Μαρμελάδα σύκο!



"Σύκον χειμώνος αιτώ" 

έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για τις άκαιρες επιθυμίες. 

Το σύκο αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της διατροφής των μεσογειακών λαών στην αρχαιότητα, ήταν καλή πηγή εσόδων του αρχαίου αθηναϊκού κράτους
Τάιζαν τα ζώα (κυρίως χήνες και χοίρους) που εξέτρεφαν με σύκα,προκειμένου να νοστιμίσουν το συκώτι τους. 
Αυτό το εκλεκτό έδεσμα ονομαζόταν “συκωτόν ήπαρ” και ήταν 
ανάλογο του σημερινού φουαγκρά. 
Εξαιτίας της οποίας προέκυψε η ετυμολογική 
συγγένεια των λέξεων σύκο και συκώτι. 
Το σύκο είχε από την αρχαιότητα έντονη ερωτική σημασία μια 
και συμβόλιζε το γυναικείο γεννητικό όργανο ως σεξουαλικό υπονοούμενο. 

Το σύκο λοιπόν είναι αποκλειστικά καλοκαιρινό φρούτο. 
Κι' όμως έχουμε την δυνατότητα μέσα στο καταχείμωνο 
να νιώσουμε την καλοκαιρινή γλύκα του μέσα από τη μαρμελάδα.

Υλικά 

1 κιλό σύκα καθαρισμένα απο την φλούδα τους.
700 γρ  ζάχαρη
100 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας.

Ετοιμασία

Καθαρίζουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ προσθέτοντας 
την ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείου για ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε τα φρούτα με τους χυμούς τους σε μια κατσαρόλα.

Ξεκινάμε τον βρασμό με μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας.

Αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα μας για μισή ώρα ενώ ανακατεύουμε 
ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνω την μαρμελάδα μου να κρυώσει.

Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

  • Καλή επιτυχία!




Μαρμελάδα εσπεριδοειδών της Δάφνης!



               


 Όταν έφτασε στα χέρια πριν αρκετό καιρό ένα βάζο με μαρμελάδα εσπεριδοειδών συνειδητοποίησα, ακόμα μια φορά, πως χρειάζεται μια απλή πράξη για να δείξουμε σε έναν δικό μας άνθρωπο πως τον αγαπάμε και νοιαζόμαστε. 

Ανοίγοντας το βάζο με την μαρμελάδα το άρωμα 
και η γεύση που άφησε στον ουρανίσκο μου μου επιβεβαίωσαν 
πως αρκούν μικρές, καθημερινές κινήσεις 
για να αποδείξουν την αγάπη.

Απλές χειρονομίες χωρίς υπερβολές.


                   Η µαρμελάδα (αγγλ. marmalade), είναι ένα διατηρημένο γλυκό το οποίο                                 παρασκευάζεται από το χυμό και τη φλούδα των εσπεριδοειδών                 βρασμένα με ζάχαρη και νερό

Μπορεί να παραχθεί από κουμκουάτ, λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρούτ ,μανταρίνια, πορτοκάλια, νεράτζια, περγαμόντα και άλλα εσπεριδοειδή ή οποιονδήποτε  συνδυασμό αυτών.
          Το σημείο αναφοράς του εσπεριδοειδούς που προορίζεται για την παρασκευή της                             μαρμελάδας (εσπεριδοειδών) στη Βρετανία, είναι το Ισπανικό                              πορτοκάλι της Σεβίλης (Citrus aurantium var. aurantium) (κοινώς νεράντζι),                                      που εκτιμάται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πηκτίνη και                         το οποίο δίνει ένα καλό σύνολο. 

Η μαρμελάδα (εσπεριδοειδών) γενικά διακρίνεται από τις κομπόστες φρούτων (αγγλ. τζαμ (jam)), από τη φλούδα των φρούτων της. 
Ξεχωρίζει επίσης από την απλή μαρμελάδα, από τα φρούτα που χρησιμοποιούνται.

Σήμερα θα φτιάξουμε μια μαρμελάδα με πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια, μια συνταγή της φίλης μου Δάφνης!

