Μηλόπιτα με τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα και τεντούρα!


Υλικά

5 μήλα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη καστανή
150 γρ. βούτυρο φρέσκο
5 αβγά
Χυμό από 1 λεμόνι
50 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κ.σ τεντούρα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Ετοιμασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τα πασπαλίζουμε με το λεμόνι και 1/4 φλ.τσ. από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Βάζουμε στο φούρνο το βούτυρο γιά 1'-2' λεπτά να λυώσει, μέσα στη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι (ανακατεμένο με το μπέικιν).
Ανακατεύουμε καλά μέχρι ν' αναμειχθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε τα μήλα και το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα και τη τεντούρα, ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και ψήνουμε στο φούρνο για 40'.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει αρκετά και το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!

Το χρυσό φλουρί!


Τὸ πρῶτο φλουρὶ τῆς βασιλόπιτας, ποὺ μοῦ ἔπεσε, βγῆκε μοιρασμένο. Ἦταν ἀληθινὸ φλουρί, γιατί ὁ πατέρας μου τὸν καιρὸ ἐκεῖνο συνήθιζε νὰ βάζει στὴ βασιλόπιτα τοῦ σπιτιοῦ μας μιὰ χρυσὴ ἀγγλικὴ λίρα.


Πῶς ἔρχονται τὰ πράματα καμιὰ φορά!


Ὁ πατέρας μου, ὄρθιος μπροστὰ στὸ ἁγιοβασιλιάτικο τραπέζι, ἔκοβε τὴν πίτα, ὀνοματίζοντας κάθε κομμάτι ξεχωριστά, πρὶν κατεβάσει τὸ μεγάλο μαχαίρι τοῦ ψωμιοῦ. Ἀφοῦ ἔκοψε τὸ κομμάτι τοῦ σπιτιοῦ, τῶν ἁγίων, τὸ δικό του καὶ τῆς μητέρας μου, πρὶν ἀρχίσει τὰ κομμάτια τῶν παιδιῶν, σταμάτησε σὰν νὰ θυμήθηκε κάτι.


- Ξεχάσαμε, εἶπε, τὸ κομμάτι τοῦ φτωχοῦ. Αὐτὸ ἔπρεπε νά ῾ρθει ὕστερα ἀπὸ τοὺς ἁγίους. Ἂς εἶναι ὅμως. θὰ τὸ κόψω τώρα κι ὕστερα θ᾿ ἀρχίσω τὰ κομμάτια τῶν παιδιῶν. Πρῶτα ὁ φτωχός. Κατέβασε τὸ μαχαίρι καὶ εἶπε:


- Τοῦ φτωχοῦ.


Ἔπειτα θὰ ἐρχόταν τὸ δικό μου κομμάτι, ποὺ ἤμουν ὁ μεγαλύτερος ἀπὸ τὰ παιδιά.


Καθὼς τραβοῦσε ὅμως τὸ κομμάτι τοῦ φτωχοῦ, γιὰ νὰ κόψει τὸ δικό μου, τὸ χρυσὸ φλουρὶ κύλησε στὸ τραπεζομάντιλο. Τὸ κόψιμο τῆς πίτας σταμάτησε. Κοιτάζαμε ὁ ἕνας τὸν ἄλλο κι ὁ πατέρας ὅλους μας.


-Ποιανοῦ εἶναι τώρα τὸ φλουρί; εἶπε ἡ μητέρα μου. Τοῦ φτωχοῦ ἢ τοῦ Πέτρου; Ἐγὼ λέω πῶς εἶναι τοῦ Πέτρου.


Ἡ καημένη ἡ μητέρα! Τὸ εἶχε καημὸ νὰ πέσει σ᾿ ἐμένα.


-Οὔτε τοῦ φτωχοῦ εἶναι, εἶπε ὁ πατέρας μου, οὔτε τοῦ Πέτρου. Τὸ σωστὸ σωστό. Τo φλουρὶ μοιράστηκε. Ἦταν ἀνάμεσα στὰ δυὸ κομμάτια. Καθὼς τὰ χώρισα μὲ τὸ μαχαῖρι, ἔπεσε κάτω. Τὸ μισὸ λοιπὸν εἶναι τοῦ φτωχοῦ, τὸ μισὸ τοῦ Πέτρου.


