Μια μέρα & μια νύχτα στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Η θεά Αθηνά, κόρη του Δία και της Μήτιδας, ήταν θεά της σοφίας, του πολιτισμού και των τεχνών. Ήταν επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την πόλη στην οποία είχε δώσει το όνομά της.


Η θεά φρόντιζε την πόλη και τους κατοίκους της, χαρίζοντάς τους ευημερία αλλά και προστατεύοντάς τους από τους εχθρούς.

Γι' αυτό οι Αθηναίοι της αφιέρωσαν τον πιο σπουδαίο τόπο τους, την Ακρόπολη, όπου η θεά λατρευόταν με πολλές και διαφορετικές μορφές και ιδιότητες.





Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Μιχάλη Φωτιάδη και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009.




Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή.

Απ’ όποιο σημείο κι αν το βλέπεις, ο Παρθενώνας αγκιστρώνει το βλέμμα.

Αλλά όταν βρίσκεσαι ακριβώς απέναντί του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός.

 Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το απόλυτο τοπόσημο της πόλης, το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης έχει πραγματικά φοβερή θέα.

 Μπορεί κανείς να κάνει και πάλι μια στάση ( πριν ή αφού θαυμάσει τα εκθέματα ή κάνει έναν ωραίο περίπατο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου) στην ευρύχωρη βεράντα  του για ποτό  ή ένα κοκτέιλ ανά χείρας  με ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα απέναντι από τον ιερό βράχο.


 Το δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου εκτός από την μαγευτική θέα με το μνημείο λουσμένο στη φεγγαράδα νιώθεις την ενέργεια που σε διαπερνάει όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την υψηλή γαστρονομία. 


 

 Δοκιμάζοντας το  αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι καρπάτσιο, με κάπαρη, κρίταμο και γλάσο κόκκινου κρασιού και την αθηναϊκή σαλάτα με λαβράκι και χειροποίητη μαγιονέζα συναντά κανείς πιάτα ελληνικής κουζίνας, βασισμένα  σε τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) μέσα από την πλούσια ποικιλία που προσφέρει ο τόπος μας, με πιο σύγχρονο πρόσωπο.


 Η μαγεία του ιερού βράχου της Ακρόπολης και οι υπέροχες μελωδίες στο πιάνο oξύνουν τις αισθήσεις που ταξιδεύουν κάθε επιθυμία και κάθε ουρανίσκο!



 Αν είναι να απολαύσω ένα γεύμα με εξαιρετική πρώτη ύλη, ελληνική γεύση και συγκλονιστική θέα, θα πάω χωρίς δεύτερη σκέψη στο

εστιατόριο του Μουσείο της Ακρόπολης.



The goddess Athena, daughter of Zeus and Metis, was a goddess of wisdom, culture and the arts. It was also directly connected to the city to which it had given its name.

The goddess took care of the city and its inhabitants, giving them prosperity but also protecting them from enemies.


 That is why the Athenians dedicated their most important place to her, the Acropolis, where the goddess was worshiped in many different forms and qualities.

The Acropolis Museum was created to house the rock finds of the Acropolis and its foothills. It was designed by the architect Bernard Tschumi in collaboration with Michalis Fotiadis and was inaugurated in the summer of 2009.


The Museum develops its exhibition units on three levels, but also at the base, where the archaeological excavation is located.



Wherever you look, the Parthenon hooks the eye.

But when you are right in front of it it is even more impressive


A few hundred meters from the absolute landmark of the city, the restaurant of the Acropolis Museum has a really awesome view.

 One can make a stop again (before or after admiring the exhibits or taking a nice walk in Dionysiou Areopagitou) on its spacious terrace for a drink or a cocktail in hand with a magical sunset opposite the sacred rock.


The dinner in the restaurant of the Museum, apart from the magnificent view with the monument bathed in the moon, you feel the energy that penetrates you when you are confronted with the high gastronomy.

