Ταλιατέλες με προσούτο!




Υλικά


250 γρ. ταλιατέλες (ή οτι άλλο ζυμαρικό - πένες, ριγκατόνι, τορτελίνια)

150 γρ. προσούτο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 ποτήρι ουίσκι
1,5-2 ποτήρια του νερού, ζεστό νερό
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Λίγο βούτυρο
Πιπέρι φρέσκο






Εκτέλεση






Σε μία κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το προσούτο με το βούτυρο.
Σβήνουμε με το ουίσκι, προσθέτουμε το ζεστό νερό, το πιπέρι και μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε τις ταλιατέλες.
Μόλις τα ζυμαριά πιούν το νερό προσθέτουμε την κρέμα γάλατος και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μόλις "δέσει"το φαγάκι μας και η σάλτσα είναι έτοιμη , σερβίρουμε (ζεστά) πασπαλίζουμε με φλουδες παρμεζάνας και ελάχιστο φρέσκο ψιλοκομμένο μαιντανό (εάν θέλουμε) και απολαμβάνουμε!!!






Καλή επιτυχία!

φωτό : ethnos.gr

Κεφίρ...το θαυματουργό!



Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, το ξέρουν καλά. Ήρθε η ώρα να το 'ανακαλύψουν' και να γνωρίσουν τις ευεργετικές επιδράσεις του και οι υπόλοιποι. Το 'θαυματουργό' ποτό, το μυστικό της μακροζωίας των Καυκάσιων, το φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Καυκάσου αιώνες πριν και έκτοτε καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Αν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να καταλάβει το λόγο.



Τι είναι το κεφίρ;


Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.






Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο. Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.






Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.


Ευεργετικές ιδιότητες


Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.


Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν.


Τι έχουν δείξει οι έρευνες

Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.


Έχει διουρητικές ιδιότητες.


Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Οι βακτηριοσύνες που παράγονται από τη δράση των βακτηρίων του κεφίρ έχουν φυσική αντιβιοτική δράση.


Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.


Θεωρείται ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα – ανάλογα βέβαια με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του).


Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.











Γλυκό κάστανο!



Υλικά

1 1/2 κιλό κάστανα
1 1/2 κιλό ζάχαρη
λίγο αλάτι
4 ποτήρια του νερού νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή και λίγο παραπάνω







Εκτέλεση


Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε - χωρίς να λιώσουν.
Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.
Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
Το βράζουμε μέχρι να δέσει.
Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.


Καλή επιτυχία!


Εξωτερικά ακανθώδη, εσωτερικά τρυφερά, ξέρουν να συμμετέχουν δημιουργικά στα gourmet πιάτα και τα γλυκίσματα της εποχής, αλλά και μόνα τους είναι γευστικότατα και θρεπτικά.
Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα η καστανιά αφήνει τον πολύτιμο καρπό της να πέσει. Το δέντρο αυτό χάρη στη μεγάλη του ανθεκτικότητα μπορεί και καλλιεργείται στα πιο άγονα μέρη, εκεί όπου άλλα δέντρα δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν.
Όπως κι αν λέγεται ο καρπός, αγριοκάστανο ή κάστανο, είναι πολύ θρεπτικός, γύρω στις 350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και για πολλά χρόνια αποτελούσε τη βάση της αγροτικής διατροφής.


Η διατροφική τους αξία.
Τα φρέσκα κάστανα περιέχουν 3-4% υδατάνθρακες, βιταμίνη c και μεταλλικά άλατα (νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και φωσφόρο).
Τα ξερά κάστανα περιέχουν 6,7 γρ. πρωτεΐνες, 78,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4,1 λιπαρά ανά 100 γραμμάρια βάρους.
Περισσότερο ωφέλιμα και εύπεπτα είναι τα φρέσκα ωμά κάστανα που πρέπει όμως να είναι ώριμα για να ξεφλουδίζεται η εσωτερική φλούδα τους.
Τα κάστανα που δεν είναι φρέσκα πρέπει να ψήνονται ή να βράζονται.
Είναι δυναμωτική τροφή για τους εξασθενισμένους οργανισμούς.
Ποικιλίες
Αγριοκάστανο ή κάστανο και οι δύο ονομασίες υποδεικνύουν το ίδιο φρούτο.
Το αγριοκάστανο είναι καρπός της αγριοκαστανιάς, που οι καρποί τους δύο ή τρεις μαζί στον εχινό ( το ακανθώδες κέλυφος).
Είναι πιο μικροί, η μία δε πλευρά τους είναι επίπεδη.
Η φλούδα που σκεπάζει τον καρπό είναι πολύ λεπτή και δημιουργεί πολλές πτυχές στην ψίχα.
Το δε κάστανο είναι ο καρπός καλλιεργήσιμου δέντρου και για αυτό είναι βελτιωμένος.
Είναι πιο χοντρός γιατί μεγαλώνει μόνος του στον εχινό, η δε εσωτερική φλούδα του είναι πιο ομαλή.

Σωστή αγορά
Διαλέγετε καρπούς που γυαλίζουν.
Ο φλοιός τους πρέπει να λείος και γυαλιστερός.
Τα καλά κάστανα έχουν αρκετό βάρος για το μέγεθός τους και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζουν σκασίματα ή τρύπες στη φλούδα.

Πως καθαρίζονται

Να καθαρίσει κανείς κάστανο δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Για να διευκολυνθείτε χαράζετε τη φλούδα του από πάνω προς τα κάτω και τα βάζετε σε αλατισμένο καυτό νερό.
Καθαρίζονται εύκολα πολύ ζεστά.
Βγάζετε τις δύο φλούδες χρησιμοποιώντας μια παλιά πετσέτα κουζίνας γιατί η φλούδα λεκιάζει.
Τα φρούτα είναι έτοιμα για την κατσαρόλα ή την κατάψυξη.

Φύλαξη, διατήρηση

Τα κάστανα είναι ευαίσθητα στην υγρασία, αλλά και στη ζέστη.
Όπως όλα τα φρέσκα φρούτα φθείρονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο κάτω μέρος του ψυγείου διατηρούνται περίπου μία εβδομάδα.
Καθαρισμένα και βρασμένα 3 λεπτά στον ατμό μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη ολόκληρα ή λιωμένα σε πουρέ.



OREO Cheesecake με philadephia!




Υλικά

250γρ μπισκότα Oreo
2 κ.σ. λιωμένο βούτηρο
200γρ φρέσκο τυρί κρέμα philadelphia
1/2 φλυζ. ζάχαρη
1/2 κ.γ σκόνη βανίλια
1/2 φλυτζ. κρέμα γάλακτος
1κ.γ χυμό λεμόνι (ή περισσότερο ανάλογα με τις προτημήσεις)
2 αυγά

Ετοιμασία

Προθερμένουμε το φούρνο στους 200°C.
Xτυπάμε στο μούλτι 15 μπισκότα, να τρυφτούν καλά.
Προσθέτουμε το βούτηρο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το μίγμα σε ταψάκι ή ταρτιέρα (16x12).
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την ζάχαρη και την βανίλια.
Προσθέτουε την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Διαδοχικά ρίχνουμε τα 2 αυγά στο μίγμα.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα υπόλοιπα μπισκότα (φυλάμε μερικά κομμάτια για την διακόσμηση στο τέλος) και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Αδιάζουμε το μίγμα στο ταψάκι που έχουμε στρώσει τα μπισκότα και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια που έχουμε φυλλαξει.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180°C.
Αφού κρυώσει εντελώς το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πρίν το σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!