Η µοναξιά «ραγίζει» την καρδιά
Οι γυναίκες που νιώθουν εγκαταλελειµµένες φαίνεται πως παρουσιάζουν σχεδόν 80% µεγαλύτερες πιθανότητες να εµφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις υποστηρίζει νέα έρευνα από το University of Pittsburg School of Medicine.
Οι ερευνητές εξηγούν πως ο συνδυασµός κατάθλιψης και κοινωνικής αποµόνωσης οδηγεί στο άγχος, που έχει επιβεβαιωθεί πως προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήµατα. H επικεφαλής ερευνήτρια Ρεµπέκα Θέρστον, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Επιδηµιολογίας του Πανεπιστηµίου, και η οµάδα της ανέλυσαν για 19 χρόνια προσωπικά στοιχεία 3.000 αντρών και γυναικών.
Στο ξεκίνηµα της έρευνας όλοι οι συµµετέχοντες υποβλήθηκαν σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο και αναλυτική προσωπική συνέντευξη, η οποία περιελάµβανε ερωτήσεις σχετικά µε το συναίσθηµα της µοναξιάς. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά την καρδιακή υγεία των συµµετεχόντων. Τι παρατήρησαν; Οι γυναίκες που βίωναν έντονα το συναίσθηµα της µοναξιάς παρουσίαζαν πολύ µεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση από εκείνες που ήταν πιο χαρούµενες. Η Θέρστον εξηγεί πως η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε µόνο στις γυναίκες κυρίως λόγω του ότι επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες όταν αποµακρύνονται από τους φίλους τους ή χωρίζουν από τους συντρόφους τους κ.λπ.
ΦΛΩΡΕΝΣ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ
http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=157&artid=541293
ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2010
Στο παρά πέντε της βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, παρουσιάζουμε τη λίστα των 130 υποψηφίων για τα αριστεία υψηλής γαστρονομίας και ελληνικής κουζίνας και αντλούμε υλικό για στατιστικές, αναλύσεις κι επισημάνσεις.
Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου η αγωνία θα λήξει, καθώς θα ανακοινωθούν επισήμως οι Χρυσοί Σκούφοι του 2010. Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ένα αστέρι της τηλεόρασης αλλά και άνθρωπος της διπλανής πόρτας, αγαπημένος και δικός μας. Ναι, καλά το καταλάβατε, ο πληθωρικός Ηλίας Μαμαλάκης θα δώσει τον τόνο της βραδιάς με το αμίμητο στιλ του (η τελετή απονομής μαζί με ένα πλούσιο ρεπορτάζ θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ στις 26 Μαρτίου). Ο σεφ που θα μαγειρέψει το επίσημο γεύμα της απονομής είναι «γείτονας», έκανε το καλοκαίρι τις διακοπές του στη Σαντορίνη και το εστιατόριό του θεωρείται ένα από τα 50 καλύτερα στον κόσμο. Ο Carlo Cracco έρχεται από το Μιλάνο για να μας παρουσιάσει μια κουζίνα με βαθιές ιταλικές ρίζες αλλά και πολλούς νεωτερισμούς.
Εκτός από την υψηλή γαστρονομία και την ελληνική κουζίνα, το «αθηνόραμα» και οι Χρυσοί Σκούφοι στηρίζουν και θέλουν να διαδώσουν τη γαστρονομία όσο ευρύτερα γίνεται. Μέσα από μια μεγάλη έρευνα που έκαναν, αξιοποιώντας τις απαιτήσεις κοινού και επαγγελματιών της εστίασης, λανσάρουν το project της «προσιτής και ποιοτικής κουζίνας», προβάλλοντας μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο εστιατόρια της Αθήνας με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, όπου το κόστος του φαγητού δεν υπερβαίνει τα € 30. Λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες μέρες.
Μέχρι τότε, λέμε να ανεβάσουμε το δείκτη του σασπένς όμως… Εννοείται ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε ούτε ένα όνομα βραβευμένου. Θα σας πούμε, όμως, ότι σε μια δύσκολη χρονιά οι Χρυσοί Σκούφοι βραβεύουν περισσότερα εστιατόρια από το 2009. Τα βραβεία Υψηλής Γαστρονομίας είναι φέτος 23 έναντι 21 πέρυσι, ενώ οι βραβευμένοι της ελληνικής κουζίνας φτάνουν τους 39 έναντι των περσινών 38. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μερικά ρεστοράν που πέρυσι βραβεύτηκαν, φέτος είτε δεν βραβεύονται είτε έχουν κλείσει, η εξέλιξη είναι δυναμική και μπορώ να σας αποκαλύψω ότι υπάρχει ανανέωση των βραβείων σε ποσοστό πάνω από 30% και στις δύο κατηγορίες.
Στις επόμενες σελίδες δημοσιεύεται η πλήρης λίστα των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Υψηλής γαστρονομίας και Ελληνικής κουζίνας.
