διακρίνεται να συζητά με τη γραμματέα του: κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την αποστολή της ερευνητικής ομάδας σε συνέδριο στη Δανία, όπου θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα τελευταία επιτεύγματά τους. Στο βάθος, ανάμεσα σε παράξενα μηχανήματα και φιάλες αντιδράσεων, ένα μέλος της ομάδας επεξεργάζεται δεδομένα στον υπολογιστή του. «Σε λίγες μέρες φεύγουμε για Κοπεγχάγη, στο 31ο Πανευρωπαϊκό Πεπτιδικό Συνέδριο», λέει ο καθηγητής, που άρχισε να ασχολείται με τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας το 1993, όταν ένα μέλος της ερευνητικής του ομάδας είχε προσβληθεί από την ασθένεια. «Ηταν η αδελφή μου, η Ελισάβετ, βιολόγος - διδάκτωρ Χημείας, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για την έρευνα στην ασθένειά της. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα, όχι μόνο για την αδελφή μου, αλλά και για πολλούς νέους ανθρώπους που προσβάλλονται από την ασθένεια στην πλέον παραγωγική τους ηλικία».

«Χάρη στην Ελισάβετ». Καθ΄ όλη τη διάρκεια των ερευνών του, ο καθηγητής ενημερώνει την αδελφή του για την πρόοδο των πειραμάτων και τα επόμενα βήματα, επιστημονικά και οργανωτικά. Υπάρχει μία πίεση από την κοινωνία να πάμε σε κλινικές δοκιμές το ταχύτερο δυνατόν. «Χάρη στην Ελισάβετ αυτήν τη στιγμή γίνεται μια πρωτοποριακή έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει ο κ. Ματσούκας και επισημαίνει ότι το εγχείρημα αυτό χρηματοδοτείται με 1,5 εκατομμύριο ευρώ- το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε Ελληνική Ερευνητική Ομάδα στον συγκεκριμένο τομέα- από ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που έχει προχωρήσει σε επενδύσεις για την έρευνα και στο αντιυπερτασικό φάρμακο.

Το καλοκαίρι του 1993 ο καθηγητής Ματσούκας ανέθεσε σε φοιτητές του να αρχίσουν την έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και να συνθέσουν πεπτίδια, ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκου. «Ηταν δύο τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Χημείας από το Μεσολόγγι: ο Θεόδωρος Τσέλιος και ο Σπύρος Δεράος συνέθεσαν τα πρώτα πεπτίδια στα πλαίσια της έρευνας που είχα ξεκινήσει. Τα στείλαμε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ στον καθηγητή Βιοχημείας και Ανοσολογίας κ. Δημήτριο Μόνο και εκεί για πρώτη φορά είδαμε με προκλινικά πειράματα σε πειραματόζωα ότι υπάρχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ετσι έγινε η αρχή μιας ιστορίας που προσωπικά ονομάζω “εθνικό στόχο”, καθώς μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και ανάπτυξη στη χώρα, κυρίως όμως να σώσει χιλιάδες ζωές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κοπαξόνη, μία ουσία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που παράγεται στο Ισραήλ, υπολογίζεται ότι τους εξασφαλίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο».

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα και ύστερα από δεκάδες συνθέσεις και εκατοντάδες βιολογικές δοκιμές, ο «εθνικός στόχος» του κ. Ματσούκα έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Στο ισόγειο του συγκροτήματος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, όπου στεγάζεται το εργαστήριο της ΕLDRUG (Ελλάς + Φάρμακα), του τεχνοβλαστού που αξιοποιεί επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών, η δεκαμελής ομάδα ερευνητών έχει πλέον καταλήξει στο ισχυρότερο όπλο για να πολεμήσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το όνομα αυτού ελμυελίνη- από το Ελλάς και την ουσία του εγκεφάλου μυελίνη, η οποία θεωρείται το κλειδί που ξεκλειδώνει τον μηχανισμό της ασθένειας.

Αυτοάνοση ασθένεια. Οπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, η σκλήρυνση κατά πλάκας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καταστρέφουν τμήματα των πρωτεϊνών της μυελίνης.

«Νομίζουν ότι επιτίθενται σε μικρόβια που έχουν εισβάλει στον οργανισμό. Ομως αντί για μικρόβια καταστρέφουν τμήματα της συγκεκριμένης ουσίας του εγκεφάλου.

Με την ελμυελίνη που φτιάξαμε στο εργαστήριο θέλουμε να ξεγελάσουμε και να σταματήσουμε τη συντονισμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μυελίνη.

Ετσι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα επιτίθεται στον εαυτό του- εξ ου και ο χαρακτηρισμός ως αυτοάνοση ασθένεια», λέει ο κ. Ματσούκας.

Ωστόσο, για να καταλήξει η συγκε
Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ομάδα ερευνητών έχει καταλήξει στο ισχυρότερο όπλο κατά της ασθένειας που προσβάλλει ανθρώπους στην παραγωγική τους ηλικία
κριμένη ουσία στα ράφια των φαρμακείων, υπάρχει ακόμα δρόμος που μπορεί να διαρκέσει από τέσσερα έως επτά χρόνια, αν όλα πάνε καλά. Σε πρώτη φάση πρέπει να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές μελέτες, ενώ αμέσως μετά να υποβληθεί ο φάκελος, για έγκριση κλινικών δοκιμών στους διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων όπως ο αμερικανικός FDΑ και ο ευρωπαϊκός ΕΜΕΑ.

διαβαστε περισσοτερα...