Αναμφισβήτητα η μαρμελάδα με την ιδανική ισορροπία γεύσης ξινού, πικρού και γλυκού, γεμάτη αρώματα εσπεριδοειδών!

Στα κάθε κιλό καρπού υπολογίζουμε 800-850 γραμμάρια ζάχαρης.

Επίσης στα 2 κιλά καρπού βάζουμε 2 λεμόνια
(τα υπόλοιπα μανταρίνια και πορτοκάλια)

Εκτέλεση 

Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα βάζουμε να βράσουν σε άθφονο νερό. 
Όταν βράσουν για 10 λεπτά, αδειάζουμε το νερό, 
ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε. 

 Μπορούμε να ξύσουμε τα πορτοκάλια. 
Έτσι γλυκαίνουν πιο γρήγορα . 
ή να τα βράσουμε μια φορά παραπάνω 
αποφεύγοντας την ταλαιπωρία του ξυσίματος…


Ωστόσο τα φρούτα μας θα έχουν και μαλακώσει. 
Λόγο διαφοράς μεγέθους, αφαιρούμε πρώτα τα μανταρίνια, έπειτα τα λεμόνια 
και τέλος τα πορτοκάλια.


Στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν τα καθαρίζουμε κόβουμε σε 
κομμάτια και αφαιρούμε τις μεμβράνες, τα κουκούτσια και όσες ίνες μπορούμε. 

Τα αλέθουμε λίγα λίγα στο multi, όχι πολύ και μετράμε τον πολτό ώστε να χρησιμοποιήσουμε την σωστή ποσότητα ζάχαρης.

Μπορούμε αν θέλουμε να κόψουμε και μερικές φλούδες σε πολύ λεπτά κομματάκια.

( Σε άλλους αρέσει να τα αλέσουν τελείως και να γίνουν αλοιφή, 
και σε άλλους αρέσουν να κρατάνε λίγο - ανήκω στους δεύτερους). 

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε στρώσεις από τα κομματάκια και τον 
πολτό των φρούτων και ζάχαρης.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε την μαρμελάδα μας στην στο μέγιστο της θερμοκρασίας.

Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
σε μάτι με 9 διαβαθμίσεις χαμήλωσα στο 6)

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πηκτίνη 12-15 λεπτά αρκούν 
για να δέσει η μαρμελάδα μας. 

Μέχρι να κρυώσει εγώ αποσύρουμε την κατσαρόλα 
από το μάτι εάν θεωρούμε ότι είναι μάλλον δεμένη.

(αν η μαρμελάδα μας πέφτει όλη μαζί από την κουτάλα, σαν μια μάζα είναι δεμένη).

Βάζουμε την κρύα μαρμελάδα μας σε αποστειρωμένα βάζα τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει, και τα αποθηκεύουμε.

Καλή Επιτυχία!






Μπάρες δημητριακών!



Έτοιμες μπάρες δημητριακών υπάρχουν στο εμπόριο πολλές.
Συχνά όμως περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης που δεν συμβαδίζει απόλυτα με το υγιεινό σνακ που θέλουμε ίσως ενδιάμεσα στα γεύματα μας ή κάτι να συνοδεύσει την υπογλυκαιμία μας κατά την διάρκεια της ημέρας!

Σας βεβαιώνω λοιπόν ότι η παρασκευή τους στο σπίτι είναι άκρως εθιστική καθώς μπορείτε να επιδοθείτε σε ένα ατελείωτο παιχνίδι εναλλαγής γεύσεων με τα υλικά καθώς και να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε τον πήχη των θερμίδων στο δικό σας όριο!

Η συνταγή για μπάρες δημητριακών που ακολουθεί 

(μετά από αρκετές προσπάθειες και απόπειρες - δεν σας κρύβω)
θα σας ενθουσιάσει με τον εύγευστο, θρεπτικό, χορταστικό,χαρακτήρα της.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να χαρίσετε στον οργανισμό σας μια απολαυστική ώθηση!

