Ψητά μήλα με μαυροδάφνη!



Υπάρχουν τουλάχιστον 7.000 διαφορετικές ποικιλίες μήλων , αλλά καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς γύρω στα 100.Είναι ιθαγενές φρούτο της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας.Τα μήλα είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι τα αγαπημένα φρούτα στην Ελλάδα και  προτιμούμε ιδιαίτερα τα κόκκινα (70 % των καλλιεργούμενων ποικιλιών) έναντι των πράσινων (20%) σύμφωνα με στατιστίκη από την Εταιρεία Ανάπτυξης Πυλίου Α.Ε 

Η πρώτη γραπτή αναφορά στη λέξη "μήλο" εμφανίζεται στην Οδύσσεια Ομήρου και οι πρώτες επίτυχημενες προσπάθειες καλλιέργειας μήλων έγιναν στην καλσική Ελλάδα. Ο Θεόφραστος στο "Περί Φυτών Ιστορίας" αναφέρει περίπου 6 αρχαίες ποικιλίες και ο Αθηναίος στους "Δεινπνοσοφιστές" αναφέρεται σε 4 τουλάχιστον.

Τα μήλα δε χρησιμοποιούνται μ΄'ονοστη ζαχαροπλαστική  ήδη ο Απίκιος αναφέρεται σε μια συνταγή για χοιρινό με μήλα.Και ο συνδυασμός λιπαρά ψάρια με μήλα είναι αρκετά δημοφιλής και αρχαίος.
Χρησιμοποιούνται λοιπόν πολύ σε αλμυρά πιάτα , σε σάλτσες , είτε σοταρισμένα , μπρεζέ , στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαζί με κρέατα ή και λαχανικά.

Υποπροϊόν των μήλων είναι ο μηλίτης κρασί απο χυμό μήλων που έχει υποστεί ζήμωση. Δεν εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έχει κάπως ξινή γεύση. Είναι πολύ γνωστός σε χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης , όχι τόσο στην Ελλάδα.







Για να φτιάξουμε λοιπόν τα ψητά μήλα με μαυροδάφνη
θα χρειαστούμε :

1 φλ μέλι
1/2 φλ χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ μάυρη ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 κόκκους μαύρου πιπεριού
2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
6 μήλα Γκόλντεν ή Γράνι Σμίθ


Ετοιμασία

Βράζουμε την μαυροδάφνη  , το μέλι , τον χυμό πορτοκαλιού , τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά μας να πάρουν μια βράση σε μέτρια κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Βγάζουμε απο την φωτιά.


Όσο βράζει το μείγμα καθαρίζουμε τα μήλα αφαινώντας τον πυρήνα τους και προθαιρμαίνουμε τον φούρνο στοτς 180 βαθμούς




 
       Τυλίγουμε κάθε μήλο με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε την κορυφή λίγο ανοιχτή.Τα βάζουμε σε ένα ταψί.
                     Προσθέτουμε περίπου 1/2 φλ απο το μείγμα κρασιού- μελιού σε καθένα απο τα μήλα , αφήνοντας να στάξει απο την κορφή προς τα κάτω και κλείνουμε καλά το αλουμινόχαρτο ώστε τα μήλα να μαγειρέυονται στον ατμό με τους χυμούς όσο ψήνονται.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά .Τα βγάζουμε απο το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ξετυλίγουμε προσεκτικά.Σερβίρουμε σε πιάτα με όλο τους το ζουμί. 

Κάλή επιτυχία!