Μπεζέδες
Υλικά
½ κιλό ασπράδια
1350 γρ. ζάχαρη
10 γρ. μαστίχα τριμμένη με λίγη ζάχαρη στο μπλέντερ
Εκτέλση
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνετε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα.
Όταν ζεσταθεί και λιώσει η ζάχαρη, βάζετε το μείγμα σε μίξερ και το δουλεύετε με τους συρμάτινους αυγοδάρτες μέχρι να κρυώσει και να αφρατέψει.
Όταν κρυώσει και είναι έτοιμο, βάζετε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζετε τους μπεζέδες πάνω σε λαδόκολλα που έχετε από πριν τοποθετήσει σε ένα ταψί..
Ψήνετε τους μπεζέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 120ο για περίπου 35 λεπτά, η μέχρι να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα.
Μπορείτε να τους γεμίζετε με πραλίνα αμυγδάλου ή με μους σοκολάτα.
Καλή επιτυχία!
Οι μπεζέδες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΙΟ" με θέμα το αυγό.
Πορτοκαλόπιτα
Υλικά
Σιρόπι:
2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Πίτα:
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
4 αυγά
250 γρ. γιαούρτι πλήρες
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ετοιμασία για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε σιρόπι βράζοντας την πορτοκαλάδα την
ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμασία για την πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το λάδι λίγο- λίγο, το γιαούρτι και το ξύσμα. (Το μίγμα πρέπει να είναι νερουλό.)
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ πολύ καλά και στρώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ένα- ένα και φορμάρουμε τις άκρες για να ψηθούν ωραία.
Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το μίγμα των πορτοκαλιών και ψήνουμε για 1/2 ώρα.
Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Καλή επιτυχία !
Πάστα Φλώρα
Υλικά
1 κούπα βούτυρο
1/3 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκάλι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 χαρτάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό μαρμελάδα βερύκοκο ή της επιλογής σας
Εκτέλεση
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ν' ασπρίσει και να αφρατέψει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα αυγά και ύστερα το κονιάκ.
Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά.
Στρώστε τα 2/3 της ζύμης στο σκεύος καλύπτοντας τα τοιχώματα.
Απλώστε επάνω στη ζύμη τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη, πλάστε κορδόνια και στολίστε την επιφάνεια.
Ψήστε την τάρτα στους 175 C για 30'-35'.
Καλή επιτυχία !
Χαλβάς αρωματισμένος με τεντούρα & κρέμα.
Υλικά
Για τον Χαλβά:
75 ml σπορέλαιο
150 gr σιμιγδάλι χοντρό
Σιρόπι:
375 ml νερό
250 gr ζάχαρη
50 ml Τεντούρα
Ξύλο κανέλλας
Γαρύφαλλα
1/4 λεμόνι
Για την κρέμα:
60 gr ζάχαρη
250 ml φρέσκο γάλα
2 κρόκοι αυγών
12 gr corn-flour
12gr αλεύρι
100 ml Τεντούρα
Εκτέλεση
1.Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το σπορέλαιο και όταν αρχίσει να παίρνει σκούρο χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι, το οποίο έχουμε βράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
2.Τοποθετούμε το χαλβά σε φορμάκια και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
3.Για την κρέμα, βάζουμε σε κατσαρόλα τα 30 gr ζάχαρης με το γάλα να ζεσταθεί.
4.Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τους 2 κρόκους με τα άλλα 30 gr ζάχαρης που απομένουν, έως ότου γίνουν αφρός.
5.Προσθέτουμε στα αυγά και την ζάχαρη, το αλεύρι με το corn-flour και έχουμε έτοιμο ένα χυλό.
6.Ρίχνουμε τον χυλό αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα που έχει ήδη ζεσταθεί και ανακατεύουμε με σύρμα επάνω στη φωτιά έως ότου πήξει.
7.Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την Τεντούρα ανακατεύοντας.