Υλικά 

12 κ.σ βρώμη4 κ.σ νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης


6 κ.σ αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες,βερίκοκα,σύκα κλπ)


1 κ.σ κράνμπερις αποξηραμένα


4 κ.σ (ηλιόσπορους/αμύγδαλα φιλέ/φιστίκια/καρύδια/κολοκυθόσπορους κλτ)


1 κ.σ σουσάμι


1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα αλάτι

5 κ.σ της σούπας μέλι


1 κ.σ αγελαδινό βούτυρο

2 κ.σ σταγόνες σοκολάτας υγείας (προαιρετικά)

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Ετοιμασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Κόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα κράνμπερις σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα γουδί σπάμε τους ξηρούς καρπούς σε μικρά κομμάτια. 

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε ελαφρά τις νιφάδες δημητριακών.

Ενώνουμε όλα τα παραπάνω υλικά μας και προσθέτουμε την βρώμη,

το αλάτι και την κανέλα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μας σε ένα ταψί που έχουμε 
στρώσει λαδόχαρτο και καβουρδίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160 βαθμούς, 
ανακατεύοντας στο μεσοδιάστημα ώστε να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρώμα.

 Λιώνουμε το βούτυρο με το μέλι και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ενσωματώνουμε καλά όλα τα υλικά μας στο μείγμα του μελιού.

Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. 

Απλώνουμε το μείγμα μας με ένα σκεύος 20χ27  στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόχαρτο. 

Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο από επάνω και πιέζουμε καλά με τις παλάμες μας ή με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη πιέζουμε ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στα υλικά μας και το πάχος να είναι το ίδιο σε όλο το σκεύος μας. 

Βάζουμε το σκεύος μας στο ψυγείο για μια ώρα.
 Κόβουμε μερίδες σε ορθογώνια κομμάτια και αν θέλουμε τα βουτάμε τις μπάρες δημητριακών σε λιωμένη σοκολάτα. 


Καλή επιτυχία!

*Η δοσολογία είναι για 12-16 τεμάχια, ανάλογα το μέγεθος που επιθυμούμε.


Coach's garlic bread!



Αυτή την συνταγή για σκορδόψωμο  "κουράστηκα" πολύ μέχρι να την αποκτήσω!

Όχι γιατί ο κάτοχος της δεν ήθελε να την μοιραστεί αλλά οι συγκυρίες δεν βοηθούσαν!

Κι όμως άξιζε τον κόπο η αναμονή... γιατί σας υπόσχομαι θα είναι το πιο νόστιμο σκορδόψωμο που έχετε ποτέ δοκιμάσει!

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πάτε το γιο σας στην προπόνηση ποδοσφαίρου, ρωτήστε τον προπονητή του, αν μαγειρεύει και ίσως είστε τυχερή όπως εγώ!




Υλικά για την ζύμη

δόση ζύμη για πίτσα


Υλικά για την γέμιση

2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη (στραγγίζουμε από τα υγρά τους)
           3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με 5-6 κ.σ ελαιόλαδο                   
                        μερικά βασιλικού φρέσκου ψιλοκομμένα                                  
αλάτι και πιπέρι 


Ετοιμασία

Ετοιμάζουμε την ζύμη μας. 
Την ετοιμασία θα δείτε : εδώ

Ρίχνουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας 

και ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο.

Απλώνουμε στη ζύμη μας τις τριμμένες φρέσκες ντομάτες.
Αναλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το ζυμάρι μας με την 
ντομάτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 
180 βαθμούς για 12-15 λεπτά.

Βράζουμε το ζυμάρι απλώνουμε το μείγμα σκόρδου- ελαιόλαδου.

Ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι μας.

Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο ρίχνουμε μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού!

Τρώμε το σκορδόψωμο μας ζεστό!

Καλή Επιτυχία!




Πουρές πατάτας με Τσένταρ!




Ο πουρές (purée) είναι όρος γαλλικής προέλευσης 
και ενώ στα ελληνικά είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τις πατάτες, 
στην πραγματικότητα σημαίνει βρασμένη τροφή, 
συνήθως λαχανικά ή όσπρια τα οποία έχουν στραγγισθεί 
και πολτοποιηθεί μέχρι του σημείου να έχουμε μια κρεμώδη υφή.