Με μια πρώτη ανάλυση προκύπτουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Όπως είναι αναμενόμενο, η Αθήνα έχει τη μερίδα του λέοντος σ’ αυτές τις υποψηφιότητες, συγκεντρώνοντας το 40,8% των εστιατορίων, ακολουθούμενη από την Κρήτη (11,5%) και τη Θεσσαλονίκη (7,7%) να συναγωνίζεται τη Χαλκιδική (8,5%) και τη Σαντορίνη (6,2%) να επικρατεί της Μυκόνου (3,8%).
Η ηπειρωτική Ελλάδα συγκεντρώνει το 70% των υποψηφιοτήτων και η νησιωτική το 30%, η νότια Ελλάδα το 43,1% και η βόρεια το 26,9%. Είναι ενδιαφέρον επίσης να καταγραφεί ότι το 27,7% των υποψηφίων είναι εστιατόρια διακοπών που ανοίγουν μόνο άνοιξη και καλοκαίρι σε τουριστικές περιοχές, δείχνοντας μια σημαντική συνεισφορά της γαστρονομίας στην ελκτική δύναμη του ελληνικού τουρισμού. Θα πρέπει όμως να καταγραφεί μια υποχώρηση του ρόλου της Ελούντας. Παρότι υπάρχουν και εκεί καλά καινούργια εστιατόρια, παλιότερα το ειδικό βάρος της στα βραβεία ήταν μεγαλύτερο χάρη στο γαστρονομικό επίπεδο των μεγάλων ξενοδοχείων.
Εξετάζοντας πιο αναλυτικά το χάρτη της Ελλάδας, διαπιστώνουμε την ισχυρότατη θέση της Κρήτης στα γευστικά μας πράγματα, γεγονός που στηρίζεται κυρίως στην αυθεντική παραδοσιακή της κουζίνα που διατηρείται ολοζώντανη. Η Χαλκιδική, από την άλλη, εξασφαλίζει δυναμική παρουσία χάρη στη συγκέντρωση πολύ καλών εστιατορίων στα καλύτερα ξενοδοχεία της. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα τα πάνε καλά, αλλά την έκπληξη κάνουν η Σύμη και η Κως όπου τα εστιατόρια εξάπτουν. Η Θεσσαλονίκη δεν τα πηγαίνει άσχημα, βρίσκεται ωστόσο για ακόμη μία χρονιά κάτω από τη φήμη της.
Όπως διαπιστώνετε κι εσείς, η γεύση έχει πάρει το δρόμο της, η εστιατορική σκηνή έχει δυναμισμό και αισιοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη σημαντικότερες εξελίξεις. Μη χάσετε το επόμενο τεύχος, όπου θα βρείτε μια πληρέστατη παρουσίαση όλων των βραβευμένων εστιατορίων της Ελλάδας.
Οι 130 υποψηφιότητες
Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που διεκδικούν Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
ΑΘΗΝΑ
Αθήρι (Ελληνική)
Αλάτσι (Ελληνική)
Aleria (Ελληνική)
Άνετον (Ελληνική)
Apolis (Ελληνική)
Απλά (Μοντέρνα)
Balthazar (Μεσογειακή)
Baraonda (Μεσογειακή )
Βαρούλκο (Ελληνική)
Βασίλαινας (Ελληνική)
Βλάσσης (Ελληνική)
Γαλάζια Ακτή (Ελληνική)
Γαλάζια Χύτρα (Ελληνική )
Γιορτή (Ελληνική)
Central (Fusion)
Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης (Ελληνική)
Cibus (Μεσογειακή)
Δεκαεπτά (Ελληνική)
Διόνυσος (Ελληνική)
Δύο Μαζί (Μεσογειακή)
Εδωδή (Μοντέρνα)
Electra (Ελληνική)
Freud Oriental (Γιαπωνέζικη)
Furin Kazan (Γιαπωνέζικη)
Funky Gourmet (Μοντέρνα)
Grand Balcon (Μοντέρνα)
Hytra (Μοντέρνα)
Θαλασσινός (Ψάρι)
Ιθάκη (Ψάρι)
Inbi (Γιαπωνέζικη)
Ioannis (Ελληνική)
Καλλίστη (Ελληνική)
Καλωσόρισμα του Αντώνη (Ελληνική)
Kiku (Γιαπωνέζικη)
Κρητικός (Κρέας)
L’Abreuvoir (Γαλλική )
Μάνη Μάνη (Ελληνική)
Matsuhisa Athens (Γιαπωνέζικη)
Milos Estiatorio (Ελληνική)
Μπουκιά… Μπουκιά (Ελληνική)
Νικόλας της Σχοινούσας (Ψάρι)
Παπαϊωάννου (Ψάρι )
Πιλ-Πουλ (Μοντέρνα)
Πλους Ποδηλάτου (Ψάρι)
Premiere (Μοντέρνα)
