Συγγενής υποθυρεοειδισμός

1. Τι είναι ο συγγενής υποθυρεοειδισμός;



Είναι μια πάθηση στο νεογέννητο μωρό, όπου ο θυρεοειδής, ένας ενδοκρινής αδένας, δεν λειτουργεί καλά ή δεν λειτουργεί καθόλου, με αποτέλεσμα μια σημαντική ορμόνη, η θυροξίνη, να λείπει από τον οργανισμό ή να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Έχει βρεθεί ότι ένα σε κάθε 1800 παιδιά που γεννιούνται στην Κύπρο, πάσχει από συγγενή υποθυρεοειδισμό.


2. Τι ακριβώς είναι το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών για το συγγενή υποθυρεοειδισμό;



Ο μόνο τρόπος να προληφθεί ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα όλων ανεξαίρετα των νεογέννητων τις πρώτες μέρες της ζωής. Γι’ αυτό, αφού κλείσει το τρίτο εικοσιτετράωρο ζωής, παίρνονται μερικές σταγόνες αίμα από τη φτέρνα του παιδιού πάνω σε διηθητικό χαρτί (είτε προτού φύγει από το μαιευτήριο, είτε στην πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο).





Η λήψη πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι την 6η μέρα ζωής. Η παράδοση του δείγματος για τα νεογέννητα της Λεμεσού, γίνεται απ’ ευθείας στο Κέντρο, είτε από το γιατρό, είτε από τους γονείς. Για τις άλλες επαρχίες υπάρχει συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρεία μεταφορών, στα γραφεία της οποίας παραδίδεται το δείγμα. Για τη συνεργασία αυτή τα έξοδα αναλαμβάνει το Κέντρο. Είναι σημαντικό τα δείγματα να φτάνουν στο Κέντρο έγκαιρα.



Το βιοχημικό εργαστήριο του Κέντρου ελέγχει με ανοσολογική μέθοδο την θυρεοτροπίνη, γνωστή και σαν TSH. Η επεξεργασία και η σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνονται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Στην περίπτωση ένδειξης υποθυρεοειδισμού, οι γονείς ειδοποιούνται από τον παιδίατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις του νεογέννητου.




3. Μου είπαν ότι το παιδί μου είναι υποθυρεοειδικό. Ποιά είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός;







Τα υποθυρεοειδικά παιδιά είναι νωθρά, κινούνται αργά και έχουν μειωμένα αντανακλαστικά. Έχουν δυσκοιλιότητα και το δέρμα τους είναι κρύο και ξηρό. Σιγά-σιγά μαζεύεται κάτω από το δέρμα τους ένα υλικό που τους δίνει μια εμφάνιση πλαδαρή, κάνοντάς τα να μοιάζουν με παχύσαρκα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν μυξοίδημα.






Συγχρόνως καθυστερεί η ανάπτυξη και η ωρίμανση των οστών. Τα υποθυρεοειδικά παιδιά υπολείπονται στην σωματική τους ανάπτυξη. Τέλος, όταν ο υποθυρεοειδισμός παρουσιάζεται προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου, δηλαδή στους πρώτους 6 μήνες της ζωής, η νοημοσύνη επηρεάζεται.
Σημαντικό είναι ότι το υποθυρεοειδικό παιδί μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά αν εντοπισθεί έγκαιρα και αρχίσει η θεραπεία με χορήγηση θυροξίνης.


4. Αν το παιδί μου είναι υποθυρεοειδικό, θα έχει όλα αυτά τα προβλήματα;
ΟΧΙ. Από τη στιγμή που ο υποθυρεοειδισμός εντοπισθεί νωρίς, χάρη στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, και εφ’ όσον η θεραπεία του αρχίσει νωρίς και γίνεται κανονικά, τότε τα συμπτώματα δεν θα εμφανισθούν και η νοητική και σωματική του ανάπτυξη αναμένεται να είναι φυσιολογικές.


5. Ποιά είναι τα αίτια που ένα παιδί γεννιέται με υποθυρεοειδισμό;


Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού κατά την νεογνική περίοδο οφείλονται σε αιτίες που δεν είναι γνωστές. Μόνο σ’ ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων ο υποθυρεοειδισμός είναι κληρονομικός. Αυτός ο τύπος υποθυρεοειδισμού κληρονομείται σαν ένα παθολογικό γονίδιο που τυχαίνει να έχουν και οι δύο γονείς, οπότε και το παιδί έχει υποθυρεοειδισμό.
Ορισμένα φάρμακα που δίνονται στην έγκυο για παθήσεις του θυρεοειδούς ή επίσης η υπερβολική χρήση ιωδιούχων αντισηπτικών, μπορεί να προκαλέσουν στο νεογνό παροδικό υποθυρεοειδισμό. Οι κίνδυνοι αυτοί, με τη σωστή ενημέρωση, εύκολα αποφεύγονται. Η πιθανότητα να γεννηθεί παιδί με υποθυρεοειδισμό από ζευγάρι που έχει ήδη ένα υποθυρεοειδικό παιδί, είναι πολύ μικρή. Υπάρχει δηλαδή περίπου η ίδια πιθανότητα όση για ένα παιδί που γεννιέται από γονείς που δεν έχουν υποθυρεοειδικό παιδί.