8.Όταν παγώσει ο χαλβάς τον ξεφορμάρουμε και με κορνέ τα γεμίζουμε με την κρέμα.
9.Μπορείτε να διακοσμήσετε με ζάχαρη άχνη, τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο.
Τεντούρα ~ Μια Πατρινή καλονή ...
... με 'Ονομα.
Η ονομασία της η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Εταιρία μας, προέρχεται από το λατινικό tinctura , δηλ. βάμμα, εκχύλισμα.
... με Περιεχόμενο.
Τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της το οφείλει στα εκχυλίσματα μπαχαρικών που περιέχει, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου, αλλά επίσης, κίτρου, μανταρινιού, Μαστίχας Χίου κ.λ.π.
Πώς και που ...
Η Τεντούρα πίνεται παντού: μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, στην καφετέρια και στο μπαρ σαν κανονικό ποτό, σκέτη ή με σόδα ή τόνικ αλλά κυρίως παγωμένη σε μικρά ποτηράκια, με κρέμα γάλακτος και τριμμένη κανέλλα. Συνδυάζεται ωραία σε κοκτέιλς με μπράντυ ή ρούμι. Συνοδεύεται υπέροχα με αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και λουκουμάδες. Επίσης προσθέτοντας στο τσάι σας ή τον καφέ σας ένα σφηνάκι Τεντούρα του δίνετε μια ξεχωριστή, αρωματική γεύση.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας.
Σύμφωνα με την παράδοση η προελευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. Πίνεται σκέτη ή με πάγο. Κατασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η κάθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.
Γαύρος με ντομάτα στο φούρνο!
Υλικά
1κιλό γαύρο
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
2 λεμόνια (χυμό)
4 κουτ. της σούπας φρέσκο μαιντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Καθαρίζετε απο τον γαύρο το κεφάλι κ τα εντόσθια και τον ξεπλένετε.
Τον αλατίζετε και τον αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
Στρώνετε σε γυάλινο ταψί το κρεμμύδι , τις ντομάτες ,το μαιντανό και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
Στρώνετε το γαύρο με τη σειρά.
Αλατοπιπερώνετε ,περιχύνετε με το χυμό λεμονιού & το ελαιόλαδο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου και σερβίρετε.
Καλή επιτυχία!
Ο Γαύρος ή γάβρος
Είναι ψάρι, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Είναι η «αφύη» των αρχαίων Ελλήνων. Επίσης είναι γνωστό και με το όνομα αντζούγια ή και χαψί (από τη τούρκικη ονομασία του). Το επίσημο όνομά του είναι "εγγραυλίς η εγκρασίχολος" (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae).
Το μήκος του φθάνει μέχρι τα 20 εκατοστά. Η ράχη και τα πλευρά του είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς το ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι του εξέχει μακρύτερο. Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια, φέρει μικρά και μυτερά δόντια. Φέρει ραχιαίο πτερύγιο, ένα θωρακικό χαμηλά, το κοιλιακό αντικρυστά του ραχιαίου, ένα μικρό τριγωνικό εδρικό καθώς και διχαλωτή ουρά.
Ζει σε ζεστές περιοχές, κατά κοπάδια και περισσότερο στον αφρό ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα παραμένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός πλησιάζει τις ακτές για ν΄ αφήσει τ΄ αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν.
Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες καθώς και με τα γρι-γρί. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα πεταχτεί το κεφάλι, επειδή λίγο πικρίζει.
Η αλιεία του γαύρου στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 10.770 τόνοι, το 2002 9.975 τόνοι και το 2003 13.780 τόνοι. Οι γαύροι αποτελούν το 1/10 του συνόλου των ετησίων αλιευμάτων των ελληνικών θαλασσών και έρχονται σε ποσότητα αλιεύματος δεύτεροι μετά από τις σαρδέλες.
