Χούμους
Το χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή ως συνοδευτικό του ψωμιού ή της αραβικής πίτας τους και τρώγεται ως ορεκτικό. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο με την προσθήκη διάφορων καρυκευμάτων, ενώ σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη, ενώ στο Ισραήλ την θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάταρ.
Υλικά
1 κούπα ξερά ρεβίθια μουλιασμένα και βρασμένα
1 κουταλιά ταχίνι
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
χυμο από 1 φρέσκο λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά ταχίνι
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
χυμο από 1 φρέσκο λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοπανισμένο κύμινο
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Ετοιμασία
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό, ελαφρά αλατισμένο, για 8 ώρες.
Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν. Επειτα λιώνουμε τα ρεβίθια καλά στο μούλτι με λίγο νερό για να δημιουργηθεί μία παχύρρευστη κρέμα.
Βάζουμε σε μπολ την κρέμα ρεβυθιών , το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, το καγιέν, και το πιπέρι.
Δουλεύουμε το μίγμα με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε αργά λίγο ακόμα νερό.
Βάζουμε σε μπολ την κρέμα ρεβυθιών , το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, το λάδι, το κύμινο, το καγιέν, και το πιπέρι.
Δουλεύουμε το μίγμα με το σύρμα των αυγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε αργά λίγο ακόμα νερό.
Το μείγμα πρέπει να έχει την υφή αλοιφής.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών,
Το χούμους παίρνει πολύ ωραία γεύση και δένουν οι γεύσεις των υλικών,
αν φυλαχτεί στο ψυγείο λίγες ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Περιχύνουμε το χούμους με λίγο ωμό ελαιόλαδο και
γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού ή πιπέρι καγιέν.
Στολίζουμε με μερικά φύλλα μαϊντανού ή με ελιές!
Στολίζουμε με μερικά φύλλα μαϊντανού ή με ελιές!
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή είναι του Ευτύχη Μπλέτσα
******************************************************************
Η λαγάνα που έγινε & κριτσίνι
100 γρ αλεύρι για να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι
και σχηματίζουμε ένα λακκάκι.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά και περίπου 350 ml νερό ή όσο χρειαστεί ώστε να μπορέσουμε να ζυμώσουμε το μείγμα και να σχηματιστεί μια ζύμη, εύπλαστη και λεία. Ζυμώνουμεγια 10 περίπου λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε, σκεπασμένες με μια πετσέτα για 1 ώρα τουλάχιστον, για να διπλασιαστούν σε όγκο.
(σε αυτό το σημείο πλάθουμε τα κριτσίνια μας με μικρά κομμάτια ζύμης)
Τις ρίχνετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγετε μια φορά με τον πλάστη δίνοντας τους οβάλ σχήμα μήκους 18-20 εκ.
Πιέζουμε με τα δάχτυλα, αφήνοντας το αποτύπωμα τους σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της ζύμης ώστε να σχηματιστούν τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα της λαγάνας.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Τις βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
Ψήνουμε τις λαγάνες, σε προθερμασμένο, στους 200 βαθμούς , φούρνο, για 15-20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Σύμφωνα με την αγροτική μας παράδοση, οι βολβοί τουρσί με μάραθο και σκόρδο είναι εξαιρετικός μεζές για ουζάκι.
Υλικά
3 κ.σ. αλάτι
1-1 ½ κιλό βολβοί, καθαρισμένοι και ολόκληροι
2 φλιτζ. λευκό ξίδι
3-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού ολόκληρους
Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση
1-1 ½ κιλό βολβοί, καθαρισμένοι και ολόκληροι
2 φλιτζ. λευκό ξίδι
3-5 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού ολόκληρους
Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση
Ετοιμασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό (να σκεπάζει τους βολβούς) με 1 κουταλιά αλάτι. Προσθέτουμε τους βολβούς και τους σιγοβράζουμε, χωρίς να τους σκεπάσουμε, για 5 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με καινούργιο νερό και άλλη μια κουταλιά αλάτι.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τρίτη φορά, βράζοντας τους βολβούς αυτή τη φορά για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι και να μαλακώνουν.
Σουρώνουμε τους βολβούς και τους στεγνώνουμε με μια πετσέτα .
