Η ιδέα είναι να "φυλακίσουμε" σε βάζα την αξεπέραστη γεύση της εποχιακής ντομάτας για τις παρασκευές που χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο:
συμπυκνωμένο πολτό (βάση για όλες τις σάλτσες), έτοιμη σάλτσα για
ζυμαρικά , πίτσα , ακόμα και πελτέ ντομάτας!
Ακολουθώ πιστά αυτό
που συστηματικά έκανε η γιαγιά Αρετή , αυτή μεν από ανάγκη και εγώ
κυρίως γιατί η διαδικασία της μου είναι τόσο διασκεδαστική , εύκολη ,
οικονομική!
Υλικά για σπιτική σάλτσα
ώριμες ντομάτες
μυρωδικά (ρίγανη , δυόσμος, βασιλικός)
ελαιόλαδο
αλάτι
ζάχαρη
Ετοιμασία
Πλένουμε τις ντομάτες , μετά χαράζουμε σε κάθε ντομάτα ένα σταυρό ,
οχι απο την μερία που έιναι το κοτσάνι τους.
Βουτάμε τις ντομάτες σε ζεματισμένο νερό για μερικά λεπτά.
Τώρα θα είναι πολύ εύκολο να τις ξεφλουδίσουμε.
Αφαιρούμε την φλούδα τους απο το σημείο που έχουμε χαράξει τον σταυρό.
Μετά τις κόβουμε
στη μέση και τις πιέζουμε με το χέρι
ώστε να φύγουν οι σπόροι και τα πολλά
υγρά τους.
Τις πολτοποιούμε με το multi.
Βάζουμε τον πολτό ντομάτας , σε φαρδιά κατσαρόλα να βράσει.
Για κάθε λίτρο πολτού να χρειαστούμε 1 κ.σ κοφτή αλάτι και 1 κ.γ ζάχαρη.
Αρχικά βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις
πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση.
Σε αυτή την φάση της ετοιμασίας ,
θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε τον αφρό που
θα έχει δημιουργηθεί απο τον βρασμό.
Η σάλτσα μας θα είναι έτοιμη , όταν έχουν φύγει όλα τα υγρά
απο τις ντομάτες και έχει μείνει η μισή σχεδόν ποσότητα απο τον αρχικό μας πολτό.
(σε αυτό το σημείο μπορούμε να συνεχίσουμε για να φτιάξουμε πελτέ ντομάτας - αναλυτικά θα γράψω την διαδικασία παρακάτω).
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ενα θέλουμε τα μυρωδικά μας.
Βάζουμε την σάλτσα μας σε αποστειρωμένα βάζα.
Γεμίζουμε τα βάζα μας μερικά εκατοστά κάτω απο το
χείλος και γεμίζουμε το υπόλοιπο με ελαιόλαδο.
[ για να αποστειρώσουμε γυάλινα βάζα & τα καπάκια τους ]
Ανάβουμε στους 120 βαθμούς.
Πλένουμε καλά τα βάζα μας με σαπουνάδα ,
τα ξεπλένουμε και τα αναποδογυρίζουμε
σε μια πετσέτα στρωμένη πάνω στη σχάρα του φούρνο
- οχι τα τα καπάκια - γιατί στραβώνουν και μετά ίσως να
μην κλείνουν σωστά τα βάζα μας.
Αποστείρωνουμε τα καπάκια τους βυθίζοντας
τα για 2 λεπτά σε νερό που βράζει.
Όταν τα βάζα μας δεν έχουν ίχνος απο
σταγόνες νερού , είναι έτοιμα.
*Αυτή η απλή διαδικασία μετατρέπει
τα βαζάκια μας σε
"κονσέρβα".
Ισχύει και για τις μαρμελάδες.
Πελτές ντομάτας
Για να φτιάξουμε τον πελτέ ντομάτας θα πρέπει
στο σημείο που έχουν εξατμιστεί τα υγρά απο την σάλτσα μας ,
να συνεχίσουμε τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά
και περνώντας μια ξύλινη κουτάλα στον πάτο
της κατσαρόλας
το αυλάκι που θα σχηματίζεται δεν θα κλείνει αμέσως.
Τότε
ο πελτές μας είναι έτοιμος.
Απλώνουμε τον πελτέ σε ένα μεγάλο ταψί
και τον βάζουμε για μερικές
ώρες στον καυτό ήλιο του
μεσημεριού ώστε να φύγουν και ότι υγρά είχαν
απομείνει.
Σκεπάζουμε με γάζα , για να αποφύγουμε την επαφή του πελτέ με τα έντομα.
Βάζουμε τον πελτέ μας σε αποστειρωμένα βάζα ,
ρίχνοντας από πάνω ελαιόλαδο ώστε να καλύψουμε
την επιφάνεια του πελτέ
και αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος.