Καραμελωμένη κρέμα espesso!



Φέτος τη Κυριακή του Πάσχα μετά από πολλά χρόνια θα πάμε σε φίλους
και δεν θα γιορτάσουμε στο σπίτι μας , οπότε μιας και δεν θα έχω να ασχοληθώ με τη μαγειρική
αποφάσισα να πειραματιστώ με τα γλυκά.
Εμπνεύστηκα λοιπόν αυτή τη συνταγή , γιατί εκτός ότι μου αρέσει πολύ η γεύση του καφέ εσπρέσο
θεωρώ πως είναι ένα άκρως γευστικό , αρωματικό , δροσερό γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί
μετά το φαγητό και την κρεατοφαγία της ημέρας.

Και το γλυκό αυτό μπορεί να έτυχε σε δικό μου πειραματισμό αλλά φίλοι μου σας υπογράφω ότι πέτυχε! Μπαίνει την λίστα με το top10 των αγαπημένων μου!



Υλικά για την καραμέλα ~ καφέ

200 γρ. ζάχαρη
1 δόση καφέ εσπρέσο




Υλικά για την κρέμα
 750 ml  γάλα
8  αυγά
350 γρ. ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού κ μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού
1 δόση καφέ εσπρέσο (κρύο)






Ετοιμασία για την καραμέλα



Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με τον καφέ και βράζουμε έως ότου γίνει μία σκούρα καραμέλα. Αδειάζουμε αμέσως από λίγη καραμέλα σε φορμάκια της κρεμ καραμελέ ή σε μια φόρμα μεγάλη. Έπειτα περιστρέφουμε το σκεύος για να πάει η καραμέλα~καφέ παντού.




Ετοιμασία για την κρέμα 


Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει.
Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού , τον καφέ (κρύο) και το γάλα λίγο λίγο.
Χτυπάμε τα ασπ΄ρδια με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού , σε σφιχτή μαρέγκα και ανακατεύουμε προσεχτικά με το προηγούμενο μείγμα.Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ψήνουμε την κρέμα μας σε μπέν μαρί και σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην μας βράσει το νερό του μπέν μαρί.

Αφαιρούμε την κρέμα από το μπέν μαρί αφήνουμε λίγη ώρα να  κρυώσει και την αδειάζουμε στην φόρμα με την καραμέλα μας. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες , μέχρι να σταθεροποιηθεί. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα μας σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία! 













 








Μακαρονάδα με λεμόνι & γλυκόσκορδο!





Υλικά για το γλυκό σκορδο
  
6-7 σκ. σκόρδο
Φρέσκο γάλα

Υλικά για τη σάλτσα

 250 γρ. ζυμαρικά
250 ml. σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
1 κ.γ μαργαρίνη
1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
100 ml. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. γλυκόσκορδο
1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Λίγες φλύδες παρμεζάνα
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
χυμό από ½ λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι

Ετοιμασία

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε  αλατισμένο νερό που βράζει και
 βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Για να ετοιμάσουμε το γλυκόσκορδο:

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι γάλα και προσθέτουμε μέσα 7-8 σκελ. σκόρδο.
Το σκόρδο μαγειρεύεται και δεν μυρίζει, γιατί η λακτόζη του γάλακτος απορροφά την μυρωδιά του. Βράζουμε για 10-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το σκόρδο.
Το παρακολουθούμε όμως συνέχεια, γιατί το γάλα φουσκώνει.

 Όταν πιέσουμε με ένα κουτάλι το σκόρδο και λιώνει, είναι έτοιμο.



Ρίχνουμε το γλυκόσκορδο στο μπλέντερ και χτυπάμε για να πολτοποιηθεί το σκόρδο.
Αν δεν έχουμε μπλέντερ γίνεται και ένα πηρούνι. 
(εγώ τα έλιωσα στο γουδί)



Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα ζωμό κότας.
Ενώ βράζει προσθέτουμε πολύ ψιλοκομμένο δενδρολίβανο. Όταν εξατμίζεται το υγρό ρίχνουμε μια γεμάτη κ.γ. μαργαρίνη. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος.
Την αφήνουμε να βράσει και να δέσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κ.σ. γλυκόσκορδο. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και μια γεμάτη κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα.
 Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά είναι έτοιμο.
Στο τέλος ρίχνουμε το βασικό συστατικό, το λεμόνι: χυμό από μισό λεμόνι και ξύσμα λεμόνι. Δεν το βάζουμε από την αρχή, για να μην πικρίσει.Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα. Ανακατεύουμε να  πάει παντού η σάλτσα και σερβίρουμε! 