Tasting the Aegean octopus carpaccio, with capers, kritamo and red wine glaze and the Athenian salad with sea bass and handmade mayonnaise, you can find dishes of Greek cuisine, based on local products of designation of origin (PDO) through which we offer a rich more modern person.

The magic of the sacred rock of the Acropolis and the wonderful melodies on the piano sharpen the senses that travel every desire and every palate!

If it is to enjoy a meal with excellent raw material, Greek taste and stunning views, I will go without a second thought to the restaurant of the Acropolis Museum.


Τρουφάκια καρότου!





Ένα εύκολο γλύκισμα με λίγες θερμίδες και πλόυσιο σε βιταμίνες! 
Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, 
παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). 
Επιπλέον μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, 
το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο αλλά και σίδηρο.
Τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, 
μαγγάνιο,φώσφωρο, μαγνίσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. 

Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου φίλης Δάφνης!


Υλικά

2 κούπες πολτοποιημένο καρότο
1 κούπες άχνη ζάχαρη
2 κούπες ινδοκάρυδο
2 κ.σ κονιάκ
Επιπλέον ινδοκάρυδο για την επικάλυψη

Ετοιμασία

Βράζουμε τα καρότα εως ότου μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή τρίβουμε στην
πολύ λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Πλάθουμε τα τρουφάκια μας αναμειγνύοντας
όλα μας τα υλικά.

Τα κυλάμε πάνω στην τριμμένη καρύδα,
Αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε
με επιπλέον καρύδα εάν θέλουμε.

Καλή επιτυχία!



Σπιτικός γύρος με χοιρινό & κοτόπουλο!




Αν σας άρεσε ο σπιτικός γύρος δοκιμάστε μια φορά αυτή εδώ την συνταγή!

Τραγανός εξωτερικά και ταυτόχρονα ζουμερός, και μυρωδάτος!




Υλικά

½ κιλό χοιρινό κρέας (από λαιμό) κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο (περίπου 3 στήθη)
* ζήστε απο το κρεοπώλη, να σας κόψει το κρέας σε λεπτές φέτες, 
διαφορετικά θα χρειαστείτε ένα πολύ καλά ακονισμένο μαχαίρι.

100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. σούπας κετσαπ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
½ κουτ. σουπας πάπρικα καπνιστή
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες στην πρέσα
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 δαφνόφυλλα
Αλάτι - πιπέρι
Ξυλάκια για σουβλάκια.
ή μεταλικά σουβλάκια

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε ένα μείγμα ανατακεύοντας όλα τα μπαχαρικά-μυρωδικά, 
το σκόρδο και την ντομάτα.

Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το κρέας τμηματικά και το πασπαλίζουμε 
με τα μείγμα που έχουμε ετοιμάσει λίγο πρίν.
Στην συνέχεια ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά.

 Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο. 

Σε μια κανάτα με νερό τοποθετούμε τα ξυλάκια για σουβλάκια.

Ήρθε η ώρα να ψήσουμε τον γύρο μας. 

Τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου μας πάνω απο ένα βαθύ ταψί, 
ώστε να στάζουν τα λίπη.
(Ο γύρος δεν πρέπει να ακουμπάει μέσα σε ταψί γιατί τα 
υγρά του θα λιμνάζουν και θα γίνει σαν βραστός)

Στώνουμε με σειρά εναλλάξ τις φτέτες του κρέατος, τη μία πάνω στην άλλη.

Περνάμε κάθετα τα βρεγμένα ξύλινα σουβλάκια σε 4-5 σημεία 
ώστε να συγκρατήσουν το κρέας. 

Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό στο ταψί. 
(ελένχουμε κατά την διάρκεια ψησίματος, μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Όταν το κρέας μας έχει ψηθεί, 
κόβουμε σε πολύ λεπτά κομμάτια, 
κάθετα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Πολύσπορο ψωμί!


Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, 
βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά.
Από το όνομα του καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, 
όπως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.

Δεν είναι άλλο από το πολύσπορο ψωμί!

