Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό.Ενα μπισκότο μελωμένο με ξύσμα πορτοκαλιού κ διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα , γαρύφαλο και πολλές φορές γέμιση καρυδιού.Υπάρχουν εκδοχές και με βούτυρο αντί για ελαιόλαδοστη ζύμη ή μελομακάρονα τηγανιτά αντί ψητά στο φούρνο.
Η λέξη είναι σύνθετη από τις λέξεις μέλι και μακαρόνι(σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη) αλλά πιθανόν να σχετίζεται και με τα γλυκά "μακαρόν".Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αποκαλούν τα μελομακάρονα "φοινίκια".
Υλικά
Υλικά
2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι
1 φλ. τσ. ζάχαρη
3/4 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. τσ. κονιάκ
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια
Για το σιρόπι
2 φλ. τσ. μέλι
2 φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλ. τσ. νερό
Ετοιμασία
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και αν θέλουμε και 1 κ.γ. σόδα.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το λάδι, την πορτοκαλάδα, το κονιάκ,
τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα μυρωδικά.
Τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Τα ενώνουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
Τα ενώνουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
το μίγμα και λίγο με το χέρι μας.
Δεν τα ζυμώνουμε πολύ για να μην κουραστεί η ζύμη και
να είναι αφράτα τα μελομακάρονά μας.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα της αρεσκείας μας.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα της αρεσκείας μας.
Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε και στην επιφάνεια με τσιμπηδάκι.
Τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά.
Τώρα είναι η ώρα να βράσουμε το σιρόπι μας!
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μας και το αφήνουμε να
βράσει με χωρίς το καπάκι για πέντε λεπτά.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα βάζουμε σε μία πιατέλα,
κοντά- κοντά το ένα με το άλλο.
Ρίχνουμε το σιρόπι μας ζεστό επάνω από τα μελομακάρονα