- Καὶ τί θὰ γίνει τώρα; ρώτησε στενοχωρημένη ἡ μητέρα μου.


- Τί θὰ γίνει;... Συλλογιζόμαστε κι ἐμεῖς.


- Μὴν πονοκεφαλᾶτε, εἶπε ὁ πατέρας. Ἄνοιξε τὸ πορτοφολάκι του, ἔβγαλε ἀπὸ μέσα δυὸ μισὲς χρυσὲς λίρες (τὸ χρυσάφι δὲν εἶχε κρυφτεῖ ἀκόμα) καὶ τὶς ἀκούμπησε στὸ τραπέζι.


- Νά, τί θὰ γίνει. Αὐτὴ φυλάξτε τη, νὰ τὴ δώσετε στον πρῶτο ζητιάνο, ποὺ θὰ χτυπήσει τὴν πόρτα μας. Εἶναι ἢ τύχη του. Ἡ ἄλλη μισὴ εἶναι τοῦ Πέτρου. Καὶ μοῦ τὴν ἔδωσε.


- Καλορίζικη! Καὶ τοῦ χρόνου, παιδί μου! Εἶσαι εὐχαριστημένος;


Ἤμουν καὶ μὲ τὸ παραπάνω. Ἡ ἰδέα μάλιστα πὼς είχα συντροφέψει μὲ τὸ φτωχὸ μὲ διασκέδαζε.


- Θὰ τοῦ τὴ δώσω ἐγὼ μὲ τὸ χέρι μου, εἶπα καὶ γελούσαμε ὅλοι μὲ τὴν παράξενη τύχη μου.


Τὰ ἄλλα παιδιὰ μὲ πείραζαν. Ὁ σύντροφος τοῦ φτωχοῦ. Μονάχα ὁ πατέρας μου δὲ γελοῦσε.


Ἐκεῖνος μὲ τράβηξε κοντά του, μὲ φίλησε καὶ μοῦ εἶπε:


- Μπράβο σου! Εἶσαι καλὸ παιδί.


Τὸ ἄλλο πρωί, μόλις ξυπνήσαμε, χτύπησε ἡ πόρτα. Κάτι μοῦ ἔλεγε πὼς ἦταν ζητιάνος, ποὺ ἔφτανε βιαστικὸς νὰ πάρει τὸ μερίδιό του. Ἔτρεξα στὴν πόρτα μὲ τὴ μισὴ λίρα. Ἦταν ἕνας γέρος φτωχός, μὲ κάτασπρη γενειάδα, γυρτὸς ἀπὸ τὰ χρόνια, καὶ τρέμοντας ἀπὸ τὸ κρύο μουρμούριζε εὐχές.


- Πάρε, παππού, τοῦ εἶπα. Ὁ γέρος, ποὺ δὲν ἔβλεπε καλὰ καὶ τοῦ εἶχε γυαλίσει, φαίνεται, παράξενα ἀπὸ τὰ χρονιὰ τὸ χρυσὸ νόμισμα, τὸ ἔφερε κοντὰ στὰ μάτια του, γιὰ νὰ τὸ κοιτάξει καλύτερα. Δὲν μποροῦσε νὰ πιστέψει πὼς κρατοῦσε χρυσάφι στὰ χέρια του, τὸν καιρὸ ἐκεῖνο, ποὺ ὅλοι ἔδιναν στοὺς φτωχοὺς δίλεπτα καὶ μονόλεπτα.


- Τί εἶναι αὐτό, παιδάκι μου; μὲ ρώτησε.


-Μισὴ λίρα εἶναι, παππού, τοῦ εἶπα. Πάρε την, δική σου εἶναι.


Ὁ καημένος δὲν ἤθελε νὰ τὸ πιστέψει. Μήπως ἔκαμες λάθος, παιδάκι μου; Γιὰ ρώτησε τοὺς γονεῖς σου.