Υλικά

500 gr αλέυρι ολικής άλεσεως ( κοσκινισμένο) 
2 κ.σ σουσάμι
2 κ.σ λιναρόσπορο
1 κ.σ παπαρουνόσπορο
2 κ.σ ηλίοσπορους
1 κ.σ βρώμη 
1 κ.σ σουσάμι
2 κ.γ αλάτι
5 κ.σ ελαιόλαδο 
1 κ.σ μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
250 ml χλιαρό νερό 



Ετοιμασία

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε την μαγιά, το μέλι,
3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και 100 ml από το νερό.

Ανακατεύουμε  και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Μετά από λίγο προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε με την βοήθεια του ελαιόλαδου 
μέχρι να έχουμε ένα μαλακό εύπλαστο ζυμάρι.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη,
σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μακρόστενη φόρμα
 ή το πλάθουμε σε καρβελάκι και 
περιμένουμε 20 λεπτά να ξανά φουσκώσει.

Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και νερό την επιφάνεια,
πασπαλίζουμε εάν επιθυμούμε με μείγμα σπόρων
και περιμένουμε για λίγο να φουσκώσει ξανά.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς
στο κάτω μέρος του φούρνου.
Καλή επιτυχία!

Μπισκότα σαβαγιάρ! (Τα μπισκότα της Σαβοΐας)



Τα αέρινα σαβαγιάρ είναι μια από τις παλαιότερες 
και πιο ντελικάτες δημιουργίες της ζαχαροπλαστικής τέχνης. 

Τα σαβαγιάρ ή «δάκτυλα της κυρίας», 
όπως λέγονται επειδή το σχήμα τους 
μοιάζει με λεπτεπίλεπτα γυναικεία δάκτυλα, 
εξακολουθούν να είναι και σήμερα τόσο δημοφιλή όσο ήταν, 
αιώνες πριν, στα σαλόνια των Βερσαλλιών.

Τα αφράτα, σπογγώδη μπισκότα ''γεννήθηκαν'' τον 
11ο αιώνα στο Δουκάτο της Σαβοΐας.
 Επινοήθηκαν στις κουζίνες της Αυλής 
προς τιμήν του βασιλιά της Γαλλίας, 
 όταν επισκέφτηκε την περιοχή. 
Αργότερα ονομάστηκαν «Savoiardi» και 
 έγιναν τα «επίσημα» μπισκότα της Αυλής.
 Θεωρήθηκαν μεγάλος γαστρονομικός νεωτερισμός 
και τα νεαρότερα μέλη της Αυλής τα πρόσφεραν,
 ως σύμβολο της τοπικής κουζίνας στους επισκέπτες για καλωσόρισμα.
Όταν οι απόγονοι της Μπέρθας της Σαβοΐας, 
πρίγκιπες και δούκισσες,
 άφηναν το μικρό Δουκάτο για να παντρευτούν,
 έπαιρναν μαζί τους και τα αγαπημένα τους σαβαγιάρ.
 Έτσι η συνταγή μεταφέρθηκε στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης. 

Κατά τον 15ο αιώνα είχαν γίνει πλέον το
 κοινό ''γλυκό'' μυστικό των ευγενών.
Σύμφωνα με τις φήμες, ο Τσάρος Πέτρος ο Μέγας 
και η δεύτερη σύζυγος του, 
Τσαρίνα Αικατερίνη, όταν βρέθηκαν στη Γαλλία 
ξετρελάθηκαν τόσο πολύ με τα σαβαγιάρ που
 "εξαγόρασαν" τον βασιλικό ζαχαροπλάστη
 και τον έστειλαν αμέσως στην Αγία Πετρούπολη.
Τελικά, τα μπισκότα της Σαβοΐας είναι μια σταθερή διαχρονική αξία.
 Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις γλυκισμάτων 
που η συνταγή τους παραμένει σχεδόν ίδια πάνω από 900 χρόνια.