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ξίδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τους κόκκους
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και τρίτη φορά, βράζοντας τους βολβούς αυτή τη φορά για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι και να μαλακώνουν.
Σουρώνουμε τους βολβούς και τους στεγνώνουμε με μια πετσέτα .
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το ξίδι, το σκόρδο, τον άνηθο και τους κόκκους
πιπεριού και τους βάζουμε να πάρουν μια βράση. Απομακρύνουμε το τηγάνι
από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Βάζουμε τους βολβούς σε ένα αεροστεγές βάζο και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα ξιδιού. Ρίχνουμε και αρκετό ελαιόλαδο να σκεπάσει την επιφάνεια (περίπου 2,5 εκ.) στην κορυφή του βάζου. Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και τους αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον πριν τους καταναλώσουμε. Τους σερβίρουμε σε μικρό πιάτο μόνους τους, ως εξαιρετικό μεζέ για κρασί ή ούζο.
Βάζουμε τους βολβούς σε ένα αεροστεγές βάζο και ρίχνουμε μέσα και το μείγμα ξιδιού. Ρίχνουμε και αρκετό ελαιόλαδο να σκεπάσει την επιφάνεια (περίπου 2,5 εκ.) στην κορυφή του βάζου. Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και τους αφήνουμε να σταθούν στο ψυγείο για 10 μέρες τουλάχιστον πριν τους καταναλώσουμε. Τους σερβίρουμε σε μικρό πιάτο μόνους τους, ως εξαιρετικό μεζέ για κρασί ή ούζο.
Καλή επιτυχία!
********************************************
Ταραμοσαλάτα με ψωμί
Υλικά
(για 8-10 άτομα)
100 γρ. ψίχα ψωμιού μουσκεμένη
80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκός ταραμάς
225 γρ. ελαιόλαδο
200 ml ηλιέλαιο
85 ml χυμός λεμονιού
80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. λευκός ταραμάς
225 γρ. ελαιόλαδο
200 ml ηλιέλαιο
85 ml χυμός λεμονιού
Ετοιμασία
Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λεμόνι.
Μόλις γίνουν ένα πηχτό μείγμα, ρίχνουμε τα λάδια σε σταθερή συνεχή ροή, χαμηλώνοντας λίγο την ταχύτητα του μπλέντερ. Στο τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.
Μόλις γίνουν ένα πηχτό μείγμα, ρίχνουμε τα λάδια σε σταθερή συνεχή ροή, χαμηλώνοντας λίγο την ταχύτητα του μπλέντερ. Στο τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.
Καλή επιτυχία!
***************************************************
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και καρύδια
Υλικά
(για 4 άτομα)
115 γρ. λευκός ταραμάς
190 ml νερό
60 ml λεμόνι
160 γρ. ψίχα από λευκό ψωμί
220 ml λάδι
200 γρ. καρύδια ψίχα
1 1/2σκ. σκόρδο
190 ml νερό
60 ml λεμόνι
160 γρ. ψίχα από λευκό ψωμί
220 ml λάδι
200 γρ. καρύδια ψίχα
1 1/2σκ. σκόρδο
Ετοιμασία
Μουσκεύουμε το ψωμί με το νερό και το λεμόνι.
Τα περνάμε από το μπλέντερ (χωρίς να στύψουμε). Προσθέτουμε τον ταραμά και το ελαιόλαδο κουταλιά κουταλιά και έπειτα το σκόρδο και τα καρύδια χοντροκομμένα.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια
Υλικά
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 φλ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ καρύδι ψιλοτριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1/2 φλ ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ξύδι
1/2-1 κ.γ ζάχαρη (προαιρετικά)
Ετοιμασία
Πλένουμε και τρυπάμε με το πιρούνι τις μελιτζάνες.
Τυλίγουμε την κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.
Αφού κρυώσουν καλά, τις καθαρίζουμε και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα υγρά. Λιώνουμε με ένα πιρούνι και βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανκατεύουμε λίγο ακόμα.
Η μελιτζανοσαλάτα δεν χρειάζεται να είναι εντελώς λεία.
Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη αν χρειάζεται- γιατί οι μελιτζάνες συχνά είναι λίγο πικρές.
Καλή επιτυχία!
****************************************
Πατατοσαλάτα με σάλτσα πέστο!
