Κέικ λεμόνι με επικάλυψη γλυκό υποβρύχιο με άρωμα λεβάντας!




Υλικά

375γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
6 αβγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ μαύρη ζάχαρη
200 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
400 γρ γιαούρτι 2% λιπαρά

Για την επικάλυψη 

3 κ.σ γλυκό υποχβρύχιο με άρωμα λεβάντα

 

 Ετοιμασία 

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, 
το αλάτι και τα περνάμε από κόσκινο. 

Χωρίζουμε τους κρόκους και τα ασπράδια των αυγών. 

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να μαλακώσουν οι κορυφές της κρέμας. 
Προσθέτουμε σταδιακά 50 γρ ζάχαρη, 
μέχρι οι κορυφές να γίνουν πιο πηχτές και γυαλιστερές. 

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο τ. Κερκύρας, 
με την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, 
το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού 
μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει. 
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα από το αλεύρι 
και το γιαούρτι, με εναλλαγές.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα και το μείγμα με τα 
ασπράδια ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Αδειάζουμε μέσα στη φόρμα του κέικ, 
που πρίν έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.

Ψήνουμε στους 175οC, σε προθερμασμένο φούρνο για 50λεπτά. 
 
Όταν ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα για 10 λεπτά.
 
Ετοιμασία για την επικάλυψη
 
Σε μπέν μαρί, ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιες 
απο το γλυκό υποβρύχιο με άρωμα λεβάντας, 
μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχει κρεμώδη υφή.

Μόλις κρυώσει το κείκ μας, το βαζουμε σε πιατέλα
και το καλύπτουμε με το λιωμένο γλυκό υποβρύχιο.

Γαρνίρουμε με φλούδες λεμονιού και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!



Πρόσφορο με προζύμι.




Για να τελεστεί το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας,
που είναι σκοπός της Θείας Λειτουργίας 
είναι απαραίτητο ο ιερεύς να έχει πρόσφορο.

Απά το πρόσφορο ο ιερεύς θα βγάλει το μέρος εκείνο 
που θα γίνει το Τίμιο Σώμα του Κυρίου, τον "Αμνό", 
αλλά και τις μερίδες τις Θεοτόκου, 
των Αγιών και των δικών μας ονομάτων 
(ζώντων και κεκοιμημένων) που θα μνημονευτούν.


Υλικά

Προζύμι 200γρ
 αλεύρι κίτρινο
(Η γιαγιά μου έλεγε πως για μια λειτουργιά 
χρειάζεται τόσο αλεύρι, 
όσο να γεμίσουν ενωμένες οι 2 χούφτες μας 3 φορές)
λίγο αλάτι
(στα 750γρ αλεύρι/ 1 κ.γ αλάτι)

Ετοιμασία

Από το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι.
Βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και 
το διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε τόσο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός.
Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Την άλλη μέρα, κοσκινίζουμε και  ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι μας.
Κάνουμε μια μικρή λακκούβα και 
ρίχνουμε μέσα το προζύμι, 
το αλάτι και λίγο χλιαρό νερό.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά με τις γροθιές μας 
και με ρυθμό σχετικά γρήγορο για 20 λεπτά.

Πλάθουμε την ζύμη μας σε λεία και καθαρή επιφάνεια.
Με τα δάχτυλα αλλά και τις παλάμες μας της δίνουμε σχήμα  μπάλας
αλλά και τρίβοντας την επιφάνεια της έως ότου γίνει λεία.

Όταν τελειώσουμε με το πλάσιμο, χαράζουμε με ένα μαχαίρι σταυρό.
Από το κέντρο του σταυρού , κρατάμε ένα κομμάτι που θα το χρησιμοποιήσουμε για προζύμι στο επόμενο ζύμωμα.
 Δουλεύουμε πάλι την ζύμη μας πολύ καλά και την στρογγυλεύουμε σαν μπάλα.
Σε ένα ταψάκι 24 εκ διάμετρο, βάζουμε μια σταγόνα λάδι και με την βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας το απλώνουμε στον πάτο αλλά και στα τοιχώματα.
Τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού την λειτουργία μας.

Το σφράγισμα

Παίρνουμε την σφραγίδα και σταυρώνουμε με αυτή την λειτουργία μας.
Στην συνέχεια το πατάμε με δύναμη στο ζυμάρι.
Το τραβάμε επάνω με προσοχή.

Το φούσκωμα

Σκεπάζουμε το ταψάκι με μια λεκάνη και από επάνω με μια κουβέρτα.
Ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου και την εποχή 
θα χρειαστεί να μείνει εκεί τουλάχιστον 1 με 1 &1/2 ώρα.
Εφόσον γίνει τρυπάμε το πρόσφορο με μια οδοντογλυφίδα 
σε 4 σημεία κυκλικά,  επιφανειακά και όχι μέχρι τον πάτο.

Το ψήσιμο

Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε για 1 ώρα.
Στους 180οC με αντιστάσεις πάνω κάτω.

Η σφραγίδα

Θα πρέπει να είναι 14 εκ.
Εάν η σφραγίδα μας είναι καινούργια 5-6 μέρες πριν το ζύμωμα
την αλείφουμε με ζεστό ελαιόλαδο και την τυλίγουμε με μια πετσέτα
και την αφήνουμε να απορροφήσει το λάδι.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το σκάσιμο του ξύλου.
Την σφραγίδα δεν την πλένουμε ποτέ.


Μηλόπιτα με στέβια!



Υλικά


4 μήλα καθαρισμένα ολόκληρα χωρίς τα κουκούτσια
 2 κ.σ  στέβια
4 κ.γ κανέλα 
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο

Υλικά για την κρέμα

250ml φρέσκο γάλα
4 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ   στέβια
2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια

Επιπλέον θα χρειαστείτε 

1 φύλλο σφολιάτας
κανέλα και άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα 
( προεραιτικά )


Ετοιμασία

Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας ζεσταίνοντας το γάλα και προσθέτουμε 


την στέβια , το σιμιγδάλι και την βανίλια.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κανέλα, το μοσχοκάρυδο & την στέβια.
Φροντίζουμε να πασαλείψουμε ολόγυρα τα καθαρισμένα μήλα μας.
Αλλά και στο εσωτερικό τους.


Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας 
και την χωρίζουμε σε  4 κομμάτια.
Στο κέντρο του κάθε κομματιού βάζουμε από ένα μήλο.
Γεμίζουμε το εσωτερικό του με την κρέμα βανίλιας 
και τυλίγουμε με το κομμάτι σφολιάτας το μήλο μας.

Τοποθετούμε σε σκεύος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί
και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC.

Μόλις βγάλουμε από τον  φούρνο πασπαλίζουμε με 
επιπλέον κανέλα κ στέβια σε άχνη και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!