Γλυκό με φράουλες & κρέμα!







Υλικά
(για 4 άτομα)

8 μπισκότα σαβαγιάρ
250γρ φράουλες
4 κ.σ λικέρ αμαρέτο
250 γρ ρικότα
1 φλ κρέμα γάλακτος
1/2 φλ αμυγδαλόψυχα φιλέ

Για την κρέμα

2 φλ κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλ γάλα
3 κρόκους αυγών
1/2 φλ ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Στο μπόλ του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη , τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στην φωτιά.
Μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα , αποσύρουμε απο την φωτιά.
Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης (αφού τα έχουμε μουλιάσει σε νερό) και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μειγμα να κρυώσει ανακατεύτοντας κατά διαστήματα.
Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει και την προσθέτουμε στην κρέμα , ανακατεύοντας.
Παίρνουμε τέσσερα μπόλ. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα σαβιαγιάρ , τα μοιράζουμε στα μπόλ και τα βρέχουμε με τι λικέρ.
Πλένουμε τις φράουλες τις κόβουμε σε κομμάτια (κρατάμε λίγες για τι γαρνίρισμα) και τις μοιράζουμε στα μπόλ.
Πάνω απο τις φράουλες στρώνουμε την κρέμα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε λίγο λίγο το τυρί ρικότα.
Στρώνουμε το μείγμα στα μπόλ και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.
Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ωρα πριν τα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόψυχα.

Καλή επιτυχία!




Νέδα : το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας



Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας. Αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας. Ξεκινά στους πρόποδες του Λυκαίου όρους, και μετά από μιά περιπετειώδη και εκπληκτική πορεία ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, στενά φαράγγια και σκοτεινά σπήλαια, καταλήγει στον φιλικό και εύφορο κάμπο του Κυπαρισσιακού κόλπου.



Διαδρομή: Η συνολική του διαδρομή είναι περίπου 32 χιλιόμετρα. Δεν μπορεί να παραλείψει κανείς τα λαμπρά μνημεία, τα γραφικά πετρογέφυρα, τους ιστορικούς τόπους που συναντά ακολουθώντας τη ροή του.


Ιστορία: Σύμφωνα με τη Μυθολογία η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των υδάτων. Η μητέρα του Δία όταν τον γέννησε στο Λύκαιον όρος, εμπιστεύθηκε την ανατροφή του στη Νέδα και άλλες δύο νύμφες, την Αγνώ και τη Θεισόα. (Σήμερα, στα μικρά χωριουδάκια της περιοχής βλέπουμε τα ονόματα αυτά.)


Την περιοχή κατοίκησαν οι Πελασγοί. Αναφέρεται ο βασιλιάς των Πελασγών ο Λυκάων ως ο ιδρυτής της αρχαίας Λυκόσουρας, και ο πατέρας του Φιγάλου ως ο ιδρυτής της αρχαίας Φιγαλείας. Οι Φιγαλείς στην περιοχή τους έκτισαν με τον Ικτίνο (τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα), τον περίφημο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος τους βοήθησε να ανακτήσουν την πόλη τους από τους Σπαρτιάτες.


Πρόσβαση: Υπάρχουν δύο κύριες προσβάσεις στο ποτάμι, άν θέλει να το ακολουθήσει από την αρχή. Η πρώτη πρόσβαση είναι από την παραλιακή εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας. Στρίβουμε ανατολικά προς Λέπρεο και Νέα Φιγαλεία. Στα 7,5χλμ φάνουμε στο Λέπρεο και από κεί σε άλλα 6 στη Νέα Φιγαλεία με ωραία πέτρινα σπιτάκια. Κατόπιν περνάμε στα Πετράλωνα και σε απότομη πλαγιά όπου φαίνεται από ψηλά η κοιλάδα της Νέδας. Συνεχίζουμε στα Περιβόλια, και δεξιά στη Φιγαλεία. (Από κεί μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φιγαλείας.) Από τα Περιβόλια δυτικά προς το Δραγώγι και μετά βρισκόμαστε μπροστά από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Συνεχίζουμε βόρεια και φθάνουμε στο κρυμένο χωριό Σκληρού όπου υπάρχει μικρός ξενώνας, και η όμορφη πέτρινη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Συνεχίζουμε ανατολικά για τον Άγιο Σώστη με την δροσερή πλατεία του Άγ. Γιάννη όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και κινούμαστε δυτικά προς το χωριό Αμπελιώνα με τις καστανιές και τα πολλά νερά. Μετά το χωριό στρίβουμε αριστερά πρός το χωριό Νέδα ή δεξιά προς το χωριό Πέτρα που είναι στην καρδιά της Νέδας.


Η άλλη πρόσβαση είναι από τον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας - Κυπαρισσίας. Έξοδος στο Δώριο και ακολουθούμε την διαδρομή στα χωριά της Άνω Μεσσηνίας Ψάρι, Σύριζο, Στάσιμο, Κακαλέτρι, Νέδα.


Μαγιώ, αθλητικά παπούτσια απαραίτητα, και ... καλή διάσχιση !!!