 Η πιο διαδεδομένη χρήση των μπισκότων τύπου σαβαγιάρ είναι στο τιραμισού όπου μπαίνουν αφού πρώτα βουτηχτούν σε μείγμα με καφέ αλλά και η υπέροχη σαρλότ!
 
Έχουν μακρόστενο σχήμα, αφρώδη υφή 
και ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω της ζάχαρης 
που περιέχουν μέσα, 
αλλά και στην επιφάνεια τους σαν ντεκόρ.

Γενικά φτιάχνονται από μαρέγκα αυγού, αλεύρι, ζάχαρη 
και διάφορα αρωματικά όπως βανίλια και ψήνονται στον φούρνο.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε αυτό το 
πολύ νόστιμο μπισκότο, 
το οποίο άνετα τρώγεται και σκέτο.

 Υλικά

   
 4 αυγά 
(ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
2 βανίλιες
65 γρ. άχνη ζάχαρη 
και επιπλέον για πασπάλισμα

Ετοιμασία 


Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, 
απλώνουμε τα 
65γρ άχνης ζάχαρης και τα 50γρ κρυσταλικής
 και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς.







Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε δυνατη ταχύτητα 
στον κάδο του μίξερ μας

και σταδιακά προσθέτουμε τη ζεστή ζάχαρη. 
Χτυπάμε μέχρι να κρυώσει εντελώς

η μαρέγκα μας και συνεχίζουμε το 
χτύπημα μέχρι να έχουμε μία σφιχτή, 
γυαλιστερή μαρέγκα.  
Προσθέτουμε τη βανίλια.

Και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Αφαιρούμε και τοποθετούμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.

Στον ίδιο κάδο του μίξερ χωρίς να τον καθαρίσουμε,
 χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη κρυσταλική ζάχαρη 
μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αποκτήσει την υφή κρέμας.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγα από τα χτυπημένα ασπράδια 
και ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ για να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα ασπράδια.
Με μία σπάτουλα ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα, 
ρίχνουμε μέσα στο μπολ και το αλεύρι (κατά προτίμηση κοσκινισμένο) 
και το ανακατεύουμε και αυτό με τη βοήθεια της σπάτουλας.


Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής 
με ένα στόμιο διαμέτρου 1εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. 
Βάζουμε λαδόκολλα σε 3 ταψιά και με τη 
βοήθεια του κορνέ σχηματίζουμε μπισκότα 
μήκους 5 εκ. και πλάτους 1.5 εκ. αφήνοντας λίγη 
απόσταση γιατί φουσκώνουν, 
η ζύμη μας φτάνει για να φτιάξουμε 50-60 μπισκότα.



Πριν τα βάλουμε στο φούρνο πασπαλίζουμε 
με άχνη ζάχαρη δύο φορές. 
 Με την πρώτη φορά δημιουργείται μία 
κρούστα πάνω στα κουλουράκια ενώ 
με τη δεύτερη φορά επιτυγχάνουμε την όμορφη
 και ζαχαρένια όψη στα κουλουράκια μας.


Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, αφαιρούμε τα ταψιά από το φούρνο
 και αφήνουμε τα μπισκότα μέσα στο ταψί για 1-2 λεπτά 
μέχρι να σκληρύνουν λίγο πριν τα αφαιρέσουμε.



Καλή επιτυχία!

Πολύσπορο ψωμί με αλεύρι ολικής αλέσεως!





Αυτό το πολύσπορο ψωμί πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε! 
Είναι πολύ νόστιμοθρεπτικό, γίνεται πολύ γρήγορα! 
Η ποσότητα των σπόρων είναι "τόσο όσο"ώστε να τους βρίσκεις σε κάθε 
μπουκιά και σε κάνουν να μασάς με μανία!

