Υπόδειγμα καλού πολίτη...


Ο Αντώνης προέρχεται από φτωχική οικογένεια. Δούλεψε σκληρά στη ζωή του. Από μικρό παιδί άκουγε τους αγρότες γονείς του να του λένε ότι θα έπρεπε να είναι τίμιος και χρήσιμος πολίτης στην κοινωνία. Για να έχει το κούτελο καθαρό και για να μην είναι παράσιτο που ζει σε βάρος των άλλων.

Πρώτος μαθητής στην τάξη του, δεν δυσκολεύτηκε να μπει σε ένα πανεπιστήμιο. Κι επειδή δεν υπήρχαν λεφτά για να σπουδάσει, αναγκάστηκε να δουλεύει χαμάλης στη λαχαναγορά. Σκληρή δουλειά αλλά πλήρωνε τότε καλά. Σκληρή ήταν και η δουλειά που άφησε πίσω του στα χωράφια των δικών του...


Με χίλια βάσανα τελείωσε τη σχολή και έφυγε φαντάρος. Στις άδειές του δούλευε για να εξασφαλίσει τα βασικά. Μέρα νύχτα, δουλειά. Όσο θυμάται τον εαυτό του, τον θυμάται να δουλεύει...

Δεν είχε γνωριμίες – δεν τα πήγαιναν καλά οι γονείς του με την εξουσία. Όταν τελείωσε το στρατό δοκίμασε να βρει δουλειά στο αντικείμενό του. Αλλά δεν υπήρχαν δουλειές, παρά μόνο στο Δημόσιο. Είπε, λοιπόν, να παλέψει για μια καλύτερη ζωή και ξεκίνησε μια επιχείρηση άσχετη με τις σπουδές του. Πέρασε μέρες και νύχτες αγωνίας, αλλά είχε την τύχη να δει την επιχείρηση να μεγαλώνει, να μεγαλώνει... ώσπου έγινε μια μεγάλη εταιρεία που έδινε ψωμί σε δεκάδες ανθρώπους.

Πρόκοψε ο Αντώνης, όλο το χωριό ήταν περήφανο για το βλαστάρι του. Ο Αντώνης θυμόταν πάντα τις συμβουλές των γονιών του να είναι τίμιος και προσπάθησε να μην “ρίξει” άνθρωπο, να πληρώνει όλες του τις υποχρεώσεις, ακόμη κι αυτές προς το κράτος.


Σήμερα ο Αντώνης χτυπιέται από την κρίση. Πήρε ένα δάνειο από την τράπεζα για να κάνει νέες εγκαταστάσεις και ενώ ήταν πάντα συνεπής, η τράπεζα τον πιέζει τώρα για να αλλάξουν το επιτόκιο. Οι σφραγισμένες επιταγές έχουν γεμίσει το συρτάρι, δυσκολεύεται ακόμη και να να πληρώσει το προσωπικό.


Ακούει λοιπόν ένα πρωί ότι θα πληρώσει για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες “έκτακτη εισφορά” στο κράτος. Γιατί; Διότι είναι ακόμη κερδοφόρος, έστω και στα χαρτιά. Διότι δεν έκλεψε, ήταν πάντα ένας συνεπής επιχειρηματίας, υπόδειγμα καλού πολίτη...


Χτες το πρωί ο Αντώνης επισκέφτηκε τους τάφους των γονιών του. Το θεώρησε χρέος του να τους τα πει όλα. Για ποιο λόγο αποφάσισε να πάψει να είναι υπόδειγμα καλού πολίτη...



capital.gr

Καλησπέρα!

Κασερόπιτα!











Υλικά


8 φύλλα για πίτα
1/2 κιλό κασέρι, τριμμένο
7 αβγά
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων


Για την κρέμα:




1 1/2 φλιτζ. γάλα πλήρες
4 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές μαργαρίνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
στη μύτη από το κουταλάκι πιπέρι
1 φλιτζ. νερό




Εκτέλεση


Για να φτιάξουμε την κρέμα, λιώνουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, τη μαργαρίνη, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να ενωθούν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα πλήρες αραιωμένο στο νερό, το αλάτι ,το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου η κρέμα πήξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το κασέρι, τα 6 αβγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά, ώστε να γίνουν ένα λείο και ομοιογενές μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει.
Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα αλειμμένα ένα ένα με μαργαρίνη, φροντίζοντας οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού και τις αλείφουμε με μαργαρίνη. Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα με μαργαρίνη και κομμένα στις διαστάσεις του ταψιού.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες των επάνω φύλλων, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων.
Χαράσσουμε σε κομμάτια, αλείφουμε με το αβγό που κρατήσαμε χτυπημένο με 2-3 κουταλιές νερό και ψήνουμε την κασερόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά.


Καλή επιτυχιά !