Τοὺ ἐξήγησα μὲ τί τρόπο εἴχαμε μοιραστεῖ τὸ φλουρὶ τῆς βασιλόπιτας. Ὁ γέρος ἔτρεμε ἀπὸ τὴ χαρά του. Σήκωσε ψηλὰ τ᾿ ἀρρωστημένα του μάτια καὶ εἶπε:


-Ὁ Θεὸς εἶναι μεγάλος! Νὰ ζήσεις, παιδάκι μου, καὶ νὰ σὲ χαίρονται οἱ γονιοί σου. Καὶ ὁ Θεὸς νὰ σ᾿ ἀξιώσει νὰ ῾χεις πάντα ὅλα τὰ καλὰ καὶ νὰ τὰ μοιράζεις μὲ τοὺς φτωχοὺς καὶ τοὺς ἀδικημένους. Τὴν εὐχή μου νά ῾χεις!


Μοῦ ἔδωσε τὴν εὐχή του, σήκωσε πάλι ψηλὰ κατὰ τὸν οὐρανὸ τ᾿ ἀρρωστημένα του μάτια καὶ κατέβηκε μὲ τὸ ραβδί του τὴ σκάλα.


Παύλος Νιρβάνας  

"Το χρυσό φλουρί"


•Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι 

υπάρχει •


Καλή χρονιά! ❤️

Pesto με αβοκάντο!



Το αβοκάντο είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού όπου το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

 Έχει σχήμα αχλαδιού, βουτυρώδη υφή και σαρκώδες μεσοκάρπιο.

Το αβοκάντο, όταν είναι άγουρο, έχει πράσινο χρώμα εξωτερικά, κίτρινο εσωτερικά και σκληρή σάρκα. Όταν ωριμάζει, η φλούδα του σκουραίνει, εσωτερικά γίνεται κιτρινοπράσινο και αποκτά βουτυρένια σάρκα.

Έχει λεπτή και ουδέτερη γεύση. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ορεκτικά και σαλάτες. Συναντάται όμως επίσης σε συνταγές για σάλτσες και σούπες.
Επιλέγουμε αβοκάντο που είναι σχετικά βαρύ. Αποφεύγουμε τα πολύ σκληρά και αυτά που έχουν μαύρες κηλίδες ή χτυπήματα. Για να καταλάβουμε αν βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο ωρίμανσης, ελέγχουμε αν η επιφάνειά του υποχωρεί ελαφρά όταν το πιέσουμε λίγο με το δάχτυλο. Αυτό είναι το ιδανικό. Θα καταλάβουμε ότι παραείναι ώριμο αν είναι πολύ μαλακό στην αφή, χωρίς καν να του ασκήσουμε πίεση. 

Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Είναι εκ φύσεως πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή σε δύο είδη «καλών» λιπών, τα οποία φαίνεται να έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.



Υλικά

1 ώριμo, καθαρισμένο αβοκάντο
1 κ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ ψιλοκομμένο καρύδι
αλάτι & πιπέρι
4 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο σκόρδο
3 κ.σ ελαιόλαδο
Ετοιμασία

Ξεκινάω χτυπώντας το σκόρδο στο γουδί μέχρι να πολτοποιηθεί.
Προσθέτω σταδιακά, τα καρύδια, το αβοκάντο, τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού.  
Όταν η σάλτσα μου, έχει αποκτήσει υφή απαλή και κρεμώδη προσθέτω, 
σιγά σιγά το ελαιόλαδο και την παρμεζάνα.
Προσθέτω αλάτι & πιπέρι.
Ανακατεύω για  λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Καλή επιτυχία!

"Σκοτεινό" παγωτό σοκολάτας! ~ Dark chocolate ice cream!





Ένα παγωτό με έντονη, πλούσια, γεύση γλυκόπικρης σοκολάτας!
Η πιο εύκολη συνταγή για το πιο νόστιμο 
παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή.

Το μυστικό σε αυτό είναι το "σκοτεινό" παγωτό σοκολάτας
είναι να χρησιμοποιήσετε την
καλύτερη σκόνη κακάο που μπορείτε να βρείτε.

Για αυτό το παγωτό εγώ χρησιμοποιώ 100% κακάο, Valrhona.

Η αρχική σκέψη ήταν να ενσωματώσω ένα
σοκολατένιο σιρόπι στην κρέμα παγωτού.