Υλικά
1 κιλό βραστές πατάτες
100 γρ. κουκουνάρι καθαρισμένα
150 γρ.ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι,πιπέρι
150 γρ. διάφορα μυρωδικά, μαϊντανό , βασιλικό, δυόσμο
Ετοιμασία
Χτυπάμε στο μούλτι τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα αν είναι πολύ παχύρευστη.
Κόβουμε σε κομμάτια τις βραστές πατάτες, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και τις περιχύνουμε με την σάλτσα πέστο μας.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα αν είναι πολύ παχύρευστη.
Κόβουμε σε κομμάτια τις βραστές πατάτες, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και τις περιχύνουμε με την σάλτσα πέστο μας.
Καλή επιτυχία!
*********************************************
Ψητά καλαμαράκια με αρωματικά
Υλικά (για 6 άτομα)
800γρ καλαμάρια μεγάλα
Για το «άλειμμα»:
2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τη φύτρα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες, χωρίς τη φύτρα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο:
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
χυμός και ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια (κατά προτίμηση ακέρωτα, βιολογικά)
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
Ετοιμασία
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα ξεπλένουμε καλά.
«Αλειμμα»: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (μαϊντανός, άνηθος, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι) σε ένα μπλέντερ και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με λίγο από αυτό το μείγμα τα καλαμάρια.
Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Αλείφουμε εξωτερικά τα καλαμάρια με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προτού τα βγάλουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να δούμε αν έχουν ψηθεί.
Λαδολέμονο: Ενώνουμε όλα τα υλικά (ελαιόλαδο, χυμός και ξύσμα λεμονιού, πάπρικα -προαιρετικά-, ρίγανη και θυμάρι) σε ένα μπολ και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο και τα σερβίρουμε.
Μια συνταγή απο το περιοδικό γαστρονόμος
Καλή επιτυχία!
***********************************
Μακαρόνια ολικής με μικρές ντόπιες γαριδούλες,
σπανάκι και γλυκάνισο
Από το Γιάννη Μπαξεβάνησπανάκι και γλυκάνισο
Υλικά (για 4 άτομα):
1 κιλό γαριδούλες μικρές
6 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα
300 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι στο γουδί
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
6 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα
300 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι στο γουδί
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Ετοιμασία
Καθαρίζουμε τις γαριδούλες και κρατάμε ξεχωριστά τα κελύφη από την ψίχα.
Τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα ντοματάκια σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Κόβουμε τα κοτσάνια από το σπανάκι, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κελύφη από τις γαριδούλες για να βράσουν ακόμη 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό. Μετά σουρώνουμε, κρατάμε το ζουμί και πετάμε τα τσόφλια. Βάζουμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα και αν δεν φτάνει για να βράσουν τα μακαρόνια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Το βάζουμε να βράσει με αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
Βράζουμε όση ώρα λέει το πακέτο και μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε μέσα τις γαριδούλες για 1 λεπτό ακόμα.
Τα κελύφη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα ντοματάκια σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Κόβουμε τα κοτσάνια από το σπανάκι, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα κελύφη από τις γαριδούλες για να βράσουν ακόμη 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό. Μετά σουρώνουμε, κρατάμε το ζουμί και πετάμε τα τσόφλια. Βάζουμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα και αν δεν φτάνει για να βράσουν τα μακαρόνια, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Το βάζουμε να βράσει με αλάτι και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
Βράζουμε όση ώρα λέει το πακέτο και μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε μέσα τις γαριδούλες για 1 λεπτό ακόμα.
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα φύλλα σπανακιού, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε σ' ένα μπολ τις ντομάτες, το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο, λίγο αλατοπίπερο και το γλυκάνισο και τα μεταφέρεουμε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα να σοταριστούν σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 4-5 λεπτά.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια με τις γαρίδες πολύ γρήγορα, τα προσθέτουμε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα με τα λαχανικά, ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι πάλι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε
Καλή επιτυχία!
*****************************************
Φυσικά δεν μπορούν να λείπουν και τα γλυκά οπότε τι καλύτερο απο έναν
Χαλβά σιμιγδαλιού με σοκολάτα , αρωματισμένος με πορτοκάλι & τεντούρα!
Χαλβά σιμιγδαλιού με σοκολάτα , αρωματισμένος με πορτοκάλι & τεντούρα!
και
και φυσικά ουζάκι με γλυκάνισο!
Στην υγεία σας :)