Θανάσης Βέγγος ενας μοναδικός Ηθο-Ποιός!



Γίνεται ένας απλος άνθρωπος να είναι τόσο προικισμένος απο τη φύση ώστε να έχει ταλέντο , ακεραιότητα και ήθος ; ... γινεται , και ναι αναφέρομαι στον λατρεμένο μας Θ.Β!

Ο Θανάσης Βέγγος είναι Έλληνας κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Έχει παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμφανίζεται σε ταινίες, τηλεόραση και θέατρο.


Βιογραφία

Γεννήθηκε στον Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον αναγκάζει να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η απασχόληση σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του. Τα χρόνια 1948-1950 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954 στην ταινία Μαγική Πόλις του Κούνδουρου. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε σε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Συννεφιασμένη Κυριακή, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με το Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.
Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού. Το 1964, σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ - Ταινίες Γέλιου. Την περίοδο 1965-1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, που τις χαρακτηρίζουν το σουρεαλιστικό χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός και η πηγαία ερμηνεία. Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μόνο μετά από πολλά χρόνια.
Η καριέρα του συνεχίζεται με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη, ενώ η δημοτικότητά του παραμένει σταθερή κι οδηγεί στην αποθέωσή του από τον κόσμο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού. Άλλη σημαντική ταινία αυτής της περιόδου είναι Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας του 1976. Η θεματολογία των ταινιών του μετατοπίζεται προς την κοινωνική κριτική, ενώ το 1983 σταματά για λίγα χρόνια να κάνει κινηματογράφο. Τη δεκαετία του '80 ασχολείται με το γύρισμα έξι βιντεοταινιών και της τηλεοπτικής σειράς Βεγγαλικά που, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, προβλήθηκε τελικά στην τηλεόραση το 1988. Το 1990 εμφανίστηκε στη σειρά του ΑΝΤ1 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης.
Η επιστροφή του στον κινηματογράφο γίνεται με την ταινία Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφραστικότητας, με κορυφαία στιγμή το ρόλο του στην ταινία Όλα είναι δρόμος του 1998. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία. Το 2002, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Θανάσης Βέγγος κράτησε έναν από τους βασικούς ρόλους στην τηλεοπτική σειρά Περί ανέμων και υδάτων. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι από τους πιο αγαπημένους και δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Θανάσης Βέγγος είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Παραγωγών. Είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Την εποχή που γυριζόταν Ο δράκος παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία είναι μαζί μέχρι και σήμερα, και έχουν δύο γιους.

 Βραβεύσεις

Ο Θανάσης Βέγγος έχει τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία:

Έτος
Φορέας
Βραβείο
Ταινία
1962Ένωση Ελλήνων κριτικών
1971Φεστιβάλ ΘεσσαλονίκηςΑ' Ανδρικού ΡόλουΤι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
1971Ένωση Ελλήνων κριτικώνΤι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;
1972Φεστιβάλ ΘεσσαλονίκηςΕρμηνείας Α' Ανδρικού Ρόλου*Θανάση, πάρε τ' όπλο σου
1991Κρατικό βραβείοΕρμηνείας Β' Ανδρικού ΡόλουΉσυχες μέρες του Αυγούστου
1993Φεστιβάλ ΘεσσαλονίκηςΕιδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του
2008Πρόσωπα 2008Ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του

*Το βραβείο αυτό του δόθηκε και ως αντίδραση στο τότε καθεστώς.

  • Το 2002 ο Δήμος Κορυδαλλού τίμησε τον καταξιωμένο ηθοποιό δίνοντας το όνομά του στο 1.900 θέσεων, δημοτικό αμφιθέατρο της περιοχής.[1]
  • Τον Οκτώβριο του 2008 ο Δήμος Πειραιά μετονομάζει, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., την πλατεία Ευαγγελισμού στο Νέο Φάληρο, γενέτειρα του ηθοποιού, σε πλατεία Θανάση Βέγγου.

 Φιλμογραφία

 Τηλεόραση

  • Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990) .... Θανάσης Παπαθανάσης
  • Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003) .... Αναστάσης
  • Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002) .... Λύσανδρος
  • Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) .... Αρίστος
  • Βεγγαλικά (ΕΡΤ)
  • Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας(ΕΤ3,2009)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CF%82

και ο κλήρος πέφτει ...


  Άργησα αλλά δεν το ξέχασα , να μην το καθυστερώ περισσότερο λοιπόν! Ευχαριστώ πολύ όσους διαβάσατε αλλά και ευχηθήκατε στην ανάρτηση μου  Γράμμα στον Αγ.Βασίλη , μια ευχή & 3 δωράκια

 Roadartist ,  Σοφία , Γιάννα ,JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS  , big mama , Ειρηνη Σ , mara , Katerina Νίκη , Ανθούλα  και KANTHAR0S να σας καλώς ορίσω  όλους στο σπίτι μου ... μιας και  προσπαθώντας να φανταστώ τη μορφή του καθένα - καθεμιάς ξεχωριστά ή να σας φέρω στο μυαλό μου κάποιες από τις κοπέλες που ήδη γνωρίζω ,
ουσιαστικά ήσασταν εδώ! :-)







Να λοιπόν ποιοι θα παραλάβουν τα  3 δωράκια :

 Ειρηνη Σ το cd Λιλιπούπολη

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS  το  παραμύθι

και η Roadartist το εικονογραφημένο βιβλιαράκι

Καλή ακρόαση και καλή ανάγνωση! :-)





Κολοκυθόσουπα γιορτινή!