Ράτκα (Μοντέρνα)
Ρένα της Φτελιάς (Ελληνική)
Sale e Pepe (Ιταλική)
Σπονδή (Γαλλική)
Τηλέμαχος (Κρέας)
Τηλέμαχος Barbeque Club (Κρέας)
Vardis (Ελληνική)
Χρύσα (Μεσογειακή)
Ψωμί και Αλάτι (Ελληνική)
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Etrusco Κέρκυρα (Μοντέρνα)
Fisherman Κέρκυρα (Ψάρι)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγιολί (Ελληνική / Μεσογειακή)
Alfredo's (Μεσογειακή)
Art Ο2 (Μοντέρνα)
Clochard (Ελληνική)
Da Vinci (Μεσογειακή)
Επτά Θάλασσες (Ελληνική)
Μανδραγόρας (Μεσογειακή)
Μαύρη Θάλασσα (Ψάρι)
Shark (Ελληνική)
Τάσος (Ψάρι)
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αλέξης (Ψάρι)
Καμάρες (Μοντέρνα)
Macaroni (Ιταλική)
Μαριγούλα (Ελληνική)
Μαρίνα (Ψάρι)
Μπουκαδούρα (Ελληνική)
Ντομάτα (Ελληνική)
Sea You Up (Γιαπωνέζικη)
Σουσουράδα (Ελληνική)
Squirrel (Μοντέρνα)
Water Restaurant (Γαλλική)
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω Ν. Πιερίας (Ελληνική)
Θωμάς Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)
Κόκκινο Πιπέρι Ν. Πιερίας (Ελληνική )
Κοντοσώρος Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)
Λυνούρια Ν. Φλωρίνης (Ελληνική)
ΘΡΑΚΗ
Κοκόρι Ν. Ξάνθης (Ελληνική)
La Terra Ν. Ξάνθης (Πολυεθνική )
Νησιωτικό Ν. Αλεξανδρούπολη (Ελληνική)
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Αλέξης Ρόδος (Ψάρι)
Astroscopus Ρόδος (Μεσογειακή)
Θαύμα εν καιρώ Ρόδος (Πολυεθνική)
Θόλος Σύμη (Ελληνική)
Makkeroni Ρόδος (Ιταλική)
Μαυρίκος Ρόδος (Ελληνική)
Μυλόπετρα Σύμη (Μεσογειακή)
Πρωτέας Κως (Διεθνής)
Ωρομεδών Κως (Ελληνική)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κάβος Ν. Κορινθίας (Ψάρι)
Ριγάνι Ν. Κορινθίας (Ελληνική)
Τάκης Ν. Λακωνίας (Ψάρι)
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Βανίλια Σαντορίνη (Ελληνική)
Belvedere Club Μύκονος (Ελληνική)
Coo Μύκονος (Διεθνής/Γιαπωνέζικη)
Daniele Μύκονος (Ιταλική)
Katrine's Μύκονος (Διεθνής)
Κουκούμαβλος Σαντορίνη (Μοντέρνα)
Matsuhisa Μύκονος (Γιαπωνέζικη)
Μεταξύ μας Σαντορίνη (Ελληνική)
Περιβόλι Σαντορίνη (Ελληνική)
Saltsa Σαντορίνη (Ελληνική)
Sea Side Σαντορίνη (Μοντέρνα)
Σελήνη Σαντορίνη (Ελληνική)
1800 Σαντορίνη (Μεσογειακή)
ΚΡΗΤΗ
Αλέκος Ν. Ρεθύμνου (Ελληνική)
Argonauta Ν. Λασιθίου (Ιταλική)
Αργώ Ν. Λασιθίου (Ελληνική)
Αυλή Ν. Ρεθύμνου (Ελληνική)
Blue Lagoon Ν. Λασιθίου (Πολυνησιακή)
Calypso Ν. Λασιθίου (Μοντέρνα)
Διόνυσος Ν. Λασιθίου (Ελληνική)
Ελιά και Δυόσμος Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)
Κυριάκος Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)
La Bloullabaisse Ν. Λασιθίου (Διεθνής)
Λεβέντης Ν. Χανίων (Ελληνική)
Μαραζάκης Ν. Ηρακλείου (Ελληνική)
Μύλος του Κερατά Ν. Χανίων (Ελληνική)
Topos Ν. Λασιθίου (Ελληνική )
Χρυσόστομος Ν. Χανίων (Ελληνική)
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απόμερο Ν. Καρδίτσας (Ελληνική)
Γευσοκράτορας Ν. Μαγνησίας (Ελληνική)
Εν Λαρίση Ν. Λάρισας (Ελληνική)
Καλαμαράς Ν.Πιερίας (Ελληνική)
Κρίτσα Ν. Μαγνησίας (Ελληνική)
http://www.athinorama.gr/restaurants/articles/default.aspx?c=skoufoi&artid=8666&i=1744
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)