Είναι το παιδί σας έτοιμο για το σχολείο ;
Είναι έτοιμο το παιδί να περάσει το κατώφλι του σχολείου;
Σημαντικό το ερώτημα, αν ρίξουμε
μια ματιά στις περιπέτειες που βιώνουν τα ανέτοιμα παιδιά: χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητική
στάση απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση γενικότερα, διαταραχές στη συμπεριφορά είναι
μερικά μόνο από τα συμπτώματα.
Την απάντηση λοιπόν στην ανάγκη να ελεγχθεί η σχολική ετοιμότητα του παιδιού δίνει το Α'
ΤΕΣΤ, το πρώτο ελληνικό τεστ ανίχνευσης της σχολικής ετοιμότητας που δημιουργήθηκε από
τον κ. Στέλιο Μαντούδη, αναπτυξιακό εργοθεραπευτή και την κ. Λωρέττα Θωμαΐδου,
επίκουρης καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, τα τελευταία πέντε χρόνια.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Α-ΤΕΣΤ
Είναι ένα απλό, εύχρηστο και σύντομο προληπτικό τεστ που
απευθύνεται σε φυσιολογικά παιδιά και απαντά αντικειμενικά στο
ερώτημα: είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το σχολείο; Η εφαρμογή του
Α’ ΤΕΣΤ διαρκεί 15 περίπου λεπτά.
ΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ :
Αυτό που κάνει το Α’ ΤΕΣΤ είναι να ελέγχει τη Σχολική
Ετοιμότητα, δηλαδή τις πρακτικές και λεκτικές ικανότητες του
παιδιού που είναι αναγκαίες για την επιτυχή φοίτηση του στο
σχολείο, όπως είναι οι ικανότητες ανάγνωσης, γραφής, κρίσεως, πρώιμης αφαιρετικής –
μαθηματικής σκέψης, γενικών γνώσεων. Επιπλέον ελέγχει και 2 ακόμη παράγοντες την
Υπερκινητικότητα / Συγκέντρωση Προσοχής και τη Συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού
δηλαδή, την ικανότητά του να συνεργάζεται και να προβάλει τις δυνατότητές του.
ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...
Οι δημιουργοί του μας εξήγησαν ότι το εν λόγω τεστ δε
μετράει το IQ, ούτε την ευφυΐα και δεν καταλήγει σε κάποια
διάγνωση.
Τα τεστ σχολικής ετοιμότητας είναι πολύ διαδεδομένα σε
χώρες του εξωτερικού. Το Α’ ΤΕΣΤ είναι όμως
προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.
Σταθμίστηκε εξολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που
παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας. Το σημαντικό
πλεονέκτημά του είναι ότι αξιολογεί επιπλέον την Υπερκινητικότητα, το επίπεδο
Συγκέντρωσης του παιδιού καθώς και την Συναισθηματική του ωριμότητα.
Η βαθμολόγησή του γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά
σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο
μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή.
Ένα «Ελληνικό» Τεστ
Τα τεστ σχολικής ετοιμότητας είναι πολύ διαδεδομένα σε
χώρες του εξωτερικού. Το Α’ ΤΕΣΤ είναι όμως
προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.
Σταθμίστηκε εξολοκλήρου σε ελληνικό πληθυσμό, σε δείγμα 2.000 παιδιών (5-6 χρόνων) που
παρακολουθούσαν 50 δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Αθήνας. Το σημαντικό
πλεονέκτημά του είναι ότι αξιολογεί επιπλέον την Υπερκινητικότητα, το επίπεδο
Συγκέντρωσης του παιδιού καθώς και την Συναισθηματική του ωριμότητα.
Πόσο Αντικειμενικό είναι
Η βαθμολόγησή του γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά
σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο
μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή.