Υλικά

1 κιλό κολοκύθα γλυκιά , καθαρισμένη και  κομμένη με κύβους
50 ml  ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο
500 γρ κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
800 γρ ζωμό κοτόπουλου
80 γρ μαύρη ζάχαρη
25 ml μηλόξιδο
100 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Ετοιμασία

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο , προσθέτουμε τα κρεμμύδια , τα αλατίζουμε και τα ιδρώνουμε καλά.

Προσθέτουμε την κολοκύθα και αλατίζουμε , ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει καλά.

Κατόπιν προσθέτουμε το ζωμό , τη ζάχαρη το ξίδι και σιγοβράζουμε μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει εντελώς.


Αλέθουμε τα υλικά στο μπλέντερ πολύ καλά και τα περνάμε απο σήτα.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή γαρνίροντας με τη χτυπημέη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




Καλή επιτυχία!

Είναι μια συνταγή του κ.Γιάννη  Λουκάκου

Πως να ψήσουμε στην εντέλεια μια απλή γαλοπούλα!



Υλικά

1 γαλοπούλα (5-7κιλά)
2 καρότα
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φινόκιο
3-6 κ.σ βούτυρο (ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας)
αλάτι & πιπέρι
άκαυστος σπάγκος

Για την σάλτσα

1 λίτρο ζωμό κότας
1/2 φλ νερό
3 κ.σ κορνφλάουρ
1 φλ κρασί μαυροδάφνη
αλάτι & πιπέρι

Ετοιμασία

 Πλένουμε τη γαλοπούλα και αφαιρούμε τα εντόσθια.

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρα κομμάτια.
Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και κόβουμε το φινόκιο σε χοντρα κομμάτια.
Με αυτά τα υλικά γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας - δεν είναι γέμιση -
αλλά δίνουν πολύ ωραία γεύση στη γαλοπούλα  καθώς ψήνεται.

Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας σε τον σπάγκο , για να μην ανοίξουν
κατά το ψήσιμο και ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου.

Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε σχάρα η οποία χωράει μέσα σ'ένα μεγαλύτερο ταψι.
Έτσι ο ζωμός της γαλοπούλας θα πέφτει στο ταψί χωρίς το φαγητό μας να "κολυμπάει"
στο λίπος καθώς μαγειρεύεται.

Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε την γαλοπούλα.
Την βάζουμε στο φούρνο και κάθε 30 λεπτά αλέιφουμε με επιπλέον λιωμένο βούτυρο
και με λίγο ζωμό απο αυτό που πέφτει στο ταψί.
Η γαλοπούλα χρειάζετε 22 περίπου λεπτά ψήσιμο ανά κιλό αν δεν είναι "βαριά" γεμισμένη.
Αν την γεμίσουμε παραδοσιακά τότε θέλει 25-30 λεπτά/κιλό.

Ετοιμασία για την σάλτσα

Απο το ταψί που έχει ψηθεί η γαλοπούλα αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος απο το ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό απο το ταψί και το 1 λίτρο ζωμό κότας.
Βράζουμε και ανακατεύουμε συνχρόνως για 5-7 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Διαλύουμε 3 κουταλιές κορνφλάουρ σε 1/2 φλ νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Βράζουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε 1 φλ μαυροδάφνη , λίγο αλάτι , πιπέρι και βράζουμε ακόμα λίγο
για να εξατμηστεί το οινόπνευμα.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη!

Καλή επιτυχία!







Η Παέγια της Μαρίας!



Η μοναδική Μαρία Γκάνε , φίλη μου που τα τελευταία χρόνια ζεί στην Μαδρίτη 
μοιράζετε μαζί μας μια συνταγή για Παέγια!

Για την ακρίβεια μας γράφει :

Η Παέγια γινεται με πολλους τροπους.
Η μονο με θαλασσινα ή αναμικτα θαλασσινα και κρεας.
Εγω προτιμω την θαλασσινη.


Χρειαζόμαστε

Μια ποικιλια θαλασσινων(καλαμαρακια,γαριδες,καραβιδες,μυδια κτλ)
1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι
2 μέτριες ντομάτες, σε μικρά κυβάκια
1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, κατεψυγμένος
5-6 στήμονες απο κρόκο Κοζάνης
1/2φλιτζ κρασί λευκό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ζεστό νερό περίπου 500μλ ή το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες μας (αν είναι φρέσκες)




Ετοιμασία
Σωταρουμε το κρεμμυδι με το σκορδο σε λιγο ελαιόλαδο.
Ριχνουμε τα θαλασσινα εκτος απο γαριδες-καραβιδες που θελουν λιγο ψησιμο στο τελος.
Σβήνουμε με κρασακι.Αφήνουμε 5 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε την ντομάτα,τις πιπεριές,τον κρόκο και τον αρακά.Προθέτουμε το ρύζι και ζεστό νερό.Απο την στιγμή που θα πάρει βράση το φαγητό μας , χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για  ακόμα δέκα λεπτά. Περίπου 3-4 λεπτά πριν γίνει το φαγητό μας προσθέτουμε τις γαρίδες-καραβίδες.


Καλή επιτυχία!


Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ!