Υλικά για 6 μεγάλα ντονατς
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
250 γρ. γάλα
60 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
1 φακελάκι μαγιά ξερή
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Ετοιμασία
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρώς μέχρι να λιώσει το γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το παραπάνω μίγμα .
Αρχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη, τα αυγά και τη μαγιά. Συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μίγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι .
Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα μέχρι να αρχίσει να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Κατόπιν όπως θα έχει φουσκώσει η ζύμη πιέζουμε ελαφρά με τη μπουνιά μας στο κέντρο της για να φύγει ο παραπανίσιος αέρας .
Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 2 εκατοστών περίπου.
Παίρνουμε ένα κουπ –πατ διαμέτρου 9 εκατοστών και κόβουμε 6 κύκλους . με ένα μικρότερο κουπ –πατ διαμέτρου 3 εκ. κάνουμε από μια τρύπα στο κέντρο των μεγάλων κύκλων.
Σε μια φριτέζα που έχει κάψει το λάδι βυθίζουμε τα ντονατς 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα αποσύρουμε από το καυτό λάδι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα που την έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας . μετά περνάμε τα ντονατς από ζάχαρη κρυσταλλική από όλες τις πλευρές και είναι έτοιμα.
Μπορούμε αν θέλουμε να περιχύσουμε τα ντονατς με λιωμένη σοκολάτα , μερέντα , μαρμελάδα ή μέλι.