Από Ποιους Γίνεται;
Η δοκιμασία χορηγείται αποκλειστικά από τους
Εξουσιοδοτημένους Συνεργάτες του Α’ ΤΕΣΤ. Αυτοί είναι
μόνο παιδίατροι και ειδικοί θεραπευτές (εργοθεραπευτές,
ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές) οι οποίοι έχουν ειδικά εκπαιδευτεί στον
τρόπο χορήγησής του. Αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην
αντικειμενική αξιολόγηση του παιδιού.
Και Μετά;
Αν το παιδί περάσει το Α' ΤΕΣΤ , αυτό σημαίνει ότι διαθέτει
τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να φοιτήσει
στο σχολείο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει
Λεπτομερής Αναπτυξιακός Έλεγχος, που θα δώσει φως στα πιθανά προβλήματα του παιδιού
και θα διευκρινίσει τις δυσκολίες του. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες
σε κάποιους τομείς (οριακές ικανότητες), τότε ο Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης του Α’ ΤΕΣΤ
δίνει τις κατάλληλες οδηγίες στους γονείς για την έγκαιρη αποκατάστασή τους πριν το παιδί
αρχίσει το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε παιδιά που
εμφανίζουν μικρές «ανωριμότητες» να τις διορθώσουν έγκαιρα πριν αυτές εξελιχθούν
αργότερα στις μεγαλύτερες τάξεις σε Μαθησιακές Δυσκολίες.
Σαν σήμερα ...
Στίχοι: Ευσταθία
Μουσική: Ευσταθία
Πρώτη εκτέλεση: Ευσταθία
Χωρίς εσένα, η ζωή θα είναι
Ένα βαρετό σερφάρισμα στο Internet
Χωρίς εσένα, η ζωή θα είναι
Αποχαύνωση στον καναπέ
Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι
Ζαμπόν δίχως λιπαρά
Περιοδικά και λόγια ντεκαφεϊνέ
Γιατί όταν λείπεις εσύ
Μια χύμα κατάσταση, μια ηλίθια παράσταση
Ένα reality show
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό, ένα μηδενικό χωρίς εσένα
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό, χωρίς εσένα
Χωρίς εσένα η ζωή θα είναι
Πρωινό ξύπνημα χωρίς ενδιαφέρον
Πράξεις υποκινούμενες μόνο από συμφέρον
Light αισθήματα και δημόσιες σχέσεις
Ειδύλλια του κώλου και υποσχέσεις
Ξενέρωτα ανέκδοτα και γέλια με προσπάθεια
Re union party, καλλιστεία, bazzar
Συχνές επισκέψεις στο super market
Σακούλες γεμάτες με αυταπάτες
Βιταμίνες και τζιν σενγκ
Φιλοσοφία του Ζεν
Γιατί….
Γιατί όταν λείπεις εσύ
Μια χύμα κατάσταση, μια ηλίθια παράσταση
Ένα reality show
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό, ένα μηδενικό χωρίς εσένα
Γι' αυτό δεν έχω τίποτα άλλο να πω
Ένα μεγάλο κενό…χωρίς εσένα....
http://youtube.com/watch?v=3M_jh7s8bAQ
http://youtube.com/watch?v=QSD4Id_oazM
http://youtube.com/watch?v=kzn8UjhxM-M
http://youtube.com/watch?v=_74DsC2wyF0
http://youtube.com/watch?v=t8kj5cN8fKY
http://youtube.com/watch?v=yIQKmHaPWY8
http://youtube.com/watch?v=jZIoxw0ca9E
http://youtube.com/watch?v=qKuWZCUgITs
All around the world http://youtube.com/watch?v=GR_kO6gbIMo
Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης
Πρώτη εκτέλεση: Άννα Φωτίου
Κι είπα "δεν πάει άλλο"
και το πίστεψα.
Πάλεψα με τη συνήθεια
και τη νίκησα.
Ήμουνα μαγεμένη
και σου ξέφυγα,
πήρα και την καρδιά μου
τώρα κι έφυγα.
Σώθηκα από σένα, σώθηκα.
