Βερίκοκα φλαμπέ με μπράντυ!




Υλικά

6-8 βερίκοκα
2 κ.σ μπράντυ
1 κ.γ λεμόνι
25γρ βούτηρο
25 γρ ζάχαρη
4 κ.σ νερό


Εκτέλεση

                                                                                                                                                                                       Κόβουμε τα βερίκοκα στα δύο , καθαρίζουμε απο την φλούδα και τα κουκούτσια.
Σε τηγανάκι λιώνουμε το βούτηρο προσθέτουμε τη ζάχαρη , το νερό και ζεσταίνουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν σιρόπι.
Ριχνουμε το μπράντυ και το λεμόνι. 
Όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε για να ψηθούν απο την άλλη.
Τα σερβίρουμε μαζί με το σιρόπι τους και πασπαλίζουμε με μπαστουνάκια απο αμύγδαλα!

Καλή επιτυχία!


Λύθηκε ο αιώνιος γρίφος :

η κότα έκανε τελικά το αβγό!




Για να σχηματιστεί το κέλυφος απαιτείται πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα: η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Τώρα ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση στον προαιώνιο γρίφο.

Οπως αναφέρουν, η κότα είναι αυτή που κάνει το αβγό: και τούτο διότι προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αβγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αβγό μπορεί να υπάρξει μόνο αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κόταςάρα η κότα είναι εκείνη που προϋπάρχει. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δρα ως καταλύτης ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο.

Προκειμένου να δοθεί η απάντηση στο «καυτό» ερώτημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή ώστε να «ζουμάρουν» στον σχηματισμό του αβγού. Ο υπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.

Οπως ανέφερε ο δρ Κόλιν Φρίμαν από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Σέφιλντ που συμμετείχε στη μελέτη, «επί μακρόν επικρατούσε η άποψη ότι το το αβγό προηγήθηκε, ωστόσο έχουμε πλέον τις επιστημονικές αποδείξεις στα χέρια μας που δείχνουν περά από κάθε αμφιβολία ότι χωρίς την κότα αβγό δεν θα υπήρχε».


Διαβάστε περισσότερα:  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=33&artId=309107&dt=14/07/2010#ixzz0tkBoDDDG