Υλικά

1 κιλό πατάτες 
80 γρ βούτυρο ζεστό (τύπου Κερκύρας)
100 ml ζωμό κρέατος ζεστό
150 γρ. τυρί cheddar ή 
κεφαλοτύρι (τύπου Δανίας)  λεπτό τριμμένο 
 Αλάτι & μαύρο πιπέρι 


Ετοιμασία


Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες.
Στραγγίζουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. 
Περνάμε τα ζεστά κομμάτια βρασμένης πατάτας από ένα 
εταμίν-σουρωτήρι ή κόσκινο πιέζοντας τες.
 Στην συνέχεια τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τον ζωμό κρέατος (σιγά σιγά) και το τυρί.
Ανακατεύουμε,3-4 λεπτά με μία σπάτουλα μέχρι 
να γίνει ο πουρές απαλός, λείος και μαστιχωτός.
Προσθέτουμε πιπέρι και εάν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και σερβίρουμε!
 
Καλή επιτυχία!

Μπισκότα αμυγδάλου!




Υλικά 

2 αυγά
270 γρ ζάχαρη άχνη
350 - 400 γρ αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
250 γρ βούτυρο "τύπου Κεκρύρας" 
1 πρέζα αλάτι
5 γρ εκχύλισμα βανίλιας
αμύγδαλα φιλέ 

Ετοιμασία 


Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και το αλάτι. 
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο 
και χτυπάμε με το φτερό στη δυνατή ταχύτητα, 
μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας.

Προσθέτουμε τα αυγά διαδοχικά. 
Προσθέτουμε τη βανίλια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ 
και προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα σιγά σιγά. 

Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη μας, αφήνουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο. 
Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος ή φύλλο σιλικόνης. 

Περίπου με 25γρ  ζύμης πλάθουμε τα κουλουράκια μας 
και τα τοποθετούμε στο ταψί,
φροντίζοντας να έχουν μεταξύ τους απόσταση.

Αλείφουμε προαιρετικά με κρόκο αυγού που 
έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό και 
πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, 
μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Περίπου 10-12 λεπτά. 
Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο 
αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

Back to school... με Κέικ Βανίλια!



Υλικά

175γρ. βούτυρο
175γρ. ζάχαρη
175γρ. αλεύρι φαρίνα 
3 αβγά
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα 
σπόρους απο 1/2 κλωνάρι φρέσκιας βανίλιας

Ετοιμασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς, 
βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.

Χτυπάμε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο και τις βανίλιες να 
αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το γάλα  και το αλεύρι. 

Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα 
και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, 
μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Καλή επιτυχία!



Τάρτα με Κρέμα Λεμόνι και Μύρτιλα!





Υλικά για την κρέμα

400 γρ. τυρί κρέμα
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
χυμό απο 2 λεμόνια
ξύσμα απο 1 λεμόνι
2 αυγά

100 γρ. κατεψυγμένα μύρτιλα ή φρέσκα
(- 2 κ.σ για το τέλος)
50 γρ. μαρμελάδα από μύρτιλα

Υλικά για την ζύμη

1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομμάτια
1 μεγάλο αβγό, διαχωρισμένο 
1 κ.σ. παγωμένο νερό, συν 1 κ.γ. επιπλέον




Ετοιμασία για την ζύμη 

Χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι 
σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.


Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι η ζύμη 
να μοιάζει με καλαμποκάλευρο.

Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και 2 κ.σ. παγωμένο νερό και χτυπάμε πάλι τη ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια, καλύτερα μάρμαρο, 
βάζουμε την μπάλα επάνω και με τον πλάστη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε. 

Την ανοίγουμε σιγά-σιγά, αλευρώνοντας ανά διαστήματα και 
γυρνώντας την διαρκώς μέχρι να ανοίξει αρκετά και να γίνει 
λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα.

