21.6.10

Γλυκιά κατάδυση ~ Υποβρύχιο




Στην προσπάθεια μου να βρω κάποια ιστορικά στοιχεία για το υποβρύχιο ή βανίλια όπως αλλιώς λέγετε , δεν κατάφερα και πολλά πράγματα ... Πάντως αναφέρεται με το παλιό του όνομα στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς ως "ζαχαροκάντιο ζυμωτό"!
Πρέπει να είναι απο τα πρώτα γλυκίσματα που έκαναν οι Άραβες ζαχαροπλάστες , αφού οι Άραβες είναι οι εφευρέτες της κρυσταλικής ζάχαρης ζαχαροκάλαμου ("κάντι" στα Αραβικά). Το υποβρύχιο ανήκει στην κατηγορία των φοντά!



Υλικά
4 φλ ζάχαρη
2 φλ νερό
1 κτγ κρεμόριο ή χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση
Βράζουμε επι 20 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και το κρεμόριο , σπουπίζοντας τα τοιχώματα με βρεγμένο πανί για να αποφύγετε το ζαχάρωμα που δημιουργήτε. Πρέπει 1κτγ σιρόπι να μην διαλύεται μέσα σε νερό για να είναι έτοιμο. Αφήστε να κρυώσει (χλιαρό) σε ένα μπόλ.
Εάν θέλετε αρωματίστε με βανίλια , μαστίχα , τριαντάφυλλο.
Χτυπήστε με δύναμη με την βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ή ξύλινης σπάτουλας.
Φυλάξτε το σε βάζο.
Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

eva είπε...

Μέσα στο μυαλό μου είσαι!!!
Κι έλεγα πότε θα το φτιάξω!
έγινε σαν την κανονική βανίλια ήπιο σκληρό?
Μπράβο!
Καλό βράδυ!

glykesistories είπε...

Eva καλημέρα! έγινε σαν κανονική βανίλια και ίσως πιο μαλακό θα έλεγα , ίσως επειδή το χτυπησά πάρα πολύ ώρα ... και έβαλα και αντρικά χερια να νοηθήσουν! Αρωμάτισα με σταγόνες απο λικέρ μαστιχα.

Ελευθερία είπε...

μολις τελειωσουν τα βαζα που αγορασαμε....
θα το δοκιμασουμε!!!!
δεν υπαρχει απογευμα που να μην ζητανε τη βανιλια τους τα μικρα μου
ευχαριστουμε!!!!

Afroditi είπε...

καλημέρα Ελευθερία , σίγουρα τα παιδιά θα το ευχαριστηθούν περισσότερο αφού θα το έχει φτιάξει η γλυκιά μανούλα :)

Printfriendly