Με αυτόν τον τρόπο ξαφνικά η κρέμα απέκτησε
μια μεταξένια υφή και πλούσια γεύση μαύρης σοκολάτας ,
που πραγματικά μουδιάζει τον ουρανίσκο.


Η συνταγή είναι απλή και εύκολη.

Υλικά για το σιρόπι σοκολάτας

1 φλιτζάνι κοσκινισμένη σκόνη κακάο
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλ μέλι
1 πρέζα αλάτι
σπόρους από 1/2 φρέσκια βανίλια
3 σοκολάτες serano -τεμαχισμένες (65gr η κάθε μια)

Ετοιμασία για το σιρόπι

Προσθέτουμε όλα τα υλικά (εκτός από τις σοκολάτες serano)
σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και φέρνουμε σε σημείο βρασμού,
μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να κάνει φυσαλίδες.
Αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε το σιρόπι
στο σκεύος που έχουμε τεμαχίσει τις σοκολάτες.

Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα
και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.


Υλικά για την κρέμα παγωτού


250 γραμ. φυτική σαντιγί (1 συσκεασία)
400 γραμ. ζαχαρούχο γάλα (1 συσκευασία)
300 γραμ. γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
1 δόση καφέ εσπρέσο
2 κ.σ κοσκινισμένο κακάο

Ετοιμασία

Χτυπάμε την φυτική σαντιγί στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 10 λεπτά.
Έπειτα ρίχνουμε το κακάο και τον καφέ.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και 
εναλλάξ προσθέτουμε το γάλα και το ζαχαρούχο γάλα.

Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά τα 3 υλικά.
Προσθέτουμε στο μείγμα μας το κρύο σιρόπι σοκολάτας.

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και βάζουμε στην 
κατάψυξη να παγώσει για 1 ώρα.

Χτυπάμε πάλι το μείγμα μας με το μίξερ και αφήνουμε να παγώσει πάλι για 1 ώρα.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για ακόμα μια φορά.

Τέλος αφήνουμε το παγωτό μας να παγώσει καλά 
για τουλάχιστον 4 ώρες πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας!




 
Μπορεί να την χρησιμοποιούμε κυρίως στις σαλάτες και τα φαγητά, όμως η ντομάτα είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο, με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε μια μαρμελάδα με φλογερό κόκκινο χρώμα, και να συνοδεύσουμε με ώριμα κίτρινα τυριά αλλά και σαγανάκι από χαλούμι ή ταλαγάνι, να συνοδεύσουμε τα ψητά μας αλλά και φρυγανισμένο ψωμί  για πλούσιο γευστικά πρωινό!

Υλικά

2 κιλά ώριμες σφιχτές ντομάτες

150 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

½ κουτ. γλυκού κανέλα

1 κοφτή κουτ. σούπας καυτερό μπούκοβο

1 κουτ. Σούπας θυμάρι

Χυμό από 2 λάιμ

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, αλατισμένο και ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες μας, έχοντας πρώτα χαράξει ένα Χ με το μαχαίρι μας στην αντίθετη

πλευρά από το κοτσάνι.

Βγάζοντας τις μετά από ελάχιστα λεπτά τις κρυώνουμε αμέσως, τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες σε κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και  αφήνουμε να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή ένταση για 1 ώρα.

Ανακατεύουμε συχνά.

Συνεχίζουμε  σε χαμηλή ένταση για 30 λεπτά ακόμα,

ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Τέλος προσθέτουμε το χυμό απο τα λάιμ.

                      Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και μοιράζουμε τη μαρμελάδα                                  σε αποστειρωμένα βάζα.

Καλή επιτυχία!

 

Brownies με 4 υλικά!




Υλικά 

400 γρ. πραλίνα φουντουκιού

2 μεγάλα αυγά & 1 κρόκος

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1 δόση καφέ εσπρέσο 

1/4 κ.γ αλάτι

Ετοιμασία 

Ανακατεύουμε την πραλίνα φουντουκιού με τα αυγά και τον κρόκο με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα ίσα να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Ρίχνουμε α το μείγμα σε ταψί 24*24εκ περασμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε τα brownies σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά, 

πριν τα μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε ξύλο κοπής 

και τα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Καλή επιτυχία!


Μια μέρα & μια νύχτα στο Μουσείο της Ακρόπολης!

Η θεά Αθηνά, κόρη του Δία και της Μήτιδας, ήταν θεά της σοφίας, του πολιτισμού και των τεχνών. Ήταν επίσης άμεσα συνδεδεμένη με την πόλη στην οποία είχε δώσει το όνομά της.


Η θεά φρόντιζε την πόλη και τους κατοίκους της, χαρίζοντάς τους ευημερία αλλά και προστατεύοντάς τους από τους εχθρούς.

Γι' αυτό οι Αθηναίοι της αφιέρωσαν τον πιο σπουδαίο τόπο τους, την Ακρόπολη, όπου η θεά λατρευόταν με πολλές και διαφορετικές μορφές και ιδιότητες.





Το Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε για να στεγάσει τα ευρήματα βράχου της Ακρόπολης και των υπωρειών του. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Μιχάλη Φωτιάδη και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009.




Το Μουσείο αναπτύσσει τις εκθεσιακές του ενότητες σε τρία επίπεδα, αλλά και στη βάση, όπου βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή.

Απ’ όποιο σημείο κι αν το βλέπεις, ο Παρθενώνας αγκιστρώνει το βλέμμα.

Αλλά όταν βρίσκεσαι ακριβώς απέναντί του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός.

 Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το απόλυτο τοπόσημο της πόλης, το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης έχει πραγματικά φοβερή θέα.

 Μπορεί κανείς να κάνει και πάλι μια στάση ( πριν ή αφού θαυμάσει τα εκθέματα ή κάνει έναν ωραίο περίπατο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου) στην ευρύχωρη βεράντα  του για ποτό  ή ένα κοκτέιλ ανά χείρας  με ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα απέναντι από τον ιερό βράχο.


 Το δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου εκτός από την μαγευτική θέα με το μνημείο λουσμένο στη φεγγαράδα νιώθεις την ενέργεια που σε διαπερνάει όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την υψηλή γαστρονομία. 


 

 Δοκιμάζοντας το  αιγαιοπελαγίτικο χταπόδι καρπάτσιο, με κάπαρη, κρίταμο και γλάσο κόκκινου κρασιού και την αθηναϊκή σαλάτα με λαβράκι και χειροποίητη μαγιονέζα συναντά κανείς πιάτα ελληνικής κουζίνας, βασισμένα  σε τοπικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) μέσα από την πλούσια ποικιλία που προσφέρει ο τόπος μας, με πιο σύγχρονο πρόσωπο.


 Η μαγεία του ιερού βράχου της Ακρόπολης και οι υπέροχες μελωδίες στο πιάνο oξύνουν τις αισθήσεις που ταξιδεύουν κάθε επιθυμία και κάθε ουρανίσκο!



 Αν είναι να απολαύσω ένα γεύμα με εξαιρετική πρώτη ύλη, ελληνική γεύση και συγκλονιστική θέα, θα πάω χωρίς δεύτερη σκέψη στο

εστιατόριο του Μουσείο της Ακρόπολης.



The goddess Athena, daughter of Zeus and Metis, was a goddess of wisdom, culture and the arts. It was also directly connected to the city to which it had given its name.

The goddess took care of the city and its inhabitants, giving them prosperity but also protecting them from enemies.


 That is why the Athenians dedicated their most important place to her, the Acropolis, where the goddess was worshiped in many different forms and qualities.

The Acropolis Museum was created to house the rock finds of the Acropolis and its foothills. It was designed by the architect Bernard Tschumi in collaboration with Michalis Fotiadis and was inaugurated in the summer of 2009.


The Museum develops its exhibition units on three levels, but also at the base, where the archaeological excavation is located.



Wherever you look, the Parthenon hooks the eye.

But when you are right in front of it it is even more impressive


A few hundred meters from the absolute landmark of the city, the restaurant of the Acropolis Museum has a really awesome view.

 One can make a stop again (before or after admiring the exhibits or taking a nice walk in Dionysiou Areopagitou) on its spacious terrace for a drink or a cocktail in hand with a magical sunset opposite the sacred rock.


The dinner in the restaurant of the Museum, apart from the magnificent view with the monument bathed in the moon, you feel the energy that penetrates you when you are confronted with the high gastronomy.

Tasting the Aegean octopus carpaccio, with capers, kritamo and red wine glaze and the Athenian salad with sea bass and handmade mayonnaise, you can find dishes of Greek cuisine, based on local products of designation of origin (PDO) through which we offer a rich more modern person.

The magic of the sacred rock of the Acropolis and the wonderful melodies on the piano sharpen the senses that travel every desire and every palate!

If it is to enjoy a meal with excellent raw material, Greek taste and stunning views, I will go without a second thought to the restaurant of the Acropolis Museum.


Τρουφάκια καρότου!





Ένα εύκολο γλύκισμα με λίγες θερμίδες και πλόυσιο σε βιταμίνες! 
Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, 
παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας (210%). 
Επιπλέον μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, 
το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο αλλά και σίδηρο.
Τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, 
μαγγάνιο,φώσφωρο, μαγνίσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. 

Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου φίλης Δάφνης!


Υλικά

2 κούπες πολτοποιημένο καρότο
1 κούπες άχνη ζάχαρη
2 κούπες ινδοκάρυδο
2 κ.σ κονιάκ
Επιπλέον ινδοκάρυδο για την επικάλυψη

Ετοιμασία

Βράζουμε τα καρότα εως ότου μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή τρίβουμε στην
πολύ λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Πλάθουμε τα τρουφάκια μας αναμειγνύοντας
όλα μας τα υλικά.

Τα κυλάμε πάνω στην τριμμένη καρύδα,
Αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε
με επιπλέον καρύδα εάν θέλουμε.

Καλή επιτυχία!



Σπιτικός γύρος με χοιρινό & κοτόπουλο!




Αν σας άρεσε ο σπιτικός γύρος δοκιμάστε μια φορά αυτή εδώ την συνταγή!

Τραγανός εξωτερικά και ταυτόχρονα ζουμερός, και μυρωδάτος!




Υλικά

½ κιλό χοιρινό κρέας (από λαιμό) κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο (περίπου 3 στήθη)
* ζήστε απο το κρεοπώλη, να σας κόψει το κρέας σε λεπτές φέτες, 
διαφορετικά θα χρειαστείτε ένα πολύ καλά ακονισμένο μαχαίρι.

100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. σούπας κετσαπ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
½ κουτ. σουπας πάπρικα καπνιστή
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες στην πρέσα
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 δαφνόφυλλα
Αλάτι - πιπέρι
Ξυλάκια για σουβλάκια.
ή μεταλικά σουβλάκια

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε ένα μείγμα ανατακεύοντας όλα τα μπαχαρικά-μυρωδικά, 
το σκόρδο και την ντομάτα.

Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το κρέας τμηματικά και το πασπαλίζουμε 
με τα μείγμα που έχουμε ετοιμάσει λίγο πρίν.
Στην συνέχεια ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά.

 Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 12 ώρες στο ψυγείο. 

Σε μια κανάτα με νερό τοποθετούμε τα ξυλάκια για σουβλάκια.

Ήρθε η ώρα να ψήσουμε τον γύρο μας. 

Τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου μας πάνω απο ένα βαθύ ταψί, 
ώστε να στάζουν τα λίπη.
(Ο γύρος δεν πρέπει να ακουμπάει μέσα σε ταψί γιατί τα 
υγρά του θα λιμνάζουν και θα γίνει σαν βραστός)

Στώνουμε με σειρά εναλλάξ τις φτέτες του κρέατος, τη μία πάνω στην άλλη.

Περνάμε κάθετα τα βρεγμένα ξύλινα σουβλάκια σε 4-5 σημεία 
ώστε να συγκρατήσουν το κρέας. 

Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό στο ταψί. 
(ελένχουμε κατά την διάρκεια ψησίματος, μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Όταν το κρέας μας έχει ψηθεί, 
κόβουμε σε πολύ λεπτά κομμάτια, 
κάθετα και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!