Μ' έριξες κάτω
μα εγώ ξανασηκώθηκα.
Είδα πως τη ζωή μου
θα την έχανα.
Πόνεσα μα βρήκα θάρρος
και το έκανα:
Έφυγα από σένα
κι αναστήθηκα
και τώρα σου φωνάζω
"ξαναγεννήθηκα".
Να 'σαι καλά μικρή ...
όπου κ αν είσαι,
ότι κ αν κάνεις,
με όποιους κ αν είσαι απλά
πέστους να σε προσέχουν.....
ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΝ ΦΟΒΟΥ= να φοβασαι το κατεστημενο -
ΘΕΟΥΣ ΣΕΒΟΥ= να σεβεσαι τους θεους
ΓΟΝΕΙΣ ΑΙΔΟΥ= να σεβεσαι τους γονεις σου
ΗΤΤΩ ΥΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥ= να υποτασσεσαι στο δικαιο-
ΓΝΩΘΟ ΜΑΘΩΝ= κατανοησε αυτα που εχεις μαθει-
ΑΚΟΥΣΑΣ ΝΟΕΙ= κατανοησε ακουγωντας-
ΣΑΥΤΟΝ ΙΣΘΙ= να εισαι ο εαυτος σου-
ΓΑΜΕΙΝ ΜΕΛΛΕ= εχε τα σχεδια σου στο γαμο-
ΚΑΙΡΟΝ ΓΝΩΘΙ= αναγνωριζε την ευκαιρια-
ΚΕΝΟΣ ΩΝ ΙΣΘΙ= οταν εισαι ξενος να το αναγνωριζεις
ΦΡΟΝΕΙ ΘΝΗΤΑ= να σκεφτεσαι ως θνητος-
ΥΒΡΙΝ ΜΙΣΑΣ= να μισεις την υβρη-
ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ= να σεβεσαι τους ικετες-
ΠΑΣΙΝ ΑΡΜΟΖΟΥ= να προσαρμοζεσαι σε ολα-
ΔΟΛΟΝ ΦΟΒΟΥ= να φοβασαι τον δολο-
ΕΥΛΟΓΕΙ ΠΑΝΤΑΣ= να λες καλα λογια για ολους-
ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΙΝΟΥ= να γινεις φιλοσοφος-
ΟΣΙΑ ΚΡΙΝΕ= να διακρινεις τα οσια-
ΦΟΝΟΥ ΑΠΕΧΟΥ= να μην φονευσεις-
ΕΥΧΟΥ ΔΥΝΑΤΑ= να ευχεσαι το εφικτο-
ΣΟΦΟΙΣ ΧΡΩ= να συμβουλευεσαι τους σοφους-
ΓΝΩΘΙ ΕΑΥΤΟΝ= να γνωριζεις τον εαυτο σου-
ΜΗΝΔΕΝ ΑΓΑΝ= να μην υπερβαλεις -
ΕΡΓΑΖΟΥ ΚΤΗΤΑ= να εργαζεσαι για αυτα που μπορουν να αποκτηθουν -
ΕΡΙΝ ΜΙΣΕΙ= να μισεις την εριδα -
ΟΝΕΙΔΟΣ ΕΧΘΑΙΡΕ= να εχθρευαισε οτι σε ντροπιαζει -
ΓΛΩΤΤΑΝ ΙΧΕ= να συγκρατεις τη γλωσσα σου -
ΥΒΡΙΝ ΑΜΥΝΟΥ= να προφυλασεσαι απο την υβρη -
ΚΡΙΝΕ ΔΙΚΑΙΑ = να κρινεις δικαια -
ΑΔΩΡΟΚΗΤΟΣ ΔΙΚΑΖΕ= κρινε χωρις δοροδοκια -
ΑΙΤΙΩ ΠΑΡΟΝΤΑ= μην κατηγορεις καπιον πισω απο την πλατη του -
ΛΕΓΕ ΕΙΔΩΣ= να μιλας οταν γνωριζεις-
ΑΛΥΠΩΣ ΒΙΟΥ= να ζεις χωρις να λυπασαι -
ΑΠΕΧΘΕΙΑΝ ΦΕΥΓΕ= να αποφευγεις την απεχθεια -
ΚΑΚΙΑΝ ΜΙΣΕΙ= να μισεις την κακια -
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΦΡΟΝΙΜΩΣ= να κινδυνευεις με σύνεση-