 

Η συνταγή είναι απο τον Chef Χαρίδημο Βασιλάκη

Καλή επιτυχία!


Μαλεμπί ~ Μεταξένιο επιδόρπιο



Μαλεμπί (Muhallebi , muhallabia) "Μεταξένιο " επιδόρπιο , το οποίο φτιάχνετε με κόρφλάουρ ή αλεσμένο ρύζι και γάλα , αρωματίζεται με ανθόνερο ή ροδόνερο. Οι μικρασιάτες Έλληνες υιοθέτησαν το επιδόρπιο αυτό , το οποίο είναι δημοφιλές σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει ο σεφ ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος στο βιβλίο του "Του Κόσμου Τα Γλυκά!"
Μια κρέμα μαλεμπί μπορεί να μεταμορφωθεί κυριολεχτικά σε ένα σωρό άλλα γλυκά αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες παραλλαγές πχ με την προσθήκη πολτοποιημένου πικραμύγδαλού έχουμε το γωνστό γλυκό keskul. Το όνομα "μελεμπί" φαίνετε να είναι περσικής προέλευσης , αλλά το ίδιο το γλυκό δεν συναντάται πια στην ενθική κουζίνα των σύγχρονών Ιρανών.



Υλικά



1 λίτρο γάλα πλήρες
100 γρ. ρυζάλευρο
100 γρ. φρουκτόζη
1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
γλυκό κουταλιού (πορτοκάλι , περγαμόντο) ή μαρμελάδα
1 σφινάκι ανθόνερο







Ετοιμασία


 
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το κρύο γάλα και το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε.

Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κοπανισμένη μαστίχα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τη φρουκτόζη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μίγμα του ρυζάλευρου στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά συνεχώς μέχρι να πήξει το γάλα σε κρέμα.



Μοιράζουμε την κρέμα σε μπωλάκια και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ανακατεύουμε μερικές κουταλιές γλυκό του κουταλιού ή τη μαρμελάδα μας , με το ροδόνερο και σερβίρουμε κάθε μπόλ με μια κουταλιού και ένα φύλλο φρέσκου δυόσμου εαν θέλουμε.

Πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη εαν θέλουμε.
ή μπισκότα για τα παιδιά.



Καλή επιτυχία!


Αυθεντικό Εκμέκ



Εκμέκ σημαίνει ψωμί στα τούρκικα και μάλιστα αναφέρεται σε ένα τύπο εμπλουτισμένου ψωμιού με αυγά ή γάλα και βούτυρο , κάτι σαν γαλλικό μπριός , όπως αναφέρει ο ιστορικός διατροφής Clifford Wright   στο βιβλίο του "A Mediterranean Feast" εκδ. William Morrow. Το εκμέκ το συνδυάζουμε με ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά της Πόλης. Το αυθεντικό εκμέκ αποτελείται από μια στρώση του ειδικού αυτού ψωμιού, καϊμάκι (βουβαλίσια κρέμα ή ανθόγαλα) και σιρόπι. Επειδή το ψωμί που χρειάζεται για την κατασκευή  της βάσης του γλυκού σπανίζει στην Ελλάδα του '20 και μέχρι πρόσφατα διαμορφώθηκαν διάφορες παραλλαγές μεταξύ των οποίων και η εκδοχή με κανταΐφι.
Μπορεί να περιέχει αμύγδαλα ή και καρύδια ακόμα και σαντιγί εάν δεν υπάρχει το γνήσιο καϊμάκι.
 