Υλικά 
(για ένα καρβελάκι)

280 ml νερό χλιαρό
(Η θερμοκρασία του πρέπει να είναι 45 oC. 
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο βάζουμε μέσα το δάχτυλό 
μας και μετράμε μέχρι το είκοσι. 
Αν αντέχουμε και δε νιώθουμε να καιγόμαστε είμαστε εντάξει!)
1 φακελάκι μαγιά ξερή
3 κ.σ ελαιόλαδο
100 γρ αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
160 γρ αλεύρι ολικής
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ λιναρόσπορο
1 κ.σ ηλιόσπορο
1 κ.σ κολοκυθόσπορο
1 πρέζα ξηρό θυμάρι

Ετοιμασία 


Διαλύουμε στο νερό τη μαγιά μαζί με ένα φλιτζάνι
από το κίτρινο αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη για 15-30 λεπτά.

Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά ζυμώνοντας με τα χέρια μας. 

Η ζύμη όσο δουλεύεται τόσο πιο εύπλαστη γίνεται και παύει κολλά στα χέρια μας. 

Επειδή η ποσότητα του αλευριού που χρειάζεται το ψωμί 
επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι πάντα σταθερή, 
θυμόμαστε ότι το τελευταίο φλιτζάνι αλεύρι το προσθέτουμε 
σε δόσεις και μόνο αφού έχουμε δουλέψει τουλάχιστον 
10 λεπτά τη ζύμη μας και δούμε ότι χρειάζεται.

Γενικά όσο πιο πολύ ζυμώσουμε το ψωμί τόσο πιο ωραία υφή αποκτά.

Στο τέλος προσθέτουμε τα σποράκια και το θυμάρι και συνεχίζουμε
το ζύμωμα ώσπου να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη.
Βρέχουμε μια πετσέτα με ζεστό νερό και σκεπάζουμε τη ζύμη.
Τη βάζουμε σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε για 2 ώρες για το πρώτο φούσκωμα.

Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται μεγάλος, 
όμως έχω παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο αφήσουμε τη ζύμη, 
τόσο πιο νόστιμο και αρωματικό γίνεται το ψωμί.

Όταν περάσει ο χρόνος, αδειάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια 
και λαδώνοντας τα χέρια μας ζυμώνουμε, 
αναδιπλώνοντας και πατώντας την για 5 λεπτά.

Πλάθουμε το καρβέλι μας ή μικρά ψωμάκια.

Τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, 
τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό 
μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο.

Χρειάζεται περίπου 1 ώρα.

Όταν είναι έτοιμα τα ξεσκεπάζουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200 oC για 45 λεπτά ή ώσπου να αποκτήσουν
ένα ωραίο ανοιχτό καφέ χρώμα.

Τα βγάζουμε αμέσως από το φούρνο 
και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!
  


Ριζότο με γαρίδες και μανιτάρια!




Υλικά

300 γρ ρύζι Arborio
5 κ.σ ελαιόλαδο
4 κ.σ βούτυρο αγελάδος
100 γρ γαρίδες καθαρισμένες
100 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδοψιλοκομμένες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κ.σ ούζο
4 ποτήρια χλιαρό νερό με 1 κύβο λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
1 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα.  

Ετοιμασία 

Λιώνουμε τον κύβο λαχανικών στο χλιαρό νερό. 
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι.
Ανακατεύουμε μέχρι να το ρύζι μας να γίνει διαφανές.
Προσθέτουμε τις κλωστές από τον κρόκο Κοζάνης και σβήνουμε με το ούζο.
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης.
Μόλις απορροφηθούν τα υγρά ξεκινάμε σταδιακά να προσθέτουμε το ζωμό.
Ανακατεύουμε συχνά. 
Όταν απορροφούνται τα υγρά προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού.
Προσθέτουμε τις γαρίδες μας και τον υπόλοιπο ζωμό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Το ριζότο μας τώρα θα έχει χυλώσει.
Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 15 με 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά, 
προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο (εάν επιθυμούμε τριμμένη παρμεζάνα) 
και φρέσκο πιπέρι.
Σερβίρουμε το ριζότο μας ζεστό!

Καλή επιτυχία!