Το κουνουπίδι , brassica oleracea , ανήκει στην οικογένεια του λάχανου και πιθανότατα αναπτύχθηκε τυχαία πριν αρχίσει να καλλιεργείται στην τωρινή του μορφή.Σύμφωνα με ορισμένες πηγές εμφανίστικε πρώτη φορά ή προήλθε από την Κύπρο , όπως υποδηλώνει και η παλαιά ονομασία του chou de Crypre , αλλά σύμφωνα με τις πεισσότερες πηγές ώς πρώτοι καλλιεργητές -ή έστω αυτοί που το διέδωσαν - θεωρούνται οι Άραβες.
Σύμφωνα με το Oxford Companion to Food είναι πιθανόν οι Άραβες να εισήγαγαν εκ νέου το κουνουπίδι στην Ευρώοη μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατόριας.
Η αλήθεια είναι πως το κουνουπίδι δεν εκτιμάται δεόντως , παρ'ότι έχει ήπια γεύση και συναρπαστική πυκνή υφή που το καθιστούν τέλειο υλικό για μια ευρεία γκάμα γεύσεων και μαγειρικών μεθόδων.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το κουνουπίδι δεν είναι καταδικασμένο να γίνει νερόβραστο και άγευστο, όπως το κάνουν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά.
Είναι τέλειο ταίρι για λευκές τρούφες , όσο περισσότερο πειραματίζετια κανείς , τόσο καταλαβαίνει ότι οι πιθανές συνταγές είναι αμέτρητες ... σούπες , μούς , πουρέδες , μαγειρευτά ακόμα και στο τηγάνι! Ας φτιάξουμε λοιπον και εμείς τηγανίτες κουνουπιδιού :
Υλικά
αλάτι
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι , κομμένο σε μπουκέτα
3 κ.σ ελαιόλαδο , συν επιπλέον για ο τηγάνισμα
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλ τριμμένες ώριμες ντομάτες
1/2 κ.γ ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλ ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Υλικά για το χυλό
5-8 κ.σ αλεύρι
2 μεγάλα αβγά ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ τρίμματα απο μπαγιάτικο ψωμί
1/4 φλ τριμμένο σκληρό τυρί πρόβειο
Πάμε να το ετοιμάσουμε ...
Σε μέτρια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ζεματάμε τα μποτκέτα του κουνουπιδιού για 5 λεπτά , έπειτα τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες , δίνουμε στο μείγμα μια βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά , προσθέτουμε την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον βασιλικό και σιγοβράσουμε για 15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το χυλό μας : Αναμειγνύουμε 5 κ αλέυρι και τα αβγά για να κάνουμε ένα πυχτό χυλό , αν χρειάζεται προσθέτουμε κι'αλλο αλέυρι.
Σε ένα ρηχό σκέυος ανακατεύουμε τα τρίματα ψωμιού με το τριμμένο τυρί.
Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 κ.σ ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Όταν το λάδι μας κάψει βουτάμε ένα προς ένα τα μπουκέτα κουνουπιδιού πρώτα στο χυλό ύστερα στο μείγμα τυριού ψωμιού και τηγανίζουμε από όλες στιε πλευρές ώσπου να ροδίσουν καλά για περίπου 3 λεπτά.
Για να σερβίρουμε : βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα στην πιατέλα σερβιρίσματος , τοποθετούμε το κουνουπίδι επάνω και αφού περιχύσουμε με την υπόλοιπη σάλτσα σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Τα μυστικά του :
- Να μην πάρουμε ποτέ μπαγιάτικο κουνουπίδι διότι η μυρωδιά του είναι πάρα πολύ δυνατή
- Στο χρώμα , το φρέσκο καλό κουνουπίδι πρέπει να είναι ολόασπρο χωρίς μαύρους λεκέδες στην επιφάνεια του.
- Είναι καλή πηγή βιταμίνης A,B,C και φολικού οξέος.
- Για να κρατήσουμε το άπρο χρώμα του καθώς βράζει , μπορούμε να ρίξουμε λίγο γάλα ή λεμόνι στο νερό.