Σάλτσα για Μπέργκερ!





Η Παρασκευή ήταν απο τα παιδικά μου χρόνια η αγαπημένη μου ημέρα ... θυμάμαι επέρστρεφα απο το σχολείο , πέταγα την τσάντα στις σκάλες και έτρεχα για το ραντεβού με τις φίλες μου στην μεγάλη βερυκοκιά ... εκεί περνούσε σχεδόν όλη η ημέρα , οι μαμάδες μας  "επισκέπτονταν" ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δούν τις κάνουμε και έφερνε η κάθε μια το "κάτι τι" της να μας φιλέψει ... πότε κεφτεδάκια , πότε ψωμί με τριμμένη ντομάτα και φέτα , πότε τυροπιτάκια , ζυμητό ψωμί με μαρμελάδα , χτυπητό αυγό με κακάο!

Απο την στιγμή που έκανα την δική μου οικογένεια καθιέρωσα την Παρασκευή, σαν μέρα χαλάρωσης ... είναι που δεν δουλέυω την επόμενη ... τον χειμώνα κάθε Παρασκευή βράδυ έχουμε την  pizza night της εβδομάδας ... με καλή παρέα , coca-cola , κρασάκι , μπύρες και οπωσδήποτε πιτσιρίκια να τρέχουν ανάμεσα μας! Τα καλοκαίρια σουβλάκια , κεμπάπ , ψητά στα κάρβουνα με ζυμαράκια  ... γενικά όσες θερμίδες στερούμαστε μέσα στην εβδομάδα τις πέρνουμε μαζεμένες τις Παρασκευές!!!
Μπορεί να ήταν δικό μου παιδικό κατάλοιπο αλλά τελικά όλοι δείχνουν ότι το απολαμβάνουν!





Σήμερα λοιπόν φάγαμε μπεργκερ! αν θέλετε να τα φτιάξετε κ εσείς θα χρειστείτε :

 Υλικά

ψωμάκια στρογγυλά 
μπιφτέκια ψημένα στο γκρίλ
μπέικον
τυρί του τοστ
μερικά φύλλα μαρούλι
βιτάμ

Ετοιμασία

Σε τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ κ σωτάρουμε 1-2 λεπτά το μπέικον. Κόβουμε τα ψωμάκια, απλώνουμε στο κάτω μέρος τους λίγη από τη σάλτσα,ένα φύλλο μαρούλι μετά βάζουμε ενα μπιφτέκι, μια φέτα μπέικον, και απο επάνω μια φέτα τυρί του τόστ
Απλώνουμε λίγη σάλτσα και στο πάνω μέρος απο το ψωμάκι , ψήνουμε στην τοτσιέρα για 1-2 λεπτά.


Υλικά για την σάλτσα

2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 / 2 φλιτζάνι κέτσαπ
1 / 3 φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί 
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 / 2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κρόκους απο  βρασμένα αυγά,
αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα Worcestershire

Ετοιμασία

Με ένα πηρούνι λιώνουμε καλά τους κρόκους απο τα αυγά.Σ 'ένα μπολ, ανακατεύουμε το ξίδι και το μέλι μέχρι να ενωμογενοποιηθούν πολυ καλά , προσθέτουμε μέσα τη μαγιονέζα, τη κέτσαπ, το μαϊντανό, τα πράσινα κρεμμύδια  ψιλοκομμένα και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε ανάλογα αλάτι, πιπέρι και σάλτσα Worcestershire.

Καλή επιτυχία!


Η ιστορία του χάμπουργκερ






Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).
Οι πρώτες καταβολές του χάμπουργκερ ανιχνεύονται στη Μογγολία του Τζένγκις Χαν. Ήταν βολικό για τους στρατιώτες της «Χρυσής Ορδής» να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν. Η συνταγή πρέπει να πέρασε δια μέσου των Ρώσων στη Δυτική Ευρώπη και στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg), ως Rundstuck Warm, αποτελούμενο από φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή ως Brotchen με μπιφτέκι βοδινού.
Μερικές δεκαετίας αργότερα έφθασε στην Αμερική από γερμανούς μετανάστες, όπου έμελλε να δοξαστεί. Στο Νέο Κόσμο επεκράτησε η εκδοχή του βοδινού κρέατος, που υπήρχε σε αφθονία, και το σάντουιτς πήρε την ονομασία Χάμπουργκερ (Hamburger), δηλαδή εκ του Αμβούργου προερχόμενο. Για πρώτη φορά, η λέξη χάμπουργκερ αναφέρεται στις 5 Ιανουαρίου 1889 στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union, όπως μας πληροφορεί το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.
Από εκεί και πέρα πολλοί ερίζουν για την πρωτιά του χάμπουργκερ στις ΗΠΑ. Ο Τσάρλι Ναγκρίν θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάμπουργκερ το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν....   διαβάστε περισσότερα

"Ψαρεύοντας την αλήθεια"!


...μια έκθεση φωτογραφίας και video της Greenpeace με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα της θάλασσας


“Πριν από 50 χρόνια, βούταγες και τρελαινόσουν! Έλεγες που βρίσκομαι; Στον παράδεισο;”
“Τώρα οι γλάροι έχουν καταλήξει στις χωματερές…”
“Πιάσανε τις μανάδες, πιάσανε τα μικρά ψαράκια. Τι θα γίνει;”
“Η θάλασσα δεν είναι βιομηχανία…”
“Τα Χριστούγεννα θέλουμε να τρώμε γαύρο. Δε γίνεται!
“Παλιότερα το ψάρι ήταν το φαΐ του φτωχού και τώρα έχει καταντήσει να είναι πιο ακριβό από το κρέας”


Οι μαρτυρίες αυτές αποτυπώνουν το “ταξίδι του ψαριού” από την θάλασσα στο πιάτο μας αλλά και μια “πορεία” από την απειλή οι θάλασσές μας να ερημώσουν από τα υπάρχοντα αλιευτικά εργαλεία στην ελπίδα που μπορεί να έρθει από την προστασία της θάλασσας, την αλλαγή των τρόπων αλιείας, αλλά και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου η Greenpeace σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ψαρεύοντας την αλήθεια” στο ίδρυμα Ευγενίδου (2ο Περιστήλιο). Η έκθεση παρουσιάζει τις μαρτυρίες σε φωτογραφία και video των ανθρώπων που βλέπουν κάθε μέρα τις ελληνικές θάλασσες να αδειάζουν από ζωή, αλλά και την πρόταση της Greenpeace για να μην λείψει ποτέ από το πιάτο μας και τις θάλασσές μας

Σας περιμένουμε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες Λειτουργίας:
20/10 17.00-21.00, 21-23/10  10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00 και 24/10 10.00-14.00

Ίδρυμα Ευγενίδου (2ο Περιστήλιο), Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Παλ. Φάληρο