Υλικά για την ζύμη
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι
4 αυγά
Ετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι και το νερό και το αφήνουμε να
βράσει μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει και να μαζευτεί όλο γύρω από το κουτάλι μας.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε γυάλινο μπωλ και το αφήνουμε να σταθεί για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν στη ζύμη μας.
Πρέπει το μίγμα να είναι λείο και ομοιογενές πριν ρίξουμε το επόμενο αυγό.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη να τη μεταφέρουμε σε κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη ή σκέτο το κορνέ χωρίς τη μύτη.
Λαδώνουμε με σπορέλαιο μια λαμαρίνα του φούρνου μας ή στρώνουμε λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε μπαστουνάκια 8-10 εκατοστών
Yλικά για την κρέμα
350 γρ. φρέσκο γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
3 κρόκοι αβγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλια
Ετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και
το κλωναράκι βανίλιας κομμένο κάθετα στη μέση ώστε
οι σπόροι να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα
και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά.
Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών,
ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά
Αδειάζουμε σʼ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα.
Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας
και τη μαλακώνουμε μʼ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει απαλή.
Κόβουμε τα εκλέρ στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη
βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Υλικά για το γλάσο
200 γρ. Κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Ετοιμασία
Ζεσταίνουμε το γάλα και όταν πάρει βράση το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σʼ αυτό βουτάμε τη μία επιφάνεια των εκλέρ.
Καλή επιτυχία!
Στην κρέμα πρόσθεσα 2 κ.σ πραλίνα σοκολάτας.
Η συνταγή για την κρέμα και το γλάσο είναι του Στέλιου Παρλιάρου.