Τοποθετούμε τον πλάστη μερικά εκατοστά μπροστά από την 
άκρη της ζύμης προς το κέντρο της, 
τυλίγουμε την άκρη που προεξέχει και συνεχίζουμε 
το τύλιγμα προς την άλλη άκρη.

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ξετυλίγουμε τη ζύμη απαλά επάνω της. 

Πιέζουμε τη βάση και τις άκρες της ταρτιέρας για να "κάτσει" ομοιόμορφα η ζύμη.

Τρυπάμε τη βάση της με ένα πιρούνι.

Καλύπτουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη 
και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Ετοιμασία για την κρέμα 


Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ,τα αβγά, τη ζάχαρη, 
το χυμό λεμονιού, την κρέμα τυριού, το ξύσμα 
και το αλάτι και τα χτυπάμε ελαφρά.

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το ασπράδι αυγού
και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια και τα τοιχώματα  
της ζύμης μας που έχουμε απλώσει στην ταρτιέρα.


Προσθέτουμε τα μύρτιλα, στο μείγμα με την κρέμα τυριού 
και αδειάζουμε με το μείγμα μας 
στην κρύα ζύμη.

Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.

Αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, 
γαρνίρουμε την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα μύρτιλο 
και μερικά ολόκληρα μύρτιλα.

Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!




Black Forest με Kρέμα Γιαουρτιού και Μύρτιλα!





Υλικά για τα παντεσπάνια

230 γρ αλεύρι γ.ο.χ
130 γρ βούτυρο
120 γρ καστανή ζάχαρη με μελάσα
100 γρ ζάχαρη κρυσταλική 
70 γρ άγλυκο κακάο
3 μεγάλα αυγά
230 ml. βραστό νερό
1 πρέζα αλάτι


Υλικά για την γέμιση 

300 γρ γιαούρτι
150 γρ. μασκαρπόνε
½ στικ φυσική βανίλια
50 γρ. ζάχαρη άχνη

τριμμένη κουβερτούρα


Υλικά για το σερβίρισμα

τριμμένη κουβερτούρα
μαρμελάδα μύρτιλο
φρέσκα μύρτιλα
αχνοζάχαρη 
φρέσκα μύρτιλα


Ετοιμασία για το κεικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. 
Ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την μαλακή καστανή ζάχαρη, 
το βούτυρο,  και το κακάο μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά με την κρυσταλλική ζάχαρη 
και χτυπάμε να αφρατέψουν καλά. 
Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ταχύτητα 
και ξεκινάμε να προσθέτουμε εναλλάξ στον κάδο το σοκολατένιο μείγμα 
και το κοσκινισμένο αλεύρι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε το λικέρ καφέ.
Μεταφέρουμε σε ανοιγόμενη φόρμα 20 εκ  όπου έχουμε βουτυρώσει 
και αλευρώσει τον πάτο και τα πλαινά. 
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 175C. 
Μόλις ψηθεί το κέικ ξεφορμάρουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ετοιμασία για την κρέμα γιαουρτιού

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το γιαούρτι, το μασκαρπόνε, 
τη φυσική βανίλια και ζάχαρη άχνη  μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μας.
Προσθέτουμε λίγη τριμμένη κουβερτούρα
Η συναρμολόγηση της Black Forest:


Κόβουμε το κέικ μας σε 3 ισόποσα παντεσπάνια.

Τοποθετούμε σε δίσκο σερβιρίσματος το 1ο παντεσπάνι. 

Αραιώνουμε τη μαρμελάδα μύρτιλο με λίγο νερό 
και καλύπτουμε την επιφάνεια από τα παντεσπάνια.

 Έπειτα απλώνουμε την κρέμα γιαουρτιού,
μερικά φρέσκα μύρτιλα και τριμμένη κουβερτούρα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα παντεσπάνια και την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος πριν σερβίρουμε το κέικ ακουμπάμε στην επιφάνεια φρέσκα, μύρτιλα, μαρμελάδα μύρτιλο, πασπαλίζουμε με τις φλούδες σοκολάτας και ζάχαρη άχνη.
Καλή Επιτυχία!