6. Η θεραπεία είναι δύσκολη;


Όχι. Το μόνο που είναι απόλυτα απαραίτητο είναι να παίρνει το παιδί σας τη δόση της θυροξίνης που χρειάζεται κάθε μέρα. Τα χάπια αυτά μπορούν να γίνουν σκόνη και να δίνονται στα παιδιά μέσα στο γάλα, σε φρουτόκρεμες ή μέσα στις άλλες τροφές τους. Ο γιατρός θα παίρνει κατά διαστήματα δείγματα αίματος για να ελέγχει εάν η δόση της θυροξίνης είναι σωστή για το παιδί σας. Αυτό θα γίνεται συχνότερα τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Ο έλεγχος και η πορεία θα μεθοδεύονται από το Κέντρο με τους επιστημονικούς του συνεργάτες.


7. Πόσο κρατάει η θεραπεία;


Στις περισσότερες περιπτώσεις σε όλη τη ζωή. Υπάρχουν ορισμένα παιδιά με παροδική θυρεοειδική ανωμαλία που θα μπορέσουν τελικά να σταματήσουν τη λήψη του φαρμάκου. Αυτό θα ελεγχθεί όταν το παιδί σας συμπληρώσει τα δύο του χρόνια. Μετά θα γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν θα πρέπει να παίρνει το φάρμακο σ’ όλη του τη ζωή. Οποιαδήποτε όμως είναι η περίπτωση, η θεραπεία είναι εύκολη, ανώδυνη και φθηνή. Η χορήγησή της δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, ανωμαλία ή εμπόδιο στη ζωή του παιδιού.

8. Πώς θα γνωρίζω ότι το παιδί μου αναπτύσσεται φυσιολογικά;


Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, με τη συνεργασία ψυχολόγου, εφαρμόζει στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 χρόνων, ψυχοκινητικές δοκιμασίες. Με τις δοκιμασίες αυτές εξετάζονται όλα τα υποθυρεοειδικά παιδιά και αξιολογείται η σωματική και η νοητική τους ανάπτυξη.


9. Τι πρέπει να θυμάστε πάντα


Οι περισσότερες περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού προκαλούνται από παράγοντες που δεν είναι γνωστοί. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε που θα μπορούσατε να είχατε κάνει ή αποφύγει ώστε να προφυλάξετε το παιδί σας από το να έχει υποθυρεοειδισμό.


Εάν η διάγνωση του συγγενούς υποθυρεοειδισμού και η έναρξη θεραπείας γίνουν έγκαιρα, η σωματική και η νοητική ανάπτυξη του παιδιού θα είναι το ίδιο καλή με αυτή ενός μη υποθυρεοειδικού παιδιού. Μην διακόψετε ποτέ τη θεραπεία όσο κι αν σας φαίνεται ότι το παιδί σας είναι απόλυτα φυσιολογικό στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στο φάρμακο που παίρνει και η διακοπή της λήψης του θα προκαλέσει σίγουρα την εμφάνιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού.

πηγη : http://www.cpp.org.cy/default.asp







 
 
 

Μακαρονάδα με τόνο!



Υλικά

 
1/2 κιλό μακαρόνια της αρεσκίας σας
2 κονσέρβες τόνου ελαιόλαδου
3 ώριμες ντομάτες κομ. σε τετραγωνάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδές σκόρδο ψιλοκεμμένες
1/2 κρασοπότηρο ούζο
1 κρασοπότηρο ζεστό νεράκι
αλάτι
πιπέρι
πάπρικά
μερικά φυλλράκια μέντας για την διακόσμηση
Ετοιμασία
Στραγγίζουμε τον τόνο απο το λάδι και τον "μαδάμε" με ένα πηρουνάκι.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον τόνο , ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό περίπου και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε τη ντομάτα,το αλάτι, τα πιπέρια, και λίγο νερό. Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά.
Μπορούμε αν θέλουμε να  ανακατέψουμε την σάλτσα με τα μαρακόνια.
Συνοδεύεται και με τριμμένο τυράκι. Διακοσμούμε με τα φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου!
Καλή επιτυχία!