 

Υλικά για την βάση 

600 γρ αλεύρι
150 γρ φρέσκο γάλα
100 γρ βούτυρο (εγώ βάζω τύπου Κερκύρας)
30 γρ ζάχαρη
1/2 κοφτό κ.γ αλάτι
2 αυγά
10 γρ μαγιά μπύρας



Υλικά για την κρέμα

200 γρ ζάχαρη
60γρ  κορνφλάουρ
30γρ  βούτυρο
1/2 κ.γ βανίλια
3 κρόκους αυγών
800 γρ φρέσκο γάλα

Υλικά για το σιρόπι

750 γρ ζάχαρη
600 γρ νερό


Υλικά για το γαρνίρισμα

σαντιγί  
αμύγδαλα
(έβαλα φράουλες)




Ετοιμασία για την βάση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ χλιαρό γάλα και διαλύουμε καλά τη μαγιά.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι τόσο ώστε να γίνει το μείγμα ένας πηχτός χυλός.
Αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στην μέση , προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο , το αλάτι , τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά , όταν η ζύμη γίνει ελαστική προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη , εξακολουθώντας να ζυμώνουμε.

 

Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32εκ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Απλώνουμε ώστε να σκεπάσει όλο το ταψί και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Έπειτα ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί η βάση την βγάζουμε από το ταψί και όσο είναι ακόμα χλιαρή κόβουμε οριζοντίως ελάχιστα την πάνω μερία της.






 Ξαναβάζουμε το κομμάτι της βάσης στο ταψί κ ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 3 ώρες περίπου μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να γίνει φρυγανιά.


Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό κ την ζάχαρη για 7-8 λεπτά.

Μόλις η βάση μας είναι έτοιμη περιχύνουμε το σιρόπι τη φρυγανιά και βάζουμε το ταψί στο μάτι την κουζίνας (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ - ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟ ΓΥΑΛΛΙΝΟ ΠΥΡΕΞ) γυρνώντας το να μην καεί η βάση , το αφήνουμε να βράσει ξανά το σιρόπι σε όλα τα σημεία της βάσης.
Βγάζουμε το ταψί από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.


Ετοιμάζουμε την κρέμα








Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και να ανακατεύουμε 
με το γάλα και το κόρν φλάουρ.
Βάζουμε το μείγμα να βράσει , 
ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το 
βούτυρο και τη βανίλια , ανακατεύοντας λίγο ακόμα.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τη κρέμα και αφήνουμε να γίνει χλιαρή.


Έπειτα τη στρώνουμε πάνω στη βάση του γλυκού μας αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε σε σαντιγί και τα αμύγδαλα.





Καλή επιτυχία





Λικέρ πορτοκάλι της Γιάννας!


Την συνταγή μου έδωσε η πολύ καλή φίλη Γιάννα
και την ευχαριστώ πολύ!


Υλικά

4 χοντρόφλουδα πορτοκάλια πλυμένα καλά
2 ξυλάκια κανέλας
3 γαρύφαλα
2 πρέζες κλωστές κρόκο κοζάνης
(20 κλωστούλες περίπου)
1 λίτρο τσίπουρο
ή
1 λίτρο βότκα

Υλικά για το σιρόπι μας
2 ποτήρια ζάχαρη
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι νερό

Ετοιμασία

Σκουπίζουμε τα πορτοκάλια και αφαιρύμε τη φλούδα τους
(μόνο το πορτοκαλί μέρος) κόβοντάς την περιμετρικά σε μεγάλες ροδέλες.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπουκάλι με φαρδύ στόμιο όλα τα υλικά μας
και αφήνουμε για 20 μέρες στον ήλιο.


Εφόσον έχουν περάσει οι μέρες ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βράζοντας
όλα τα υλικά μας για 7-9 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσει.

Αδειάζουμε το σιρόπι στο μπουκάλι με το αρχικό μείγμα και αφήνουμε στον ήλιο για άλλες 5 μέρες  φροντίζοντας κατά διαστήματα να το ανακινούμε καλά.
Όταν το λικέρ είναι έτοιμο, το σουρώνουμε, στη συνέχεια το φιλτράρουμε πάρα πολύ καλά  με διηθητικό χαρτί ή γάζες και το βάζουμε στα μπουκάλια μας.

Καλή επιτυχία!


Κουρκουμπίνια στο φούρνο




 Εάν θέλετε να ετοιμάσετε ένα γλυκό , 
εύκολο, γρήγορο, αλλά και νηστίσιμο 
μόλις το βρήκατε!
  


Υλικά για τα κουρκουμπίνια 

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 φλ. ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1 βανίλια
λίγο χυμό λεμόνι

Ετοιμασία

Ανοίγουμε την συσκευασία και απλώνουμε τα φύλλα.
Παίρνουμε δύο.

Λαδώνουμε το πάνω και στη συνέχεια διπλώνουμε και τα 2 μαζί, όχι ακριβώς στην μέση, έτσι ώστε οι πάνω άκρες να μην καλύπτονται από τις κάτω.

Λαδώνουμε την επιφάνεια και διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο άλλες 2 φορές.
Πατάμε τα διπλωμένα φύλλα με την παλάμη, για να φύγει ο αέρας.

Τυλίγουμε τα φύλλα, φτιάχνοντας ένα σφιχτό μακρόστενο ρολάκι.
Τοποθετούμε το ρολάκι πάνω σε ένα αντικολλητικό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.

Προσέχουμε η ένωση των φύλλων να είναι από κάτω.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι μικρά κουρκουμπινάκια.
Τα απλώνουμε στο ταψί, για να μην είναι κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλι , από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει σε 10 λεπτά θα είναι έτοιμο.

Μόλις τα κουρκουμπίνια μας κρυώσουν ελαφρά τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι και αφήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να το ρουφίξουν.

Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με κανέλα & σουσάμι.

Καλή επιτυχία!




 

Ζεστή πατατοσαλάτα με σως τυροκαυτερής!




Αρχικά ετοιμάζουμε την σως τυροκαυτερής για να την βάλουμε το ψυγείο να
παγώσει για λίγη ώρα.
Έπειτα θα συνεχίσουμε ετοιμάζοντας την ζεστή πατατοσαλάτα μας.

Υλικά για την σως τυροκαυτερής

1/2 φλιτζάνι γάλα
200 γρ. φέτα
100 γρ ανθότυρο 
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
1 κ.γ ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κ.γ μέλι 
καυτερή πάπρικα
αλάτι , πιπέρι

Ετοιμασία





Πολτοποιούμε τη φέτα , το ανθότυρο , το σκόρδο , το γάλα μαζί στο
μούλτι μέχρι η σάλτσα μας να αποκτήσει κρεμώδη υφή.






Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το  μέλι και τον άνηθο και
ανακατεύουμε απαλά ,
αλατοπιπερώνουμε και 
πασπαλίζουμε με την καυτερή
πάπρικα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.





Υλικά για την ζεστή πατατοσαλάτα

1 κιλό πατάτες μικρές
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
2-3 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
5 κ.σ ψιλοκομμένο μαϊντανό
5 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ ψιλοκομμένο δυόσμο
αλάτι , πιπέρι
ελαιόλαδο
σουσάμι



Ετοιμασία

Πλένουμε πάρα πολύ καλά με σφουγγάρι τις πατάτες μας  και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό , μέχρι να μαλακώσουν , προσέχουμε να μην μας παραβράσουν.

Στραγγίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας στα 2 χωρίς να ξεφλουδίσουμε. Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι για μερικά λεπτά και μετά προσθέτουμε τις πατάτες μας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα , κουνώντας τακτικά το τηγάνι ,για να μην μας κολλήσουν οι πατάτες.
Προσθέτουμε το σκόρδο σοτάρουμε λίγα λεπτά ακόμα και σβήνουμε με το ξύδι. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στην εστία μέχρι να στεγνώσουν σχεδόν οι πατάτες μας , δεν ξεχνάμε να κουνάμε συνεχώς το τηγάνι ώστε να ανακατεύεται το φαγητό μας. Εάν χρησιμοποιήσουμε κάποια κουτάλα μάλλον θα σπάσουν οι πατάτες μας και δεν θα έχουμε όμορφο αποτέλεσμα. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά μας (δυόσμο , άνηθο , μαϊντανό) και το σουσάμι μας.



Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα μας όσο είναι ακόμα ζεστή ,
συνοδεύοντας με την σως τυροκαυτερής.

Καλή επιτυχία!