25η ΜΑΙΟΥ:παγκόσμια ημέρα εξαφανισθέντων παιδιών.



Η αύξηση του αριθμού εξαφανίσεων παιδιών - θυμάτων γονικής αρπαγής σε όλο τον κόσμο αποτελεί το κεντρικό θέμα της διεθνούς καμπάνιας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά...



8 χώρες από 4 ηπείρους ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να αφυπνίσουν τους πολίτες και να ενισχύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανησυχητικό φαινόμενο των γονικών αρπαγών.


Πολύ έντονα απασχολεί το φαινόμενο της γονικής αρπαγής και της επίδρασης που ασκεί στα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από οτιδήποτε οικείο σε αυτά, από κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύονται. Παιδιά - θύματα γονικής αρπαγής αποξενώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, χάνουν τη σταθερότητα σε θέματα εκπαίδευσης και σε ακραίες περιπτώσεις ακούνε ψέματα από τον γονέα που τα έχει απομακρύνει, όπως πχ. ότι δεν είναι αγαπητά πλέον στην οικογένεια ή ότι κάποιο μέλος της οικογένειας ή συγγενικό πρόσωπο έχει αποβιώσει.


Όπως αναφέρει η Nancy Dube, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου γα τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC - International Centre for Missing and Exploited Children), «Καθημερινά, σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται παιδιά και δυστυχώς, κάποια πέφτουν θύματα αρπαγής από αυτούς που εμπιστεύονται περισσότερο: τους γονείς ή τα συγγενικά πρόσωπα. Ένα παιδί - θύμα γονικής αρπαγής μπορεί να φέρει σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, ενώ η γονική αρπαγή μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες συνέπειες στον ψυχισμό του παιδιού και την οικογένεια που έχει μείνει πίσω.»


Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελλάδα η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν μέλη του Παγκοσμίου δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (GMCN - Global Missing Children's Network Global Missing Children's Network), ενός προγράμματος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC - International Centre for Missing and Exploited Children), αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία ως προς αυτό το φαινόμενο που δεν αφήνει καμία χώρα αμέτοχη.


Το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι μία από τις Δράσεις του Εθελοντικού Οργανισμού για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού». το οποίο απαρτίζεται κυρίως από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς συμβούλους. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Εισαγγελία Ανηλίκων και τα μέσα ενημέρωσης. Στην ουσία, από τη στιγμή που η Ελληνική Αστυνομία διαπιστώσει ότι ένα εξαφανισμένο παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο δίνει εντολή για την ενεργοποίηση του προγράμματος AMBER Alert Hellas ενώ το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά είναι αρμόδιο για την ενεργοποίηση του συστήματος στην Ελλάδα. To AMBER Alert Hellas αποτελεί Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης / απαγωγής ανηλίκων.


Επίσης, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με αρχές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως με Ιnterpol, τη Εuropol, την IOM και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται έντονα στον τομέα της παιδικής προστασίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγεται και η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, ενώ είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του συστήματος AMBER Alert Hellas.


Ειδικότερα, τo 2009, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά έλαβε 263 αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών. Από αυτά, το 28% των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και το 65% αφορούσε εξαφανίσεις εφήβων. Σε 50 περιπτώσεις επρόκειτο για γονική αρπαγή, αριθμός που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όταν συνδέεται με γονικές αρπαγές σε διασυνοριακό επίπεδο.


Προκειμένου να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στις 25 Μαίου, τα συμμετέχοντα κράτη θα απελευθερώσουν στον ουρανό μπαλόνια με φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου θα τα αναγνωρίσει.


Την ίδια ημέρα, στην Ελλάδα, θα γίνουν ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο να αφυπνιστεί το ευρύ κοινό ως προς το φαινόμενο εξαφανίσεων των παιδιών και, παράλληλα, να ενθαρρυνθεί μαθαίνοντας περισσότερα για την καμπάνια, με σύνθημα: «Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους.» Επιπλέον, θα ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας. Φέτος, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι Γαλλικών Αρχών, Εισαγγελικής Αρχής, αλλά και δημοσιογράφοι, τηλεπαρουσιαστές και γνωστές προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης, με σύνθημα να βοηθήσουμε να επιστρέψουν τα παιδιά σπίτι τους. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αλλά και όλος ο κόσμος θα φοράει το «forget-me-not flower» pin («μη με λησμόνει» καρφίτσα) ώστε να υπενθυμίζουν σε όλους ότι κανένας δεν έχει ξεχάσει τα εξαφανισμένα παιδιά, δίνοντας συγχρόνως ελπίδα στις οικογένειές των παιδιών. Ακόμη, θα διανεμηθούν στο κοινό βραχιολάκια, αυτοκόλλητα και μαγνητάκια με τον αριθμό 116000 ενώ λευκά και γαλάζια μπαλόνια με τις φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο θα απελευθερωθούν στην Πλατεία Συντάγματος.


Εικονική απελευθέρωση μπαλονιών (virtual balloons) θα γίνει και μέσω διαδικτύου (www.helpbringthemhome.com), μία διαδραστική πύλη που δημιουργήθηκε από την Αυστραλιανή Αστυνομία (AFP) για την παγκόσμια καμπάνια. Μέσω της μεγάλης υποστήριξης της ΑFP, ένα κοινωνικό μήνυμα (διάρκειας 30'') έχει διανεμηθεί στις συμμετέχουσες χώρες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.


Σύμφωνα με τα λόγια της κας Dube «Σας προτρέπουμε να ενωθείτε μαζί μας στη διάδοση του μηνύματος ελπίδας και να βοηθήσουμε να επιστρέψουν τα παιδιά σπίτι τους. Διαβάστε πληροφορίες για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί στη διεύθυνση ιστοσελίδας  www.helpbringthemhome.org.au» .


H Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, 25η Μαίου, είναι ημέρα για να τιμήσουμε τα παιδιά που βρέθηκαν, να θυμόμαστε εκείνα που υπήρξαν θύματα εγκλημάτων και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για εκείνα που δεν έχουν βρεθεί.

ΠΗΓΗ: http://www.helpbringthemhome.org.au/


Δείτε ακόμα : http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=107&newid=60&la=1