ΦΕΙΔΟΜΕΝΟΣ ΜΗ ΛΕΙΠΕ= να παραμενεις φιδωλος-
ΧΡΗΣΜΟΥΣ ΘΑΥΜΑΖΕ= να εκτιμας τους χρημους-
ΑΠΟΝΤΙ ΜΗ ΜΑΧΟΥ= να μην μαχαισε καπιον που ειναι απων -
ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ ΑΓΑΠΑ= να αγαπας αυτους που τρεφεις -
ΣΕΑΥΤΟΝ ΔΙΔΟΥ= να σεβεσαι τον εαυτο ου -
ΜΗ ΑΡΧΕ ΥΒΡΙΖΩΝ= να μην κυριαρχεις με αλλαζωνεια -
ΘΝΗΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ = να πεθαινεις για την πατριδα σου -
ΤΩ ΒΙΩ ΜΗ ΑΧΘΟΥ = μην αφηνεις να σε βαραινει η ζωη -
ΦΙΛΟΙΣ ΦΟΗΘΟΙ= να βοηθας τους φιλους -
ΘΥΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ = να συγκρατησεις το θυμο σου -
ΣΟΦΙΑΝ ΖΗΛΟΥ = να επιζητας τη σοφια -
ΙΔΙΑ ΦΥΛΑΤΕ = να προστατευεις οτι ειναι δικο σου -
ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΑΠΕΧΟΥ = μεινε μακρυα απο οτι ανηκει στους αλλους -
ΦΘΟΝΕΙ ΜΗΔΕΝ = να μην φθονεις κανεναν -
ΕΛΠΙΔΑ ΔΙΝΕΙ -= να δοξαζεις την ελπιδα -
ΚΡΙΤΗΝ ΓΝΩΘΙ- να γωνριζεις τον κριτη -
ΣΕΑΥΤΟΝ ΕΥ ΠΟΙΕΙ = να ευεργετεις τον εαυτο σου -
ΑΠΟΚΡΙΝΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΟ = να υποκρινεσαι την καταλληλη στιγμη
ΠΟΝΕΙ ΜΕΤ' ΕΥΚΛΕΙΔΑΣ = να αγωνιζεσαι με δοξα -
ΟΦΘΑΛΟΥ ΚΡΑΤΕΙ = να κυριαρχεις των οφθαλων σου -
ΦΙΛΙΑΝ ΦΥΛΑΤΕ = να διαφηλασσεις τη φιλια -
ΜΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΥ ΛΥΠΟΥ= να μην λυπασαι για ολα -
ΕΥ ΠΑΣΧΕ ΩΣ ΘΝΗΤΟΣ = να περνας καλα ως θηντος. -
ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ= να μην καυχιεσαι οταν εισαι δυνατος -
ΓΗΡΑΣ ΠΡΟΣΔΕΧΟΥ = να δεχεσαι τη γειρατεια.
ΠΑΙΣ ΩΝ ΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΘΙ = ως παιδι να εισαι κοσμιος
ΗΒΩΝ ΕΓΚΡΑΤΗΣ = ως εφηβος να εισαι εγκρατης
ΜΕΣΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ= ως μεσηλικας να εισαι δικαιος
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΣΟΦΟΣ = ως γεροντας να εισαι σοφος
ΤΕΛΈΥΤΩΝ ΑΛΥΠΟΣ = οντας ετοιμοθανατος να μη λυπασαι
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)